Pratite nas

Nekategorisano

PDP: Oni su krivi za blokadu Banjaluke (VIDEO)

Objavio

u

FOTO: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Iz Partije demokratskog progresa i Srpske demokratske stranke oštro su reagovali na amandmane na gradski budžet Banjaluke koje su predložili odbornici skupštinske većine na čelu sa SNSD-om.

U Banjaluci će sutra biti održana sjednica skupštine grada, na kojoj će biti raspravljano o budžetu.

Iz Partije demokratskog progresa i Srpske demokratske stranke oštro su reagovali na amandmane na gradski budžet Banjaluke koje su predložili odbornici skupštinske većine na čelu sa SNSD-om.

Predstavnici PDP-a su na press konferenciji koja je održana na Trgu Krajine na transparentima istakli fotografije odbornika skupštinske većine koji će, kako tvrde, biti odgovorni za blokadu života u Banjaluci.

Možete imati skupštinsku većinu, ali tom većinom ne smijete da se svetite građanima Banjaluke, poručeno je iz Partije Demokratskog progresa

Iz PDP-a navode da je u pitanju namjera SNSD-a da uništi gradski budžet i zaustave život u gradu, i na kraju za sve optuže Draška Stanivukovića. Kažu da stoje uz zdravstvene radnike, ali da je krajnje nerazumna namjera skupštinske većine da grad finansira republičke institucije.

Odbornici PDP-a su na Trgu Krajine postavili knjigu utisaka gdje su građani upisivali svoje viđenje političke situacije u gradu, a koje će biti pročitani na sjednici gradske Skupštine.

Na amandmane skupštinske većine stiže oštra reakcija i iz Srpske demokratske stranke.

Potpuno je jasno, kažu u SDS-u da uskraćivanjem sredstava neophodnih za funkcionisanje grada, SNSD otvoreno radi protiv građana Banjaluke.

(BN)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Nezakonito povećali platu, kupovali telefone i gorivo…

Objavio

u

Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske kršila je Zakon o javnim nabavkama, dok je Predsjednica Komisije mimo Zakona i Posebnog kolektivnog ugovora povećala sebi platu u 2020. godini, saznaje BUKA.

Ovo je navedeno u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora, koja je “češljala” Republičku komisiju za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske. 

“Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske nije donijela Plan javnih nabavki za 2020. godinu, niti su donošene posebne odluke o pokretanju postupka javne nabavke, što nije u skladu sa članom 17. Zakona o javnim nabavkama, a nabavke roba i usluga (mobilnih telefona, goriva za motorna vozila, usluga osiguranja, poklona i reprezentacije) su vršene bez primjene odredbi navedenog zakona” stoji u izvještaju Revizije

U 2020. godini Komisija je provela nabavku mobilnih telefona (2.063 KM), goriva za motorna vozila (1.732 KM), usluga osiguranja (1.433 KM), reprezentacije i poklona (4.612 KM) bez primjene odredbi navedenog zakona, saznaje BUKA.

Takođe, utvrđeno je da primijenjeni koeficijent za obračun plate predsjednika Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske je veći od koeficijenta utvrđenog Odlukom Administrativne komisije Narodne skupštine Republike Srpske, odnosno Rješenjem o utvrđivanju plate za predsjednika Komisije utvrđen je koeficijent koji nije odgovarajući bruto principu (sa porezom na dohodak) shodno odredbama izmijenjenog Zakona o porezu na dohodak.

Takođe, za članove komisije utvrđene su i isplaćene naknade sa većim koeficijentima odnosno u većim iznosima u odnosu na odluku Administrativne komisije Narodne skupštine.

Predsjedniku Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske vršene su isplate ostalih ličnih primanja (naknade) shodno odlukama koje nisu odobrene od strane Administrativne komisije Narodne Skupštine.

“Pravilnik i najveći broj naprijed navedenih odluka su doneseni do jula 2020.godine do kada je bio na snazi Poslovnik o radu Narodne skupštine, gdje je članom 58. pored ostalog, definisano da Administrativna komisija daje saglasnost na akte službe drugih organa.

