Pratite nas

Nekategorisano

Advokat tvrdi da Dodikova ikona potiče iz opljačkanog nacističkog blaga!

Objavio

u

Advokat tvrdi da Dodikova ikona potiče iz opljačkanog nacističkog blaga!

Zagrebački advokat Ozren Tatarac, koji godinama zastupa klijente u pravnim zahtjevima za povrat ukradenih vrijednih umjetnina, otvorio je novo poglavlje o ukrajinskoj ikoni zbog koje je Dodik dospio u fokus međunarodnog diplomatskog skandala.

Advokat Ozren Tatarac iz Zagreba, koji se bavi povratom umjetnina koje su njemački nacisti tokom Drugog svjetskog rada opljačkali širom Evrope, a koje se nalaze u zemljama bivše Jugoslavije, uputio je Parlamentu BiH, OHR-u i ambasadama Ukrajine i Rusije u BiH, informaciju o saznanjima u vezi sa ikonom koja nosi pečat Ukrajine iz vremena SSSR-a.

Radi se o pravoslavnoj ikoni sv. Nikole zbog koje je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik dospio u žižu neviđenog diplomatskog skandala.

Naime, Tatarac je u pismu upućenom na navedene adrese iznio zanimljive zaključke u vezi s mogućom putanjom ikone sv. Nikole, koja, po svemu sudeći, pripada ukrajinskoj kulturnoj baštini.

Radi se o pravoslavnoj ikoni sv. Nikole koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu, prilikom njegove posjete Bosni i Hercegovini 14. decembra prošle godine.

Nakon reakcija Dodika i njegovih saradnika, neposredno po izbijanju skandala, postalo je jasno da je ikona na ilegalan način dospjela BiH, što je izazvalo oštru reakciju i diplomatski protest ukrajinske ambasade. Rusija je, odmah po saznanju da je ukradena, ikonu vratila Bosni i Hercegovini, kako bi se preko međunarodne saradnje, odnosno putem INTERPOL-a, utvrdilo njeno porijeklo i način na koji je dospjela u BiH.

Tatarac, koji zastupa Jevreje u nastojanju da povrate svoje opljačkane dragocjenosti, smatra da je i ikona sv. Nikole najvjerovatnije ukradena tokom Drugog svjetskog rata.

– Postoji osnovana sumnja da je predmet ukraden za vrijeme trajanja Sovjetskog saveza, a ne poslije njegovog raspada, budući da bi predmet nakon raspada Sovjetskog saveza imao ili pečat nadležnih organa Republike Ukrajine, ili tamošnje pravoslavne crkve.

Takođe, osnovana je sumnja da je predmet ukraden za vrijeme Drugog svjetskog rata, budući da predmet ukrajinske kulturne baštine, za vrijeme dok je Ukrajina bila u sastavu Sovjetskog Saveza, ni na koji drugi način nije mogao biti izmješten iz Ukrajine, osim putem masovne i notorne nacističke pljačke umjetnina za vrijeme nacističke okupacije tadašnje sovjetske Ukrajine.

Voštani pečat na ikoni dodatno upućuje da je riječ o predmetu ukradenom od nacista za vrijeme nacističke okupacije tadašnje sovjetske Ukrajine, budući da su se nakon Drugog svjetskog rata u Sovjetskom Savezu upotrebljavali moderniji načini označavanja zapečaćenih predmeta, odnosno budući da postojanje sovjetskog pečata od voska ukazuje da je pečat postavljen u ranijim fazama postojanja Sovjetskog Saveza, tj. prije Drugog svjetskog rata – ističe zagrebački advokat u pismu poslaničkim klubovima Predstavničkog doma PS BiH.

Dalji put ikone vjerovatno dijeli sudbinu oko deset hiljada drugih umjetnina koje su opljačkali njemački nacisti širom Evrope, a koje su im oduzete krajem Drugog svjetskog rata, da bi se ilegalno našle u državnim, ali i privatnim kolekcijama mnogih zemalja, pa i na prostorima bivše Jugoslavije.

Tatarac u pismu navodi da ima vrlo opširna saznanja o ukupnoj kulturnoj baštini naroda i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, naročito Bjelorusije i Ukrajine, ali isto tako i Ruske Federacije, čija kulturna baština je bila opljačkana za vrijeme drugog svjetskog rata. Ističe da su mnogi predmeti izuzetne vrijednosti, zajedno sa umjetninama otetim od evropskih Jevreja, kao i onima koje su pokradene u Varšavi, pred kraj rata prebačene u Zagreb, u tadašnju Nezavisnu državu Hrvatsku.

