AKCIJA CRVENI TEPIH Biciklisti prinuđeni na improvizaciju

Aktivisti Centra za životnu sredinu u saradnji sa inicijativom građana Banjalučka kritična masa, održali su akciju iz oblasti urbane mobilnosti i održivog transporta na dvije lokacije u Banjaluci.

Cilj je bio ukazati na neumreženost dijelova biciklističke infrastrukture jednih sa drugim, ali i nepostojanje integracije tih dijelova sa ostatkom saobraćajne infrastrukture.

Aktivisti su postavili crveni tepih sa horizontalnom signalizacijom, koji je predstavljao simulaciju biciklističke trake koja upravo treba da obezbjedi ovo povezivanje i integraciju biciklističke infrastrukture.

Prva odabrana lokacija je bila kružna raskrsnica na ukrštanju Krfske, odnosno ulice Stevana Bulajića i Ulice cara Lazara. Kako su  pojasnili, problem na ovoj lokaciji je nepostojanje integracije kretanja biciklista iz biciklističke staze u ulici Stevana Bulajića do i od samog biciklističkog prelaza koji postoji, ali ni pri skretanju u ulicu Cara Lazara. Takođe, u suprotnom smjeru, kada se kreće iz ulice Cara Lazara, ne postoji propisna mogućnost ulaska na biciklističku stazu u ulici Stevana Bulajića.

Druga lokacija na kojoj je izvedena pokazna akcija, jeste raskrsnica ulice Vojvode Radomira Putnika sa nastavkom u Bulevar vojvode Živojina Mišića sa ulicom Gavre Vučkovića, odnosno njenim nastavkom u Gundulićevu. Na ovoj lokaciji postoji problem slične prirode.

– Odnosom prema izgradnji biciklističke infrastrukture na ovaj način se dovodi u pitanje bezbjednost biciklista u saobraćaju, koji silom prilika bivaju prinuđeni na improvizaciju svog kretanja mimo svih propisa. Preporuke za rješenje ovakvih situacija, kombinovanjem biciklističkih prelaza, biciklističkih traka i kosina na način kako je to pokazano u ovoj akciji, daleko su od najboljih rješenja, ali su veoma jednostavne, jeftine i kompromisne – ističe Tihomir Dakić, koordinator programa transport u Centru za životnu sredinu.

Takođe, iz Centra poručuju i da su uvijek otvoreni za konsultacije, kada je u pitanju rad na unapređenju biciklističkog saobraćaja u Banjaluci.

– Ove dvije odabrane lokacije samo su neke od mnogih nerješenih za bicikliste, a spisak svih ulica, odnosno najbitnijih i najprometnijih biciklističkih ruta, na kojima je potrebno iscrtati biciklističke trake, utvrdili smo manjim istraživanjem kretanja biciklista, te objavili krajem prošlog mjeseca – poručio je Dragan Kabić iz Banjalučke kritične mase.

(Srpskainfo)

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.