Pratite nas

Politika

BORCI PISALI DODIKU: Ovo je slika njegovog patriotizma, OTKRILI SU SVE

Objavio

u

Demobilisani borci Srpske su nezadovoljni najnovijom odlukom da se prolongira posebna sjednica Narodne skupstine Republike Srpske na kojoj bi se riješili ključni problemi boračkih kategorija, naveli su u emisiji „Izazovi“ BN televizije. Poručuju da od svojih zahtjeva neće odustati, makar to tražili i putem protesta.

Uspjeli smo da prikupimo 28 potpisa poslanika što bi trebao da bude osnov za zakazivanje posebne tematske sjednice Narodne skupštine Srpske o pravima boraca, naveo je predsjednik Udruženja „Veterani odbrambeno-otadzbinskog rata Republike Srpske“ Risto Jeftić.

– Oni kažu da borci žive odlično, ali ja se mogu složiti s njima samo u jednom dijelu. Žive odlično samo oni borci koji su dobili lažna rješenja, koji su tokom rata bili u dubokoj pozadini. Kojima je rat bio brat i koji su sa tim iznesenim novcem iz rata uspjeli da uđu u neke biznise i koji danas izrabljuju ove čestite borce koji za njih rade za 500, 600 maraka, kaže Jeftić.

On smatra da je apsurdno da se resorno ministarstvo dovelo u takvu poziciju da više liči na jednu organizaciju kojoj bi se trebao dodijeliti orden za održavanje nataliteta Republike Srpske.

– 2007. godine bila su 77.703 kategorisana borca prve kategorije, a danas, 25 godina nakon rata, kada nas je trećina nažalost napustila, mi imamo 113.000 boraca prve kategorije. Znači, ministarstvo je uspjelo da rodi oko 35.000 novih boraca. E, to je taj problem, rekao je Jeftić.

Lažni borci su oni sa političkim knjižicama, tvrdi Željko Lalić, član Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske. Istovremeno, većina demobilisanih boraca živi na granici preživljavanja.

– Bar ona jedna većina koji ima snage, koji imaju ponosa, obraza da se i dalje bore za ono za šta su se u ratu borili. Koji nisu prodali sebe, prodali svoj obraz političkim partijama za nekoliko srebrenjaka, kaže Lalić.

Komentarišući izjave predstavnika Vlade Srpske da se izdvajaju ogromna sredstva za samozapošljavanje, predstavnici demobilisanih boraca ukazuju:

– Po meni je i to jedna obična prevara, jer šta može sa 10.000 maraka da se pokrene, kakav biznis.  Neka ovi naši tajkuni i političari daju tih 10.000 svojim tetkama, babama, švalerkama neka se samozaposle, a na njihova radna mjesta prime demobilisane borce i biće svi zaposleni, pa neće biti problema, rekao je Lalić.

Predsjednik Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca Aco Prelić smatra da je cilj političara i tajkuna da djeca boraca budu robovi njihove djece.

– Pa vidite kako se bahato ponaša porodica Dodik, šta više govoriti, rekao je Prelić.

Borci su ukazali i na, kako kažu, sramnu činjenicu da je Vlada Srpske zaboravila na borce koji su krvarili za ovu državu, a sada trunu u zatvoru.

– Oko 180 srpskih boraca imamo na izdržavanju kazne i vjerujte da većini država nije uplatila ni fening. Uplaćivala je više hiljada maraka pojedincima, a onima koji su bili istinski čestiti borci, a nisu članovi određenih partija, nije dato ništa, rekao je član Predsjedništva Boračke organizacije Miloš Stupar.

On je naveo da ti borci nisu dobili ni potrebnu dokumentaciju da se brane, a kamoli da su dobili pomoć države.

Izvor: Rtvbn.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

SUKOB OPOZICIJE Ovaj put koplja ukrstili PDP i SPS

Objavio

u

Sukob između PDP-a i drugih opozicionih partija ne janjava. Ovaj put na Selakov SPS i Nešićev PDP paljbu je istresla Olivera Nedić, Borenovićeva (jedva) odbornica u Doboju .
– Moram prokomentarisati instant opoziciju, Selaka ovaj put i njegov SPS, ma bježi tamo, kandidata za predsjednika imate, kažete, ma bježi tamo…koliko je vaša opoziciona misija trajala, do prve dobre ponude, koja nadilazi moral, koji niste ni imali.
Ajde bježi tamo interesna skupino. Daleko vam kuća. Sa takvima ni u miru ni u ratu ne treba ništa raditi. Goli interes. Od vas bi i Dodikovci brže doveli do promjena, napisala je Nedićeva
Dodaje i da su ovo blage riječi koje ima i za Selaka i za Nešića i njegov DNS.
– I sama sam mislila da ste bolji i iskreniji nego što jeste. E jesmo naivni, valjda iz potrebe da se nađe način da ove režimske omče skinemo s vrata, jer ne možemo bez šire podrške. Ali, joj, joj. Teško onom ko u vama vidi podršku i ko bilo kakvu iskrenost vidi u SP, DEMOS, DNS, Ujedinjenoj Srpskoj, NDP, SPS…i ako sam kojeg Dodikovog satelita zaboravila, to je zbog “znacaja” na političkoj sceni Republike Srpske, zaključuje Nedićeva.
Podsjećamo, opozicija na izbore ozlazi potpuno razjedinjena, sa nekoliko kandidata opozicije, SPS-ovim, DNS-ovim, HDZ-ovim…

Nastavite čitati

Politika

Informacije prvo stigle iz 4 izvora, sada iz 6 država: Dodik ponovio tvrdnje o PLANIRANOJ OTMICI

Objavio

u

By

Lider SNSD i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, ponovio je tvrdnje da su britanske specijalne jedinice imale namjeru da ga kidnapuju i odvedu na nepoznatu lokaciju.

Gostujući na Televiziji “Hepi”, Dodik je, između ostalog, rekao da su ga “iz šest zemalja upozorili da će ga britanska jedinica pristigla u Sarajevo iz Sirije oteti”, pritom konstatujući da Republika Srpska “nikad nije imala više prijatelja nego sad”.

On je, takođe, istakao da, prema njegovim riječima, nije dao policiji da mu stane pred kuću, jer su njegova najveća odbrana njegove komšije, dodavši da živi na imanju na selu.

Podsjećamo, informacije o navodnom planu otmice srpskog člana Predsjedništva BiH u javnosti su se pojavile još krajem marta ove godine. Dodik je tada tvrdio da je informacije o svojoj navodnoj otmici dobio iz četiri različita izvora, ali nije želio da otkrije ko mu je tako nešto saopštio. Specijalne jedinice, kako je tada govorio, planiraju otmicu “tamo gdje živi, radi ili u pokretu”.

– Kombinovane britansko-američke jedinice imale su i spisak stvari koje je prilikom otmice trebalo da pokupe iz moje kuće. Zaprepastio sam se kada sam dobio spisak šta treba da pokupe u mojoj kući, od donjeg veša do umjetničkih slika, cipela, odijela – govorio je Dodik u aprilu.

Komentarišući ponovljene tvrdnje srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD da postoji plan njegove otmice, direktor beogradskog Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbjednost, Darko Trifunović, za Srpskainfo kaže da mu sve to liči na “naučnofantastični roman ili jeftini krimić”.

– Prvo je bilo to da su informacije o navodnom planu otmice došle iz četiri izvora, a sada se pominje nekih šest zemalja. Vjerovatno će za par mjeseci tih izvora biti deset ili više. Da neka ozbiljna zemlja i njene specijalne jedinice zaista planiraju tako nešto, zar zaista mislite da bi informacije o takvom tajnom planu curile na sve strane – pita Trifunović.

On smatra da je takva priča “isključivo dio predizborne propagande”, kao i da je Dodik takve informacije i upozorenja, kako tvrdi, jedino mogao da dobije od nekog iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

– Stručnjaci iz MUP uspjeli su, eto, da “provale” tajne planove Britanaca i Amerikanaca, a već četiri godine nisu u stanju da otkriju ko je, naprimjer, ubio Davida Dragičevića ili da riješe neko od brojnih drugih nerasvijetljenih ubistava. Da nije žalosno, bilo bi smiješno – zaključio je Trifunović.

“ZAPAD DESTABILIZUJE REGIJU”

Gostujući na TV “Hepi”, lider SNSD takođe je govorio i o odnosu Zapada prema regionu, ističući da zapadne sile ovaj dio svijeta stalno drže “rovitim”, kao i da se na njega nije smanjio pritisak, već se proširio i na njegovu porodicu. Dodik je izjavio i da stranci neće moći da ga zaustave da pobijedi na predstojećim opštim izborima u BiH. Istakao je da se on bori za Republiku Srpsku, ali da nikoga ne mrzi.

– Ako Srbi nemaju svoju državu, onda će proći kao što su prošli u Drugom svjetskom ratu u Jasenovcu – smatra Dodik.

Nastavite čitati

Politika

Pumpadžije po starom, može im se: Nafta SVE JEFTINIJA u svijetu, u Srpskoj cijene goriva ostaju iste

Objavio

u

By

Cijene goriva u Republici Srpskoj ostaće nepromijenjene ove sedmice.

To za Srpskainfo kaže Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS.

Za narednu sedmicu nema informacija.

Prosječna cijena dizela na benzinskim pumpama u Banjaluci je 3,59 KM, a benzina 3,49 KM.

Cijene su posljednji put povećane prije desetak dana.

Istovremeno, cijena barela brent nafte opala je danas ispod 106 dolara, što se desilo prvi put od maja 2019. godine. Prema trgovačkim podacima, nafta je danas pojeftinila za sedam odsto. Cijena barela za isporuke u septembru je iznosila 105,28 dolara.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending