Pratite nas

Politika

Američki plan: Političko penzionisanje Dodika, sankcije ljudima iz njegovog okruženja…

Objavio

u

Od dva projekta koje ima u Evropi – Kosovo i Bosna i Hercegovina – fokus Amerike trenutno je na BiH. Angažman Vašingtona usmjeren je na promjenu vlasti u Republici Srpskoj, političko penzionisanje Milorada Dodika i izmenu Ustava BiH.

Prema saznanjima Blica nije isključeno uvođenje sankcija protiv Republike Srpske.

Jednostavno rečeno, SAD su iznova u ofanzivi u našem regionu. Blic saznaje da Vašington razmatra nove sankcije u Republici Srpskoj koje ovog puta neće ići samo ka Dodiku, nego prvenstveno ka ljudima u njegovom okruženju.

Diplomata koji je izvor Blica tvrdi da se u diplomatskim krugovima smatra da Republika Srpska i Dodik, kao eksponent te politike, blokiraju napredak BiH i da takva situacija “mora biti riješena”. Prema stavu diplomata, samo tako bi BiH bila “odblokirana”.

Dodiku su inače već uvođene sankcije 2016. godine, prije predsjedničkog mandata Donalda Trampa. Iako pod sankcijama, Dodik je potom dobio poziv Trampa da prisustvuje predsjedničkom prijemu u Bijeloj kući. Dodiku su sankcije uvedene zbog, kako se navodilo, kršenja Dejtonskog sporazuma, ali nije precizirano kao ga je prekršio i to je do danas ostalo nejasno.

Blic saznaje da je nova tura sankcija u razmatranju i da će i sada imati svoj razlog u pozivanju na kršenje Dejtona, ali da će novitet biti pozivanje na Dodikove navodne koruptivne radnje. Namjera je da se pripremi teren za izbore u BiH 2022. godine, na koje bi Dodik i oni koji ga podržavaju izašli oslabljeni.

Izvor navodi da bi se zamrzavanje imovine i zabrana ulaska u SAD mogla primijeniti na najbliže saradnike Dodika, ali i na stranačke funkcionere drugih partija na koje bi on mogao da računa. SAD očekuju da bi i neke evropske države mogle da se pridruže sankcijama – ali ne sve, jer u EU nema konsenzusa kada je riječ o Republici Srpskoj i sankcijama.

Američka administracija zagovornik je teze da Dodik svojom politikom povlači BiH unazad i da je zbog njega napredovanje ove države otežano. S druge strane, u Republici Srpskoj smatraju da zapadne države među kojima prednjači USA protežiraju jednu zajednicu u ovom slučaju Bošnjake u odnosu na Srbe.

Eskobar i Dodik, stari znanci

Gabrijel Eksobar, američki diplomata koji u posljednje vrijeme donosi poruke iz Vašingtona, ujedno i stari poznanik svih kojima bi u narednom periodu trebalo da se bavi. Počevši od Milorada Dodika, oko koga se trenutno vrti najviše pritiska.

Poznanstvo Dodika i Eskobara datira iz vremena devedestih kada je Eskobar, sadašnji zamjenik pomoćnika državnog sekretara zadužen za zemlje Zapadnog Balkana, bio šef kancelarije američke ambasade u Banjaluci.

Eskobar je prije nekoliko dana boravio u regionu i obišao BiH, ali i Crnu Goru. Na svim adresama najviše pričao o borbi protiv korupcije, ali je provukao i po koju rečenicu o političkim namjerama Vašingtona.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, za sada nema ultimatuma da se prizna nezavisnost, ali ima zadatih želja i očekivanja. Kako Blic saznaje, pritisak da se prizna nezavisnost zamenilo je očekivanje da Beograd odblokira članstvo Prištine u Unesko i Interpolu.

I dok traje pritisak i na Republiku Srpsku i Beograd, druga strana stola odbija pregovore i nada se da je vrijeme radi za njih. Bošnjaci u Sarajevu, poput prištinskog premijera Aljbina Kurtija, takođe izbjegavaju dijalog, istina manje upadljivo od Kurtija koji je u tom pogledu otvoreno ekstreman.

Amerika i Crna Gora – Srbi su OK, ali DF nije

Crna Gora je ušla u politički neodrživo stanje. Vlada nema podršku Skupštine, a pokušaj rekonstrukcije je stao jer je pregovore napustio Demokratski front.

Kako Blic saznaje, američki diplomata Eskobar je, pričajujući o borbi protiv korupcije i bitnim projektima u CG, provukao je i političku poruku: crvena linija za SAD je Demokratski front. Razlog nije jer su Srbi, već što Amerikanci ne žele u izvršnoj vlasti sadašnje lidere DF.

Tokom Eskobarove posjete, pojedini sagovornici iz crnogorske Vlade predložili su mu da se formira manjinska vlada za koju bi glasao i DPS, ali da je potrebno da Milo Đukanović prije toga podnese ostavku na mjesto lidera partije i da garantuje da se neće više kandidovati.

