Pratite nas

Politika

AMERIČKI POLITIČAR OČITAO LEKCIJU DODIKU: Pokazao mu šta sve znaju o njemu, A ONDA ZAVRŠIO SA OVOM REČENICOM

Objavio

u

Još otkako je Ured za kontrolu inostrane imovine (OFAC) američkog Ministarstva finansija uveo sankcije članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, kao i banjalučkoj Alternativnoj televiziji (ATV), nejasno je na koji način bi te mjere mogle djelovati, piše Al Jazeera Balkans.

Dodik je odranije na „crnoj listi“ State Departmenta, što znači da mu je zabranjeno putovati u SAD, no, ove mjere, uvedene zbog „visoke korupcije“ i „ugrožavanja sigurnosti na Balkanu“ pooštrile su pritiska na njega.

Ali, kako?

U tekstu obrazloženja, OFAC je naveo da je „blokirana sva imovina i interesi u imovini pojedinaca i entiteta, koja se nalazi u SAD-u, ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba“. Blokirani su i „svi subjekti koji su u direktnom ili indirektnom vlasništvu od 50 posto ili više od strane jedne ili više sankcionisanih osoba“.

Zabrane uključuju i „davanje bilo kakvih doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bio koje blokirane osobe ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe“.

‘Mnoge banke dobrovoljno će poštovati američke sankcije’

Tako piše u tekstu sankcija.

Milorad Dodik je požurio da odgovori kako ne mari za sankcije jer svakako nema imovinu i sredstva u SAD-u, a tamo niti ne misli putovati.

Ukoliko Dodik govori istinu, postavlja se jednostavno pitanje – kako će ga to sankcije pogoditi? Na šta onda cilja SAD?

Al Jazeera je stupila u kontakt sa Johnom Smithom, partnerom globalne pravne firme Morrison & Foerster LPP iz Washingtona, čovjekom koji je 11 godina bio visoki zvaničnik OFAC-a, a tri godine njegov direktor, od 2015. do 2018.

Po definiciji, ta agencije američke vlade zadužena je za ekonomske sankcije pojedincima i grupama širom svijeta za širok spektar „lošeg“ ponašanja – korupcije, narušavanja sigurnosti, terorizma, organizovanog kriminala… A sada je za metu imala Dodika i ATV. Za svo to vrijeme, OFAC je izricao ekonomske sankcije Siriji, Rusiji, Sjevernoj Koreji, Iranu… Za one neekonomske, poput zabrane putovanja, zadužen je State Department.

Sudeći prema Smithovim riječima, Dodik uopšte ne mora imati sredstva ili imovinu u SAD-u da bi bio pogođen sankcijama, jer sistem djeluje tako da ga mogu sankcionisati mnogobrojne kompanije, banke i institucije u svijetu koje se pridržavaju američke politike sankcija.

„Iako američke sankcije sa pravnog aspekta pogađaju samo američke osobe i aktivnosti koje su pod jurisdikcijom SAD-a, globalne banke i druge kompanije koje operišu na međunarodnom nivou općenito se dobrovoljno pridržavaju sankcija koje izriče SAD, kako bi izbjegle sukobe sa njima. SAD ima ogroman uticaj u svijetu i samim tim snažnu ulogu u provođenju sankcija“, kaže Smith za naš portal.

Višemilionske kazne za kršenje sankcija

U praksi, to znači da će mnoge institucije i organizacije iz svijeta poštovati sankcije iako nisu zakonski zadužene za njihovo provođenje. U suprotnom, riskirat će da i one dođu na „crnu listu“ SAD-a, zbog poslovanja sa osobama ili grupama koje je sankcionisao Washington, što bi rezultiralo višemilionskim kaznama tim organizacijama i institucijama od strane SAD-a.

„Takve organizacije ne žele javni rizik da ih se smatra saradnicima osoba koje su pod sankcijama, kao što su teroristi, trgovci narkoticima ili oni koji krše ljudska prava. Dakle, američke sankcije mogu utjecati i utjecat će na sposobnost pojedinca ili subjekta da obavljaju aktivnosti praktično bilo gdje u svijetu. Postaju na neki način ekonomski izolirani ili ‘radioaktivni’ – s njima niko ne želi imati posla“. dodao je.

