Pratite nas

Politika

SMAJIĆKA DOBILA BRUTALAN ODGOVOR: Kada čuje ove riječi neće joj biti dobro, EVO ŠTA JOJ JE PORUČENO

Objavio

u

Riječi poslanice Begije Smajić o genocidnoj Vojsci Republike Srpske još dugo će ozvanjati Narodnom skupštinom RS i ostaće urezane u sjećanju javnosti kao najskandaloznija izjava ikada izrečena u parlamentu! Na njene riječi rijetko ko od političara je ostao nijem, a kao lavina odmah su krenuli i komentari građana na društvenim mrežama koji su se osjetili itekako uvrijeđeno.

Iako ovo nije prva nepromišljena izjava gospođe Smajić, ovo je ipak najveća provokacija do sada, kazao je Žarko Kovačević zamjenik gradonačelnika Prijedora.

-Mi Srbi u Srpskoj znamo koliki je doprinos naša vojska dala u našoj borbi za opstanak i stvaranje Srpske, a ovakvim izjavama samo će se učvrstiti naš subjektivni osjećaj ponosa i o vojsci i svim njenim komandantima. Gospođi Smajić svako dobro, mi pokazujemo svoju veličinu i demokratičnost time što čak i ona ima pravo na izjave ovakve vrste u Republici Srpskoj, kazao je Kovačević.

Srđan Mazalica, poslanik u NS RS takođe je reagovao na uvrijedljivu izjavu Begije Smajić. Kako kaže, ne samo da Vojska Republike Srpske nije genocidna, već je zahvaljujući njoj, spriječen još jedan genocid nad Srbima u 20. vijeku.

-Pored toga što je njena izjava skandalozna i netačna, ona ukazuje na sve češće bošnjačko brendiranje pojma ‘genocid’ i povezivanje genocida sa svim što se odnosi na Srbe, Srbiju i Republiku Srpsku. Pored toga što neki od njih tvrde da je genocid nad Bošnjacima izvršen kad nisu postojali kao narod, imamo priliku čuti da su genocidni: umjetnička djela, institucije, pa i čitav narod. Šta je sljedeće?, pita se Mazalica.

Gospođi Smajić je potrebno objasniti nekoliko činjenica o Republici Srpskoj, smatra Milko Grmuša odbornik u Skupštini Grada Banjaluka

Žao mu je što to već nije uradio neko od njenih kolega u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Kazao je da su umjesto glasnih riječi sa malo sadržaja, trebali predočiti na miran način suve fakte.

-Republika Srpska jeste posljedica genocida, ali ne nad Bošnjacima i Hrvatima, nego onog užasnog genocida i pokolja koji se desio u Jasenovcu, Krajini i Hercegovini u Drugom svjetskom ratu-Republika Srpska je stvorena od strane nepoklanog dijela zapadnodrinskih Srba. Ne postoji srpska porodica u Srpskoj kojoj neko od predaka nije skončao u Jasenovcu, Jadovnu ili nekom drugom stratištu.

Posebno su se u brutalnosti zločina nad civilnim srpskim stanovništvom isticala „braća po vjeri“ gospođe Smajić.

Ako joj nešto nije jasno s tim u vezi, ne mora da ide u mjesta u današnjoj Hrvatskoj ili Republici Srpskoj da se raspita: neka ode do Cazinske krajine i tamo od svojih sunarodnjaka dobije odgovor zbog čega su izvršili brutalne zločine u srpskim Bukovici, Cazinu, Crnaji, Čoralićima, Donjoj Koprivni, Gradini, Hadžinom potoku, Krndiji, Miostrahu, Mutniku, Osretku, Podgredini, Rujnici, Stijeni, Tržačkim platnicama i Rašteli, kao i u Vrelu, kazao je Grmuša.

Dodaje da su iz tih mjesta pobijene mnoge Grmuše i drugi srpski civili.

