Pratite nas

Politika

SANJA VULIĆ ZA RUSKU AGENCIJU REGNUM: Republika Srpska nikada neće podržati sankcije Rusiji

Objavio

u

Prije nekoliko dana se vodila žestoka rasprava između vlasti i opozicije Republike Srpske o tome da li je Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji, iako za to nisu glasali predstavnici Republike Srpske i da li se neki postupci rukovodstva u Banjaluci mogu smatrati prećutnim sporazumom sa ovom odlukom. Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik je 20. maja, tokom sastanka sa ruskim ambasadorom u BiH Igorom Kalabuhovom, rekao da je „suprotno dezinformacijama koje u poslednje vreme dolaze iz redova opozicije“, Moskva dobro svjesna da predstavnici Republike Srpske se nikada neće složiti sa uvođenjem sankcija Rusiji. Dan kasnije, u intervjuu televiziji Pink, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji, pošto je potpisala sve 23 deklaracije protiv Rusije, ali da to nema veze sa voljom Republike Srpske, pošto se vlast u Sarajevu nije konsultovala oko ovog pitanja sa Banjalukom.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i funkcioner vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Republici Srpskoj Sanja Vulić u intervjuu za REGNUM govori o stavu Banjaluke u odnosu na antiruske sankcije, o odnosima državotvornih naroda BiH i uticaju vodećih zapadnih zemalja na unutrašnjepolitička dešavanja u zemlji.

Ovih dana u Srbiji, nešto pre toga u Bosni i Hercegovini, tačnije u Republici Srpskoj, mnogo se govori o neophodnosti pridruživanja sankcijama koje je EU uvela Rusiji. Kakav je stav Republike Srpske tim povodom? Smatrate li da proces evrointegracije može da dovede u pitanje odnose koje Banjaluka ima sa Moskvom?

-Republika Srpska neće uvesti sankcije Rusiji, dokle god SNSD učestvuje u odlučivanju u zajedničkim institucijama i dok je srpski član predsjedništva gospodin Dodik. Vidimo opozicija govori da su uvedene i navija za njih a bošnjačka strana sva uporišta za jednostrano djelovanje između ostalog nalazi i u dokumentu Strategija spoljne politike BiH kojeg je usvojio tadašnji član Predsjedništva Ivanić na prijedloga tada ministra MIP Crnatka.

Najbolji primjer,kako izgleda kada predstavnici Republike Srpske odbiju naredbu stranih faktora ogleda se u sankcijama koje su uvedene predsjedniku Republike Srpske, Željki Cvijanović i srpskom članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku. Mi zato znamo šta su sankcije, koliko su nepotrebne i kako nisu zamjena za dijalog.

Smatram da Predstavnici Republike Srpske u Sarajavu koji su izabrani ili imenovani ispred Saveza nezavisnih socijaldemokrata spremni su i na ličnu žrtvu ali ne bismo pristali,niti glasali za sankcije bratskoj Rusiji.

Bosna i Hercegovina je zemlja koja nije funkcionalna zbog velikog broja stranih faktora u samoj zemlji. Takozvane, nižerazredne diplomate koje se igraju diplomatije u BiH,a sebi biografije čine bogatim su upravo kočničari razvojnog puta zemlje ka Evropskoj uniji. Republika Srpska i Ruska Federacija imaju svoje lidere i dok je njih, za odnose ja ne brinem.

U oktobru u Bosni i Hercegovini treba da budu održani novi izbori. Kakav je vaš stav povodom novog izbornog zakona koji treba da bude donet?

-Da li će i kakav će Izborni zakon biti donijet je stvar političkog dogovora tri naroda i dva entiteta. Što bi se kod nas reklo “otom potom”. Bosni i Hercegovini treba izborni zakon koji će obezbjediti svim konstitutivnim narodima da biraju svoje predstavnike,a ne kao do sada, Bošnjaci su krali Hrvatima člana Predsjedništva raznim malverzacijama kroz glasove. Suština izbornog zakona je da osigura pravo svim narodima. Napominjem,izbori su raspisani i po važećim propisima će biti vjerujem provedeni. Ostaje da vidimo,da li će Bošnjaci i dalje koristiti sve mehanizme na putu ka cemtralizovanoj BiH.

Posle samovoljne odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da uvede zakon o zabrani negiranja „genocida u Srebrenici“, parlament Republike Srpske je doneo niz zakona koji imaju za cilj vraćanje pojedinih nadležnosti iz Sarajeva u Banjaluku? Ova rešenja izazvala su buru nezadovoljstva od strane međunarodne zajednice. Da li je Republika Srpska odustala od svojih zahteva? Kako trenutno ide proces sprovođenja odluka parlamenta?

-Međunarodna zajednica se maćehinski odnosi ka Republici Srpskoj i srpskom narodu. Republika Srpska traži poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ništa više od toga. Sve odluke donesene u Parlamentu Republike Srpske su vid borbe za srpski narod, Republiku Srpsku, zemlju,vodu,vazduh koji Srbima u Republici Srpskoj po Dejstonskom mirovnom sporazumu pripadaju. Srbi nisu genocidaši. Srbi su stradalni narod kao i drugi narodi tokom tragičnog sukoba u BiH. Valentin Incko je radio po instrukcijama bliske prijateljice,koja je u njegov život ušetala po isntrukcijama SDA i Bakira Izetbegovića. Muška zaljubljenost i neostvarenost koštala je sve nas, danas su odnosi među narodima u BiH tim potezom gori nego ikada. To je jedan u nizu dokaza da bošnjaci iz SDA upravljaju međunarodnim predstavnicima u Sarajevu. Ljubav,prijateljstvo,saradnja…šta god samo neka je po uputstvima Islamske deklaracije s ciljem istrebljenja Srba i Hrvata.

Kada predstavnici Republike Srpske nameravaju da se vrate radu u institucijama Bosne i Hercegovine? U kom obliku oni sada učestvuju u radu organa na nivou BiH?

-Predstavnici Republike Srpske nikada nisu bojkotovali rad. Radili smo u skladu sa poslovnikom. Obavljali svoje dužnosti u poslaničkim klubovima i na terenu. SDA i međunarodna zajednica su ti koji krše sva ljudska prava i rade na majorizaciji Srba i Hrvata. Za sve odluke koje su bitne za građane Republike Srpske i srpski narod,učešće uzimamo aktivno kao i za teme I projekte od interesa za FBiH I BiH.

Kakav je odnos Republike Srpske prema pitanju evropske integracije BiH?

-Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i Dejtonski Ustav BiH nisu prepreka za evropski put BiH. Koordinacijom i jasnim poštivanjem ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti je to moguće. Ali problem predstavlja kada se pod krinkom eu integracije pokušavaju oteti nadležnosti ili iste grupisati samo na nivou BiH.

Republika Srpska je za razvoj put,prosperitet i budućnost BiH ali način na koji političko Sarajevo i SDA optužuju Srbe i Hrvate, ne vodi ničemu. Međunarodna zajednica i predstavnici Evropske unije moraju znati da postoje i druga dva naroda u BiH pored Bošnjaka i da ta dva naroda takođe imaju svoja prava. Prije svega,pravo na život! U BiH ne postoje uslovi da se živi slobodno,a kamo li da slijedimo EU put. Zaključiću,pokažite nam poštovanje,dajte nam pravo na život i mi ćemo biti najodgovorniji partneri.

Mislim da je jedan od osnovnih problema I nerazumijevanja u BiH poštovanje “slova” Dejtona a ne “duha” Dejtona. Dosta je duhova, okrenimo se budućnosti uz postojeći ustavni okvir.

Izvor: Regnum

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

DODIK: Cijena struje ostaje niska za građane Srpske

Objavio

u

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ima dovoljno električne energije, da “Elektroprivreda” neće biti prodata i da će cijena struje uvijek ostati niska za građane.

– Naša “Elektroprivreda” neće biti prodata, ekipa koju predvodim to je spriječila. Da to nismo učinili danas bismo imali pet puta skuplju struju – rekao je Dodik napominjući da u predstojećem periodu treba raditi na više polja zbog globalnih dešavanja i tokova.

