Pratite nas

Politika

Amidžić o suficitu: Banjaluka se za udžbenike ne treba zaduživati

Objavio

u

Suficit u banjalučkoj gradskoj kasi od skoro sedam miliona maraka koji je ostavila prethodna administracija mogao bi da „zakrpi“ mnoge rupe, jer s tim novcem Grad sada može da radi šta želi, a nije ga malo, smatra nekadašnji zamjenik gradonačečnika Banjaluke i odbornik SNSD-a Srđan Amidžić.

Amidžić tvrdi da je 6,87 miliona KM suficita, koliko je utvrđeno u Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta za 2020, pokazatelj ne samo domaćinskog poslovanja bivših gradskih vlasti, već i dokaz da je drama oko usvajanja ovogodišnjeg budžeta bila bespotrebna.

„U diskusiji oko usvajanja budžeta, više puta sam i gradonačelniku lično objasnio da u prijedlog nije uvršten suficit iz prethodnog budžeta i da će to biti značajna sredstva, ali to niko nije želio da čuje. Takođe sam naglašavao da će ta sredstva biti dovoljna za isplatu svih kategorija koje su se našle u našim amandmanima, jer sam znao kako smo radili prošle godine. Ipak, od toga je napravljena čitava politika, a onda su brojevi sve pokazali jer je matematika neumoljiva“, kaže Amidžić za BL portal.

On naglašava da se suficit koji je ostavila Radojičićeva vlast, prema važećoj regulativi, može koristiti u razne svrhe, između ostalog i za nabavku udžbenika za osnovce, kao i da sadašnji plan te nabavke nije dobar.

„Raspisan je javni poziv za udžbenike, ali po meni je taj način ludost. Predviđeno je da udžbenici budu plaćeni 700.000 iz ovogodišnjeg budžeta, a iz narednog, za  2022. još 800.000. Kao instrument obezbjeđenja mi treba da damo bankarsku garanciju da će to biti plaćeno u aprilu 2022, što je, zapravo, zaduženje i mislim da to nije dobro“, smatra Amidžić.

Objašnjava i da se u Konsolidovanom izvještaju navodi da treba pristupiti izradi uputstva za raspodjelu suficita, koji gradonačelnik može da usmjeri u novu potrošnju.

Što se udžbenika tiče, Grad Banjaluka raspisao je tender za nabavku udžbenika osnovcima vrijedan milion i po maraka, iako u gradskom budžetu nisu osigurana sredstva za ove namjene. Prema javnom pozivu za dostavljanje ponuda koji je objavljen na portalu javnih nabavki BiH, tender je otvoren do 1. jula ove godine, a procijenjena vrijednost nabavke je 1,3 miliona KM.

U najavi ovog poziva, Stanivuković je kazao da je Grad obezbjedio novac za besplatne udžbenike i naglasio da su „racionalnim trošenjem uspjeli obezbijediti veće prihode“.

I na računu Grada ostavljeni milioni
Prethodna gradska administracija sve četiri godine ostavrivala je suficit, tvrdi Amidžić i naglašava da je, osim toga, na računu Grada ostavljena značajna suma novca.

„Zaključno sa 31.12.2020. na računu Gradske uprave ostalo je skoro 22 miliona KM. To je skoro 15 odsto budžeta i u startu je moglo da obezbijedi dnevnu likvidnost“, naglašava Amidžić.

(ATV)

Politika

Mazalica Vukanoviću: Šta radiš u kafani u 10.30? (VIDEO)

Objavio

u

Poslanik Srđan Mazalica iz SNSD-a danas je u restoranu Narodne skupštine prišao kolegi Nebojši Vukanoviću (SDS) i pitao ga zašto nije na poslu.

Kako je sam Mazalica napisao na Twitteru, ovo je bila malo opuštenija verzija između dvojice kolega, što dodvodi do zaključka da je ovo bila “skupštinska” šala i da se poslanici, koji su inače na suprotnim stranama u skupštinskoj sali, mogu i našaliti.

Mazalica je zatekao Vukanovića u restoranu kako sjedi i priča sa nekoliko osoba, pa je prišao stolu te ga upitao šta radi u kafani u 10.30. Sve je snimio i objavio na Twitteru.

“Čekam da prođe aktuelni čas”, odgovorio mu je Vukanović kroz smijeh.

“Šta glumiš mangupa? Hoćemo li na posao?”, upitao je Mazalica, a Vukanović mu je odgovorio “Odmah”.

Nastavite čitati

Politika

Vukanović poklonio ministrima kreme za sunčanje (VIDEO)

Objavio

u

Nebojša Vukanović poklonio je ministrima u Vladi RS kreme za sunčanje i uputio pitanje “ko leti avionima Vlade Republike Srpske”

Nastavite čitati

Politika

Sastali se najmlađi gradonačelnici: Stanivuković u Gradskoj upravi ugostio Benjaminu Karić

Objavio

u

Delegaciju Grada Sarajevo na čelu sa gradonačelnicom Benjaminom Karić, ugostio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković u Gradskoj upravi.

Ovom prilikom, predviđen je sastanak Stanivukovića i Karićeve, zajedno sa saradnicima, kao i zajednički ručak.

Ovaj susret je specifičan po tome što se sastaju najmlađi gradonačelnik Banjaluke i najmlađa gradonačelnica Sarajeva ikada.

srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending