Pratite nas

Nekategorisano

Advokat tvrdi da Dodikova ikona potiče iz opljačkanog nacističkog blaga!

Objavio

u

Advokat tvrdi da Dodikova ikona potiče iz opljačkanog nacističkog blaga!

Zagrebački advokat Ozren Tatarac, koji godinama zastupa klijente u pravnim zahtjevima za povrat ukradenih vrijednih umjetnina, otvorio je novo poglavlje o ukrajinskoj ikoni zbog koje je Dodik dospio u fokus međunarodnog diplomatskog skandala.

Advokat Ozren Tatarac iz Zagreba, koji se bavi povratom umjetnina koje su njemački nacisti tokom Drugog svjetskog rada opljačkali širom Evrope, a koje se nalaze u zemljama bivše Jugoslavije, uputio je Parlamentu BiH, OHR-u i ambasadama Ukrajine i Rusije u BiH, informaciju o saznanjima u vezi sa ikonom koja nosi pečat Ukrajine iz vremena SSSR-a.

Radi se o pravoslavnoj ikoni sv. Nikole zbog koje je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik dospio u žižu neviđenog diplomatskog skandala.

Naime, Tatarac je u pismu upućenom na navedene adrese iznio zanimljive zaključke u vezi s mogućom putanjom ikone sv. Nikole, koja, po svemu sudeći, pripada ukrajinskoj kulturnoj baštini.

Radi se o pravoslavnoj ikoni sv. Nikole koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu, prilikom njegove posjete Bosni i Hercegovini 14. decembra prošle godine.

Nakon reakcija Dodika i njegovih saradnika, neposredno po izbijanju skandala, postalo je jasno da je ikona na ilegalan način dospjela BiH, što je izazvalo oštru reakciju i diplomatski protest ukrajinske ambasade. Rusija je, odmah po saznanju da je ukradena, ikonu vratila Bosni i Hercegovini, kako bi se preko međunarodne saradnje, odnosno putem INTERPOL-a, utvrdilo njeno porijeklo i način na koji je dospjela u BiH.

Tatarac, koji zastupa Jevreje u nastojanju da povrate svoje opljačkane dragocjenosti, smatra da je i ikona sv. Nikole najvjerovatnije ukradena tokom Drugog svjetskog rata.

– Postoji osnovana sumnja da je predmet ukraden za vrijeme trajanja Sovjetskog saveza, a ne poslije njegovog raspada, budući da bi predmet nakon raspada Sovjetskog saveza imao ili pečat nadležnih organa Republike Ukrajine, ili tamošnje pravoslavne crkve.

Takođe, osnovana je sumnja da je predmet ukraden za vrijeme Drugog svjetskog rata, budući da predmet ukrajinske kulturne baštine, za vrijeme dok je Ukrajina bila u sastavu Sovjetskog Saveza, ni na koji drugi način nije mogao biti izmješten iz Ukrajine, osim putem masovne i notorne nacističke pljačke umjetnina za vrijeme nacističke okupacije tadašnje sovjetske Ukrajine.

Voštani pečat na ikoni dodatno upućuje da je riječ o predmetu ukradenom od nacista za vrijeme nacističke okupacije tadašnje sovjetske Ukrajine, budući da su se nakon Drugog svjetskog rata u Sovjetskom Savezu upotrebljavali moderniji načini označavanja zapečaćenih predmeta, odnosno budući da postojanje sovjetskog pečata od voska ukazuje da je pečat postavljen u ranijim fazama postojanja Sovjetskog Saveza, tj. prije Drugog svjetskog rata – ističe zagrebački advokat u pismu poslaničkim klubovima Predstavničkog doma PS BiH.

Dalji put ikone vjerovatno dijeli sudbinu oko deset hiljada drugih umjetnina koje su opljačkali njemački nacisti širom Evrope, a koje su im oduzete krajem Drugog svjetskog rata, da bi se ilegalno našle u državnim, ali i privatnim kolekcijama mnogih zemalja, pa i na prostorima bivše Jugoslavije.

Tatarac u pismu navodi da ima vrlo opširna saznanja o ukupnoj kulturnoj baštini naroda i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, naročito Bjelorusije i Ukrajine, ali isto tako i Ruske Federacije, čija kulturna baština je bila opljačkana za vrijeme drugog svjetskog rata. Ističe da su mnogi predmeti izuzetne vrijednosti, zajedno sa umjetninama otetim od evropskih Jevreja, kao i onima koje su pokradene u Varšavi, pred kraj rata prebačene u Zagreb, u tadašnju Nezavisnu državu Hrvatsku.

On navodi da su bila i dva poslijeratna transfera opljačkanih umjetnina 1948. godine, kao i naknadni transfer iz Austrije u jesen 1986. godine.

– Sva četiri transfera umjetnina, njemačkih prije kraja rata i tri ‘jugoslavenska’ transfera umjetnina su išli izravno u Zagreb, ali su umjetnine iz prva tri transfera bile naknadno premještane ili u južnu Dalmaciju ili u druge republike bivše Jugoslavije, a dio je završio i u ‘privatnim’ zbirkama dobro povezanih pojedinaca.

Iz medija je vidljivo da je predmetna ukradena ikona bila predstavljena članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku kao ‘porodično vlasništvo’ određene porodice, za koju pretpostavljam da ju čine državljani BiH.

Stoga zaključujem da postoji osnovana sumnja da je to navodno ‘porodično vlasništvo’ te crkvene ikone izvorno, prije tridesetak ili više godina na ilegalan način ‘iscurilo’ iz neke državne kolekcije na području tadašnje SR Hrvatske, koja kolekcija je izvorno predstavljala nacističku ratnu pljačku umjetnina.

Ukoliko se ispostavi da ikona sv. Nikole predstavlja nacistički ratni plijen, koji je nepoznatim kanalima dospio u Bosnu i Hercegovinu, odnosno Republiku Srpsku, a potom i u ruke Milorada Dodika, otvara se još ozbiljnija priča o umiješanosti pojedinaca iz BiH u trgovinu umjetninama koje su se našle na crnom tržištu, a potiču iz nacističke ratne pljačke.

Zapravo, ključno pitanje na koje i dalje nema potpunog odgovora glasi: Kako se ta ikona našla u rukama Milorada Dodika!?

(Istinito)

Nekategorisano

Planiraju novi park u Banjaluci: Zelena oaza će imati sportski teren, jezero i kupalište

Objavio

u

Banjaluka bi u naredne četiri godine trebala da dobije novi park, koji će biti daleko veći i od trenutno najvećeg parka – “Mladen Stojanović”.

Realizaciju ovog projekta najavila je nova administracija. Ova zelena oaza bi trebala da se nalazi na potezu od parka za pse i tržnog centra “Delta planet” prema Vrbasu i da izlazi na tu rijeku.

– U pitanju je višegodišnji projekat koji se neće moći odmah realizovati. Cilj je da u narednom periodu postavimo temelje za najveći park koji bi Banjaluka imala. Uskoro ćemo prezentovati građanima kako će to izgledati – rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković i dodao da je cilj ovog projekta da Banjaluka “zadrži epitet grada zelenila”.

Studije

Na tom području je prethodna administracija započela izgradnju sportskog terena, a Stanivuković poručuje da će taj projekat biti nastavljen.

– Park podrazumijeva sportske sadržaje. Idemo u tom pravcu da zadržimo planirani fudbalski teren i on bi bio samo manji dio parka. Mi sada gledamo da taj sportski teren uklopimo u ideju parka – najavio je on.

Naveo je da na tom području trebaju biti i ugostiteljski sadržaji, jezero, ali i kupalište na rijeci Vrbas.

Da Banjaluci nedostaju parkovi pokazuju i posljednje studije, koje su analizirale stanje zelenih površina u gradu. U studiji „Banjaluka grad zelenila“, koja je urađena kao jedna od aktivnosti vezanih za izradu novog Urbanističkog plana Banjaluke, konstatovano je da je primjetna konstantna redukcija parkova, od nastanka prvih ovakvih zelenih površina do danas.

Bolna tačka

U studiji je precizirano da je u gradu jedna od rijetkih parkovskih površina u strogom smislu te riječi park “Mladen Stojanović”, koji je dobio najviše ocjene. S druge strane, za park “Petar Kočić” je navedeno da je taj prostor doživio veliki broj transformacija, zbog kojih je izgubio karakter parka, te da je danas dio gradskog centralnog skvera.

