Pratite nas

Politika

Da li zbog ovog poteza opozicije vlast već sad može proglasiti pobjedu?

Objavio

u

Nakon što je DNS prošle sedmice izašao sa imenima kandidata za obje inokosne funkcije sasvim je jasno da će opozicija na izbore u oktobru ove godine izaći razjedinjena, što je otvorilo raspravu u javnosti koliko će to ići na ruku vlasti i da li već sad mogu da otvore šampanjac i proglase pobjedu.

Kako stvari za sada stoje, u trku za dvije inokosne funkcije, tačnije predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH iz opozicije idu lider DNS, Nenad Nešić, potpredsjednik te stranke Radislav Jovičić, potpredsjednica PDP Jelena Trivić i još neko iz SDS, čije će ime ova stranka ubrzo da objelodani.

Još jedan kandidat najavio je da će ući u trku za predsjednika Republike Srpske, a to je profesor Zoran Kalinić iz Banjaluke, kojeg je predložila politička stranka “Naša priča Republika Srpska”.

Kada tome dodamo činjenicu da je za mjesto srpskog člana Predsjedništva trku ranije najavljivao i poslanik Nebojša Vukanović, koji još nije rekao ni da odustaje od te ideje, niti da će se sigurno kandidovati, vidljivo je da će izborna kampanja među opozicijom biti sve osim dosadna.

U jednoj koloni

S druge strane, SNSD i koalicija okupljena oko te stranke na izbore po svemu sudeći planira da izađe sa po jednim kandidatom na dvije inokosne funkcije, među kojima će se sasvim sigurno naći i Milorad Dodik.

Ovim je jasno da će opozicija na izborima voditi bitku na dva fronta – protiv vlasti i međusobno.

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da je iskustvo u praksi pokazalo da je definitivno bolje da opozicija ne rasipa glasove već da nastupa u jednoj koloni.

Međutim, kako dodaje ona, pitanje je kako građani doživljavaju DNS – da li kao istinsku opoziciju ili kao trojanskog konja, odnosno nekoga ko je još uvijek blizak vlasti.

– Sasvim je sigurno da DNS ima svoje glasačko tijelo, ali je pitanje koliko onih koji su neopredijeljeni percipira tu stranku kao opoziciju. To je nepoznanica zbog koje ne možemo već sada tvrditi kakvi će biti rezultati izbora u oktobru ove godine – ističe Topićeva za Srpskainfo.

Ono što svakako ide na ruku vladajućima, konkretno SNSD, dodaje ona, jeste što ta stranka ima stabilno biračko tijelo, odnosno bazu disciplinovanih partijskih vojnika i glasača koji uvijek izlaze na izbore.

Apstinenti

Topićeva kaže da će za izbore ključno biti koliko će opozicija uspjeti da motiviše i izvede na glasačka mjesta one građane koji do sada nisu izlazili na izbore.

– Ogroman je broj neopredijeljenih birača, za razliku od vladajuće stranke koja ima svoje glasače koji su disciplinovani i izlaze na izbore. U BiH imamo masu od oko 50 procenata onih koji ne izlaze i očito ne smatraju da su opozicione partije stvarna alternativa vlasti – ističe Topićeva.

Sociolog i redovni profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, Drago Vuković, ističe da prije odgovora na pitanje koliko više kandidata opozicije ide u korist vladajućoj koaliciji, treba postaviti pitanje da li mi uopšte imamo opoziciju.

– Nekako mi se čini da u postkomunizmu, dakle u višepartijskom sistemu prava opozicija nije nikada ozbiljnije zaživjela. Naprosto, zato što nemamo demokratska društva nego svojevrsnu višestranačku diktaturu, umjesto one jednopartijske – kaže Vuković za Srpskainfo.

Dodaje da taj princip podjele vlasti i odgovornosti, posebno odgovornosti prema građanima, a da ne govorimo o nekakvim modelima kohabitacije, uopšte nije zaživio.

Motivacija

Vuković ističe da se danas radi o borbi vlasti za opstanak, odnosno o pokušaju dolaska na vlast opozicije po svaku cijenu.

– To nije demokratski ambijent, to nije pluralizam – ocjenjuje Vuković, dodavši da razjedinjenost opozicije svakako najviše šteti njoj samoj.

Prema njegovim riječima, taj ugled, koji je, inače, veoma slab, još više blijedi jer građani prepoznaju tu ogoljelu borbu za vlast kao glavni cilj.

