Pratite nas

Politika

Da li je podrška lidera Srbije ŽRTVA ILI OBAVEZA: Tri razloga zbog kojih se Vučić neće odreći Dodika

Objavio

u

Koliko daleko je spreman ići predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, u podršci članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku? Da li će upozorenja i sankcije evropskih i američkih zvaničnika izroditi distanciranje ili još čvršće odnose?

Ako je vjerovati slici koja je predstavljena javnosti, Vučić za sada nije pokleknuo pred postavljenim i najavljenim preprekama. Ali, da li je slika u javnosti i slika realnosti? Da li se Aleksandar Vučić zaista “žrtvuje” za dobrobit Republike Srpske ili je u pitanju politika koja je utemeljena ne samo na patriotizmu, nego i na realnim okolnostima?

Profesor međunarodne politike, Srđan Perišić, smatra da Srbija čvrsto stoji uz Srpsku, što je dokazano i na praznik Sretenje, kada je Vučić uručio Orden predsjednici Željki Cvijanović.

Iako je, kaže, pritisak Zapada u punoj snazi, mišljenja je da će Vučić ostati dosljedan dosadašnjoj politici. A, razloga za to je, naglašava, mnogo.

– On vodi multivektorsku politiku; ima saradnju sa zapadnim silama, ali i s Rusijom i Kinom, što prenosi i na regionalne odnose. Ne može sada da zadovoljava interese Zapada, pa da otkaže podršku Dodiku, jer bi onda urušio odnose sa Istokom – objašnjava Perišić i nastavlja: – Vučić ne može udovoljiti zahtjevima zapadnih specijalnih izaslanika i zbog unutrašnje situacije u Srbiji. Naljutio bi svoje glasače koji većinski ne razmišljaju kroz Zapad, a izbori su u aprilu – istakao je on, konstatujući da Vučić uspješno balansira između interesa evropskih zemalja s jedne strane, te Rusije i Kine s druge strane.

“Lažne žrtve i zasluge”

Da je podrška Srbije Republici Srpskoj i njenom opstanku neupitna bez obzira na trenutnu vlast, smatra politički analitičar iz Beograda, Cvijetin Milivojević.

– Po Ustavu Republike Srbije, obaveza državnih rukovodstava je da brinu o Srbima izvan Srbije, a pogotovo iz Republike Srpske. Tu je i sporazum o paralelnim specijalnim vezama Republike Srpske i Srbije. Ogromna podrška građana Republike Srbije ide u pravcu podrške građanima Republike Srpske, a ne Miloradu Dodiku, Mirku Šaroviću, Mladenu Ivaniću, Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću… – naglasio je Milivojević.

Ipak, kaže, problem je u tome što svaka trenutna vlast u Srbiji, pa sada i predsjednik Vučić, građanima Srpske i Srbije tu podršku predstavljaju kao svoju zaslugu, a nerijetko i kao žrtvu.

– Vučić je isticao kako se, uprkos svim pritiscima međunarodne zajednice, neće odreći Srpske. Nije da se on ne odriče Srpske zato što to hoće ili neće, nego bi, ako bi se odrekao Srpske, na sljedećim izborima bio politički pokojnik. Dodika se može odreći, to nije sporno, mada nisam siguran da mu je u ovom trenutku i to politički dobro, jer ovdje imate milion birača koji su porijeklom s one strane Drine. Imate i najmanje pola miliona birača koji su porijeklom s one strane Save i Une. Kada bi Vučić lično uveo sankcije Dodiku, to bi im bila poruka da više ne glasaju za njega – smatra on.

Kad bi bilo “stani-pani”…

Pored izbora i straha od gubitka velikog broja glasova, Milivojević pominje i korupciju kao jedan od mnogih razloga zbog kojih Vučić ostaje pri podršci Dodiku.

– Svi potenciraju kako je Dodik korumpiran i kako vodi čitavu BiH u pogrešnom pravcu, zaboravljajući da sve zemlje u regionu imaju mnogo veći stepen korupcije nego što je to slučaj u BiH. Zamislite sada da Vučić, nakon poziva Eskobara, uvede sankcije Dodiku zato što je on korumpiran, a imate vlast u Srbiji koja je makar jednako korumpirana. To bi bio nonsens – ocjenjuje Milivojević.

Podsjeća na iskustvo iz devedesetih.

