Pratite nas

Politika

Škole postale poligon za stranačko zapošljavanje, traži se smjena Trivićeve!

Objavio

u

Škole su odvano postale poligon za stranačka zapošljavanja. Roditelji traže preispitivanje odgovornosti nadležnih, resorni ministar tvrdi da njene odgovornosti nema. Ko je kriv što se politika uselila u stranačke klupe?

Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić ne razmišlja o ostavci. Njenu smjenu i preispitivanje odgovornosti zatražili su roditelji učenika II6 i V3 Odjeljenja OŠ ”Branko Radičević” zbog stranačkog zapošljavanja u školama.

Natalija Trivić poziva roditelje da prije bilo kakvih zahtjeva, pogledaju nalaz inspekcija. Odgovornost za bilo kakvu priču o političkom zapošljavanju učitelja i  nastvanika prebacuje na drugi teren.

”Inspektorat je izašao na lice mjesta. Utvrdio je da nema nepravilnosti prilikom zapošljavanja, a konkurse raspisuje sama škola, tako da odgovornost ministarstva u svakom slučaju ne stoji” – kaže ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić.

Čija je onda odgovornost? Ko će to da ispita? I zašto neće niko? Pitanja su koja postavljaju roditelji, ali niko im ne daje odgovore.

”Na osnovu priznanja učiteljica mislim da je krajenje vrijeme da se preispita nečija odgovornost u tom polju djelovanja političkog zapošljavanja” kaže Milica Malešević, majka jednog od učenika V3 odjeljenja OŠ ”Branko Radičević”.

Roditelji učenika V3 odjeljenja OŠ ”Branko Radićević” imali su sastanke sa Odborima za obrazovanje, djecu i mlade.  Zaključak razgovora  – Odbori će uputiti dopis Ministarstvu i tražiti odgovore na pitanja o umješanosti u političko zapošljavanje, ali i odgovore na druge probleme na koje su se roditelji požalili.

”Danas u su predstavnici Odbor za obraziovanje prvi put čuli da postoje nepravilnosti u našoj školi da se školom upravlja na način na koji se urpavlja, da postoje određene zloupotrebe. Postoje organi koji treba da istraže to naše je bilo da im ukažemo na to” – kaže Aleksandar Gajek, roditelj jednog od učenika V3 Odjeljenja OŠ ”Branko Radičević”.

”Ono što sam mogla prije nego što sam otišla na zasjedenje jeste da ako imaju dokaze da ako je bilo ko prekršio Zakone da se obrate krivičnom prijavom nadležnom tužilaštvu, mi nismo organ koji sudi: Mi možemo da saslušamo i da kao psolanici i ljudi pomognemo u zaštiti prava njihove djece ukoliko su njihova prava povređena” – kaže član Odbora za obrazovanje u NS RS Ivanka Markovć.

Učiteljica Nada Vasiljević imala je stranačku knjižicu Ujedinjene Srpske. Za BN TV je ispričala da je članstvo u toj stranci, kako tvrdi po preporuci direktora bio uslov da bi došla u poziciju da razgovora o stalnom zaposlenju u školi ”Branko Radičević”.

”Imamo i rukovodioca Ministarstva u toj stranci i ona diktria ko će da bude primljen, a ko ne. Realizovali su se sastanci na kojima se govorilo koji su uslovi da zadržim radno mjesto. Moj posao je bio u saklupljanju sigurnih glasova koji će mi omogućiti opstanak na radnom mjestu” – ispričala je za BN TV učiteljica Nada Vasiljević.

Zaposleni u mnogim školama zbog straha da ne izgube posao ne smiju pred kameru, ali navode kako ”lokana zajednica” odnosno politička opcija koja je zaposlila direktora škole, dostavlja ime učitelja ili nastavnika koji mora proći na konkursu.

Dok je ranije školski odbor predlagao kandidata a potom tražio saglasnost od resornog ministarstva, novim zakonskim izmjenama uređeno je da ime budućeg direktora predlaže samo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a Vlada Republike Srpske potvrđuje.

BN TV

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Kolaps zbog Đajića: Stanje na UKC je najbolji pokazatelj zašto politika i zdravstvo ne mogu zajedno

Objavio

u

Direktor UKC i predsjednik Gradskog odbora SNSD Vlado Đajić nije zapažen po uspjesima ni na profesionalnom ni na političkom planu, ali svakako predstavlja primjer najdirektnijeg uticaja politike na kolaps zdravstvenog sistema u Srpskoj. Da politika i zdravlje građana ne idu zajedno, potvrđeno je na brojnim primjerima, ali kod Đajića je to najočiglednije. Hipokratova zakletva, profesionalizam i briga o građanima su daleko na dnu liste prioriteta direktora UKC, koji mnogo više brine o sigurnim glasovima, održavanju ćutanja medicinskih radnika o uslovima na UKC, političkim pritiscima na zaposlene i mutnim poslovima koje završava sa stranačkim šefovima i kolegama.


Osim što vrši funkciju direktora UKC, Đajić je i narodni poslanik i doktor na neurologiji, angažovan je na 11 klinika, profesor je na medicinskom fakultetu i predsjednik Gradskog odbora SNSD, a ni jedan od tih poslova ne obavlja kako treba. Zaslužan je za kolaps u organizaciji UKC, za prijetnje zaposlenima da moraju da pređu u SNSD i dovođenje polusvijeta i sitnih kriminalaca, koji su zaduženi da kao stražari vode računa da radnici ne pričaju o uslovima rada i organizaciji koja u ovoj ustanovi od izuzetnog značaja faktički i ne postoji. U isto vrijeme, debelo je povezan sa ljudima iz kriminalnog miljea, a nije tajna da posjeduje veliki broj vrijednih nekretnina u Srpskoj, u zemljama okruženja, ali i u Austriji i Njemačkoj.


Ipak, ni Đajić ni njegovi pijuni ne mogu da ućutkaju zaposlene, pa mnogi od njih već javno pričaju da je UKC u kolapsu, te da ni jedan posao i nabavka ne mogu da prođu bez ugrađivanja Đajića. Od nabavke kisika za pacijente preko firme TGT iz Laktaša, odakle inače izvlači novac za kampanju i gdje je debelo “uklopljen” u cijenu, pa do traženja procenta od svih dobavljača za SNSD, Đajić ne preza ni od čeg kako bi UKC u potpunosti podredio svojim i interesima SNSD-a.


A dok direktor “cijedi” dobavljače, uslovljavajući ih da moraju donirati za stranku, prema istima ima ogromne neizmirene obaveze, a ogroman je i dug za poreze i doprinose zaposlenima. Kolaps je i na odjeljenjima, gdje pacijenti moraju sami da kupe sredstva i materijal poput gaza, zavoja, alkohola i ostalog. Ono o čemu se priča mnogo tiše među zaposlenima je ogromna smrtnost pacijenata na UKC, gdje svaki drugi pacijent nakon operacije dobija sepsu, kao i o respiratorima sumnjivog kvaliteta i slabo obučenog osoblja za rad na istima, zbog čega je smrtnost pacijenata priključenih na respiratore mnogo veća nego bilo gdje drugo.


Zaposleni takođe pričaju i o namjerno pokvarenim aparatima za dijagnostiku, da bi se građani primorali da dijagnostiku rade kod privatnika, i to najčešće u dijagnostičkom centru Arar, gdje je Đajić ima 50% vlasništva.


Na svim odjelima, doktori ne rade operacije i zahvate pod izgovorom da je pandemija, a onda iste te zahvate i operacije rade u privatnim klinikama, dok direktor uredno ubire procenat od ove “poslovne ideje”.


Ipak mnogi među zaposlenima na UKC su svjesni da će neko morati da odgovara za očigledan i lako dokaziv kriminal Đajića, pa su sve glasnije i priče i svjedočenja o uslovima rada i nepostojanju organizacije na UKC zbog čega su direktno ugroženi životi pacijenata i zbog čega je smrtnost među najvećima u Evropi.


