Pratite nas

Nekategorisano

Petrović “dao” “Prointeru” posao od 11,5 miliona KM

Objavio

u

– Elektroprivreda Republike Srpske platiće kompaniji „Prointer“ iz Banjaluke 11,5 miliona maraka da joj izradi Sistem za upravljanje imovinom, elektronske radne naloge i praćenje efikasnosti, saznaje portal CAPITAL.

Ovaj sistem će biti implementiran u matičnom i pet distributivnih preduzeća koji su sa „Prointerom“ ugovore potpisali 3. marta ove godine.

Uprava ERS-a je ovaj posao ugovorila bez objave tendera, koristeći najmanje transparentan postupak nabavke usluga.

ERS je za ugovor sa „Prointerom“ iskoristio pregovarački postupak, pozivajući se na član 20. Zakona o javnim nabavkama BiH koji daje za pravo da i na taj način nabavljaju intelektualne usluge i kada se „opis predmeta nabavke ne može odrediti s dovoljnom preciznošću pa ugovor nije moguće zaključiti izborom najpovoljnije ponude u otvorenom ili ograničenom postupku nabavke“.

Da će ERS i u ovoj godini biti dobar izvor zarade za preduzeća iz sektora informacionih tehnologija portal CAPITAL je najavio u januaru kada je raspisan tender vrijedan 7,7 miliona maraka za implementaciju softvera za podršku poslovnim procesima za zavisna preduzeća koja su kroz reorganizaciju postali “Operatori distributivnih sistema”.

Taj softver koristiće se za vođenje evidencije o krajnjim kupcima sa kojima je potpisan ugovor o snabdijevanju, obračun mrežarine, vođenje evidencije i obračun neovlaštene potrošnje, obustavu u isporuci struje, kao i razmjenu podataka sa snabdjevačima.

ERS je inače u januaru prošle godine bez tendera firmi „Dwelt“, dodijelio ugovor težak 12,3 miliona maraka za softversku platformu za podršku snabdijevanju električnom energijom za 500.000 potrošača.

TI BiH: Pregovarački postupci su najkoruptivniji

U Transparency internationalu kažu da su kroz monitoring postupaka javnih nabavki uvidjeli da je česta i neopravdana  primjena pregovaračkih postupaka jedan od najčešćih primjenjivanih koruptivnih mehanizama.

Srđan Traljić iz TI BiH kaže da u pregovaračkim postupcima ne postoji nikakav mehanizam kontrole, a sa druge strane ni Agencija za javne nabavke nema dovoljno kapaciteta da isprati veliki broj takvih postupaka.

„Kod konkretnog slučaja je posebno zanimljivo da se radi o velikom iznosu, kao i da se godinama u Republici Srpskoj favorizuju pojedini ponuđači prilikom nabavki softverskih usluga“, kaže Traljić.

(Capital) 

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Srpski predsjednik i premijerka dolaze u četvrtak u Banjaluku

Objavio

u

U četvrtak, 22. aprila, delegacija Republike Srbije, predvođena predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, boraviće u posjeti Republici Srpskoj.

Tom prilikom biće održana sjednica Vijeća za saradnju Republike Srpske i Republike Srbije, koje prati implementaciju Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije, na kome će biti analizirano ostvarenje dosadašnjih zajedničkih projekata i razmotreni planovi budućih projekata Srpske i Srbije, koji će se realizovati kroz ovaj sporazum.

Tokom posjete Republici Srpskoj predsjednik Vučić i premijerka Ana Brnabić sastaće se sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, predsednikom Vlade Srpske Radovanom Viškovićem i predsjedavajućim i srpskim članom  Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

U okviru posjete Republici Srpskoj, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću biće uručeno priznanje Кljuč grada Banjaluke, koje mu je dodijelila Skupština grada, objavljeno je na sajtu predsjednice Republike Srpske.

(BN) 

Nastavite čitati

Nekategorisano

Đajić o prvih 100 dana mandata Draška Stanivukovića: Gradonačelnik je primitivac!

Objavio

u

Predsjednik banjalučkog Gradskog odbora SNSD Vlado Đajić rekao je da se 100 dana mandata gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića mogu pamtiti samo po tome što je prvi put u istoriji ovaj grad bio pun smeća.

Đajić je naglasio da će SNSD težiti da se pozicija gradonačelnika vrati pismenim, obrazovaim ljudima koji znaju obavljati taj posao, a Stanivukovića nazvao primitivcem koji samo vrišti.

On ističe da nigdje nije zabilježeno da gradonačelnik čim je postavljen kaže da mu ne treba skupštinska većina.

– To je dokaz njegovog brzobrazluka, primitivizma, nepoznavanja elementarnih principa. Svi gradonačelnci prije njega su bili i kvalifikovaniji i školovaniji ljudi, od Radojičića, Gavranovića, Davidovića… Nikada nisu pravili performanse, skiku, galamu, vrijeđali. Znači, Banjaluci ne trebaju problemi – rekao je Đajić za ATV.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je danas da su u ovom gradu započeti važni procesi i da je za 100 dana njegovog mandata mnogo urađeno.

Nastavite čitati

Nekategorisano

ATV: Nenad Trbić nije smijenjen i ostaje glavni urednik Informativnog programa

Objavio

u

Alternativna televizija objavila je na svom internet portalu demanti našeg teksta pod naaslovom: ,,Zbog gostovanja Stanivukovića smijenjen glavni i odgovorni urednik ATV-a“.

Demanti prenosimo u cjelosti:

Povodom tendencioznih i neprovjerenih navoda pojedinih domaćih medija, ATV ističe da Glavni urednik Informativnog programa Nenad Trbić nije smijenjen niti su o njegovoj smjeni, zbog gostovanja gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, rukovodstvo i vlasnici ATV ikada razmišljali.

Naprotiv, autor emisije u kojoj je gospodin Stanivuković gostovao, pozvao ga je uz saglasnost i podršku urednika Trbića.

Posebno odbacujemo navode da je „vlasništvo nad ATV odnedavno zvanično preuzela firma Sirius d.o.o.“ kao i da je gostovanje gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića u emisiji „1 na 1“ povod bilo kakvih kadrovskih i drugih odluka.

Nastavite čitati

Trending