-Od moje porodice, čiji muški punoljetni članovi su svi bili borci Vojske Republike Srpske, niko, Bogu hvala, nije digao ruku na bilo kojeg civila Smajića. Niti bilo kojeg drugog bošnjačkog civila.
Najveći broj boraca Vojske Republike Srpske bili su časni i pošteni ljudi koji su u rat otišli ne da diraju Smajiće i druge bošnjačke civile, nego da spriječe pokolj iz Drugog svjetskog rata.
Čak je i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu u svojoj drugostepenoj, odnosno pravosnažnoj presudi generalu Momčilu Perišiću potvrdio ove činjenice.

U toj presudi konstatovano je sljedeće:

·-sprovođenje strateških ciljeva Republike Srpske nije podrazumijevalo sistematsko počinjenje zločina (drugostepena presuda M. Perišiću, stavovi 100-102)· Vojska Republike Srpske bila je organizacija koja sama po sebi nije kriminalna i koja je preduzimala zakonite borbene aktivnosti. S tim u vezi, Žalbeno vijeće MKSJ u slučaju Perišić „podvlači da je VRS učestvovala u zakonitim borbenim aktivnostima i da to nije bila zločinačka organizacija“ (Perišić drugostepena presuda, stav 57.)

Prema tome, sam sud u Hagu je jasno i nedvosmisleno potvrdio da sprovođenje strateških ciljeva Republike Srpske nije podrazumijevalo sistematsko počinjenje zločina, kao i da da je Vojska Republike Srpske učestvovala u zakonitim borbenim aktivnostima i da to nije bila zločinačka organizacija. To su presuđene činjenice u Hagu i zadatak je nove politike Republike Srpske da progovori konačno o činjenicama koje su utvrdili i nama neblagonakloni sudovi, zaključio je Grmuša za Aloonline.ba.

Izvor: Aloonline.ba

Politika

Begić skupio potpise i predao kandidaturu za potpredsjednika

Objavio

u

By

Nezavisni kandidat za potpredsjednika/potpredsjendika Srpske Ivan Begić predao je danas više od 3.000 potpisa potrebnih za kandidaturu u Centralnu izbornu komisiju BiH.

Nezavisni kandidat za potpredsjednika/potpredsjednika Srpske Ivan Begić predao je danas više od 3.000 potpisa potrebnih za kandidaturu u Centralnu izbornu komisiju BiH izrazivši optimizam da će nakon izbora biti potpredsjednik

Begić kaže da je proces prikupljanja potpisa podrške za njega bio ujedno i test za predstojeće opšte izbore koji će se održati 2. oktobra.

“Predato je više od 3.000 potpisa podrške za kandidatru, te sva potrebna dokumentacija i dokazi koje je CIK tražila da se dostavi. U pitanju su ovjerene izjave da ćemo poštovati Dejtonski sporazum, da prihvatimo kandidaturu, finansijski izvještaj i onaj najteži dio – taksa, koju svi, pa i nezavisni kandidati moraju da plate. Ovo je za mene bio lični test, jer ako nisam mogao skupiti potpise podrške za kandidaturu, kako ću onada na izborima skupiti određen broj glasova”, kaže Begić za Mondo.

Begić je podržao nove izmjene CIK-a koje su stupile na snagu pred predstojeće izbore, a koje s tiču povećanja takse za ovjeru prijave učešća na izborima.

“Ovo je dobar reper koji je Centralna izborna komisija odredila da se iz izbornog procesa isključe sve one stranke i fantomski nezavisni kandidati koji osvajaju po nula ili svega par glasova, a to se radi zbog trgovine biračkim odborima. Takođe se nadam da će dati sve od sebe da spriječe ono što je moja ciljna grupa, moje glasačko tijelo a što su moji predhodnici, odnosno potpredsjednici Republike dobijali lažne glasove putem pošte. Imate situaciju da za nekog tamo čovjeka sa jedne adrese glasa 200 ljudi, a ta adresa ima 40 kvadrata”, kaže on.

Begić dodaje da se nada boljem i kvalitetnijem izbornom procesu. U izbornu trku ulazi samouvjereno, te se nada novoj poziciji od oktobra.

“Ja sam svakako optimističan ne idem ni u jednu trku, životnu ili bilo koju drugu, dok dobro sve ne odvažem i provjerim”, poručio je Begić.