Ono u čemu bi Đajić mnogao uspjeti i po čemu bi mogao ostati zapamćen jeste da posluži kao primjer i da se zbog njegovog “djelovanja” svim doktorima i medicinskom osoblju u potpunosti zabrani politički angažman. Đajić je za kratko vrijeme pokazao zbog čega politika i zdravstvo ne mogu zajedno i kako je zbog politike i te kako moguće zaboraviti hipokratovu zakletvu, brigu o bližnjima i profesionalizam. Ostaje da se vidi ko će još uz Đajića biti označen kao odgovoran za kolaps i kriminal na UKC, ali je već svima jasno da se bliži momenat kada više neće biti moguće gurati probleme pod tepih i kada će neko morati i da odgovara.

Nastavite čitati

Politika

Begić pozvan na saslušanje: MUP je Izvršni komitet Izvršnog komiteta SNSD-a!

Objavio

u

FOTO: A. Čavić / GUBL

– Ministarstvo unutrašnjih poslova je Izvršni komitet Izvršnog komiteta SNSD-a – poručio je Ivan Begić nakon što je dobio poziv za saslušanje od PU Banjaluka.

– Ovo stvarno ljuti čovjeka. Imate slušaj da presuđeni kriminalac Marinko Lovre (ženi izvadio zdrav organ, primao mito) za šta je i presuđen umjesto da ide u zatvor, dobije od Vlade Đajića posao da nas liječi u UKC-u Republike Srpske. Nevjerovatno. Onda Izvršni komitet donese odluku da popravi rejting stranke u Banjaluci i to misli da radi političkim progonom preko MUP-a, kaže Begić.

Begić poziva MUP da prestane proganjati građane zbog javno izraženog mišljenja, pa sviđalo se ono nekome ili ne.

– Dan slobode medija koji se u svijetu danas obilježava bi trebao biti opomena i za MUP. Sjetimo se da su 25. decembra 2018. na Trgu Krajine svijetu pokazali da su iznad svakog čovjeka, pa i medija. Taj dan su hapšeni i novinari, mlatili i krv prolili narodnim predstavnicima, zbog čega su kažnjeni na iizborima. Ako ovako nastave nisam siguran da li će se dobro provesti na izborima 2022. godine, zaključio je Begić.

Begić dodaje da mu poziv nije uručen lično, da su podaci u njemu netačni, te da će razmisliti da li će se tako nepismeno napisanom pozivu odazvati, budući da za takvo nešto ima i zakonsko pravo.

– Ako nisu u stanju napisati poziv, kako očekujete da su u stanju pravično provesti prekšajni ili krivični postupak, kategoričan je Begić.

Begiću se na teret stavljaju prekršaji iz člana 22. i 24. Zakona o javnom redu i miru koji se odnosi na ometaanje ili sprečavanje djelovanja državnih organa, ali nije precizirano kada je Begić to uradio i gdje.

(BN)

Nastavite čitati

Politika

Borenović: Nema koalicije sa SNSD-om u Prijedoru, Gradski odbor raspušten!

Objavio

u

Postoji jasan stav Predsjedništva PDP-a da nema koalicije sa SNSD-om niti na jednom nivou i ta se odluka mora poštovati, rekao je za Insajder.in lider PDP-a Branislav Borenović.

– Mi smo donijeli odluku da idemo na Sabor, odnosno unutarstranačke izbore u Prijedoru. Imenovan je povjerenik, čovjek koji će voditi sve te aktivnosti, kaže Borenović za Insajder.in.

Povjerenik Gradskog odbora PDP-a u Prijedoru je advokat Miodrag Mišo Deretić.

– PDP u Prijedoru mora da ima svoje jasno definisano mjesto i zato još jednom ponavljam: Nema koalicije sa SNSD-om! To je zabranjeno od strane predsjedništva, kategoričan je Borenović.

Ostatak izjave pogledajte u video klipu.

Insajder.in

Nastavite čitati

Trending