Shodno činjenici da je Narodna skupština osnivač Komisije i da Komisija svoje izvještaje o radu podnosi Narodnoj skupštini, za dio donesenih odluka i Pravilnik nije obezbijeđena saglasnost Administrativne komisije. Takođe, prema članu 70. broj 9. Ustava Republike Srpske Narodna skupština Republike Srpske vrši kontrolu rada organa koji su joj odgovorni u skladu sa Ustavom i zakonom.” stoji u reviziji Glavne službe javnog sektora.

Takođe prema ocjeni Revizora, u Komisiji nisu doneseni interni akti kojima bi se definisala prava i ograničenja prilikom trošenja sredstava (korišćenje reprezentacije u službene svrhe, korišćenje mobilnih telefona u službene svrhe i upotreba službenog vozila). 

Prema odlukama predsjednika Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske vršeno je uvećanje plate po osnovu dodatnog rada za zaposlene u Stručnoj službi, što nije u skladu sa odredbama člana 3. Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima uprave Republike Srpske.

Konkretno, zbog povećanog obima posla tokom godine, izvršen je obračun i isplata uvećanja plate za predsjednicu Komisije za januar u iznosu od 600 KM, a za ostale mjesece u iznosu od 300 KM, zaposlenom koji obavlja poslove vozača je isplaćeno po 100 KM za pet mjeseci, a zaposlenima koji obavljaju poslove pravnika i tehničkog sekretara obračun i isplate su izvršene za decembar mjesec (50 KM)

“Uvećanje plate za zaposlene u Službi nije u skladu sa članom 3. Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima uprave Republike Srpske i sa članom 3. Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske jer navedenim članovima nije propisano uvećanje plate zbog povećanog obima posla. Revizijom je utvrđeno, da u evidenciji o prisustvu na poslu zaposlenih nisu iskazani radni sati po osnovu dodatnog rada” stoji u izvještaju Revizora.

Takođe, prema odlukama predsjednika Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske isplaćivane su naknade zaposlenima u Stručnoj službi (povodom Osmog marta, naknade za posebne rezultate u radu, naknade u slučaju teže bolesti) koje nisu u skladu sa članom 15. Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima uprave Republike Srpske.

Ugovori o djelu su zaključivani za sistematizovana radna mjesta, odnosno za poslove koji su u nadležnosti Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, što nije u skladu sa članom 205. Zakona o radu.

Inače Komisiji je dato mišljenje sa rezervom.

(Buka)

Nastavite čitati

Nekategorisano

“AUTOGOL BANJALUCI” Lazić poručio da je odluka da gradonačelnik ne dodjeljuje Ključ grada pogrešna

Objavio

u

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Znam da je namjera skupštinske većine da diskredituje gradonačelnika, ali ovo prevazilazi svaku mjeru i ruši ugled gradu, rekao je odbornik Pokreta “Banjaluka zove” Saša Lazić.

Ovako Lazić komentariše prijedlog predsjednika Skupštine grada Banjaluka Mladena Ilića, da on dodjeli najveće gradsko priznanje, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

– Izgleda da se ove godine događa ono što nije nikad. Sve odluke se odjednom poštuju. Iako nisam ni glasao za ovu odluku, smatram da nije normalno da se praksa mijenja samo zato što je neko drugi gradonačelnik – rekao je Lazić na Kolegijumu.

On je poručio da je ovo autogol gradu Banjaluci, te da je Ključ grada uvijek dodjeljivao prvi čovjek grada.

– Ovo je još jedan presedan – poručio je Lazić.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Nekategorisano

“PROCVJETALA” GOSPODSKA Prelijepi prizori iz centra Banjaluke oduzimaju dah

Objavio

u

FOTO: Siniša Pašalić

Povodom obilježavanja Dana grada Banjaluke, danas je nastavljeno ukrašavanje Gospodske ulice.

Postavljene su kugle ukrašene cvijećem, koje oduševljeni Banjalučani već bilježe svojim kamerama.

Podsjetimo, povodom obilježavanja Dana grada 22. aprila, juče je počelo ukrašavanje Gospodske ulice, a planirano je i održavanje više od 30 događaja.

Nastavite čitati

Trending