Izvor: Mondo

Nastavite čitati

Politika

DODIK IDE U RUSIJU: Pozvan na 25.Međunarodni ekonomski forum u Peterburgu

Objavio

u

By

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobio je poziv za učešće na 25. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Dodik je na svom „Tviter“ profilu napisao da ga je ruski ambasador u BiH Igor Kalbuhov, u ime organizatora, pozvao na ovaj forum u Peterburgu.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu biće održan od 15. do 18. juna.

Izvor: Srna

Nastavite čitati

Politika

SDS ODLUČIO: Odluka pala između Miličevića i Šarovića

Objavio

u

By

Sjednica Glavnog odbora SDS, na kojoj bi trebalo konačno da se odluči koga će ta stranka imenovati kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH, biće održana 5. juna.

To za Srpskainfo tvrdi predsjednik Glavnog odbora SDS, Milan Miličević, koji, pored stranačkog lidera Mirka Šarovića, važi kao najozbiljniji kandidat SDS za tu funkciju. Međutim, Miličević za naš portal ističe da i dalje nije „sto odsto sigurno“ da će planirana sjednica Glavnog odbora biti i održana najavljenog datuma.

– Naš dogovor na posljednjoj sednici Predsjedništva stranke bio je da Glavni odbor orijentaciono zasjeda 5. juna. To ne znači da se sjednica Glavnog odbora možda neće prolongirati, ako ne budemo pripremili sve što treba da se pripremi. U načelu, dogovoreno je da to bude 5. juna. Najvjerovatnije u Banjaluci – kaže Miličević.

Podsjećamo, odluka rukovodstva SDS o tome ko će tu stranku predstavljati kao kandidat za neku od najvažnijih inokosnih funkcija na izborima u oktobru, do sada je odlagana nekoliko puta.

Još početkom aprila iz vrha najveće opozicione stranke u Srpskoj u javnost su „procurile“ informacije da će odluka o kandidatu za srpskog člana Predsjedništva BiH, kojeg bi podržala cijela opozicija, biti donijeta najkasnije do kraja tog mjeseca. Od toga nije bilo ništa.

Zatim se, kao mogući kompromis između dvojice potencijalnih kandidata i najviših stranačkih funkcionera, Mirka Šarovića i Milana Miličevića, pojavila mogućnost da SDS kandiduje i jednog i drugog, te da se poslije, u pregovorima s drugim opozicionim partijama, dogovore imena zajedničkih kandidata za predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH. I ta varijanta je, po svemu sudeći, otpala.

Na kraju, planirana sjednica GO SDS bi umjesto ranije najavljivanog 22. maja trebalo da se održi 5. juna. Ali, kao što nam reče sam predsjednik GO, Milan Miličević, i taj datum je dogovoren „orijentaciono“.

Inače, izvori Srpskainfo iz vrha SDS tvrde da će na predstojećoj sjednici Glavnog odbora, „kad god bude održana“, odluka o tome koga će SDS predložiti kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH biti donijeta glasanjem članova tog tijela.

– Bez obzira na to što su se pojedini opštinski odbori SDS javno izjašnjavali o tome koga podržavaju kao kandidata, konačnu odluku donijeće Glavni odbor, kao što je predviđeno Statutom. U toj varijanti Šarović gotovo sigurno pobjeđuje, budući da u Glavnom odboru ima podršku većine članova – tvrde sagovornici Srpskainfo.

PRVO SJEDNICA, PA PREGOVORI

Izvori Srpskainfo iz vrha najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj tvrde da će pregovori s DNS i SPS o mogućem usaglašenom predizbornom nastupu, najvjerovatnije, uslijediti odmah nakon što SDS odluči s kojim kandidatom će izaći na izbore za srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Bez obzira na to što je DNS već objavio imena svojih kandidata za dvije najvažnije inokosne funkcije, u vrhu SDS vjeruju kako je moguće da se postigne dogovor o zajedničkom nastupu cijele opozicije – kažu naši izvori.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending