Pratite nas

Politika

Najveće provale naših političara u 2021. godini

Objavio

u

Ako pogledate slogan „Kupujmo domaće i ulažimo u Srpsku“, vidjećete da su to dvije odvojene poruke. Jedna poziva da kupujemo domaće, a druga da ulažemo u Republiku Srpsku.

Ova izjava predsjednika Vlade Republike Srpske, Radovana Viškovića, bila je u avgustu, ali se, kao da je bilo juče, sjećamo te “dubokoumne” i nadasve “pronicljive” izjave koja najbolje oslikava kakvu smo 2021. preživjeli.

U rubrici „Hit dana“ portal Srpskainfo objavio je brojna ostvarenja još brojnijih autora, a na samom vrhu top-liste našao se upravo premijer RS.

Koji je čak i za novembarske poplave imao razumijevanje i opravdanje: „Moramo malo gledati i u onog ko nam komanduje, a to je Bog. I zato nam je sve ovo priredio. Vjerovatno smo sve ovo zaslužili nekim djelom.“

Premijera, kako i dolikuje, novinari su pitali sve i svašta. Ako nije odgovarao u vidu hit izjava, onda nam je često zamjerio, riječima: “Vi novinari od mene očekujete da sam neki kompjuter, pa da vi samo pritisnete dugme i da odmah iskoči podatak”.

Nije tačno! Očekujemo hitove, poput onog s kraja 2020. kada ste oborili sve poznate svjetske teorije o ljudskoj izdržljivosti: “Svašta se može izdržati, čovjek bez hrane, vode i pića može preživjeti mesec i po dana“

Kada su veselog Fadila Novalića pitali za poskupljenja osnovnih životnih namirnica, on je mrtav ozbiljan poručio narodu: “Kupujte manje. Ako ste kupovali 100 litara ulja, sada kupujte 60”.

To je isti onaj Fadil koji je imao objašnjenje i zbog čega je u BiH najmanje vakcinisanih protiv korone u Evropi: „Nismo potrčali da masovnom vakcinacijom budemo, na neki način, pokusni kunići u globalnom svijetu“.

Izgleda da nema hita bez premijera.

Ako ste mislili da su ovakve izjave za osudu SDA, grdno se varate. Fadilov šef, Bakir Izetbegović, tvrdi da „Fadil zna dati nespretnu izjavu, ali je važno šta radi“. Istina, kako očekivati drugačiji reakciju Izetbegovića kada se i sam proslavio biserima, a ovome se smijalo pola Evrope: „BiH je vjerovatno najuspješnija zemlja u regionu, i nešto bolja od prosjeka EU, u borbi protiv pandemije korona virusa“.

“Ne trebamo mi iz opozicije mnogo raditi, samo pustiti Izetbegovića i Novalića da govore javno”, primjetio je Saša Magazinović iz SDP BiH.

Slažemo se s njim!

Jedna od najvećih misterija protekle godine ostao je sastanak člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, i ruskog predsjednika Vladimira Putina, iz razloga što nije objavljena nikakva fotografija iz Kremlja. Umjesto toga, Dodik se potrudio da nam potanko dočara atmosferu iz Moskve: “Kada sam bio u posjeti predsjedniku Rusije, ukupno šest puta sam morao da se testiram, da se utvrdi da ne prenosim zarazu, ali sam se rukovao s predsjednikom Putinom i pričali smo sat vremena nasamo, najviše o onom što nije za javnost“.

Nemoj da mislite da Dodik nešto izmišlja, jer je, kada je u Predsjedništvo doveo harmonikaša i nazdravio čašicom rakije, izjavio: “Potpuno sam trijezan, stabilan, kao što vidite i šarmantan”.

U međuvremenu, Dodik se zabrinuo za svoje političke protivnike, tviteraše, ako slučajno ostanu bez napajanja: “Opozicija stane u dva autobusa i rade na mrežama. Ja se pitam, pošto sam ja najstaromodniji, kako rade kad nestane struje”.

“Milorad Dodik je šef KOS-a, odnosno komšijske obavještajne službe”, definisala je Dodika ekonomistkinja Svetlana Cenić.

“Cijeli dan u Sarajevu; osjećam se k’o Dodik”, opisao je osjećaj u glavnom gradu BiH psiholog iz Banjaluke Srđan Puhalo, koji smatra da između Sarajeva i Brisela postoji neka tajna veza: „Prije pet godina BiH predala zahtjev za članstvo u EU i sad jedni drugima udaramo čežnju“.

Ako se pitate šta u Republici Srpskoj još radi tzv. krizni štab, niste jedini. “Krizni štab već cijelu godinu radi bez krize”, primjetio je Rajko Vasić.

