Pratite nas

Društvo

Zahtjev Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Vladi Srpske: Omogućite nam da nesmetano radimo!

Objavio

u

Upravni odbor HoReCa-e nakon današnjeg sastanka donio je sljedeće zaključke koje će u petak na sastanku u Vladi Srpske zahtjevati da im se ispune.

Prvi zahtjev će biti da se omogući što hitnije otvaranje ugostiteljskih objekata, te da Republički štab ne daje ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata, već da odluku o radnom vremenu donose lokalni štabovi. Takođe, HoReCa traži da se uvede broj gostiju po kvadratu prostora ugostiteljskog objekta.

Imajući u vidu da ograničenje radnog vremena ne utiče na epidemiološku situaciju ali utiče na prihode ugostitelja, sa epidemiološkog stanovišta ništa se ne mijenja ukoliko gosti borave u objektu do 22 časa ili nekoliko sati duže.

Kad je u pitanju broj gostiju po kvadratu prostora ugostiteljskog objekta ovime bi bili spašeni veliki ugostitelji, čiji su kapaciteti dovoljni da prime i do nekoliko stotina gostiju, uz poštovanje svih epidemioloških mjera (razmak između stolova, broj gostiju za jednim stolom…)

Idući zahtjev da se isplate kompletni porezi i doprinosi za mart 2021. godine, bez obzira na njihovu visinu, i 50% plate minimalca ili manje, ukoliko je radnik prijavljen na manju satnicu radnog vremena, uključujući i radnike u ugostiteljstvu u smještajnim jedinicama. 

Ova mjera je najkonkretnija pomoć ugostiteljima, čime bi se očuvala radna mjesta, uzimajući u obzir zabranjen rad i nepostojanje prihoda.

Ukoliko važeće mjere budu produžene nakon 31.03. 2021. godine, traži se isplata minimalne plate sa pripadajućim porezima i doprinosima za mjesec april, bez obzira na broj dana koji bude uključivao zabranu rada, čime se ugostiteljima osigurava egzistencija, kao i zadržavanje radnika, ukoliko epidemiološka situacija ostane nepovoljna, te ne dozvoli normalan rad ugostitelja.

Idući zahtjev jeste da se porezi i doprinosi od 1. aprila 2021. godine obračunavaju na iznos minimalne plate, za plate do iznosa od 1000,00 KM, a za plate preko toga iznosa da se porezi i doprinosi obračunavaju po važećim stopama.

Primjenjujući ovaj zaključak smanjuje se siva ekonomija, te se povećava prosječna plata zaposlenih radnika u ugostiteljstvu, te oni postaju i kreditno sposobniji.

Zahtjev je i donošenje uredbe-odluke koja je već u pripremi, o oslobađanju plaćanja poreza i doprinosa na još tri mjeseca za ugrožene hotele, banje i putničke agencije za mjesece oktobar, novembar i decembar 2020. godine.

Imajući u vidu da manji ugostitelji ne mogu da pokriju (zbog smanjenog prihoda) režijske troškove traži se odgoda plaćanja računa za struju i vodu za mjesece februar i mart 2021. godinu, na 90 dana bez zateznih kamata.

Mnogi ugostitelji zbog smanjenog obima poslova nisu bili u mogućnosti da isplate sve poreske obaveze, te se stoga traži mogućnost reprograma poreskih obaveza iz 2020. i 2021. godine uz otpis kamata na kašnjenje na period od 24 mjeseca.

Traži se i da Vlada Republike Srpske preko Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, obezbijedi namjenske kredite za solventnost privrednih subjekata u ugostiteljskom sektoru, u iznosu do 25.000 KM, uz najnižu zateznu kamatu.

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Nastavljeno uređenje: Košenje trave u centru

Objavio

u

Foto: GUBL

U okviru pojačanih aktivnosti na uređenju grada, počelo je košenje trave u užem centralnom jezgru i parkovima.

Nastavljeno je i pojačano čišćenje grada, ali i pranje javnih površina i ulica, kako bi grad bio što uređeniji pred obilježavnje 22. aprila – Dan grada.

Nastavite čitati

Društvo

Banjalučani dobijaju nove parkinge za bicikle

Objavio

u

Banjalučani bi u toku iduće sedmice trebali dobiti nove parkinge za bicikle.

Na zvaničnoj Fejsbuk stranici Centra za životnu sredinu je objavljeno da su juče s predstavnikom Grada Banjaluka utvrđivali lokacije za nove parkinge za bicikla.

– Devet kompleta sa po tri vezišta će biti postavljeni na nekoliko lokacija u gradu naredne sedmice – navedeno je u objavi.

Između ostalih, nova vezišta će biti postavljena kod Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Gradskog pozorište Jazavac, kod rampe za Banj brdo, Doma omladine, te na parkingu parka “Mladen Stojanović”.

Nastavite čitati

Društvo

Radniku na poklon dao auto: Ja sam se izgubio, nisam znao šta ću

Objavio

u

Rasudin Muhić, radnik tuzlanske Mesnice “Brajlović” od svog poslodavca kao ramazanski poklon dobio je automobil golf 5. Ne krije da ga je ovaj gest veoma iznenadio, te je podijelio svoje oduševljenje.

“Bio sam kod kuće, otišao sam s posla kući. Bilo je oko 10 sati. Zalupilo mi je nešto na vrata i ja sam izašao. Pogledam, kad ima nešto, kao neki poklon izgleda. Pogledam iza ćoška, kad direktor. Onda on kaže ‘De, otvori to’. Ja otvorim, kad ključevi od auta. Kaže ‘Ovo ti je za 25 godina'”, prisjetio se Rasudin.

Prema riječime Mirze Brajlovića, vlasnika i direktora mesnice, ideja da obraduje svog radnika došla je prije ramazana.

“Ja i Rasudin se znamo već 25 godina, od prvog dana kad je pošao raditi sa mojim ocem. Njegov trud i rad sam htio da nagradim baš za ramazan, da to bude ramazanski poklon od firme”, kazao je.

Rasudin nije krio oduševljenje neočekivanim poklonom.

“Nisam mogao da vjerujem. Ja sam se izgubio, nisam znao šta ću sad. Za toliko godina dobiti auto od direktora”, ispričao je.

Njegov poslodavac istakao je da vlasnici mesnica, pekara ili bilo koje branše trebaju paziti svoje radnike.

“Da radnik ne ode od njega, da ga nagradi nečim lijepim, da mu obezbijedi bilo šta što mu fali. Nismo svi u mogućnosti da dajemo kule i vile, ali ako imaš sa strane novca podijeli to sa svojim bližnjim”, istakao je, za “Radio Kameleon”.

Rasudin je na posao ranije dolazilo pješke.

“Trebalo mi je malo jače od pola sata da dođem, a jutros sam na posao došao za 10 minuta”, naglasio je.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Trending