Pratite nas

Društvo

Zahtjev Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Vladi Srpske: Omogućite nam da nesmetano radimo!

Objavio

u

Upravni odbor HoReCa-e nakon današnjeg sastanka donio je sljedeće zaključke koje će u petak na sastanku u Vladi Srpske zahtjevati da im se ispune.

Prvi zahtjev će biti da se omogući što hitnije otvaranje ugostiteljskih objekata, te da Republički štab ne daje ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata, već da odluku o radnom vremenu donose lokalni štabovi. Takođe, HoReCa traži da se uvede broj gostiju po kvadratu prostora ugostiteljskog objekta.

Imajući u vidu da ograničenje radnog vremena ne utiče na epidemiološku situaciju ali utiče na prihode ugostitelja, sa epidemiološkog stanovišta ništa se ne mijenja ukoliko gosti borave u objektu do 22 časa ili nekoliko sati duže.

Kad je u pitanju broj gostiju po kvadratu prostora ugostiteljskog objekta ovime bi bili spašeni veliki ugostitelji, čiji su kapaciteti dovoljni da prime i do nekoliko stotina gostiju, uz poštovanje svih epidemioloških mjera (razmak između stolova, broj gostiju za jednim stolom…)

Idući zahtjev da se isplate kompletni porezi i doprinosi za mart 2021. godine, bez obzira na njihovu visinu, i 50% plate minimalca ili manje, ukoliko je radnik prijavljen na manju satnicu radnog vremena, uključujući i radnike u ugostiteljstvu u smještajnim jedinicama. 

Ova mjera je najkonkretnija pomoć ugostiteljima, čime bi se očuvala radna mjesta, uzimajući u obzir zabranjen rad i nepostojanje prihoda.

Ukoliko važeće mjere budu produžene nakon 31.03. 2021. godine, traži se isplata minimalne plate sa pripadajućim porezima i doprinosima za mjesec april, bez obzira na broj dana koji bude uključivao zabranu rada, čime se ugostiteljima osigurava egzistencija, kao i zadržavanje radnika, ukoliko epidemiološka situacija ostane nepovoljna, te ne dozvoli normalan rad ugostitelja.

Idući zahtjev jeste da se porezi i doprinosi od 1. aprila 2021. godine obračunavaju na iznos minimalne plate, za plate do iznosa od 1000,00 KM, a za plate preko toga iznosa da se porezi i doprinosi obračunavaju po važećim stopama.

Primjenjujući ovaj zaključak smanjuje se siva ekonomija, te se povećava prosječna plata zaposlenih radnika u ugostiteljstvu, te oni postaju i kreditno sposobniji.

Zahtjev je i donošenje uredbe-odluke koja je već u pripremi, o oslobađanju plaćanja poreza i doprinosa na još tri mjeseca za ugrožene hotele, banje i putničke agencije za mjesece oktobar, novembar i decembar 2020. godine.

Imajući u vidu da manji ugostitelji ne mogu da pokriju (zbog smanjenog prihoda) režijske troškove traži se odgoda plaćanja računa za struju i vodu za mjesece februar i mart 2021. godinu, na 90 dana bez zateznih kamata.

Mnogi ugostitelji zbog smanjenog obima poslova nisu bili u mogućnosti da isplate sve poreske obaveze, te se stoga traži mogućnost reprograma poreskih obaveza iz 2020. i 2021. godine uz otpis kamata na kašnjenje na period od 24 mjeseca.

Traži se i da Vlada Republike Srpske preko Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, obezbijedi namjenske kredite za solventnost privrednih subjekata u ugostiteljskom sektoru, u iznosu do 25.000 KM, uz najnižu zateznu kamatu.

Društvo

ZABRINUTOST RASTE Haos na granici BiH i Hrvatske zbog poplava

Objavio

u

By

Više objekata na području Čapljine u BiH, nedaleko od granice sa Hrvatskom, poplavljeno je zbog nabujalih rijeka. Najava novih obilnijih padavina u zabrinula je stanovnike i vlasti.

Kako su izvestile lokalne vlasti u Čapljini, na području naselja Struga gdje se spajaju rijeke Trebižat i Neretva došlo je do plavljenja podrumskih prostorija više porodičnih kuća, prenosi Jutarnji list.

Pripadnici vatrogasne stanice u Čapljini pomažu stanovnicima kako bi spriječili prodiranje vode u porodične kuće.

Prema izvještajima Agencije za vodno područje Jadranskog mora sa sjedištem u Mostaru, rijeke Trebižat, Buna i Jasenica su iznad maksimalnog vodostaja.

Dodatnu brigu stanovništvu predstavlja najava da je izdato žuto upozorenje s obzirom da se tokom dana najavljuju padavine između 20 i 50 litara po metru kvadratnom.

Veliki broj ulica u Mostaru takođe je pod vodom.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Društvo

SNSD POTVRDIO DA SU ONI PUSTILI U JAVNOST FOTOGRAFIJE DALIBORA PAVLOVIĆA! Bursać zove medije širom BiH i zahteva puštanje još fotografija

Objavio

u

Pravi zemljotres nedelju dana pred izbore u Prijedoru izazvalo je gostovanje Ane Jež, funkcionerke SNSD iz Prijedora, na Face TV.

Ispovijest članice SNSD baca novo svjetlo na patologiju unutar gradske organizacije ove stranke ali i nemoć Milorada Dodika da to riješi iako članovi pokušavaju ukazati na probleme.

Ana Jež je rekla da ona ne stoji iza fotografija koje su oborile Dalibora Pavlovića a najbolju potvrdu svega toga portal Banjaluka 24 dobio je iz redakcije jednog sarajevskog medija koji nam je potvrdio da lično predsjednik gradske organizacije Prijedor Bursać dostavlja nove fotografije i zahteva njihovo objavljivanje.

Ana Jež je, podsjećamo, sinoć izjavila da su Dalibora Pavlovića srušile stranačke kolege, a pretpostavlja se da je pokušao da se otrgne centrima moći predvođenih Bursaćem, te da je zauzvrat uništen fotografijama pred kojima je morao kapitulirati i Milorad Dodik i da zahtjeva njegovu ostavku.

Birači SNSD i građani Prijedora zato imaju izbor – poraz Bursaća i ljudi iz sijenke tj. njihovog kandidata Javora je šansa i za bolji SNSD ali i bolji grad Prijedor koji sebi ne smije dozvoliti još tri godine partijske patologije koja ga vodi.

Nastavite čitati

Društvo

Vozio u suprotnom smjeru: Ušao u kružni tok, pa napravio haos

Objavio

u

By

Vožnja u kružnom toku za neiskusne vozače zna da bude noćna mora, a jedan vozač na Novom Beogradu je to i dokazao, vozeći u suprotnom smjeru.

Kružni tok kod opštine Novi Beograd drugi je po nepopularnosti za nesigurne vozače, odmah poslije Slavije, prenosi Blic.

Kakve sve nedaće mogu na njemu da zadese vozače, svjedoči i snimak koji je zabilježen, a postao je popularan na društvenim mrežama.

Na njemu se vidi kako je plavi „reno klio“ krenuo u kontra smjeru kružnog toka, a onda, vjerovatno ne znajući kako da se izvuče iz nezgodne situacije, jednostavno stao.

Video pogledajte OVDE.

Izvor: Atvbl.com

Nastavite čitati

Trending