Prema saznanjima, Eskobar je saslušao sve predloge, pa i onaj da je DF neophodan u Vladi kako bi prošli bitni projekti za budućnost Crne Gore. Na sve modele za izlazak iz trenutnog ćorsokaka u Podgorici, Eskobar nije rekao ni “da”, ni “ne”, osim da je sadašnja garnitura DF za Vašington – neprihvatljiva.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

SUKOB OPOZICIJE Ovaj put koplja ukrstili PDP i SPS

Objavio

u

Sukob između PDP-a i drugih opozicionih partija ne janjava. Ovaj put na Selakov SPS i Nešićev PDP paljbu je istresla Olivera Nedić, Borenovićeva (jedva) odbornica u Doboju .
– Moram prokomentarisati instant opoziciju, Selaka ovaj put i njegov SPS, ma bježi tamo, kandidata za predsjednika imate, kažete, ma bježi tamo…koliko je vaša opoziciona misija trajala, do prve dobre ponude, koja nadilazi moral, koji niste ni imali.
Ajde bježi tamo interesna skupino. Daleko vam kuća. Sa takvima ni u miru ni u ratu ne treba ništa raditi. Goli interes. Od vas bi i Dodikovci brže doveli do promjena, napisala je Nedićeva
Dodaje i da su ovo blage riječi koje ima i za Selaka i za Nešića i njegov DNS.
– I sama sam mislila da ste bolji i iskreniji nego što jeste. E jesmo naivni, valjda iz potrebe da se nađe način da ove režimske omče skinemo s vrata, jer ne možemo bez šire podrške. Ali, joj, joj. Teško onom ko u vama vidi podršku i ko bilo kakvu iskrenost vidi u SP, DEMOS, DNS, Ujedinjenoj Srpskoj, NDP, SPS…i ako sam kojeg Dodikovog satelita zaboravila, to je zbog “znacaja” na političkoj sceni Republike Srpske, zaključuje Nedićeva.
Podsjećamo, opozicija na izbore ozlazi potpuno razjedinjena, sa nekoliko kandidata opozicije, SPS-ovim, DNS-ovim, HDZ-ovim…

Nastavite čitati

Politika

Informacije prvo stigle iz 4 izvora, sada iz 6 država: Dodik ponovio tvrdnje o PLANIRANOJ OTMICI

Objavio

u

By

Lider SNSD i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, ponovio je tvrdnje da su britanske specijalne jedinice imale namjeru da ga kidnapuju i odvedu na nepoznatu lokaciju.

Gostujući na Televiziji “Hepi”, Dodik je, između ostalog, rekao da su ga “iz šest zemalja upozorili da će ga britanska jedinica pristigla u Sarajevo iz Sirije oteti”, pritom konstatujući da Republika Srpska “nikad nije imala više prijatelja nego sad”.

On je, takođe, istakao da, prema njegovim riječima, nije dao policiji da mu stane pred kuću, jer su njegova najveća odbrana njegove komšije, dodavši da živi na imanju na selu.

Podsjećamo, informacije o navodnom planu otmice srpskog člana Predsjedništva BiH u javnosti su se pojavile još krajem marta ove godine. Dodik je tada tvrdio da je informacije o svojoj navodnoj otmici dobio iz četiri različita izvora, ali nije želio da otkrije ko mu je tako nešto saopštio. Specijalne jedinice, kako je tada govorio, planiraju otmicu “tamo gdje živi, radi ili u pokretu”.

– Kombinovane britansko-američke jedinice imale su i spisak stvari koje je prilikom otmice trebalo da pokupe iz moje kuće. Zaprepastio sam se kada sam dobio spisak šta treba da pokupe u mojoj kući, od donjeg veša do umjetničkih slika, cipela, odijela – govorio je Dodik u aprilu.

Komentarišući ponovljene tvrdnje srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD da postoji plan njegove otmice, direktor beogradskog Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbjednost, Darko Trifunović, za Srpskainfo kaže da mu sve to liči na “naučnofantastični roman ili jeftini krimić”.

– Prvo je bilo to da su informacije o navodnom planu otmice došle iz četiri izvora, a sada se pominje nekih šest zemalja. Vjerovatno će za par mjeseci tih izvora biti deset ili više. Da neka ozbiljna zemlja i njene specijalne jedinice zaista planiraju tako nešto, zar zaista mislite da bi informacije o takvom tajnom planu curile na sve strane – pita Trifunović.

On smatra da je takva priča “isključivo dio predizborne propagande”, kao i da je Dodik takve informacije i upozorenja, kako tvrdi, jedino mogao da dobije od nekog iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

– Stručnjaci iz MUP uspjeli su, eto, da “provale” tajne planove Britanaca i Amerikanaca, a već četiri godine nisu u stanju da otkriju ko je, naprimjer, ubio Davida Dragičevića ili da riješe neko od brojnih drugih nerasvijetljenih ubistava. Da nije žalosno, bilo bi smiješno – zaključio je Trifunović.

“ZAPAD DESTABILIZUJE REGIJU”

Gostujući na TV “Hepi”, lider SNSD takođe je govorio i o odnosu Zapada prema regionu, ističući da zapadne sile ovaj dio svijeta stalno drže “rovitim”, kao i da se na njega nije smanjio pritisak, već se proširio i na njegovu porodicu. Dodik je izjavio i da stranci neće moći da ga zaustave da pobijedi na predstojećim opštim izborima u BiH. Istakao je da se on bori za Republiku Srpsku, ali da nikoga ne mrzi.

– Ako Srbi nemaju svoju državu, onda će proći kao što su prošli u Drugom svjetskom ratu u Jasenovcu – smatra Dodik.

Nastavite čitati

Politika

Pumpadžije po starom, može im se: Nafta SVE JEFTINIJA u svijetu, u Srpskoj cijene goriva ostaju iste

Objavio

u

By

Cijene goriva u Republici Srpskoj ostaće nepromijenjene ove sedmice.

To za Srpskainfo kaže Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS.

Za narednu sedmicu nema informacija.

Prosječna cijena dizela na benzinskim pumpama u Banjaluci je 3,59 KM, a benzina 3,49 KM.

Cijene su posljednji put povećane prije desetak dana.

Istovremeno, cijena barela brent nafte opala je danas ispod 106 dolara, što se desilo prvi put od maja 2019. godine. Prema trgovačkim podacima, nafta je danas pojeftinila za sedam odsto. Cijena barela za isporuke u septembru je iznosila 105,28 dolara.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending