Pratite nas

Politika

JEDNOKRATNI PENZIONERI U PARLAMENTU BiH Prime otpreminu, odu u penziju pa nastave raditi za platu

Objavio

u

Šestorici poslanika i delegata iz oba doma Parlamentarne skupštine BiH u ovoj godini je, kao što se i najavljivalo, isplaćeno ukupno 180.000 KM otpremnine zbog odlaska u penziju, nakon čega su nastavili da rade i primaju platu.

Kako je potvrđeno u Parlamentarnoj skupštini BiH, otpremnine su u ovoj godini isplaćene poslanicima SDS, Mirku Šaroviću i Draganu Mektiću, delegatima SNSD, Lazaru Prodanoviću i Nikoli Špiriću, te delegatu HDZ i lideru te stranke Draganu Čoviću, kao i delegatu i predsjedniku SDA, Bakiru Izetbegoviću.

Prodanović je dobio 28.425 KM otpremnine, Špirić 29.797, Šarović 28.263 KM, Mektić 28.770 KM, Izetbegović 29.673 KM, a Čović 29.777 KM.

Njih šestorica su, kako je potvrđeno u PSBiH, stekli pravo na naknadu koja se isplaćuje pri odlasku u penziju, pa im je, u skladu s tim, novac u međuvremenu isplaćen.

“Sve po propisu”

I oni su, kao i njihovi prethodnici prethodnih godina, nakon dodijeljene otpremnine podnijeli zahtjeve za sticanje statusa stalnih zaposlenika u PS BiH, te nastavili raditi i primati platu, a propisi im omogućavaju da uz to primaju i penziju!

Poslanik Dragan Mektić u izjavi potvrdio je da mu je isplaćena otpremnina, koje se po zakonu ne može odreći, i da će je utrošiti u humanitarne svrhe, prenosi „Srpskainfo“.

– Već duže vrijeme finansiram dvoje djece iz Prnjavora čiji je otac umro. Finansiram njihovo školovanje, sređivao sam kuću u kojoj žive, kupovao namještaj i slično, pa planiram da dio novca namijenim njima i da im nastavim pomagati – kaže Mektić.

Izetbegović je ranije saopštio da će otpremninu usmjeriti u svrhe u koje “redovno izdvaja značajan dio svojih primanja, kao podršku udruženjima i pojedincima”, ali nije poznato da li je to i učinio.

Slično je ranije rekao i Lazar Prodanović, koji je pojasnio da se i ranije odricao određenih primanja u korist onih kojima je to potrebno. Nije poznato da li će isto učiniti i preostala trojica “penzionera”.

Jednodnevni penzioneri

Po važećem zakonu, otpremnina iznosi šest prosječnih plata, a isplaćuje se kako bi se radnicima nakon višedecenijskog radnog staža olakšala penzija.

O političarima penzionerima na jedan dan i njihovim visokim otpremninama javnost je do sada čula bezbroj puta, a da je potrebno ovu praksu zaustaviti do sada je u više navrata upozoravano i iz Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Pravo na otpremninu zbog odlaska u penziju prošle godine su stekli poslanici Bariša Čolak iz HDZ i Dragan Bogdanić iz SNSD, a u revizorskom izvještaju Parlamentarne skupštine BiH za 2020. godinu navedeno je da je i u toj godini na isti način penzionisan još jedan poslanik Predstavničkog doma, koji je dobio 28.998 KM, prenosi „BLportal“.

– Otpremnina je isplaćena u maju 2020. godine. Postupcima revizije utvrdili smo da je ove godine nastavljena praksa ponovnog aktiviranja statusa profesionalnog poslanika nakon sticanja uslova za odlazak u penziju. U praksi to znači da je poslaniku koji je imao puni radnopravni odnos, uz prekid radnog odnosa od tri dana isplaćena otpremnina u iznosu od 28.998 KM, te mu je ponovo aktiviran radnopravni status u Parlamentarnoj skupštini BiH u istom mjesecu, odnosno nakon tri dana – stoji u izvještaju revizora.

U izvještaju stoji i preporuka “da se preispita i definiše ovakva praksa isplate otpremnine uvažavajući sve specifičnosti i okruženje u kojem Parlamentarna skupština funkcioniše i djeluje”.

Izvor: Alo

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

DODIK: Cijena struje ostaje niska za građane Srpske

Objavio

u

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ima dovoljno električne energije, da “Elektroprivreda” neće biti prodata i da će cijena struje uvijek ostati niska za građane.