Upitan da li će finansijske i bankarske institucije sa sjedištem u Evropi, koje su povezane sa SAD-om, provoditi odluku o sankcijama, odgovorio je potvrdno.

Pitanje je i kako sankcije mogu pogoditi ATV?

„Ove sankcije spriječit će televizijski kanal da prima bilo kakvu robu ili usluge američkog porijekla i mogle bi spriječiti globalne banke i kompanije da ikada više posluju s njim“, rekao je Smith.

Nakon početnog udara na Dodika i ATV, očekuje se da će lista sankcionisanih ubrzo biti proširena, čime će pritisak na člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda biti dodatno ojačan.

Kako tvrdi Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), sankcionisane bi mogle biti mnogobrojne kompanije koje su, kako navode analitičari, na neki način povezane sa Dodikom, što je nedavno potvrdio i Nebojša Vukanović, zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Američke sankcije – između riječi i rata

Portal banjaluka-24.com objavio je listu od čak 65 firmi koje se dovode u vezu s Dodikom i članovima njegove porodice. Iz riječi Smitha, jasno je da će i njima, ukoliko se nađu pod sankcijama SAD-a, biti otežano poslovanje.

„Sankcije tehnički utječu samo na sankcionisanu stranu, odnosno Dodika i sve subjekte u kojima ima 50 posto ili više vlasništva. No, sankcije općenito utiču na spremnost privatnog sektora bilo gdje u svijetu da se uključuje u poslove sa kompanijama u koje je on uključen“, pojašnjava Smith.

Bivši direktor OFAC-a kaže da se učinak sankcija Dodiku tek treba vidjeti, ali da će ga „sigurno biti“.

„Često je teško izmjeriti tačan učinak američkih sankcija. One ne postižu uvijek opipljiv cilj, a nekada može proći i nekoliko godina prije nego što se utjecaj mjera na sankcionisane jasno uoči. No, postoji i druga strana. Sankcije omogućuju da se američka vlada u cijelom svijetu vidi kao zagovornik snažnog stava protiv loših aktera, a ne da šuti u slučaju kršenja ljudskih prava i drugog nepriličnog ponašanja“, kaže Smith.

„Američke sankcije posmatraju se kao alternativna između riječi i rata – između puke diplomatije s jedne i vojne akcije s druge strane. Ekonomske sankcije omogućuju američkoj vladi da javno proziva loše aktivnosti od strane vlada ili moćnih pojedinaca ili entiteta. Bitno je naglasiti da SAD stavlja svoju ekonomsku moć iza napora da se te loše aktivnosti odvrate. Bilo kada i bilo gdje“, dodaje.

Izvor: Raport.ba

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

DODIK PORUČIO DŽAFEROVIĆU: Podnesite ostavku – OVO JE RAZLOG

Objavio

u

By

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je na današnjoj sjednici Predsjedništva da je praksa unilateralnog djelovanja, koja je uspostavljena Predsjedništvu, apsolutno nedopustiva i da se na taj način krše sve procedure, te da ima elemente krivične odgovorosti i da će kao član Predsjedništva djelovati u skladu sa predviđenim procedurama.

Stenogram sa dijela današnje sjednice Predsjedništva na kojem se Dodik osvrnuo na unilateralno djelovanje predsjedavajućeg Šefika Džaferovića Srna je objavila u cijelosti:

DODIK: Osvrnuću se na rad Predsjedništva i praksu da se spoljnopolitička pitanja rješavaju mimo odluka Predsjedništva i da se unilateralnim djelovanjem pokušavaju riješiti mnoga pitanja koja nisu usaglašena.

U ovom zapisniku, zato i protestujem, ne vidim nigdje odluke koje su omogućile nastup predsjedavajućem Predsjedništva u Savjetu bezbjednosti i ponašanje ambasadora koji su samostalno bez odluka Predsjedništva dali podršku određenim aktima i dokumentima.

Imajući u vidu da je u ovom vremenu najvažnije spoljnopolitičko pitanje odnos prema ratu u Ukrajini i da Predsjedništvo nije usvojilo nijedan stav, nijedan zaključak koji bi omogućio da se BiH pridruži bilo kojoj tački dnevnog reda. Politička karikatura je činjenica da se poziva na neku strategiju koja odlučuje o generalnim stvarima, da se pojedinačna tačka dnevnog reda u zapisniku nigdje ne vidi, a BiH pokušava da pošalje poruku da je u tome učestvovala.

Želim da se konstatuje da Predsjedništvo nikada nije donijelo nijedan akt ni zaključak koji bi dao pravo ambasadorima u UN i drugim multilateralnim organizacijama da se pridruže politikama koje su u tom pogledu išle.

S druge strane, predsjedavajući je boravio u UN i na sjednici Savjeta bezbjednosti iako to nije bilo u skladu sa odlukom Presjedništva koja je bila obavezna čime je prekršio Poslovnik o radu i niz zakona koji regulišu spoljnu politiku u BiH, prije svega činjenicu da Predsjedništvo mora da donosi odluku u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu.

Praksa koju ste uveli je pogubna za BiH i govori o krahu institucija u BiH. Ona neće odvesti daleko ukupne politike koje možda na početku vama djeluju da daju neke rezulatate, ali u svakom slučaju ova vrsta ponašanja aposlutno je nedopustiva, predstavlja kršenje osnovnih akata na kojima se zasniva i spoljna politika BiH i funkcionisanje svih organa u sistemu spoljne politike, a u tom pogledu i Poslovnik o radu Predsjedništva.

Da bi se mogli iznositi stavovi praksa koja je bila do sada znači da Predsjedništvo može odlučiti da predsjedavajući ili jedan od članova Predsjedništva može otići na neki sastanak, ali ako je to u ime Predsjedništva onda se prije tog sastanka moraju dogovoriti stavovi koji su zajednički i koji se mogu samo na taj način prezentovati.

Vidljivo je da u ovom ponašanju vidimo samo afirmaciju jednih političkih stavova koji nisu usaglašeni u Predsjedništvu i nisu mogli da budu stavovi BiH.

Vješto se koristi prilika da se ostrašćenost koju vidimo na međunarodnoj sceni iskoristi kako bi se pobrali neki mali aplauzi, ali suštinski ono što vidimo jeste urušavanje same konfiguracije Predsjedništva i mehanizma spoljne politike što je nedopustivo, ja to osuđujem i tražim odgovornost za tako nešto.

U svakom slučaju mislim da tu prasku treba što prije prekinuti. Bio sam na svim sjednicama i nigdje nemamo nijednu odluku o tome a zapisnik je manjkav u tom dijelu i on samo može da bude dokaz da je sve što govorim tačno.

Јa sam boravio u Briselu na sastanku i večeri koju je organizovao komesar za spoljna pitanja i bezbjednost i želim da vas obavijestim da sam bio na bilateralnom ssatanku sa Boreljom i njegovim timom. Oni su svi usmjereni ka jednoj temi a to je Rusija i rat u Ukrajini, šesti i sedmi paket sankcija. To je bila tema kao i traženje da se Balkan solidariše s tim i da bukvalno prati politiku EU na tom planu.

Јa sam predočio ono što mislim da je istina a to je da Predsjedništvo o tome nema stav, da smo zadržali neutralan stav i sve akcije koje su u tom pogledu preduzete su apsolutno ništavne i ne mogu da budu predmet implementacije sve dok Predsjedništvo ne donese tu odluku.

DŽAFEROVIĆ: Tačno je da sam boravio u Savjetu bezbjednosti nakon što sam obaviješten da predsjedavajući Savjeta ministara želi da prisustvuje sjednici. BiH predstavlja ambasador u Savjetu bezbjednosti i predsjedavajući Predsjedništva. Pročitajte Član 6 Poslovnika o radu u kojem se kaže čiji je osnovni zadatak da predstavlja Predsjedništvo i BiH i ako nađete bilo šta suprotno ustavu, zakonu i politikama koje smo utvrdili, onda mi to kažite.

