Pratite nas

Politika

„Ako su rezultati sjajni, zašto nas opet zadužujete“ Radovićev odgovor premijeru Viškoviću

Objavio

u

Ova Vlada nas je dovela na rekordan nivo zaduženja, koje je čak veće i od duga Federacije BiH i iznosi između 6,2 i 6,4 milijardi KM.

Rast bruto domaćeg proizvoda, kojim se juče pohvalio predsjednik Vlade gospodin Višković, daleko je od nivoa koji bi garantovao stabilnost budžeta i bolji standard građana RS, istakao je dr Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

Radović je rekaoda su to već zvanični podaci, a prije samo nekoliko dana, a da je Vlada donijela odluku da nas ponovo zaduži emisijom obveznica i upitao kada su tako sjajni podaci, zašto se Vlada stalno i konstantno zadužuje?

– Premijer je sabrao pad BDP u 2020. sa rastom u 2021. godini, što je pomalo čudna matematika i došao do rasta od preko pet odsto, ne uzimajući u obzir kretanje ili rast BDP iz 2019. ili 2018. godine. Može se reći, ako se izuzme godina korone, da smo već u 2019. ušli u period recesije ili pada BDP u odnosu na 2018. godinu – saopštio je Radović.

On je kazao da rast BDP u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na prethodnu, je sasvim normalan jer su mnogi privredni subjekti bili zatvoreni ili su imali smanjenu poslovnu aktivnost.

Viber

Rast bruto domaćeg proizvoda, kojim se juče pohvalio predsjednik Vlade gospodin Višković, daleko je od nivoa koji bi garantovao stabilnost budžeta i bolji standard građana RS, istakao je dr Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

Radović je rekaoda su to već zvanični podaci, a prije samo nekoliko dana, a da je Vlada donijela odluku da nas ponovo zaduži emisijom obveznica i upitao kada su tako sjajni podaci, zašto se Vlada stalno i konstantno zadužuje?

– Premijer je sabrao pad BDP u 2020. sa rastom u 2021. godini, što je pomalo čudna matematika i došao do rasta od preko pet odsto, ne uzimajući u obzir kretanje ili rast BDP iz 2019. ili 2018. godine. Može se reći, ako se izuzme godina korone, da smo već u 2019. ušli u period recesije ili pada BDP u odnosu na 2018. godinu – saopštio je Radović.

On je kazao da rast BDP u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na prethodnu, je sasvim normalan jer su mnogi privredni subjekti bili zatvoreni ili su imali smanjenu poslovnu aktivnost.https://8a7860c06c48ce740a2699a1126b9626.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

– Taj rast nije prouzrokovan otvaranjem novih fabrika, stvaranjem nove vrijednosti, već postepenim vraćanjem privredne aktivnosti, ali i pojačanom budžetskom potrošnjom. Rast prihoda od indirektnih poreza je posljedica rasta cijena, što građani najbolje mogu da osjete na svom novčaniku. Porasla je cijena goriva, ulja, mesa i mesnih prerađevina, brašna i ostalih elementarnih životnih namirnica. Direktni porezi i doprinosi, prosječna plata, dominantno su imali rast na osnovu rasta plata u javnom sektoru. Privatni sektor je povećanjem neoporezivog dijela sa 500 KM na 700 KM rasterećen skromnih 18 KM po radniku – objasnio je zamjenik predsjednika SDS.

Što se tiče rasta izvoza, kaže Radović, on je povećan izvozom električne energije i drvnih sortimenata.

– Uvoz je smanjen obzirom na to da se smanjio uvoz lijekova i medicinskog materijala. Dakle, uvoz nije smanjen zato što smo povećali proizvodnju i potrošnju naših proizvoda (mesa, ulja, brašna, šećera, pšenice, povrća, voća i sl.) već zbog toga što je smanjena kupovna moć građana uticala na pad uvoza“ – naglasio je Radović.

On je ponovio da su ovi rezultati oskudni i daleko od onoga čime bi se Vlada premijera Viškovića mogla pohvaliti.

– Bilo bi dobro da od premijera dobijemo izvještaj kako su utrošena sredstva od 300 miliona evra dobijenih prodajom tzv. „Londonskih obveznica“ i koliko je još raspoloživo tih sredstava? Zašto nas Vlada sada opet zadužuje novim obveznicama, kada je situacija u budžetu stabilna? Koliki je dug Republike Srpske zaključno sa 30.6.2021. godine? Zašto je dug po glavi stanovnika RS dvostruko veći od duga po glavi stanovnika FBiH, dok je BDP Republike Srpske opet za dva puta manji od FBiH? – upitao je Radović.

On tvrdi da naš budžet zavisi od kredita i da je do toga dovela pogrešna ekonomska politika koju provodi vlast na čelu sa SNSD proteklih 16 godina.