On je napomenuo da, ako Srpska već ne može određivati cijenu nafte, onda može struje.

– Cijena struje ostaće uvijek niska za naše ljude. Sva sreća pa imamo oko 35 odsto viškova i možemo da prodamo i time poklopimo gubitke koji nastaju u vezi sa domaći konzum – rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da je cijena električne energije u Srpskoj za stanovništvo niža za 44 odsto nego u Federaciji BiH.

– Manja je 60 odsto nego u Hrvatskoj, a 140 odsto nego u Italiji i na nekim drugim mjestima. I to je politika koju ćemo nastaviti – rekao je Dodik na Mrakovici, gdje je prisustvovao obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari.

On kaže da zna da se ono što treba da radi u budućem periodu svodi na nekoliko stvari.

– Da obezbijedim mir – to znam i to sam pokazao da mogu. Sigurnost, i to znam i pokazao sam, a ono što dodatno moram da radim je da obezbijedim dovoljno energije i hrane za naš narod zbog globalnih trendova – rekao je Dodik.

Srna

Nastavite čitati

Politika

POPOVIĆ TUŽI BANJCA! Pozvao istražne organe da objelodane ko je korisnik skaj aplikacije

Objavio

u

Nekadašnji potpredsjednik Narodne partije Srpske /NPS/Đorđe Popović pozvao je istražne organe da iznesu u javnost ko je korisnik skaj aplikacije.

Popović je naveo da će protiv predsjednika NPS-a Darka Banjca biti podnesena tužba za tvrdnje o skaj aplikaciji i blaćenju njegovog ugleda.

“Neću dozvoliti blaćenje mog ugleda i imena zarad jeftinih političkih poena i jasno iznesenih činjenica o raspadu stranke”, naveo je Popović u pisanoj izjavi.

Popović je ranije danas saopštio da je podnio neopozivu ostavku na sve funkcije u partiji i istupio iz članstva zajedno sa Opštinskim odborom iz Brčko distrikta za šta je, kako je naveo, odgovoran predsjednik NPS-a.

On je naveo u pisanoj izjavi da ne podržava način rada i pojedine odluke Banjca, kao i kadrovska rješenja i imenovanja za nosioce kandidatskih lista na području bijeljinske regije.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac rekao je danas da je Popović podnoseći ostavku na stranačke funkcije iznio dosta neistina i da NPS “ne može da nosi teret bilo kog pojedinca za kojeg postoji sumnja da je učestvovao u određenim radnjama”.

BL-PORTAL

Nastavite čitati

Politika

Nešić napao Eleka – Sijevale flaše, motke, opšti haos na Jahorini

Objavio

u

By

Predsjednik nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljko Elek prijavio je noćas policiji da je napadnut u hotelu „Vučko“, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Prema našim informacijama, Eleka je između ostalog napao i Mladen Lučić odobornik DNS u Istočnoj Ilidži i Predrag Nešić, brat predsjednika DNS Nenada Nešića. U društvu sa njima bio je i Nenad Nešić, ali prema prvim informacijama, policija nije utvrdila da je on učestvovao u ovoj tuči.

Lučić je inače i jedan od vlasnika firme „Legend“ i brat ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića.

Izvor Srpskainfo kaže da su za jednim stolom bili između ostalih kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH Nenad Nešić, njegov brat Predrag i Lučić, dok je za drugim stolom bio Elek sa društvom.

– U jednom trenuntku došlo je do svađe između njih i počele su letjeti i flaše. Tada je došlo do tuče između Predraga Nešića i Lučića sa jedne i Elaka sa druge strane. Šake su sjevale na sve strane – ispričao je iza Srpskainfo očevidac ovog sukoba.

On je dodao da je čuo da je u ovom sukobu oštećen i Elekov automobil.

Portparol PU Istočno Sarajevo Vesna Stokanović potvrdila je da je došlo do sukoba i da je o svemu obaviješten dežurni tužilac.

– Nakon kompletiranja predmeta N.P. će biti sankcionisan zbog prekršaja tuča i fizički napad, a L.M. zbog počinjenih prekršaja vrijeđanje i tuča i fizički napad – rekla je Stokanovićeva.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Trending