Pratite nas

Društvo

Nekada podržava rušenje nelegalnih objekata, sada podržava nelegalnu gradnju

Objavio

u

Kako je neko mogao da gradi na tuđoj zemlji – pitala je ministar za prostorno uređenje i građevinarstvo, Srebrenka Golić, govoreći o nelegalnoj gradnju u Banjaluci 2018. godine.

– Zar je moguće da vi izgradite objekat na zemljištu koje nije vaše vlasništvo, na zemljištu koje je vlasništvo lokalne zajednice iz Republike Srpske. Taj objekat je izgrađen na zemljištu u vlasništvu grada. Zar je moguće izgraditi taj objekat da niko nikad nije reagovao. Inspekcija mora da radi svoj posao. Znači, da obilazi teren. Da utvrdi bespravne objekte, da se utvdi na čijem zemljištu je objekat. Pa nema niko pravo ni na bilo čijem zemljištu, ukoliko on nije vlasnik da gradi bilo što – rekla je tada Golićeva, koja danas priča drugu priču.

Za razliku od ranijih godina, ministarka je danas grubo vrijeđala postupajuće inspektore, navodeći da taj posao trebaju da rade stručne osobe.

–To je očigledno, jer spis koji je uz žalbu dostavljen ministarstvu nije sadržao ni jedan materijalni dokaz na osnovu kojeg je donesena prvostepena odluka, osim dva zapisnika inspektora, sa dva različita imena investitora, i bez ijednog zakonom propisanog materijalnog dokaza. S obzirom na pojačan interes javnosti, tražimo od gradonačelnika i nadležnih organa u Gradskoj upravi, da ponovljeni postupak u ovom predmetu vode stručne osobe, koje besprekorno poznaju upravni postupak i materijalne propise i koje, zahvaljujući svom znanju, stručnom i moralnom integritetu, neće podleći pritiscima i očekivanjima nadređenih, investitora ili te iste javnosti.

Uvjereni smo da u 21.vijeku u Gradskoj upravi Banjaluka postoje obrazovane osobe koje mogu, kompetentno, stručno i nepristrasno sprovesti postupak i donijeti na zakonu zasnovanu odluku. Vrijeme štapa, kanapa i lomljenja preko koljena trebalo bi da je davno zaboravljeno – istakla je Golićeva između ostalog.

Podsjećamo, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju poništilo je rješenje Grada Banjaluka kojim se nalaže rušenje ugostiteljskog objekat “Kajak terase” i vratilo nadležnom odjeljenju Gradske uprave ovaj slučaj na ponovno odlučivanje.

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Gradska uprava uskoro kupuje udžbenike koji će biti uručeni učenicima!

Objavio

u

Grad bi do kraja sljedeće sedmice trebalo da raspiše javnu nabavku za besplatne udžbenike za sve osnovce, rekao je za “Nezavisne” gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je ranije najavljeno, grad će s početkom nove školske godine za sve osnovce obezbijediti besplatne udžbenike, a Stanivuković je istakao da je Banjaluka prvi grad u regionu koji će pokrenuti ovakav projekat.

Naveo je da u gradu na Vrbasu ima oko 16.000 osnovaca, a da će grad obezbijediti sredstva za njih oko 12.000.

Podsjećamo da besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda u RS već obezbjeđuje Vlada Srpske.

Stanivuković je kazao da će besplatni udžbenici biti poklon za sve porodice u gradu.

“Grad će u te svrhe izdvojiti oko 1,5 miliona KM. Pokušali smo ranije da dogovorimo sastanak sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali nismo dobili dovoljno informacija od njih. Zbog toga ćemo napraviti svu kalkulaciju cijena i raspisati javnu nabavku”, naveo je Stanivuković.

Dodao je da je moguće da se na javnu nabavku javi Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali i neke knjižare, te da će više detalja o načinu na koji će porodice s osnovcima dobiti knjige, da li će se morati prethodno prijaviti i gdje, imati nakon okončanja javne nabavke.

“Cilj je da od 15. do 30. avgusta roditelji preuzmu udžbenike za svoju djecu koja pohađaju osnovnu školu”, zaključio je Stanivuković.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Društvo

U Banjaluci rođeno sedam beba

Objavio

u

U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci u protekla 24 časa rođeno je sedam beba – dvije djevojčice i pet dječaka.

U službi hitne pomoći pregledano je 110 odraslih pacijenata i 12 djece, a obavljeno je i 18 kućnih posjeta. Ukupno je bilo 140 intervencija.

U protekla 24 časa zabilježena su dva krivična djela i dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda, podaci su banjalučkog Područnog odjeljenja Republičke civilne zaštite.

Vatrogasna brigada nije imala intervencija, a snabdijevanje grada vodom i strujom jutros je uredno.

Nastavite čitati

Društvo

Počeli radovi na novom parku u Rosuljama

Objavio

u

FOTO: S. Ćuković

Na mjestu zelene površine u naselju Rosulje niče novi park, koji će Banjaluci pokloniti gradonačelnik Draško Stanivuković i njegova porodica.

Ideja je, kako je kazao gradonačelnik, da upravo on započne realizaciju inicijative prema kojoj će se širom grada manje zelene površine oplemeniti i pretvoriti u lijepe skverove, a u čemu će moći učestvovati i druge porodice i kompanije.

“Vodeći se poslovicom “da se život mjeri po onom što čovjek ostavi iza sebe“, želimo da upravo ove manje zelene površine oplemenimo stazom, klupom, česmom, bistom i da dobijemo veliki broj ovih skverova pored zgrada i tako uljepšamo naš grad”, kazao je Stanivuković, koji je danas posjetio budući park na lokaciji uz tranzit, u blizini vrtića i Osnovne škole “Aleksa Šantić“.

U parku će, između ostalog, biti postavljena i klupa za dojenje i bista u znak podrške svim majkama, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

“Park je, dakle, posvećen porodici i to je upravo simbolika današnjeg dana kada se obilježava Međunarodni dan porodice”, naveo je Stanivuković.

Po ovom principu, i druge porodice i društveno odgovorne kompanije mogu da odaberu zelenu površinu u gradu i doniraju za njeno uređenje.

Gradonačelnik je pozvao sve one koje imaju mogućnosti da se uključe i podrže ideju Grada o pravljenju skverova.

Iz Gradske uprave su dodali da je i replika čuvene fontane koja se gradi u Parku “Mladen Stojanović“ donacija jedne kompanije i porodice, a neki od sljedećih projekata koje Grad priprema, a koje bi mogle da podrže porodice ili kompanije, su gradnja vidikovca najvjerovatnije na Banj brdu, zatim uređenje posebnih mjesta na kojima bi mogli da sviraju ulični svirači i sl.

Nastavite čitati

Trending