DODIK: Vi ste promašili u svemu, gospodine Džaferoviću. Ako hoćete da se bavimo normalno ovim poslom, očekujem da ste pedantni i onda ste morali da pročitate Član 6 stav G koji kaže da predsjedavajući zastupa usaglašene stavove Predsjedništva, a šta ste Vi zastupali!? Hoćete da pročitate taj član? Ovo mi djeluje kao neki nemušti izlaz iz svega ovoga. Vi mijenjate ustavnu praksu uopšte i prasku rada Predsjedništva. To nije fer.

To što Vi imate želju za nekim uspjehom to je neka druga priča, ovdje piše da je jedini koji predstavlja BiH Predsjedništvo, a ne predsjedavajući i da predsjedavajući može, kao i svaki član Predsjedništva na takvim sastancima na kojima ste Vi bila da predstavlja usaglašene stavove o značajnim pitanjima pred javnšoću, institucijama, inostranstvu gdje tri člana ne mogu zajedno da prisustvuju.

Znači sve ste prekršili i hoćete nama sada da podvalite da ste Vi Marija Djeva. E, niste. Uzmite i pogledajte Ustav i Poslovnik o radu šta piše. Vi ste prekršili Poslovnik i djelovali ste unilateralno i niste zastupali stavove Predsjedništva. Nemojte da podvaljujete nama i javnosti tu vrstu priče. Pročitajte Poslovnik o radu i Ustav dobro, Vi ste pravnik, ja nisam.

Morate se pridržavati onoga što piše u Poslovniku o radu gdje je jasno navedeno da predstavljate Predsjedništvo i zastupate zajedničke stavove! Vi ste srušili Predsjedništvo, Vi ga rušite. Obesmislili ste ga. Prekršili ste sve što ste mogli prekršiti. Vi niste ništa više iznad nas dvojice. Јa nigdje nisam postupio ovako kao Vi, Vi ćete srušiti sve što možete srušiti u BiH svojim ponašanjem. Јa se nikada ne ponašam tako. Vi imate određenu politiku svoje partije koju ovdje sprovodite a to imputirate drugima.

Gospodine Džaferoviću, najbolje je da podnesete ostavku. Sve ste prekršili što se moglo prekršiti. Vrijeme je da pokažeta da ste odgovorni ako hoćete BiH kako treba. Ali pošto Vi hoćete zemlju samo po svojim uzansama to je neko drugo pitanje. Јa razumijem šta Vi radite ali to Vam neće proći zato što ovdje piše da Vi niste u pravu i da niste postupili kako treba. To što ste Vi mislili da će Tegeltija uraditi nešto ili neće, samo je Vaš izgovor I na kraju da je on otišao a Vi niste, zastupao bi BiH više nego što ste Vi zastupali. Vi ste je srušili na ovaj način.

Zašto se niste referisali tamo na mnoge elemente kršenja Dejtonskog sporazuma? U programu Vaše stranke ni nema Dejtonski sporazum već rušenje dejtonske strukture i Vi kao predan član te stranke to i radite.

Što se niste referisali na mnoge izjave koje su došle od vaših partijskih saradnika i partijskog šefa da ‘neće manjina upravljati većenim’, ili ‘sama je sreća da su džamije pune a mladi koji dolaze tamo su granat za BiH’? Јe li to BiH koju Vi hoćete?! Vi mislite mi to ne vidimo na način na koji ja govorim. Prekršili ste poslovnik i podnesite ostavku to je jedino što možete da uradite.

Sada na licemjeran način pokušavate da izađete iz zamke u koju ste sami upali. Ovo je Predsjedništvo i tačno piše kako možete da radite, a to što ste Vi član SDA, tamo radite šta hoćete ali nemate pravo da u ime Predsjedništva to radite. Vi ste BiH doveli u situaciju preko koje se neće preći lako.”