Opozicionarima, koji već mjesecima imaju problem s kandidatima, dao je besplatan savjet: „Ako opozicija ima previše kandidata za člana Predsjedništva i predsjednika Srpske, a ne može da se odluči, neka ih, svakog, nasadi na jaja. Pa, ko izleže piliće, neka bude kandidat.“

I za kraj, još jedan njegov savjet: „Nikada ne trči za ženom, autobusom i vakcinom“.

U opozicionom nadgornjavanju Nebojša Vukanović je priznao da se često osjeća „odbačeno kao trinaesto prase“.

“Kada vlast doživljavaš kao sisu, logično da ćeš se osjećati kao trinaesto prase”, odgovorio mu je Srđan Mazalica iz SNSD.

Ali,Vukan ima još problema. Kaže, kada kupi čarape i kaiš odmah pitaju odakle mu novac i traže račun. Ipak, zahvaljujući Vladi RS, imao je razloga za slavlje: “Red je da se proslavi ova pobjeda u Londonu, gdje smo razbili Englesku uspješno se zadužujući na berzi”.

Poteze vlasti opisao je na sebi svojstven način: „Imenovanje Milimira Govedarice za pravobranioca RS je kao da vežete kozu u kupus da ga čuva“ i „Najezda komaraca kad naiđe nešto ostane, a iza ove vlasti ne ostane ništa“.

Draško Stanivuković za sebe kaže da je „gradonačelnik za košenje trave“, „gradonačelnik koji je zagrlio najviše ljudi“ i „mirotočivi Draško“, a kada je na dnevni red Skupštine došao rebalans budžeta, ipak se primirio: „Tiho ću pričati na sjednicama, da ne bih uznemirio skupštinsku većinu. Pripremiću im i tlakomjere, samo da dođu na posao“.

Stanje i poštenje u gradskoj Skupštini možda je najbolje opisao odbornik Dragan Banjac.

“Vraćen mi je izgubljeni novčanik. Sreća pa nije naišao neko od kolega iz Skupštine grada s obzirom da je bilo i novca”, rekao je u polušali, ali je zato drugi put bio ozbiljan: „Ja bih volio da se mi ovdje bavimo svojim poslom, a ne glupostima. Ne bi me čudilo da neko tokom sjednice Skupštine kaže da sam zaposlio momka svog muža.“

U banjalučkoj skupštini protekle godine bilo je svega i svačega, i mimo „momaka od muževa“. Tako je odbornica PDP, Smiljana Moravac Babić, iz PDP na tren izgubila osjećaj gdje se nalazi.

“Od iscrpljenosti sam zaspala na skupštini. Krsto me udario u rame da glasam, a ja zaspala”, priznala je Smiljana, po čijem imenu je kasnije srpski jezik, zahvaljujući visprenosti Gorana Vrtunića, dobio novi glagol – smiljiti: „Uspavanka se od sada kaže usmiljinka, nastala od novog glagola smiljiti, koji korijen vuče od odbornice Smilje“.

Predsjednik SDS, Mirko Šarović, smatra da „ovdje rat može da izazove deset budala“ i da će „teško nama biti sa Šmitom, a i njemu sa nama“.

Ali, od RS nepriznati visoki predstavnik ima iskustva s komplikovanim stvarima, poput ribolova.

“Nemojte misliti da sam naivan, znam kako stvari u politici mogu biti komplikovane. Najduža zasijedanja u Evropskom savjetu su bila kada smo razgovarali o ribolovu”, ocijenio je Šmit.

Ako se pitate zašto se u Banjaluci otimaju za stanove na što bučnijim lokacijama, Saša Trivić ima odgovor.

“Kupi čovjek stan sa balkonom na tranzitu. Stigao seljak u grad, dosta mu tišine”, opaska je čovjeka koji je autor i sljedeće izjave: “Prije je bilo fora ukrasti i da se ne zna, a danas, ako nisi ukrao da svi znaju, nisi ništa ni uradio“.

Na kraju, ne preostaje nam ništa drugo nego da citiramo novinara Sinišu Vukelića: „Republici Srpskoj treba neko da je snažno zagrli, da mu se isplače i kaže joj: ’Biće to sve u redu’“.

Protekle godine, domaćem političkom cirkusu značajno su doprinijele i izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je Bakira Izetbegovića nazvao „hasanagom“, Šefika Džaferovića „udbašem iz Zenice“, a profesora Dejana Jovića „eskort damom“ Milorada Pupovca.

“Sve su vlade jednako uspješne i neuspješne u borbi protiv virusa korona. Naravno, najuspješniji su u BiH. Tamo niti je ko bolestan, niti ko umire, niti je ko u bolnicama, niti ko priča o tome, niti se ko vakciniše”, objasnio je Milanović razloge zbog kojih samo u BiH nema nikakvih mjera protiv korona virusa.

Izvor: Agencije

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

SDS ODLUČIO: Odluka pala između Miličevića i Šarovića

Objavio

u

By

Sjednica Glavnog odbora SDS, na kojoj bi trebalo konačno da se odluči koga će ta stranka imenovati kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH, biće održana 5. juna.

To za Srpskainfo tvrdi predsjednik Glavnog odbora SDS, Milan Miličević, koji, pored stranačkog lidera Mirka Šarovića, važi kao najozbiljniji kandidat SDS za tu funkciju. Međutim, Miličević za naš portal ističe da i dalje nije „sto odsto sigurno“ da će planirana sjednica Glavnog odbora biti i održana najavljenog datuma.

– Naš dogovor na posljednjoj sednici Predsjedništva stranke bio je da Glavni odbor orijentaciono zasjeda 5. juna. To ne znači da se sjednica Glavnog odbora možda neće prolongirati, ako ne budemo pripremili sve što treba da se pripremi. U načelu, dogovoreno je da to bude 5. juna. Najvjerovatnije u Banjaluci – kaže Miličević.

Podsjećamo, odluka rukovodstva SDS o tome ko će tu stranku predstavljati kao kandidat za neku od najvažnijih inokosnih funkcija na izborima u oktobru, do sada je odlagana nekoliko puta.

Još početkom aprila iz vrha najveće opozicione stranke u Srpskoj u javnost su „procurile“ informacije da će odluka o kandidatu za srpskog člana Predsjedništva BiH, kojeg bi podržala cijela opozicija, biti donijeta najkasnije do kraja tog mjeseca. Od toga nije bilo ništa.

Zatim se, kao mogući kompromis između dvojice potencijalnih kandidata i najviših stranačkih funkcionera, Mirka Šarovića i Milana Miličevića, pojavila mogućnost da SDS kandiduje i jednog i drugog, te da se poslije, u pregovorima s drugim opozicionim partijama, dogovore imena zajedničkih kandidata za predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH. I ta varijanta je, po svemu sudeći, otpala.

Na kraju, planirana sjednica GO SDS bi umjesto ranije najavljivanog 22. maja trebalo da se održi 5. juna. Ali, kao što nam reče sam predsjednik GO, Milan Miličević, i taj datum je dogovoren „orijentaciono“.

Inače, izvori Srpskainfo iz vrha SDS tvrde da će na predstojećoj sjednici Glavnog odbora, „kad god bude održana“, odluka o tome koga će SDS predložiti kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH biti donijeta glasanjem članova tog tijela.

– Bez obzira na to što su se pojedini opštinski odbori SDS javno izjašnjavali o tome koga podržavaju kao kandidata, konačnu odluku donijeće Glavni odbor, kao što je predviđeno Statutom. U toj varijanti Šarović gotovo sigurno pobjeđuje, budući da u Glavnom odboru ima podršku većine članova – tvrde sagovornici Srpskainfo.

PRVO SJEDNICA, PA PREGOVORI

Izvori Srpskainfo iz vrha najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj tvrde da će pregovori s DNS i SPS o mogućem usaglašenom predizbornom nastupu, najvjerovatnije, uslijediti odmah nakon što SDS odluči s kojim kandidatom će izaći na izbore za srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Bez obzira na to što je DNS već objavio imena svojih kandidata za dvije najvažnije inokosne funkcije, u vrhu SDS vjeruju kako je moguće da se postigne dogovor o zajedničkom nastupu cijele opozicije – kažu naši izvori.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Dodik prokomentarisao mogućnost zabrane kandidature na izborima

Objavio

u

By

Kada nestane logika, nastane BiH, citat je koji najbolje opisuje svaku pojavu u BiH, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, komentarišući mogućnost da mu bude zabranjeno da se kandiduje na opštim izborima zakazanim za 2. oktobar.

To je citat koji može da objasni svaku pojavu u BiH. Tako i to. Ja sam čovjek koji nema nijednu sudsku presudu, protiv koga se ne vode nikakvi ozbiljni procesi, koji se apsolutno nije ogrešio o postojeće pravo. Borim se za slovo Dejtonskog sporazuma, a oni mi kažu da rušim Dejtonski sporazum – rekao je Dodik.