I da je opozicija ujedinjena, smatra Vuković, u ovakvom stanju politike teško da bi mogla pobijediti, naprosto zato što se još nije pojavio neki novi politički subjekt koji bi motivisao birače koji ne izlaze na izbore.

– Ovako je samo olakšan put vladajućoj koaliciji da opstane na vlasti. Svakako treba reći da opstanak vlasti nije u posljednjih 15-ak godina bio rezultat dobrih rezultata vladavine i ako je tih rezultata i bilo, nego prije svega zbog slabe opozicije s jedne i izvještenoj tehnologiji vladavine s druge strane – smatra Vuković.

Programi

On ističe da treba priznati činjenicu da je koalicija okupljena oko SNSD veoma dobro razvila političku infrastrukturu, a posebno modele kako osvojiti glasove.

Vuković tvrdi da razjedinjena opozicija nije posljedica različitih političkih pristupa i strategija niti različitih vizija društvenih i političkih promjena. On smatra da je izrazita slabost opozicije glavni faktor njene razjedinjenosti.

– U opoziciji imate potrošene političke lidere poput Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, imate neke nove političke pojave poput Draška Stanivukovića i još neke, ali nemate ozbiljne političke programe, koji bi opredjeljivali birače. Tu postoji još jedan paradoks: kada slušate lidere opozicije čini se da su već poznati rezultati izbora, da se već zna pobjednik, a u praksi imate pokazatelje koji to potpuno negiraju – napominje Vuković.

Kaže da je ta vrsta političkog amaterizma nevjerovatna u ovom vremenu, posebno ako je ona prisutna kod stranaka koje su nekada imale značajnu ulogu i ugled u Republici Srpskoj.

RASKOL

Opozicija je u samo godinu dana prešla put od čvrstog jedinstva do potpunog raskola. Na sastanku u aprilu prošle godine delegacije SDS, PDP, DNS i narodni poslanik Nebojša Vukanović dogovorile su zajednički nastup na opštim izborima ove godine.

Tada su istakli da će se u narednom periodu govoriti o imenima kandidata za dvije inokosne funkcije. Ubrzo nakon toga, prvo je “pukla” ljubav između Vukanovića i DNS, a kasnije je došlo i do raskola na relaciji SDS-PDP s jedne i DNS s druge strane.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

GUŽVA NA STARTU Ko će sve ući u trku za predsjednika Srpske

Objavio

u

By

Prijavu za učešće na opštim izborima u BiH, zakazanim za 2. oktobar, predali su 91 politička stranka i 17 nezavisnih kandidata, čime je ozvaničena predizborna trka u Bosni i Hercegovini.

Ono što je zanimljivo jeste da je od ovog broja čak 48 stranaka podnijelo prijavu da uđe u trku za predsjednika ili potpredsjednika Srpske.

Ko će na kraju od njih, zaista, i imati svog kandidata, ostaje da se vidi, ali za sada je sigurno da u trku za predsjednika Srpske ulaze Jelena Trivić iz PDP, Radislav Jovičić iz DNS i Zoran Kalinić iz pokreta Naša priča Republika Srpska.

I lider SNSD, Milorad Dodik, nedavno je izjavio da ta stranka planira imati svog kandidata u trci za predsjednika, a isto su ranije najavili i njegovi koalicioni partneri iz Ujedinjene Srpske, koji su takođe podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske.

Dogovor

Ko će od te dvije partije na kraju odustati od trke za predsjednika Srpske znaće se uskoro, s obzirom na to da je na posljednjem sastanku koalicije vladajuće većine dogovoreno da idu sa jednim kandidatom iza kojeg će stati sve stranke.

Na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije vidljivo je da su mogućnost da uđu u trku za predsjednika Srpske, pored navedenih stranaka, ostavili i NDP, SPS, SDS, Demos, Prva SDS, Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj, Demokratski centar RS Igor Davidović, Srpska napredna stranka RS – FBiH, Srpski narodni pokret, Ekološka partija RS, Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića, Seljačka stranka, Srpska napredna stranka FBiH, kao i do sada nepoznate stranke poput Novo doba, Re-Balans, Krug i Stranka život.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović potvrdio je da su podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske, ali da ne planira da ima svog kandidata.

– Prijavu smo podnijeli jer smo imali tu mogućnost, ali ne planiramo da kandidujemo nikoga na tu funkciju. Jasno je da ćemo podržati Jelenu Trivić – istakao je Vukanović za Srpskainfo.

Nesloga

Politikolog Darko Kuzmanović ističe da veliki broj prijava za funkciju predsjednika Srpske pokazuje ogroman stepen nesloge među opozicijom.