– Naša “Elektroprivreda” neće biti prodata, ekipa koju predvodim to je spriječila. Da to nismo učinili danas bismo imali pet puta skuplju struju – rekao je Dodik napominjući da u predstojećem periodu treba raditi na više polja zbog globalnih dešavanja i tokova.

On je napomenuo da, ako Srpska već ne može određivati cijenu nafte, onda može struje.

– Cijena struje ostaće uvijek niska za naše ljude. Sva sreća pa imamo oko 35 odsto viškova i možemo da prodamo i time poklopimo gubitke koji nastaju u vezi sa domaći konzum – rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da je cijena električne energije u Srpskoj za stanovništvo niža za 44 odsto nego u Federaciji BiH.

– Manja je 60 odsto nego u Hrvatskoj, a 140 odsto nego u Italiji i na nekim drugim mjestima. I to je politika koju ćemo nastaviti – rekao je Dodik na Mrakovici, gdje je prisustvovao obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari.

On kaže da zna da se ono što treba da radi u budućem periodu svodi na nekoliko stvari.

– Da obezbijedim mir – to znam i to sam pokazao da mogu. Sigurnost, i to znam i pokazao sam, a ono što dodatno moram da radim je da obezbijedim dovoljno energije i hrane za naš narod zbog globalnih trendova – rekao je Dodik.

Srna

Nastavite čitati

Politika

POPOVIĆ TUŽI BANJCA! Pozvao istražne organe da objelodane ko je korisnik skaj aplikacije

Objavio

u

Nekadašnji potpredsjednik Narodne partije Srpske /NPS/Đorđe Popović pozvao je istražne organe da iznesu u javnost ko je korisnik skaj aplikacije.

Popović je naveo da će protiv predsjednika NPS-a Darka Banjca biti podnesena tužba za tvrdnje o skaj aplikaciji i blaćenju njegovog ugleda.

“Neću dozvoliti blaćenje mog ugleda i imena zarad jeftinih političkih poena i jasno iznesenih činjenica o raspadu stranke”, naveo je Popović u pisanoj izjavi.

Popović je ranije danas saopštio da je podnio neopozivu ostavku na sve funkcije u partiji i istupio iz članstva zajedno sa Opštinskim odborom iz Brčko distrikta za šta je, kako je naveo, odgovoran predsjednik NPS-a.

On je naveo u pisanoj izjavi da ne podržava način rada i pojedine odluke Banjca, kao i kadrovska rješenja i imenovanja za nosioce kandidatskih lista na području bijeljinske regije.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac rekao je danas da je Popović podnoseći ostavku na stranačke funkcije iznio dosta neistina i da NPS “ne može da nosi teret bilo kog pojedinca za kojeg postoji sumnja da je učestvovao u određenim radnjama”.

BL-PORTAL

Nastavite čitati

Politika

Nešić napao Eleka – Sijevale flaše, motke, opšti haos na Jahorini

Objavio

u

By

Predsjednik nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljko Elek prijavio je noćas policiji da je napadnut u hotelu „Vučko“, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Prema našim informacijama, Eleka je između ostalog napao i Mladen Lučić odobornik DNS u Istočnoj Ilidži i Predrag Nešić, brat predsjednika DNS Nenada Nešića. U društvu sa njima bio je i Nenad Nešić, ali prema prvim informacijama, policija nije utvrdila da je on učestvovao u ovoj tuči.

Lučić je inače i jedan od vlasnika firme „Legend“ i brat ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića.

Izvor Srpskainfo kaže da su za jednim stolom bili između ostalih kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH Nenad Nešić, njegov brat Predrag i Lučić, dok je za drugim stolom bio Elek sa društvom.

– U jednom trenuntku došlo je do svađe između njih i počele su letjeti i flaše. Tada je došlo do tuče između Predraga Nešića i Lučića sa jedne i Elaka sa druge strane. Šake su sjevale na sve strane – ispričao je iza Srpskainfo očevidac ovog sukoba.

On je dodao da je čuo da je u ovom sukobu oštećen i Elekov automobil.

Portparol PU Istočno Sarajevo Vesna Stokanović potvrdila je da je došlo do sukoba i da je o svemu obaviješten dežurni tužilac.

– Nakon kompletiranja predmeta N.P. će biti sankcionisan zbog prekršaja tuča i fizički napad, a L.M. zbog počinjenih prekršaja vrijeđanje i tuča i fizički napad – rekla je Stokanovićeva.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Trending