On je podsjetio da od 2006. dobija sve izbore, a od kada postoji Republika Srpska na svim izborima je, kaže, rastao i na svim izborima bio pobjednik.

– E sad, ne znaju šta sa mnom da rade. Sprovode ankete po kojima stojim dobro, da je Dodik, gdje god se pojavi pobjednik, da je SNSD najozbiljnija partija u Republici Srpskoj, da se ne rasipa, već da se ukrupnjava, da ima podršku, da je sada na 34 odsto podrške, a do izbora će se rejting povećati. I sada hoćete da kaznite mene i Čovića i dva od tri naroda – rekao je Dodik za Sputnjik.

Sa druge strane, dodao je, podržavaju se one snage, koje ne samo da krše Dejtonski sporazum, već pokušavaju da proguraju politički islam kao zvaničnu politiku BiH.

– SDA je jedina partija u BiH koja ima antidejtonski program, napisan, usvojen na kongresu. To nije problem. Bakir Izetbegović kaže da ne može da dozvoli da Srbi i Hrvati odlučuju u BiH jer su navodno manjina, a on ukrao i inscenirao popis. I to niko neće da raščisti, samo se akumulira – napomenuo je Dodik.

Zato je najvažnije, istakao je, da se očuva stabilnost i mir, a to znači da nema sankcija za Rusiju, da se čuva homogenizacija Srba u Republici Srpskoj oko programa koji garantuje stabilnost i mir i da se pokušaju vratiti nadležnosti koje po Ustavu pripadaju.

Dodik je istakao da je Republika Srpska jedini entitet u BiH koji može da živi samostalno, da BiH to ne može bez međunarodne pomoći, a entitet Federacija BiH je nemoguća zbog sukoba Hrvata i muslimana.

Republika Srpska ima svoj parlament, institucije, Vladu, predsjednika, budžet, kaže Dodik.

Od izborne reforme, smatra, nema ništa zbog stava Izetbegovića.

– Gledajući kakvi su odnosi muslimana prema Hrvatima, apsolutno je jasno da mi, sve ono što imamo moramo da držimo veoma čvrsto i ne dozvolimo da se ukine konstitutivnost, što hoće liberali – rekao je Dodik.

On je napomenuo da na sastancima sa specijalnim američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom stalno dobija “uputstva” kako sa SAD mora da sarađuje, ne po slovu Dejtonskog sporazuma, već da mora da sprovodi politike određene u Vašingtonu.

Jedini način da se odupre, kako kaže, jeste držanje slova Dejtonskog sporazuma i Ustava.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Šarović odbrusio Dodiku: Istina glasnija od galame

Objavio

u

By

“Umjesto da objasni građanima kako je BiH “ispod žita” se pridružila zemljama koje su uvele sankcije Rusiji a što je potvrdio i predsjednik Srbije i Žozep Borelj, visoki predstavnik za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku EU, Dodik napada i galami po svom ustaljenom metodu skrivanja istine”, kazao je Šarović.

– Ponovo, kada se svim silama pokušava sakriti istinu,  aktuelni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, služi se napadima, psovkama i lažnim “patriotskim floskulama”, kazao je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

On naglašava da je količina primitivnog jezika od strane Dodika postaje sve veća i veća, dok je argumenata sve manje i manje.

“Umjesto da objasni građanima kako je BiH “ispod žita” se pridružila zemljama koje su uvele sankcije Rusiji a što je potvrdio i predsjednik Srbije i Žozep Borelj, visoki predstavnik za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku EU, Dodik napada i galami po svom ustaljenom metodu skrivanja istine”, kazao je Šarović i dodao:

“Na njegovu (Dodikovu) žalost i pored njegove galame, istina je uvijek glasnija. Jasno je da se sankcije uvode skriveno i da predstavnici institucija Republike Srpske u sklopu BiH saglasne za uvođenje sankcija protiv Rusije koje su do sada predložene”, navodi Šarović.

Lider SDS kaže da je “uzalud prazna galama, uzalud demagogija o tome ko treba da nas vodi”.

“Vodite nas evo više od deceniju a doveli ste nas do praznih sela i gradova, do najbrže inflacije i najmanjih prosječnih primanja, do zadnjeg mjesta na putu u EU i do vrha ljestvice najkorumpiranijih zemalja Evrope. Usput, ja nikada svojom rukom nisam prenio nijednu nadležnost na nivo BiH niti sam se za razliku od nekih, slikao sa Medlin Olbrajt i I drugim “prijateljima” Republike Srpske. I uvijek ću sa takvim kao Vi rado stati na kantar patriotizma”, kazao je Šarović.

Izvor: Rtvbn.com

Nastavite čitati

Trending