– Može se postaviti pitanje da li opozicija uopšte ima ikakvu šansu da u ovoj situaciji, sa ovolikim brojem stranaka koje su ostavile mogućnost da kandiduju nekoga na tu funkciju, pobijedi na izborima – kaže Kuzmanović za Srpskainfo.

S druge strane, kako dodaje on, ovoliki broj kandidata je pokazatelj ogromne količine sujete i ličnog egoizma koji ispoljavaju i kandidati i političke partije.

Da je svima prioritetan opšti interes, kako ističe Kuzmanović, što partije i kandidati konstantno predstavljaju, stranke bi se dogovorile.

– Određene stavove, koji im se i ne podudaraju, oni bi prevazišli i ustremili se ka ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je smjena vlasti. Međutim, do takve situacije nije došlo. Kada imamo veliki broj kandidata, naravno, takva situacija najviše odgovara SNSD, koji ima ogromne šanse da izađe kao pobjednik narednih izbora – smatra Kuzmanović.

Nezrelost

Ukoliko do toga dođe, ističe on, krivci će biti opozicione političke partije i kandidati koji nisu bili u stanju da pregovaraju. Kuzmanović kaže da su se opozicioni političari u velikoj mjeri ponašali nezrelo u političkom smislu.

– Ono što sam i ranije predlagao, a da bi se stalo u kraj ovakvoj situaciji, jer je bilo jasno da kandidati i političari neće biti u stanju da prevaziđu svoje sujete, jedino rješenje bilo bi uvođenje dvokružnog izbornog sistema. Time bi se napokon stalo u kraj ovakvim praksama i situacijama – uvjeren je Kuzmanović.

On kaže da dvokružnim izbornim sistemima u prvom krugu može biti i 50 kandidata za funkciju predsjednika, ali u drugi izborni krug prolaze samo dva najbolja.

– U toj situaciji kandidati imaju i veći legitimitet, a s druge strane, veći je demokratski potencijal samih izbora. Dvokružni izborni sistem bi s jedne strane eliminisao marginalne političke figure u trci za inokosne funkcije, a s druge strane donio i druge razne benefite kada su u pitanju izbori – zaključuje Kuzmanović.

TRKA ZA POTPREDSJEDNIKA

Osim za predsjednika Srpske, očito je da će građani imati i šarolik izbor kada je u pitanju kandidat za potpredsjednika Republike Srpske, jer su trku najavile brojne stranke.

Prijavu su podnijeli DF, Bosanskohercegovački BH zeleni, Hrvatska kršćanska demokratska unija BiH, HDZ 1990, HDZ BiH, Narodni evropski savez BiH, NS, A-SDA, Narod i pravda, Nezavisni blok – BN, Savez za novu politiku, Stranka za BiH, Građanski savez, Platforma za progres, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatska demokratska unija BiH, SDP BiH, BPS Sefer Halilović, HSP dr Ante Starčević BiH, Liberalna stranka BiH, SDA, Hrvatska stranka prava BiH, SMS, BOSS, Hrvatski savez HKDU-Hrast, te Hrvatska stranka prava BiH i Herceg-Bosne.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Vozač, saradnici i obezbjedjenje Milana Radovića sudionici tuče u banjalučkom noćnom klubu?!

Objavio

u

By

Prema izvorima faktormagzina u tuči koja se rano jutros dogodila u jednom banjalučkom noćnom klubu učestovali su vozač, saradnici i pratioci predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, Milana Radovića.

Incident se dogodio jutros oko četri časa a iz policije su saopštavajući incijale naveli da je jedna osoba uhapšena dok se za još nekoliko traga.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da su operativnim radom jutros identifikovali i uhapsili J.K. iz Banjaluke.

“Za osobama D.I., M.I. i M.Ć., a zbog postojanja osnova sumnje da su sa J.K. učestvovala u tuči, se traga”, rekli su u policiji.

Nadležnoj policijskoj stanici, oštećeni su juče oko 4 časa prijavili su da su u noćnom klubu u Banjaluci fizički napadnuti od strane više nepoznatih osoba.

“Oštećenim osobama je ukazana ljekarska pomoć na Univerzitetsko – kliničkom centru Republike Srpske. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka”, poručili su iz policije.

Izvor: Faktor magazin

Nastavite čitati

Politika

Vučić: BiH uvela sankcije Rusiji, Dodika i Srpsku nisu pitali

Objavio

u

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je BiH uvela sankcije Rusiji dajući na svih 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije, ali da ne misli da to ima veze sa Republikom Srpskom.

Nastavite čitati

Trending