On navodi da su bila i dva poslijeratna transfera opljačkanih umjetnina 1948. godine, kao i naknadni transfer iz Austrije u jesen 1986. godine.

– Sva četiri transfera umjetnina, njemačkih prije kraja rata i tri ‘jugoslavenska’ transfera umjetnina su išli izravno u Zagreb, ali su umjetnine iz prva tri transfera bile naknadno premještane ili u južnu Dalmaciju ili u druge republike bivše Jugoslavije, a dio je završio i u ‘privatnim’ zbirkama dobro povezanih pojedinaca.

Iz medija je vidljivo da je predmetna ukradena ikona bila predstavljena članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku kao ‘porodično vlasništvo’ određene porodice, za koju pretpostavljam da ju čine državljani BiH.

Stoga zaključujem da postoji osnovana sumnja da je to navodno ‘porodično vlasništvo’ te crkvene ikone izvorno, prije tridesetak ili više godina na ilegalan način ‘iscurilo’ iz neke državne kolekcije na području tadašnje SR Hrvatske, koja kolekcija je izvorno predstavljala nacističku ratnu pljačku umjetnina.

Ukoliko se ispostavi da ikona sv. Nikole predstavlja nacistički ratni plijen, koji je nepoznatim kanalima dospio u Bosnu i Hercegovinu, odnosno Republiku Srpsku, a potom i u ruke Milorada Dodika, otvara se još ozbiljnija priča o umiješanosti pojedinaca iz BiH u trgovinu umjetninama koje su se našle na crnom tržištu, a potiču iz nacističke ratne pljačke.

Zapravo, ključno pitanje na koje i dalje nema potpunog odgovora glasi: Kako se ta ikona našla u rukama Milorada Dodika!?

(Istinito)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

UIO: Naći ćemo novac do kraja godine za zgradu

Objavio

u

Iako Savjet ministara još nije odlučio o zahtjevu UIO da im obezbijedi nedostajućih 63 miliona maraka za kupovinu nekretnine, Uprava je ipak od Radišića izdejstvovala produženje roka za pronalaženje tih sredstava i to do kraja ove godine.

Istekao je rok koji je vlasnik Grand trejda Mile Radišić dao Upravi za indirektno oporezivanje BiH za kupovinu njegove zgrade u Banjaluci, a za koju traži gotovo 100 miliona KM.

Iako Savjet ministara još nije odlučio o zahtjevu UIO da im obezbijedi nedostajućih 63 miliona maraka za kupovinu nekretnine, Uprava je ipak od Radišića izdejstvovala produženje roka za pronalaženje tih sredstava i to do kraja ove godine.

Uprava za indirektno oporezivanje BIH nije uspjela da do kraja septembra obezbijedi 63 miliona maraka, koliko im nedostaje za kupovinu zgrade Grand trejda u centru Banjaluke. Pošto Mile Radišić za nekretninu traži 98,5 miliona, a Uprava na svom računu ima oko 35 miliona KM, dodatna sredstva tražili su od Savjeta ministara BiH. Međutim, pošto nisu dobili taj novac, tražili su prolongiranje roka, na šta je Radišić pristao.

„Postupak donošenja odluke je u toku, te je zatražena saglasnost za produženje perioda važenja ponude do 31.12.2021. godine, na šta je ponuđač „Grand trejd” iz Banjaluke dao saglasnost – kazali su za BN u UIO BIH.

Sudeći po navedenom, UIO BiH nema namjeru da odustane od kupovine zgrade Mila Radišića, inače kuma Milorada Dodika. Očigledno je i to da računaju na sredstva iz Savjeta ministara BiH, kojim presjedava Zoran Tegeltija, kadar SNSD-a.

Iz opozicije podsjećaju da Savjet ministara ne može dati taj novac, jer je Predstavnički dom Parlamenta BiH prije nekoliko mjeseci usvojio inicijativu kojom se od Savjeta ministara BiH traži da se poništi tender za ovu nabavku. Svako kršenje te odluke je, poručuju, krivično djelo.

„Ja više ne znam gdje im staje i šta više rade sa tolikim novcima. A zakon je vrlo jasan. A propisi su vrlo decidni. Pazite, odluka parlamenta je iznad svih Savjeta ministara, iznad svih uprava, iznad svih podređenih institucija.“, kaže poslanik PDP-a u PD PS BiH Branislav Borenović.

– Narodni poslanik Nebojša Vukanović smatra da je u najtežoj poziciji direktor Uprave Miro Džakula, koji se, kako ističe, nalazi između dvije vatre – koalicije SNSD-HDZ sa jedne strane i odluke Parlamenta BIH i pritiska javnosti sa druge.

Vukanović kaže i da je nedavno glasanje srpskih predstavnika u Savjetu ministara BIH pokušaj Milorada Dodika da dobije podršku SDA za kupovinu zgrade.

„Prema mojim saznanjima Milorad Dodik je čak obećao Bakiru da će Bošnjak, iako poslije Kemala Čauševića i sadašnjeg Mira Džakule koji je predstavnik Hrvata, red je da Srbin bude direktor UIO BiH, on je spreman da preda tu ključnu finansijsku ustanovu koja godišnje prihoduje 5 milijardi maraka, da je preda Bošnjacima, samo ako kupe zgradu od 100 miliona u centru Banjaluke.“, navodi Vukanović.

Zgrada za koju Mile Radišić potražuje gotovo 100 miliona maraka, veličine je 17 hiljada kvadratnih metara. To znači da je Uprava spremna platiti 4.950 KM po kvadratu. Zanimljivo je da je ovo već treći put da Radišić pristaje na pomjeranje roka za prodaju.

(BN)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Kreće “Dodikova TV” u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, sjedište u Banjaluci

Objavio

u

Nova regionalna televizija UNA TV počinje emitovanje programa krajem ove godine, a njena zagrebačka ekipa okupila je brojna poznata imena, saznaje “Jutarnji”.

Uz Severinu Kojić i Ivanu Paradžiković, glasno se priča da o poslu pregovaraju i Mojmira Pastorčić, Ivana Tomić, Domagoj Novokmet i Frano Ridjan.

Ambiciozni program televizije krenuće u isto vrijeme iz sve tri države, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, gdje će u glavnim gradovima biti posebne redakcije.

Radiće se dnevnici za sve tri države, ali će biti “utkani svi zajedno”. Takođe, planira se jutarnji show po uzoru na njemački RTL, piše „Jutarnji list“.

Da se sprema pokretanje regionalnog televizijskog programa još ljetos je pisala „Slobodna Dalmacija”.

Regionalna televizija iza koje stoji Igor Dodik, sin člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika nosi naziv UNA TV, a  Slobodna Dalmacija navodi da će sjedište te televizije, biti u Banjaluci.

TV Una emitovaće se putem telekomskih operatera i interneta, a kako nezvanično saznaje Slobodna Dalmacija, iz izvora bliskih rukovdstvu TV Une, s emitovanjem programa krenuće do kraja godine.

(Agencije)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Stanislav Čađo priznaje da mu je UKC RS namještao tendere?!

Objavio

u

– U tenderu je jasno navedeno da se traži dostava medicinskog kiseonika od strane ponuđača koji ima licencu od Agencije za proizvodnju i distribuciju takvog kiseonika, ali je isto tako navedeno, ukoliko se niko od takvih lica ne javi na tender, da će biti uzete u obzir i ponude ostalih pravnih lica koja nemamu takvu registraciju kod Agencije – navodi se u dopisu koji je potpisao Stanislav Čađo.

Direktor firme TGT Stanislav Čađo poslao je prigovor na zapisnik Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH tražeći da naredbu o zabrani rada te firme stave van snage, saznaje BN.

Zanimljivo je da se on u prigovoru dotakao tenderske dokumentacije tvrdi da je namještena upravo firmi TGT koja nema dozvolu.

– U tenderu je jasno navedeno da se traži dostava medicinskog kiseonika od strane ponuđača koji ima licencu od Agencije za proizvodnju i distribuciju takvog kiseonika, ali je isto tako navedeno, ukoliko se niko od takvih lica ne javi na tender, da će biti uzete u obzir i ponude ostalih pravnih lica koja nemamu takvu registraciju kod Agencije – navodi se u dopisu koji je potpisao Stanislav Čađo.

U dopisu objašnjavaju da je ovo sasvim logično, s obzirom na potrebe za kiseonikom u doba korone.

-Konstatujem da smo se na tender javili samo mi, jer smo jedini imali zadovoljavajuće količine kiseonika – navedeno je u prigovoru direktora sporne firme Stanislava Čađe, koja je bolnicama isporučivala, kako se tvrdi, industrijski umjesto medicinskog kiseonika.

Ovim Čađo je jasno potvrdio sve uslove tendera, koje je ranije iznio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je  aferu kiseonik prvi iznio u javnosti i podnio prijave protiv odgovornih lica.

Stanivuković je tvrdio da su u UKC Republike Srpske namještali uslove tendera upravo za firmu Stanislava Čađe, što se iz ovog dopisa i potvrđuje.

(BN)

Nastavite čitati

Trending