Pratite nas
Mozzart Banner

Servisne

POPLAVA U JOŠ JEDNOM NASELJU: Banja Luka pod vodom, DUGA NOĆ JE PRED NAMA

Objavio

u

U banjalučkom naselju Starčevica došlo je do poplava na putevima.

Mozzart Banner

Kiša u najvećem gradu u Republici Srpskoj pada cijeli dan, a odvodi u ovom dijelu grada nisu očišćeni, pa je došlo do poplava i otežanog odvijanja saobraćaja

Kako to izgleda pogledajte u videu OVDE.

Izvor: Atvbl.com

 

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Servisne

SVE JE SPREMNO: Banja Luka pronašla rješenje za čist vazduh, EVO ŠTA ĆE BITI URAĐENO

Objavio

u

By

-Svjesni smo da kvalitet vazduha u Banjoj Luci nije na zavidnom nivou, te zbog toga radimo na mnogim projektima poput sadnje zelenila, izgradnje novih parkova, studije javnog prevoza, projekta “utopljavanja zgrada” kao i mnogim drugim projektima.

Mozzart Banner

Poručio je ovo gradski menadžer Bojan Kresojević, dodajući da i mjerenja pokazuju da je kvalitet vazduha u srednjoj kategoriji, pogotovo u zimskom periodu.

-To je rezultat različitih faktora – dakle, kotlina u kojoj se grad nalazi, a sa druge strane tu je korištenje motornih vozila, industrija, sve ono što utiče na to da vazduh ne bude čist – rekao je Kresojević.

Dodaje da je zagađenje vadzuha u gradu činjnica, te da svi moraju zajedno djelovati kako bi ovaj problem bio riješen.

-Ono što je najvažnije za sve nas jeste da izradimo konkretan plan i mjere koje ćemo da preduzmemo u narednom periodu. Moramo da budemo svjesni da te mjere ne mogu da donesu rezultate za godinu dana, jer ovo nije problem koji je samo u nadležnosti Grada. U rješavanje ovog problema moraju da se uključe i republičke institucije, ali i druge lokalne zajednice – naveo je gradski menadžer.

Mjere koje gradska administracija preduzima tiču se koncepta „Zelene Banje Luke“, pojašnjava Kresojević, te dodaje da je veoma ponosan jer je Banja Luka u protekloj godini, bez novca za sadnju u budžetu, imala zasađenih sadnica koliko za prethodne tri godine.

-Zasadili smo preko 2.000 različitih sadnca u vrijednosti od 300.000 KM, i to iz donatorskih sredstava. S druge strane, tu je i najveći gradski park koji planiramo da gradimo u blizini šoping centra „Delta planet“. Podršku od skupštinske većine za ovaj projekat nismo dobili, jer kako su rekli – preskup je, ali mi smatramo da takvo nešto nema cijenu – kazao je Kresojević.

Prema riječima gradskog menadžera – sistem grijanja u gradu i saobraćaj su najveći zagađivači vazduha, te dodaje – da je strateško opredjeljenje Grada upostavljanje javnog prevoza, odnosno da se stepen korištenja istog poveća.

-Subvencionisaćemo javni prevoz, za šta je iz budžeta namijenjeno 1,2 miliona KM. Na taj način ćemo podsticati korisnike da češće koriste javni prevoz, a prevoznike da ulažu u isti. Prije nekoliko dana raspisali smo javnu nabavku za izradu studije javnog prevoza, kako bi išli u njegovu reorganizaciju. Kada više ljudi bude koristilo javni prevoz, smanjiće se broj automobila na ulicama grada – dodao je Kresojević.

On je istakao da se mnogo toga treba uraditi u narednom periodu, posebno jer je zagađenje u zimskim mjesecima veće, te da će Grad, kroz uspostavljanje fondacije „Zdrava Banja Luka“ raditi na tome da se dotrajale cijevi za grijanje zamijene novim, te će se u narednom periodu raditi i na „utopljavanju“ zgrada u Banjoj Luci.

Podsjetimo, Grad Banja Luka nedavno je osnovao fondaciju „Zdrava Banja Luka“, koja za cilj ima rješavanje problema sa kojima se grad suočava, a koji se tiču zagađenja vazduha i životne sredine.

Izvor: Banjaluka.rs.ba

Nastavite čitati

Servisne

Nastavlja se gradnja puta prema Motikama: Za rekonstrukciju planirano 700.000 KM

Objavio

u

By

Za rekonstrukciju Ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića budžetom je planirano 700.000 KM, saopšteno je iz Gradske uprave.

Mozzart Banner

Tako će dotrajalu saobraćajnicu prema Motikama zamijeniti moderan put sa pripadajućom infrastrukturom.

Naime, ovo je nastavak izgradnje moderne saobraćajnice na relaciji Petrićevc – Motike, što će omogućiti bolju povezanost ovih naselja sa gradom.

Izvor: Bl-portal.com

Nastavite čitati

Servisne

Povodom Dana republike: Sutra koncert i svjetlosna projekcija na Gradskoj upravi

Objavio

u

By

Povodom obilježavanja Dana Republike Srpske – 9. januara biće održan koncert Etno grupe „Trag“ u Muzičkom paviljonu Parka “Petar Kočić”, sa početkom u 19.30 časova.

Mozzart Banner

Kako bi povodom 30. rođendana Republike Srpske bio upriličen što bogatiji program i sadržaj Grad organizuje koncert grupe Trag, a takođe će svjetlosnom projekcijom 9. januara od 18.00 do 22.00 časa, zgrada Gradske uprave zasvijetliti u bojama zastave sa grbom Republike Srpske.

Želja aktuelne gradske administracije na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem bila je da na ovaj način Banja Luka da svoj doprinos, kako bi se dostojanstveno obilježio Dan Repubike.

Pored toga, Grad Banja Luka kao najveći grad Srpske aktivno je učestvovao u pripremi obilježavanja 30. rođendana Republike Srpske, te su u tom pogledu pravovremeno ispoštovani svi tehnički zahtjevi.

Takođe, povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, a u čast velikog heroja Milana Tepića, otkrivena je Spomen-ploča s obzirom na to da je krajem septembra 2021. godine nastupila tridesetogodišnjica njegove smrti.

Izvor: Insajder.in

Nastavite čitati

Trending