Pratite nas

Politika

Nešić: Istina je u novčaniku a ne u Dodikovom monologu na Teleringu

Objavio

u

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić napisao je otvoreno pismo Miloradu Dodiku koje prenosimo u cjelini:

Gospodine Dodik,

Zaista ne znam kojim virtuelnim „ekonomskim rezultatima“ se hvalite, pošto narod u Republici Srpskoj živi sve gore i gore, pa su nam takvi i ključni ekonomski pokazatelji.

Po životnom standardu smo među tri najsiromašnije zemlje u Evropi, a sa ovako skromnim rastom BDP-a, decenijama se nećemo približiti ni siromašnim zemljama regiona.

Toliko ste nas zadužili, da je javni dug ove godine po prvi put bio veći nego u Federaciji, a ako već hoćete da se poredite sa Francuskom onda morate da kažete da se Francuska zadužuje sa kamatom od 0,18%, a vi ste nas u Londonu zadužili sa kamatom 4,75% i to je pravi pokazatelj ekonomske snage i koliko javni dug opterećuje budžet zemlje.

Kada se već hvalite koliko proizvodimo struje i kako čak 35% struje izvozimo, zašto onda povećavate cijene privredi za preko 30%, čime ugrožavate njihovo poslovanje i radna mjesta? Pa nisu poskupjeli ni naš ugalj, ni naša voda iz rijeka, da bi povećali cijenu struje privredi i time poskupjeli sve druge proizvode i usluge.

Plate i penzije je već pojela inflacija, cijene hrane su porasle za preko 30%, ulje je skuplje za preko 50%, brašno za 55%, meso 30 do 60 odsto, dok je i cijena goriva na pumpama veća za 50 odsto. Prosječna plata od 520 evra, kojom se hvalite, nije dovoljna ni da se pokrije trošak hrane iz Sindikalne potrošačke korpe, što znači da većina zaposlenih u Republici Srpskoj nema dovoljno novca ni da prehrani svoju porodicu.

Ništa bolje i ne možemo očekivati kada smo u prvih 11 mjeseci imali samo 111 miliona evra izvoza hrane, dok smo istovremeno uvezli hranu vrijednu 379 miliona evra, što je 13% više nego prošle godine.

Vama lično je sigurno bolje, ali narod u Republici Srpskoj preživljava zahvaljujući gotovinskim kreditima i doznakama iz inostranstva. Svaka kuća u prosjeku duguje bankama 6.750 KM, što je povećanje od 5% za samo pola godine, dok su doznake iz inostranstva prešle milijardu KM godišnje, odnosno 2.500 KM po domaćinstvu.

Konačno, Republiku Srpsku je u poslednjih osam godina napustilo preko 200.000 mladih ljudi, zbog čega se ova zemlja polako i sigurno gasi i nikakva prazna priča o ekonomskim uspjesima to ne može da promjeni.

Samo bolji život naroda garantuje budućnost Republike Srpske i zato su neophodne korjenite promjene. Moramo sprovesti ozbiljan razvojni program koji će obezbjediti zapošljavanje 10.000 mladih, prosječnu platu od 1.500 maraka, pokretanje privrede kroz odgovorno korišćenje prirodnih resursa, program stanogradnje za mlade bračne parove, isplatu 100% zarade svim trudnicama, povećanje boračke naknade za 50%, isplatu 100 maraka mjesečno za 54 hiljade starijih od 65 godina koji su bez primanja, kao i druge mjere koje će u kratkom roku poboljšati život ljudi.

To je jedini način da mladima vratimo vjeru i nadu da svoju budućnost dugoročno vežu za Republiku Srpsku.

Izvor: Banjaluka-24.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

DODIK IDE U RUSIJU: Pozvan na 25.Međunarodni ekonomski forum u Peterburgu

Objavio

u

By

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobio je poziv za učešće na 25. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Dodik je na svom „Tviter“ profilu napisao da ga je ruski ambasador u BiH Igor Kalbuhov, u ime organizatora, pozvao na ovaj forum u Peterburgu.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu biće održan od 15. do 18. juna.

Izvor: Srna

Nastavite čitati

Politika

SDS ODLUČIO: Odluka pala između Miličevića i Šarovića

Objavio

u

By

Sjednica Glavnog odbora SDS, na kojoj bi trebalo konačno da se odluči koga će ta stranka imenovati kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH, biće održana 5. juna.

To za Srpskainfo tvrdi predsjednik Glavnog odbora SDS, Milan Miličević, koji, pored stranačkog lidera Mirka Šarovića, važi kao najozbiljniji kandidat SDS za tu funkciju. Međutim, Miličević za naš portal ističe da i dalje nije „sto odsto sigurno“ da će planirana sjednica Glavnog odbora biti i održana najavljenog datuma.

– Naš dogovor na posljednjoj sednici Predsjedništva stranke bio je da Glavni odbor orijentaciono zasjeda 5. juna. To ne znači da se sjednica Glavnog odbora možda neće prolongirati, ako ne budemo pripremili sve što treba da se pripremi. U načelu, dogovoreno je da to bude 5. juna. Najvjerovatnije u Banjaluci – kaže Miličević.

Podsjećamo, odluka rukovodstva SDS o tome ko će tu stranku predstavljati kao kandidat za neku od najvažnijih inokosnih funkcija na izborima u oktobru, do sada je odlagana nekoliko puta.

