Pratite nas

Politika

“Uništava srpski narod” Nešić zatražio smjenu Radovanovića

Objavio

u

Situacija na BHRT je katastrofalna, riječ je o televiziji koja nije samo antisrpska već je i antidejtonski emiter.

Ocijenili su danas predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma parlamenta BiH Nenad Nešić, član Komisije Sanja Vulić i direktor BH Radija Pejka Medić.

– Riječ je o javnom emiteru koji bi trebalo da predstavlja sve građane BiH, a radi se o mediju koji pripada isključivo jednom narodu ili možda jednoj političkoj partiji – SDA – rekao je Nešić novinarima.

On je naveo da je predsjednik Upravnog odbora BHRT Rajko Radovanović došao na ovo mjesto da “uništava srpski narod” u BHRT, te apelovao da bude smijenjen.

– Uništava tako da je od 930 zaposlenih u BHRT samo 25 predstavnika srpskog naroda. Uspio je da podijeli Srbe, na podobne, one koji priznaju dan nezavisnosti, koji priznaju dan državnosti, iako nemamo zajednički utvrđene praznike – istakao je Nešić.

Prema njegovim riječima, Radovanović ne poštuje zaključke Komisije za koje su glasali Bošnjaci, Hrvati i Srbi da se prilikom zapošljavanja na BHRT treba voditi računa o popisu iz 1991. godine, već je na sceni “progon srpskih kadrova na BHRT-u”.

Nešić je istakao da ovako više ne može, da 1. mart nije državni praznik, a za BHRT je rekao “ili će biti zajednički emiter ili ne treba da postoji”.

– Otkako je na čelo informativnog odjeljenja došla predstavnik srpskog naroda, imamo osnivanje specijalnog odjeljenja gdje se neke političke emisije izuzimaju iz nadležnosti glavnog urednika i uređuju u dogovoru sa generalnim direktorom i predsjednikom Upravnog odbora – istakao je Nešić.

On je tvrdi da “Radovanović sa Belminom Karamehmedovićem provodi politiku SDA, da u tajnosti priprema konkurs za direktora BH Radija”.

Direktor BH Radija Pejka Medić je rekla da urednici srpske nacionalnosti ne učestvuju u programima kojim se obilježavaju pojedini događaji.

Ona je navela da je od dolaska na to mjesto insistrala na poštovanju statuta, da je njen stav bio da novinari ne mogu biti višak, kao i da je bila protiv otkaza, čemu ostaje dosljedna.

Medićeva je napomenula da je devet novinara Srba dobilo otkaz, a da joj kao kao članu Poslovodnog odbora nije zvanično dostavljen spisak, iako su otkazi na snazi od 1. marta, te istakla da za sve te ljude postoje sistematizovana radna mjesta i da ne mogu biti višak u BHRT-u.

– Ako želimo da budemo javni servis onda međusobno moramo da se uvažavamo i poštujemo i da poštujemo ono što nam pripada svima po Ustavu zemlje u kojoj živimo – rekla je Medićeva.

Ona je napomenula da kao jedan od tri direktora BHRT-a čini Poslovodni odbor BHRT-a i apelovala je da se sve odluke donose na tom odboru, koji se za četiri i po godine sastao pet puta.

– Imajući u vidu datume oko kojih se često sporimo, i vlast i novinari i svi građani BiH, to nije korektno. Očekujem da se vratimo samo u okvire zvaničnih dokumenata i akata BHRT i da radimo u interesu svih građana BiH – rekla je Medićeva.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Ništa nije konačno: Stanivuković još procjenjuje da li će biti nosilac izborne liste PDP-a

Objavio

u

By

Osim kandidature Jelene Trivić, u PDP-u više ništa nije konačno, pa tako ni tvrdnja lidera partije, da će nosilac liste za Narodnu skupštinu za izbornu jedinicu 3 na oktobarskim izborima biti Draško Stanivuković. Da je sve to upitno, priznaje i Stanivuković kojeg izgleda niko ništa i nije pitao.

Dok je Glavni odbor u subotu donosio odluke, on je na Tari trčao trku sa preprekama. Da odboru neće prisustvovati šef stranke u Banjaluci znalo se i ranije, ali u PDP-u nisu zbog toga pomjerali sjednicu.

“Postoji još mnogo razgovora do tako nečeg. Stvar je konačna onog trenutka kada se vaše ime i prezime preda Centralnoj izbornoj komisiji. To se još nije desilo.

Je l’ Vi možda imate neke uslove da budete nosilac liste?

Gledajte, nisam neko ko postavlja uslove. Meni su važni principi. Imam određene principe kako sagledavam i na koji način. O tome razgovaramo”, kaže Draško Stanivuković, predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka.

Sa Jelenom Trivić Stanivuković sigurno ne razgovara. Nekoliko mjeseci skoro da nisu razmijenili nijednu riječ, otkrivaju izvori ATV-a iz PDP-a. Dok Trivićeva uveliko vodi kampanju za predstojeće izbore, u tome ne traži podršku bivšeg saborca.

“Ako kaže da joj trebam 22 odsto ja ću biti 22 odsto učešća.

Kada Vam je posljednji put tražila podršku?

– Pa evo, mislim, kampanja je tek počela, ona će procjenjivati”, rekao je Stanivuković.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović nedavno se družio sa liderom DNS-a, koji nikada nije podržao kandidaturu Jelene Trivić. Šarović je, tvrdi Nenad Nešić, od njega tražio podršku isključivo za SDS-ovog kandidata.

“Bilo je između ostalog i priča da li da podržimo mi gospodina Šarovića ili nekoga iz SDS-a. Koliko sam ja shvatio, prvenstveno gospodina Šarovića. Ja sam rekao da bi u ovom trenutku zaista to bilo možda i neozbiljno od mene i da ćemo mi u narednom periodu djelovati u skladu sa odlukama naše političke partije”, kaže Nenad Nešić, lider DNS-a za ATV.

Iako se spekuliše da će kandidat SDS-a za srpskog člana Predsjedništva BiH biti Mirko Šarović, u toj stranici i dalje kalkulišu sa objavom svog kandidata.

Izvor: Bl-portal.com

Nastavite čitati

Politika

Ministrica finansija ne zna ko treba da plati 90 miliona maraka Slovencima

Objavio

u

By

Ministrica finansija u Vladi Republike Srpske, Zora Vidović smatra kako bi Elektroprivreda Republike Srpske trebalo da plati 90 miliona maraka slovenačkom “Vijaduktu”, a po osnovu nedavno završene arbitraže u Vašingtonu.

Ona nije objasila zašto bi ERS trebao da snosi odštetu za jednostrano raskinutu koncesiju.

Iako su zastupnici slovenačke firme uputili zahtjev za isplatu novca, gdje će se uskoro za svaki mjesec kašnjenja plaćati kamata od pola miliona maraka, ona kaže kako nije puno upoznata sa ovim slučajem.

“Nisam puno upoznata sa istorijom tih dešavanja. Angažovali smo određene eksperte da vidimo šta se tu dešava, ali po mojoj procjeni to ne bi trebao da snosi budžet nego Elektroprivreda”, kazala je ona danas.

Podsjećamo, Republika Srpska izgubila je 90 miliona KM u sporu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, po tužbi slovenačkog preduzeća „Vijadukt”, a zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Vijadukt“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

Izvor: Capital

Nastavite čitati

Politika

BEGIĆ SUTRA RADI VELIKU STVAR: Mnogi ovo nisu očekivali, SVE JE SPREMNO

Objavio

u

By

Ivan Begić, bivši odbornik PDP-a u Skupštini Banjaluke kandidovat će se za predsjednika Republike Srpske.

Najavio je da će sutra kao nezavisni kandidat podnijeti aplikaciju za predsjednika (potpredsjednika) RS.

Istaknuto je i to da potpise podrške i prijavu kandidature za predstojeće Opće izbore planira sutra predati Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u 12:00 sati.

Podsjetimo, Ivan Begić se nakon eksplicitnog privatnog snimka povukao iz javnosti i politike, vratio mandat odbornika koji je osvojio na listi PDP-a u decembru prošle godine.

Ipak, mediji su nakon toga pisali da se Begić predomislio te zatražio vraćanje mandata.

Prema dokumentu koji je tada objavljen, Begić je naveo da je zahtjev podnesen u vrijeme kad je bio pod stravičnim pritiskom i bio izložen neljudskim i ponižavajućim postupcima.

Ova kandidatura ukazuje na to da Begić ne odustaje od politike, ali prema svemu sudeći sada nastupa kao nestranački kandidat.

Izvor: N1

Nastavite čitati

Trending