Pratite nas

Politika

U Srpskoj sve odluke donosi jedan čovjek (VIDEO)

Objavio

u

– DNS spreman na promjene i tek sada ima šansu za to, jer su promjene nemoguće kada ste dio vladajuće većine u kojoj odlučuje samo jedan čovjek – kazao je Miloš Stanišić, predsjednik gradskog odbora DNS-a Bijeljina i odbornik te sranke u gradskoj skupštini.

On je, gostujući u “Bez uvijanja” u Jutarnjem programu BN TV, rekao da je ljudima u Srpskoj usađeno u glavu da ne može bolje da se živi u Republici Srpskoj.

“To je je pogrešno, zato mi svojom energijom i inovativnim stvarima hoćemo da probudimo narod i da 2022. godine donesemo promjene. U toku je izrada ekonomskog programa koji će DNS u narednih par mjeseci da ponudi narodu i tu će decidno stajati u kakvom planu se radi i kojim koracima će DNS gaziti ka promjenama 2022“, rekao je Štanišić.

Na pitanje zašto promjene nisu unosili dok su bili dio vladajuće većine, Stanišić odgovara:

„Kada ste pod „hobotnicom“ njihovom, nema tu puno prostora da se radi. Jednostavno se tu sve pita jedan čovjek i tu nema prostora za ljude koji mogu da isplivaju sa nekih nižih funkcija i da nešto promjene.

Jednostavno je – sve mora ići na potpis kod jednog čovjeka, koji politiku ne gleda kao nešto što se radi za Republiku Srpsku, nego isključivo za lični interes“.

Stanišić ističe da baš to košta naš narod.

“Većina tih ljudi koji su sada „podanici“ jednog čovjeka ušli su u neke dilove na početku i ta većina ih jednostavno drži u šaci. Mislim da oni ne mogu da izađu i sad nakon nekog vremena ako pokušaju da promijene neku politiku i da sa nižih nivoa pokušaju da utiču na Republiku Srpsku zato je jedini pravi način našao DNS rekavši „Ne“ tom sistemu i sad sa spoljneg uticaja pokušava nešto da promjeni“, kazao je Stanišić.

Komentarišući odnose u opoziciji, Stanišić kaže da su dobri, bez obzira ne pojedina iskakanja, koja se ponekad dese.

„Opozicija mora da ima jednog kandidata za predsjendika i člana u Predsjendištvu BiH”, kazao je on i dodao da je DNS stava da se razvijaju one oblasti za koje Republika Sršska ima potencijal,

“Kada su jednom prilikom njemački stručnjaci došli u Republiku Srpsku i naglasili da bi oni, da imaju energetski potencijal kao Srpska, njihov svaki građanin od države mogao da dobija 1.000 KM“, ističe Stanišić,  navodeći da u Srpskoj sve odlazi u džepove bogate elite društva.

Stanišić, koji je i član Udruženja ugostitelja „Horeka“, na pitanje ko plaća ceh trenutnih epidemioloških mjera odgovara:

“Opet narod. Sada u ovom slučaju ugostitelji. Na sastanku sa premijerom, ministrom turizma i finansija nije ništa dogovoreno. Iznijeli smo 10 tačaka, nijedna nije usvojena. A njihov prijedlog je baziran na principu – „Kako da vam pomognemo, a da vam ne damo ništa“.

„Sada žele da iz budžeta Banjaluke da izdvoje 1,1 milion KM za ugostitelje, a Vlada Republike Srpske nije dala ni 2,3 miliona“, kaže Stanišić.

On navodi da će morati doći do otpuštanja radnika, jer ih ne plaćaju, a pomoći od Vlade nema.

„Vrh države je i profitirao od pandemije“, mišljenja je ovaj mladi političar iz Bijeljine.

Šta je još Stanišić rekao pogledajte u snimku:

BN TV

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Višković: Ne vjerujem dok vakcine ne budu u Srpskoj

Objavio

u

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Banjaluci da je zadovoljan što proces imunizacije protiv virusa korona u Srpskoj teče, ali ne i sa dinamikom na tom planu.

Višković je rekao novinarima da je očekivao da će to ići znatno brže.

“Nažalost, ne našom krivicom, dešava se da ne idemo toliko dinamično u procesu imunizacije. Međutim, važno je da nemamo zastoj i da se krećemo u tom procesu”, kaže Višković.

On je rekao da je juče na sjednici Vlade, ali i na jutrošnjoj sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije odlučeno da se odobre dodatna 7,2 miliona KM za nabavku 160.000 doza kineske vakcine za 80.000 stanovnika Srpske.

“Obećano nam je da kada izvršimo svoje obaveze, što ćemo učiniti već početkom naredne sedmice, možemo očekivati tu isporuku, i to krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca. Ipak, u kontekstu ranijih obećanja, ne vjerujem dok te vakcine ne budu u Srpskoj”, poručio je premijer.

Višković je rekao da je sa premijerom Srbije Anom Brnabić dogovarao pomoć te zemlje u vakcinama prema Srpskoj da bi se nesmetano nastavila imunizacija, te da Republika ne bi došla u taj vakuum i zastoj.

“Zahvalan sam joj na tome i imunizacija u Srpskoj teče… Ako na to dodamo pomenutih 7,2 miliona KM za kineske vakcine, gotovo se približavamo cifri od 30 miliona KM koje smo uplatili za više od milion vakcina za Srpsku. Isporuka, nažalost, nije onakva kakvu smo planirali i kako je neko obećavao”, rekao je Višković.

On je rekao da je ruskoj strani plaćeno oko 13 miliona KM za nabavku oko 400.000 doza ruske vakcine protiv virusa, te da je potpisan ugovor za okvirno oko 1,2 miliona doza, ukoliko zatrebaju.

“U ugovoru stoji da je rok isporuke vakcina do šest mjeseci. Taj ugovor je potpisan 21. januara ove godine, a pregovore smo do potpisa ugovora vodili od septembra prošle godine. To znači da `Krajina grupa`, koja je dobavljač vakcina, Vlada i ruski isporučioci nisu prekršili ugovor, iako smo imali obećanje da će isporuka ići sukcesivno, ili mjesečno do nekih 50.000 doza. Nažalost, to se nije desilo i to je jedini propust tog ugovora. Očekujemo i imamo obećanje ruskih partnera da će oni ispuniti svoje obaveze. Nama se žuri, a njima, očito, ne žuri”, rekao je Višković.

Nastavite čitati

Politika

,,Godišnja rata kredita približava se vrijednosti autoputa Banjaluka – Gradiška”

Objavio

u

“Republika Srpska ove godine treba da vrati oko 700 miliona KM duga, dok će ta rata za samo nekoliko godina da iznosi 1,2 milijarde KM”, rekao je ekonomista i zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović u emisiji “Puls” BN televizije istakavši da vlast tako godišnje potroši jedan autoput.

Zaduženja Srpske neprestano se gomilaju. Na naplatu stiže i danak za ranije loše ekonomske odluke.

„Republika Srpska ove godine treba da vrati oko 720 miliona KM duga, sljedeće godine ta cifra se penje na 770 miliona KM, slijedi skok na blizu 900 miliona, a potom će godišnja rata Republike Srpske da iznosi 1,2 milijarde KM.“

Na novinarsko pitanje da li tako vlast na jednu godišnju ratu kredita daje čak vrijednost jednog autoputa, Radović je odgovorio potvrdno.

To je ujedno i 40 odsto budžeta Republike Srpske, podsjetio je on.

Da bi rata bila manja, vlast bi mogla da objedini zaduženja  koja do sada, prema Radovićevim proračunima, iznose više od vrtoglavih šest milijardi KM.

BN TV

Nastavite čitati

Politika

NEŠIĆ O NON-PEJPERU “Neko u EU je shvatio da je BiH nemoguća država”

Objavio

u

Predsjednik DNS i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Nešić komentarisao je famozni slovenački nezvanični dokument koji predviđa prekrajanje granica šest zemalja Balkana, podjelu BiH i stvaranje “Velike Albanije” i “Velike Srbije”.

Čini se da je neko u Evropskoj uniji shvatio da je BiH nemoguća država, pa pokušavaju naći rješenje koje bi bilo dugotrajno, normalno rješenje koje ne bi izazvalo neke sukobe. Kao što je mirni razlaz u BiH i možda nam neko šalje signale iz EU, jer ne vjerujem da se u Evropskoj uniji nešto može desiti slučajno – rekao je Nešić.

On je upitao zašto bi iko u BiH bježao od mirnog razlaza.

– Ako već ne možemo da zajedno živimo, zašto ne bismo bili dobre komšije?- upitao je Nešić.

Naveo je, ne želeći nikoga da uvrijedi, da je jasno da se uvijek veliki igrači kriju iza nekih manje bitnih, kao što je u slučaju “non pejpera” Slovenija.

– Možda je ovo ispipavanje pulsa kod nas u BiH, a možda i nekome ovdje odgovara da se takav dokument pojavi da bi se sakrilo stvarno stanje, kriza sa pandemijom kovida-19, odnosno, kako naša vlast nije spremno dočekala pandemiju, kao što jesu Srbija i ostale zemlje u regionu – kazao je Nešić.

Dodaje da je ostalo nejasno zašto su Komšić i ostali članovi Predsjedništva ćutali 40 dana, koliko se pretpostavlja da si znali za ovaj dokument.

– Zaparala je uši izjava gospodina Džaferovića koji odmah spominje rat. Ko želi rat? Mi u Republici Srpskoj sigurno ne želimo rat. Vjerujem da to ne žele ni u Federaciji BiH i nije mi jasno zašto onda odmah na priču o mirnom razdruživanju  neko želi da odgovori ratom – rekao je Nešić.

Istakao je da upravo ono što članovi Predsjedništva BiH rade, pokazuje da je BiH nemoguća država.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Trending