– Jedini park koji je osnovan nakon zemljotresa je park Kupusište, sa stablima koji tek prelaze donji prag funkcionalnosti – navedeno je u ovoj studiji.

Naglasili su da su parkovi skoro čitav vijek bolna tačka zelene matrice grada, te da je prvi i osnovni problem – nedostatak parkova.

PONIŠTEN TENDER ZA FUDBALSKI TEREN

U prvu fazu izgradnje fudbalskog terena sa vještačkom travom, iza tržnog centra Delta planet, uloženo je 200.000 KM. Radovi su okončani u toku prošle godine i podrazumijevali su građevinske i hidro zahvate odnosno završetak oborinske i fekalne kanalizacije i vodovoda.

Za drugu fazu je u septembru prošle godine objavljen tender za izbor izvođača radova, a procijenjena vrijednost projekta je iznosila oko 750.000 KM. Taj tender je nedavno poništen.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Počinje uklanjanje građevinskog otpada sa lokacije bivšeg kina „Kozara“

Objavio

u

Foto: A.Čavić

U cilju uređenja prostora i uklanjanja građevinskog otpada iz centra grada, od 1. marta počeće odvoženje porušenih dijelova bivšeg kina „Kozara“.

Kako je potvrđeno u Odjeljenju za saobraćaj i puteve, sama lokacija je uslovila privremeno rješenje za kretanje teških teretnih vozila te je odlučeno da ulaz odnosno izlaz bude sa Aleje Svetog Save, zbog čega će se morati uraditi i privremene građevinske aktivnosti.

-Za vrijeme odvoženja građevinskog materijala moraće se ukloniti tzv. „živa zelena ograda“ u Aleji Svetog Save, te privremeno nasuti zeleni pojas koji će služiti kao izlaz. Sve ove površine, će se nakon završetka odvoženja, vratiti u prvobitno stanje – ističu u Odjeljenju.

Kretanje kamiona u stambenom bloku, kao i izlaz kamiona će se obavljati pod fizičkim obezbjeđenjem od strane izvođača radova, koji je dužan i da čisti odnosno spriječi prljanje javnih površina.

Rješenje za izvođenje ovih radova će se dati u dvije faze. Prva faza će trajati sedam dana, u okviru koje će biti odveženo oko 70-80 tura, a nakon toga će se izvršiti procjena o dužini trajanja druge faze koja ne bi trebala biti duža od 5-6 dana, tako da se očekuje da cjelokupan posao, ukoliko ne dođe do pograšanja vremenskih uslova, bude završen za 10-15 dana.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Izborne prevare: Ni sami za sebe nisu glasali

Objavio

u

Na ponovljenim lokalnim izborima u Doboju građani su mogli da biraju između čak 85 političkih stranaka i nezavisnih kandidata, od kojih mnogi na kraju nisu osvojili čak niti jedan glas. Prema podacima CIK, od ukupnog broja prijavljenih političkih subjekata čak njih 67 je na izborima osvojilo između nula i devet glasova.

Drugim riječima, mnogi od kandidata nisu glasali ni sami za sebe, a kamoli da je njihovo ime zaokružio neki član uže ili šire porodice.

Od 85 političkih subjekata koji su prijavili svoje učešće na izborima u Doboju, njih devet je uspjelo preći cenzus od tri odsto.

Ono što je svakako zanimljivo jeste činjenica da šest nezavisnih kandidata i političkih stranaka, koji su bili u trci za odbornike, nisu osvojili niti jedan glas, odnosno nisu glasali ni za sebe. S druge strane, 16 stranaka i nezavisnih kandidata glasalo je, ipak, za sebe, pa su na izborima osvojili ukupno 1 glas!

Manipulatori

Prema podacima CIK, od ukupnog broja prijavljenih političkih subjekata čak njih 67 je na izborima osvojilo između nula i devet glasova.

Ovi podaci, koji se pojavljuju nakon svakog izbornog ciklusa nameću sumnju da mnogi koji se prijave za učešće na izborima to u stvari čine kako bi se ubacili u biračke odbore.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Trending