– Milošević je uveo sankcije Srpskoj poslije nesrećnih pregovora ’93. i kako je na kraju završio?! Završio je tako što je morao da ih ukine. Iako su tada bili ratni uslovi, građani s obje strane Drine mu to nisu nikada oprostili – istakao je on.

Ipak, smatra da bi Vučić, kada bi bilo “stani-pani”, bio spreman da se odrekne dosadašnje podrške Srpskoj.

– Ako je 2013. godine potpisao Briselski sporazum o Kosovu u kojem se ni na jednom mjestu ne pominje Srbija, što je faktički odricanje od suvereniteta Srbije na Kosovu, onda budite sigurni da bi bio spreman to uraditi i kada je riječ o Republici Srpskoj. Ali, u ovom trenutku je drugačija međunarodna situacija, što su pokazala glasanja u Savjetu bezbjednosti kada je riječ o britanskoj rezoluciji o genocidnosti Srba ili o izboru novog visokog predstavnika. Vi sada imate Rusiju koja je faktički na strani Srpske, ali i Kinu koja je blizu da bude na istoj strani. U najmanju ruku, ponekad koristi veto – rekao je Milivojević.

PRIJATELJSKI ODNOSI OD DAVNINA

Cvijetin Milivojević je podsjetio na prijateljske odnose Dodika i s drugim ličnostima iz Srbije. Kako kaže, čak i dublje nego s Vučićem.

– Njega je izmislio Slobodan Milošević, a bio je prijatelj s Tadićem, Koštunicom, Đinđićem… Međutim, i logično je da vlast u Republici Srpskoj na neki način ima potrebu da njeguje odnose sa vlašću u Srbiji, jer i građani očekuju da budu naslonjeni na ono što im je matična država. To nije samo osobenost srpskog naroda, nego i drugih naroda koji imaju veliku dijasporu – istakao je on.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

GUŽVA NA STARTU Ko će sve ući u trku za predsjednika Srpske

Objavio

u

By

Prijavu za učešće na opštim izborima u BiH, zakazanim za 2. oktobar, predali su 91 politička stranka i 17 nezavisnih kandidata, čime je ozvaničena predizborna trka u Bosni i Hercegovini.

Ono što je zanimljivo jeste da je od ovog broja čak 48 stranaka podnijelo prijavu da uđe u trku za predsjednika ili potpredsjednika Srpske.

Ko će na kraju od njih, zaista, i imati svog kandidata, ostaje da se vidi, ali za sada je sigurno da u trku za predsjednika Srpske ulaze Jelena Trivić iz PDP, Radislav Jovičić iz DNS i Zoran Kalinić iz pokreta Naša priča Republika Srpska.

I lider SNSD, Milorad Dodik, nedavno je izjavio da ta stranka planira imati svog kandidata u trci za predsjednika, a isto su ranije najavili i njegovi koalicioni partneri iz Ujedinjene Srpske, koji su takođe podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske.

Dogovor

Ko će od te dvije partije na kraju odustati od trke za predsjednika Srpske znaće se uskoro, s obzirom na to da je na posljednjem sastanku koalicije vladajuće većine dogovoreno da idu sa jednim kandidatom iza kojeg će stati sve stranke.

Na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije vidljivo je da su mogućnost da uđu u trku za predsjednika Srpske, pored navedenih stranaka, ostavili i NDP, SPS, SDS, Demos, Prva SDS, Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj, Demokratski centar RS Igor Davidović, Srpska napredna stranka RS – FBiH, Srpski narodni pokret, Ekološka partija RS, Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića, Seljačka stranka, Srpska napredna stranka FBiH, kao i do sada nepoznate stranke poput Novo doba, Re-Balans, Krug i Stranka život.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović potvrdio je da su podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske, ali da ne planira da ima svog kandidata.

– Prijavu smo podnijeli jer smo imali tu mogućnost, ali ne planiramo da kandidujemo nikoga na tu funkciju. Jasno je da ćemo podržati Jelenu Trivić – istakao je Vukanović za Srpskainfo.

Nesloga

Politikolog Darko Kuzmanović ističe da veliki broj prijava za funkciju predsjednika Srpske pokazuje ogroman stepen nesloge među opozicijom.

– Može se postaviti pitanje da li opozicija uopšte ima ikakvu šansu da u ovoj situaciji, sa ovolikim brojem stranaka koje su ostavile mogućnost da kandiduju nekoga na tu funkciju, pobijedi na izborima – kaže Kuzmanović za Srpskainfo.

S druge strane, kako dodaje on, ovoliki broj kandidata je pokazatelj ogromne količine sujete i ličnog egoizma koji ispoljavaju i kandidati i političke partije.

Da je svima prioritetan opšti interes, kako ističe Kuzmanović, što partije i kandidati konstantno predstavljaju, stranke bi se dogovorile.

– Određene stavove, koji im se i ne podudaraju, oni bi prevazišli i ustremili se ka ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je smjena vlasti. Međutim, do takve situacije nije došlo. Kada imamo veliki broj kandidata, naravno, takva situacija najviše odgovara SNSD, koji ima ogromne šanse da izađe kao pobjednik narednih izbora – smatra Kuzmanović.

Nezrelost

Ukoliko do toga dođe, ističe on, krivci će biti opozicione političke partije i kandidati koji nisu bili u stanju da pregovaraju. Kuzmanović kaže da su se opozicioni političari u velikoj mjeri ponašali nezrelo u političkom smislu.

– Ono što sam i ranije predlagao, a da bi se stalo u kraj ovakvoj situaciji, jer je bilo jasno da kandidati i političari neće biti u stanju da prevaziđu svoje sujete, jedino rješenje bilo bi uvođenje dvokružnog izbornog sistema. Time bi se napokon stalo u kraj ovakvim praksama i situacijama – uvjeren je Kuzmanović.

On kaže da dvokružnim izbornim sistemima u prvom krugu može biti i 50 kandidata za funkciju predsjednika, ali u drugi izborni krug prolaze samo dva najbolja.

– U toj situaciji kandidati imaju i veći legitimitet, a s druge strane, veći je demokratski potencijal samih izbora. Dvokružni izborni sistem bi s jedne strane eliminisao marginalne političke figure u trci za inokosne funkcije, a s druge strane donio i druge razne benefite kada su u pitanju izbori – zaključuje Kuzmanović.

TRKA ZA POTPREDSJEDNIKA

Osim za predsjednika Srpske, očito je da će građani imati i šarolik izbor kada je u pitanju kandidat za potpredsjednika Republike Srpske, jer su trku najavile brojne stranke.

Prijavu su podnijeli DF, Bosanskohercegovački BH zeleni, Hrvatska kršćanska demokratska unija BiH, HDZ 1990, HDZ BiH, Narodni evropski savez BiH, NS, A-SDA, Narod i pravda, Nezavisni blok – BN, Savez za novu politiku, Stranka za BiH, Građanski savez, Platforma za progres, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatska demokratska unija BiH, SDP BiH, BPS Sefer Halilović, HSP dr Ante Starčević BiH, Liberalna stranka BiH, SDA, Hrvatska stranka prava BiH, SMS, BOSS, Hrvatski savez HKDU-Hrast, te Hrvatska stranka prava BiH i Herceg-Bosne.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Vozač, saradnici i obezbjedjenje Milana Radovića sudionici tuče u banjalučkom noćnom klubu?!

Objavio

u

By

Prema izvorima faktormagzina u tuči koja se rano jutros dogodila u jednom banjalučkom noćnom klubu učestovali su vozač, saradnici i pratioci predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, Milana Radovića.

Incident se dogodio jutros oko četri časa a iz policije su saopštavajući incijale naveli da je jedna osoba uhapšena dok se za još nekoliko traga.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da su operativnim radom jutros identifikovali i uhapsili J.K. iz Banjaluke.

“Za osobama D.I., M.I. i M.Ć., a zbog postojanja osnova sumnje da su sa J.K. učestvovala u tuči, se traga”, rekli su u policiji.

Nadležnoj policijskoj stanici, oštećeni su juče oko 4 časa prijavili su da su u noćnom klubu u Banjaluci fizički napadnuti od strane više nepoznatih osoba.

“Oštećenim osobama je ukazana ljekarska pomoć na Univerzitetsko – kliničkom centru Republike Srpske. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka”, poručili su iz policije.

Izvor: Faktor magazin

Nastavite čitati

Politika

Vučić: BiH uvela sankcije Rusiji, Dodika i Srpsku nisu pitali

Objavio

u

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je BiH uvela sankcije Rusiji dajući na svih 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije, ali da ne misli da to ima veze sa Republikom Srpskom.

Nastavite čitati

Trending