Pratite nas

Svijet

Apple potvrdio da je iPhone 12 potencijalna opasnost za pejsmekere

Objavio

u

Nedavno objavljeno istraživanje koje je pokazalo da magneti sistema MagSafe mogu poremetiti rad nekih uređaja za elektrostimulaciju srčanih mišića dobilo je i potvrdu od strane samog Applea.

Istraživači s američkog instituta Henry Ford Heart and Vascular Institute analizirali su utjecaj magneta iz iPhonea 12 na uređaje za elektrostimulaciju srčanih mišića (popularnog naziva pacemakeri). Oni su utvrdili da su problemima u radu izloženi uređaji tipa imlantabilni kardioverter defibrilator (ICD) koji služe za automatsko zaustavljanje ventrikularne fibrilacije i tahikardije.

Ovi uređaji, zaključeno je, svojim vlasnicima mogu spasiti život, ali ako im se iPhone 12 s MagSafe priključkom previše približi, moguće je da svojim magnetima aktivira magnetski prekidač i nakratko im omete normalan rad. Napomena o magnetima u novoj liniji iPhonea stajala je i tada na službenim stranicama Applea. U njoj je pisalo da “iPhone 12 sadrži više magneta nego prijašnji modeli, ali se ne očekuje da bi mogli predstavljati veći rizik magnetske interferencije s medicinskim uređajima od prethodnih modela iPhonea”.

Apple je sada, vjerovatno potaknut ovim istraživanjem, dopunio stranice svoje online korisničke podrške posebnim poglavljem koje se bavi samo pitanjem magneta unutar modela iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max te njihovim MagSafe dodacima. Kako pišu iz Applea, svi ovi uređaji imaju magnete i primopredajnike elektromagnetskih signala.

Nove preporuke, koje do sada nisu bile istaknute, kažu da bi iPhone i njegove MagSafe dodatke trebalo držati najmanje 15 centimetara od svih medicinskih uređaja, odnosno najmanje 30 centimetara dok je u toku njihovo bežično indukcijsko punjenje. Apple preporučuje svim korisnicima i da sa svojim ljekarima provjere karakteristike medicinskih uređaja koje koriste, kao i da pročitaju upute proizvođača i ravnaju se prema njima.

U slučaju da se pojavi sumnja na interferenciju iPhonea ili MagSafe dodataka s nekim drugim uređajem, Apple preporučuje da se njihovi proizvode odmah prestanu koristiti.

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Svijet

BAJDEN NAREDIO NAPAD Američki avioni bombardovali mete na istoku Sirije

Objavio

u

Američki predsjednik DŽozef Bajden naredio je udare iz vazduha na istoku Sirije na infrastrukturu milicije koju podržava Iran, saopšteno je iz Pentagona.

Ovi napadi odobreni su kao odgovor na nedavne udare na američko i osoblje koalicije u Iraku, te prijetnje po njihove živote. U napadima je uništeno više zgrada na granici koju koriste brojne milicije sa podrškom Irana poput `Kajtib Hezbolah` i `Kajtib Šuhada – navodi se u saopštenju Pentagona.

Napadi su izvršeni nakon što je 14 raketa ispaljeno na vazduhoplovnu bazu u regionu Kurdistana u Iraku, gdje su smještene američke snage. U napadu je ubijen jedan civilni radnik po ugovoru, a povrijeđeno je i nekoliko američkih radnika po ugovoru i vojnika.

Pentagon je američki napad nazvao “adekvatnim vojnim odgovorom” inapomenuo da je izvršen uz konsultacije sa koalicionim partnerima

Nastavite čitati

Svijet

AKTIVIRAO SE VULKAN ETNA Tokom noći počeo da izbacuje lavu u visinu do jedan kilometar

Objavio

u

Vulkan Etna na Siciliji aktivirao se tokom noći i počeo da izbacuje lavu u visinu do jedan kilometar.

Lava se izlila iz jugoistočnog kratera i slila ka Dolini Bove.

Brojni korisnici društvenih medija objavili su fotografije erupcije, prenio je Sputnjik.

Etna, jedan od najaktivnijih i najpoznatijih evropskih vulkana, bio je vrlo aktivan ovog mjeseca, što je izazvalo zabrinutost među Sicilijancima.

Nastavite čitati

Svijet

DUBAI U BOJAMA SRPSKE TROBOJKE Emirati odali počast Srbiji povodom Dana državnosti

Objavio

u

Povodom obilježavanja Dana državnosti najviša građevina na svijetu i ove godine, zasijala je u bojama srpske trobojke.

Impresivna građevina Budrž kalifa, koja je visoka 829.80 metara i nosi titulu najviše od 2009. godine u znaku je naše zemlje.

Prošle godine predsjednik Aleksandar Vučić, zahvalio se UAE zbog toga što su na taj način izrazili poštovanje za slavljenje državnog praznika republike Srbije.

Od prošle godine povodom Dana državnosti u bojama srpske zastave bili su osvjetljeni i Nijagarini vodopadi u Kanadi, prenosi Blic.

Nastavite čitati

Trending