– Mi iz SDS imamo program kojim garantujemo da će Republika Srpska biti mjesto za bolji život, u kojem su svi jednaki pred zakonom i u kojem će se poštovati iskustvo i znanje, bez partijskih podjela i privilegija – poručio je Radović.

srpskainfo.com

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Poštujemo Dejton, integritet BiH i Republike Srpske

Objavio

u

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija poštuje Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet BiH i Republike Srpske u sklopu BiH.

– Saslušao sam rukovodstvo Republike Srpske u vezi nametnute odluke u vezi kažnjavanja negiranja genocida u Srebrenici — kazao je Vučić, nakon razgovora sa rukovodstvo Republike Srpske i srpskim članom u Predsjedništvu BiH.

“Oktroisane, nametnute, odluke nisu dobre, moraju biti donijete u saglasnosti tri naroda i to je duh Dejtonskog sporazuma”, kazao je Vučić.

On je rekao da je Srbija za mir i stabilnost u regionu.

“Srbija traži da se poštuje Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet BiH i Republike Srpske u okviru BiH”, kazao je Vučić.

On je rekao da razgovori nisu bili laki, i da je bilo riječi i o ekonomskim projektima i pomoći koju će Srbija pružiti zdravstvenom sektoru Srpske i za četiri opštine u Srpskoj.

On je rekao da će Srbija i Srpska donijeti zakone identične o zaštiti srpskog jezika i ćirilice.

Srbija neće podržati smjene srpskih političara u BiH

Na pitanje da li će Srbija spriječiti smjenu srpskih političara koji bojkotuju rad zajedničkih institucija u BiH, Vučić je ponovio da nametanje odluka “nije dobro” i da ne vjeruje da će do toga doći.

“Srbija smara da nametanje odluika nije dobro i ne vjerujemo da će bilo ko krenuti u dalje korišćenje bonskih ovlašćenja. Za Srbiju su prihvatljive samo one odluke koje su u kojima su saglasni Hrvati, Srbi i Bošnjaci i tako će da ostane. Da učestvujem u nelegitimnom smjenivanju legitimino izabranih pripadnika vlasti, ne pada nam na pamet da u tome učestvujemo”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

(BN)  

Nastavite čitati

Politika

Pamtiti “Oluju” kao stradanje Srba biblijskih razmjera

Objavio

u

“Pamtimo stradale bližnje, ali nezlopamtimo, osveta i mržnja umanjuju onoga koji su opsednuti njima”, rekao je patrijarh na centralnoj manifestaciji povodom Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji “Oluja” 1995. godine.

Centralna manifestacija povodom Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji “Oluja” 1995. godine, održava se u zemunskom naselju Busije. 

U prisustvu državnog vrha Srbije i rukovodstva Republike Srpske, intonirane su himne Republike Srpske i Srbije – “Moja republika” i “Bože pravde”.

Na početku obeležavanja opelo za stradale je održao patrijarh Porfirije.

Patrijarh je poručio da Bog ne broji čijih je žrtava više, čijih je manje i istakao da su pred Bogom sve žrtve iste, zvali se oni Jovan, Jozo ili Jusuf. “Pamtimo stradale bližnje, ali nezlopamtimo, osveta i mržnja umanjuju onoga koji su opsednuti njima”, rekao je patrijarh.

“Moleći se danas za stradale, za naše bližnje, ne želimo da zloupotrebljavajući žrtve produbljujemo spiralu sukoba niti da vodimo ratove komemorativnim politikama sećanja”, poručio je patrijarh.

“Ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti”, podsetio je poglavar SPC na poruku patrijarha Germana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je okupljenima da pokazujemo koliko volimo svoj narod i kako nećemo da zaboravimo sve ono kroz šta su naši Krajišnici morali da prođu.

“Kada se podsećamo egzodusa i etničkog čišćenja 250.000 Srba, mi podsećamo sebe na to ko smo i kuda idemo”, poručio je Vučić.

Istakao je da su u naš identitet zauvek ugrađene kolone na traktorima.

“Govorimo o onome identitetu u koji su ugrađeni večno i Jasenovac i Jadovno, i Prebilovci”, rekao je predsednik.

Vučić je istakao da ga je sramota one Srbije koje se stidela svojih krajiških izbeglica, koja je zatvarala svoje puteve i drumove da ih drugi Srbi ne bi videli, kao da ima potrebe da se stidimo suza naših.

“Nikada to više ne sme da se ponovi”, poručio je predsednik.

Predsednik je istakao je ponosan na činjenicu što je u Srbiji stasala drugačija politika drugačija generacija mladih ljudi koji hoće ponosno i uzdignuto da drže svoju srpsku glavu.

“Neću da se izvinjavam onima koji su ubijali desetine i stotine hiljada Srba, hoću da razgovaramo sa njima u miru, hoću da čuvam mir, ali neću da gazimo po ubijenim Srbima, neću da gazim po Krajišnicima. Nikada se kao danas nije prekrajala istorija”, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da ne treba računati da ćemo dobiti izvinjenje ili da će neko da se pokaje zbog zločina nad Srbima.

“Za njih postoji jedna istina – Srbi štrče, Srbi su neposlušni, Srbi su nepokolebljivi i nepokorni, takvi nisu potrebni”, rekao je Vučić.

Srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je prisutnima da su se okupili da pamte stradanje biblijskih razmera, još jedno u nizu koje se desilo Srbima sa tog prostora.

“Stradanje koje se može i treba smatrati konačnim rešenjem srpskog pitanja na prostoru hrvatskih država, u poznatoj ideologiji ustaške Nezavisne države Hrvatske, koja je promovisala da jednu trećinu treba pobiti, jednu raseliti i jednu prekrstiti”, podsetio je Dodik.

Ukazao je da su danas prostori gde su živeli Srbi pusti i prazni. “Tamo nisu dozvolili narodu ni da se vrati da bi ostvario svoja imovinska druga prava”, naveo je Dodik.

Srbija i Republika Srpska obeležavaju Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u akciji hrvatske vojske i policije “Oluja”.

Centralna ceremonija održava se u zemunskom naselju Busije – gde se te 1995. godine zaustavio veliki broj krajiških Srba.

Obeležavanju tragičnog događaja za srpski narod, koji Hrvatska slavi kao dan pobede i domovinske zahvalnosti, prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovodstvo Republike Srpske, koji su se prethodno sastali u vili “Mir”.

Na platou ispred crkve u Busijama gde se održava svečnost okupljeno je nekoliko hiljada građana.

“Sećam se velike kolone, kada su deca, od 10, 15 godina na traktorima vozili porodice… Treba oprostiti, ali ne i zaboraviti”, rekao je za Tanjug jedan stariji gospodin.

Oluja je, kažu, bila genocid.

“Veliki je broj proteranih, ali šta ćete… Takva nam je sudbina, da nas proteruju sa svih mesta. To je bio genocid, da se više nikad ne ponovi”, rekao je jedan žitelj Busija.

Povodom godišnjice, oglasili su se državni zvaničnici i udruženja, i istakli da je etničko čišćenje prošlo nekažnjeno, kao i da se samo nekolicina Srba vratila svojim kućama, jer uslovi za povratnike ostaju nezadovoljavajući.

Akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice – oko 220 hiljada Srba je tada izbeglo iz Hrvatske.

Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” u svojoj evidenciji ima 1.877 imena Srba poginulih i nestalih tokom i nakon hrvatske vojne operacije.

Od tog broja je 1.228 (65 odsto) civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina, ističe se u saopštenju te nevladine organizacije.

Mnoge žrtve ni danas nisu otkrivene niti identifikovane.

(BN)

Nastavite čitati

Politika

Aktivnosti SNSD-a dokaz zarobljenosti institucija Srpske

Objavio

u

„Sramota je što nakon odgovora iz Narodne skupštine Republike Srpske na nametnuti Inckov zakon i prethodno postignut dogovor parlamentarnih stranaka, SNSD nastavlja sa stranačkom aktivnošću potpisivanja peticije koja je bez ikakve pravne snage. Posebna je sramota što peticiju dijele po javnim institucijama i prisiljavaju ljude da potpišu“, rekla je potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić. 

Ona kaže da je organizovanje stranačkih aktivnosti u institucijama još jedan dokaz zarobljenosti institucija Srpske.  

„To je klasična i najniža zloupotreba pozicije vlasti za ostvarivanje stranačkih interesa i po ko zna koji put iskazivanje nepoštovanja prema republičkim institucijama. Takođe, da je to samo SNSD-ova stranačka aktivnost, govori i činjenica da niti jedna druga stranka nije pozivala da se potpiše peticija, pa ni njihovi koalicioni partneri, koji su ih do sada uvijek pratili u stopu u svemu. Ta peticija treba biti obustavljena, jer nas nigdje ne vodi, banalizuje jednu ozbiljnu temu, a narod stavlja u neprijatnu situaciju. Institucije i političari treba da rješavaju probleme, a ne da se kriju iza naroda“, kaže Trivićeva. 

Trivićeva kaže da je u redu reći da su pogriješili i obustaviti aktivnost, umjesto što nastavljaju sa peticijom koja od samog početka nema nikakvog smisla. 

„Treba se okrenuti ozbiljnoj državnoj politici, poštovanju institucija, a ne strančarenju, što je sada, ovom peticijom, na djelu. S druge strane, SNSD se svojevremeno hvalio članstvom od 200 hiljada ljudi, a peticiju je, kako nas SNSD izvještava, do sada potpisalo oko 100 hiljada ljudi, što znači da im je i njihovo članstvo reklo šta misli o tome. Narod Republike Srpske je pokazao razum i shvatanje situacije, u dobroj mjeri odbijajući da budu dio te stranačke igrarije. Mi znamo da će podatke ljudi iz peticije koristiti za svoje stranačke aktivnosti i da je to jedini razlog zašto ovo rade, ali korištenje jedne ovako ozbiljne teme, a povrh svega zloupotreba institucija u tu svrhu, nije primjereno, odgovorno, ni moralno“, zaključuje Trivićeva.

(BN) 

Nastavite čitati

Trending