Izvor: Srna

Nastavite čitati

Politika

HIT NA TVITERU Gorica “opjevala” Borenovića

Objavio

u

By

Poznato je da ćerka Milorada Dodika Gorica na svom Twitter profilu često komentariše aktuelne političke trenutke, a ovaj put otišla je i korak dalje, pa je lideru PDP-a Branislavu Borenoviću posvetila “pjesmicu”.

– Na proplanku stoji, gdje vjetrić pirka, funte broji i po kosi se dirka – napisala je Gorica Dodik uz Borenovićevu sliku.

Njoj su se pridružili i pojedini tviteraši, pa je tako jedan uz sliku Borenovića sa pivom u ruci napisao:

– Posle toga u birtiju svraća, da svi vide kako funtom plaća. Marke više njemu nisu strast, jer će funtama da osvaja vlast – napisao je ovaj korisnik.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Politika

ŽUSTRA RASPRAVA: Novi cjenovnik karata u javnom prevozu posvađao Stanivukovića i Ilića

Objavio

u

By

Skupština grada razmatra novi cjenovnik karata u javnom prevozu na koji je dostavljen amandman kluba odbornika SNSD, a kojim se predviđa da se poskupljenje finasira iz budžeta Grada.

Amandman je izazvao žustru diskusiju gradonačelnika Draška Stanivukovića i predsjednika Skupštine grada Mladena Ilića u vezi sa tim da li Grad ima novca ili ne.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je kazao da Grad ima određene finansije na koje možemo računati.

– Novi cjenovnik znači 15 odsto poskupljenja, a ne 25 odsto, kako su prevoznici tražili. Grad će na sebe preuzeti troškove karte penzionera, te srednjoškolaca što je 100.000KM mjesečno – rekao je on i dodao da je to maksimalno koliko Grad može da izdvoji.

– Ne možemo pokriti cijene radničke karte. a većim dijelom to pokriva poslovna zajednica. Grad to ne može da pokriva.

Pojedinačna karta bi po novom cjenovniku trebala biti 2.20 KM umjesto sadašnjih 1.80 KM. Pojedinačne karte uzimaju oni koji ne koriste često prevoz. Oni koji koriste češće javni prevoz kupuju mjesečne, a u tom segmentu je Grad dosta poskupljenja preuzeo na sebe – kazao je Ilić.

Naglasio je da ono što se traži amandmanom predstavlja dodatnih 100.000 KM mjesečno.

– To nismo u mogućnosti da izdvojimo. Ovim amandmanom neće biti zaustavljeni protesti prevoznika, sigurno ćemo opet morati uskoro sa prevoznicima pregovarati. Moj prijedlog je da se ne ide sa amandmanima – kazao je Stanivuković.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić je rekao da je zbunjen izjavom gradonačelnika. Pitao je da li Grad ima novaca ili nema.

– Vi samo spominjete da ima dosta novca u budžetu, rekordno punjenje budžeta. Kako sada kažete da nema novca? Objasnite to – rekao je on i slična pitanja je uputio i gradskom menadžeru Bojanu Kresojeviću, prenosi Srpskainfo.

– Kada nešto pitate gradskog menadžera da li ima ili nema, može ili ne, sve se završi sa slijeganjem ramenima. Tako je bilo na prošloj Skupštini. Vas nije bilo, a on je samo tako na sve odgovarao – naveo je on.

Smatra da postoji samo jedna izlazak iz problema sa prevoznicima, a to je potpisivanje novog ugovora.

– Svi kažu da je ugovor loš i Grad i prevoznici. Zašto se ne uđe u potpisivanje novog ugovora? Ja znam ko je ugovor potpisao, on ima ime i prezime, ali moj stav je da je ugovor katastrofa. Kakav je to ugovor, koji nama dozvoljava da samo o nečemu glasamo – kazao je Ilić.

Stanivuković je odgovorio da Grad ima pare koje su u decembru planirane za projekte i troškove.

– Ta sredstva su planira u decembru, a ne u maju. Iako imamo dobro punjenje budžeta, problem je što su povećani troškovi za sve planirane projekte. Mi to moramo nadoknaditi i za asfaltiranje ulica, rekonstrukciju mosta, košenje grada – kazao je Stanivuković.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Trending