Još početkom aprila iz vrha najveće opozicione stranke u Srpskoj u javnost su „procurile“ informacije da će odluka o kandidatu za srpskog člana Predsjedništva BiH, kojeg bi podržala cijela opozicija, biti donijeta najkasnije do kraja tog mjeseca. Od toga nije bilo ništa.

Zatim se, kao mogući kompromis između dvojice potencijalnih kandidata i najviših stranačkih funkcionera, Mirka Šarovića i Milana Miličevića, pojavila mogućnost da SDS kandiduje i jednog i drugog, te da se poslije, u pregovorima s drugim opozicionim partijama, dogovore imena zajedničkih kandidata za predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH. I ta varijanta je, po svemu sudeći, otpala.

Na kraju, planirana sjednica GO SDS bi umjesto ranije najavljivanog 22. maja trebalo da se održi 5. juna. Ali, kao što nam reče sam predsjednik GO, Milan Miličević, i taj datum je dogovoren „orijentaciono“.

Inače, izvori Srpskainfo iz vrha SDS tvrde da će na predstojećoj sjednici Glavnog odbora, „kad god bude održana“, odluka o tome koga će SDS predložiti kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH biti donijeta glasanjem članova tog tijela.

– Bez obzira na to što su se pojedini opštinski odbori SDS javno izjašnjavali o tome koga podržavaju kao kandidata, konačnu odluku donijeće Glavni odbor, kao što je predviđeno Statutom. U toj varijanti Šarović gotovo sigurno pobjeđuje, budući da u Glavnom odboru ima podršku većine članova – tvrde sagovornici Srpskainfo.

PRVO SJEDNICA, PA PREGOVORI

Izvori Srpskainfo iz vrha najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj tvrde da će pregovori s DNS i SPS o mogućem usaglašenom predizbornom nastupu, najvjerovatnije, uslijediti odmah nakon što SDS odluči s kojim kandidatom će izaći na izbore za srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Bez obzira na to što je DNS već objavio imena svojih kandidata za dvije najvažnije inokosne funkcije, u vrhu SDS vjeruju kako je moguće da se postigne dogovor o zajedničkom nastupu cijele opozicije – kažu naši izvori.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Dodik prokomentarisao mogućnost zabrane kandidature na izborima

Objavio

u

By

Kada nestane logika, nastane BiH, citat je koji najbolje opisuje svaku pojavu u BiH, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, komentarišući mogućnost da mu bude zabranjeno da se kandiduje na opštim izborima zakazanim za 2. oktobar.

To je citat koji može da objasni svaku pojavu u BiH. Tako i to. Ja sam čovjek koji nema nijednu sudsku presudu, protiv koga se ne vode nikakvi ozbiljni procesi, koji se apsolutno nije ogrešio o postojeće pravo. Borim se za slovo Dejtonskog sporazuma, a oni mi kažu da rušim Dejtonski sporazum – rekao je Dodik.

On je podsjetio da od 2006. dobija sve izbore, a od kada postoji Republika Srpska na svim izborima je, kaže, rastao i na svim izborima bio pobjednik.

– E sad, ne znaju šta sa mnom da rade. Sprovode ankete po kojima stojim dobro, da je Dodik, gdje god se pojavi pobjednik, da je SNSD najozbiljnija partija u Republici Srpskoj, da se ne rasipa, već da se ukrupnjava, da ima podršku, da je sada na 34 odsto podrške, a do izbora će se rejting povećati. I sada hoćete da kaznite mene i Čovića i dva od tri naroda – rekao je Dodik za Sputnjik.

Sa druge strane, dodao je, podržavaju se one snage, koje ne samo da krše Dejtonski sporazum, već pokušavaju da proguraju politički islam kao zvaničnu politiku BiH.

– SDA je jedina partija u BiH koja ima antidejtonski program, napisan, usvojen na kongresu. To nije problem. Bakir Izetbegović kaže da ne može da dozvoli da Srbi i Hrvati odlučuju u BiH jer su navodno manjina, a on ukrao i inscenirao popis. I to niko neće da raščisti, samo se akumulira – napomenuo je Dodik.

Zato je najvažnije, istakao je, da se očuva stabilnost i mir, a to znači da nema sankcija za Rusiju, da se čuva homogenizacija Srba u Republici Srpskoj oko programa koji garantuje stabilnost i mir i da se pokušaju vratiti nadležnosti koje po Ustavu pripadaju.

Dodik je istakao da je Republika Srpska jedini entitet u BiH koji može da živi samostalno, da BiH to ne može bez međunarodne pomoći, a entitet Federacija BiH je nemoguća zbog sukoba Hrvata i muslimana.

Republika Srpska ima svoj parlament, institucije, Vladu, predsjednika, budžet, kaže Dodik.

Od izborne reforme, smatra, nema ništa zbog stava Izetbegovića.

– Gledajući kakvi su odnosi muslimana prema Hrvatima, apsolutno je jasno da mi, sve ono što imamo moramo da držimo veoma čvrsto i ne dozvolimo da se ukine konstitutivnost, što hoće liberali – rekao je Dodik.

On je napomenuo da na sastancima sa specijalnim američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom stalno dobija “uputstva” kako sa SAD mora da sarađuje, ne po slovu Dejtonskog sporazuma, već da mora da sprovodi politike određene u Vašingtonu.

Jedini način da se odupre, kako kaže, jeste držanje slova Dejtonskog sporazuma i Ustava.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending