Pratite nas

Društvo

Autobusi u Banjaluci voze prema redu vožnje iz maja

Objavio

u

Iako je školska godina počela, a časovi traju 45 minuta, prevoznici u Banjaluci voze prema redu vožnje od maja, kada su časovi trajali 20 minuta, zbog čega djeca iz prigradskih naselja nemaju redovne linije, žale se građani.

“Zajedno se voze i radnici i đaci, nemamo dovoljno linija, pa se često zna desiti da ne stanu svi u jedan autobus. Djeca onda moraju čekati na stanici sljedeći autobus”, žale se mještani naselja Česma.

Kako kažu, to je prije pandemije virusa korona bilo drugačije, imali su poseban autobus za đake i linije su bile redovnije.

“Iako su časovi ponovo vraćeni na 45 minuta, a djeca su duže na časovima, nisu uspostavljene stare linije, te sada djeca moraju ići radničkim autobusom, zbog čega nastaju velike gužve”, kaže jedan mještanin Česme.

Momir Vujasin, direktor “Aldemo tursa”, potvrdio je za “Nezavisne” da je sa početkom školske godine u Banjaluci stupio na snagu novi red vožnje, te da je u pitanju onaj iz maja, kada su djeca išla u školu.

“Čas je u tom periodu trajao 20 minuta, pa je nešto bilo pomjereno u tim seoskim linijama. Tada se išlo dva puta, a sad se ide jedanput, jer čas traje 45 minuta”, rekao je Vujasin.

I iz “Bočac toursa” su potvrdili da se od 1. septembra vozi prema redu vožnje iz maja.

“Linije se trenutno održavaju prema majskom redu vožnju. Ne znamo da li će se nešto mijenjati u vezi s tim”, kazali su iz “Bočac toursa”.

Situacija u “Autoprevozu” je nešto drugačija, a sve linije se redovno održavaju, potvrdio je za “Nezavisne” Dejan Mijić, direktor “Autoprevoza”.

“Vozimo sve linije koje su bile i prije početka pandemije virusa korona. Sad smo čak i pojačali liniju broj 2 koja vozi na relaciji Trn – Banjaluka, te sada vozimo svakih 15 minuta”, rekao je Mijić.

Iz Gradske uprave Banjaluka su kazali da će, ako bude bilo potrebe, izvršiti korekcije redova vožnje.

“U skladu sa prevoznim potrebama, na linijama na kojim bude potrebno biće izvršene korekcije i prilagođavanje reda vožnje”, potvrdili su za “Nezavisne” iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve Gradske uprave Banjaluka.

Pred početak nove školske godine, iz Gradske uprave Banjaluka su saopštili da se javni prevoz vraća u režim u kojem je bio prije školskog raspusta, odnosno prije sezone godišnjih odmora.

Nezavisne

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

NIŽE CIJENE MAME KUPCE! Komšije ponovo šopinguju u BiH

Objavio

u

By

Da su se komšije vratile da šopinguju u BiH potvrđuje podatak da je za prva četiri mjeseca ove godine strancima koji su pazarili robu kod nas odobren povrat blizu tri miliona maraka PDV-a, dok je za cijelu prošlu godinu odobren povrat 7,5 miliona KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od januara do kraja aprila ove godine na njihovu adresu stiglo je 68.329 zahtjeva za povrat PDV-a, za kupljenu robu u vrijednosti 20,1 milion maraka.

U toku prošle godine dobili su 193.660 zahtjeva za povrat poreza na kupljenu robu u vrijednosti 51,78 miliona maraka.

– U BiH su najviše kupovali građani susjednih zemalja, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a najčešće je bilo riječi o robi široke potrošnje – naveli su za “Glas” u UIO.

Izvršna direktorica prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača “Don” Murisa Marić rekla je da je već poznato da pogranične opštine profitiraju od komšija koji često pazare u našim marketima.

– Prijatno sam iznenađena da je tolika cifra, posebno ako znamo da se u Hrvatsku ne može prenijeti gotovo ništa. Očigledno na određenim graničnim prelazima ipak može. Za nas je dobro da to sve funkcioniše, da kupaca iz regiona ima. S druge strane, to su pokazatelji i da je ta roba široke potrošnje kod nas ipak za nijansu jeftinija nego u susjednim zemljama – rekla je Marićeva.

Pravo na povrat PDV-a ostvaruju fizička lica koja nemaju prebivalište u BiH, a zahtjev za povrat poreza podnosi se na obrascu “PDV-SL-2”, koji na zahtjev kupca, odnosno stranog državljanina popunjava prodavac u tri primjerka, od kojih original i jednu kopiju daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji.

Stranac koji je obavio kupovinu u BiH obavezan je pri napuštanju carinskog područja dati carinskoj službi na uvid kupljenu robu, originalne račune i popunjen obrazac “PDV-SL-2” u originalu. Kupcu se zahtjev za povrat PDV-a odobrava ako u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa dostavi original obrasca “PDV-SL-2”, ovjeren od strane Carinske službe, prodavcu od kojeg je roba kupljena, a ukupna vrijednost robe sa PDV-om treba da bude veća od 100 KM.

Izuzetak

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH navode da se pravo na povrat PDV-a ne odnosi na iznesena mineralna ulja. Osim toga, povrat PDV-a nije moguće tražiti ni za kupljeni alkohol, alkoholna pića i prerađevine od duvana.

Izvor: Alo

Nastavite čitati

Društvo

Sin prijedorskog ,,blogera” skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povrijeđen mladić

Objavio

u

Sin prijedorskog blogera Borislava Radovanovića, Duško Radovanović, skrivio je prošle godine tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povrijeđen mladić iz Ljubije kod Prijedora (ime poznato redakciji, zbog porodice i prijatelja nećemo otkrivati ni inicijale).

Iako je mladić jedva izvukao živu glavu, mnogo vremena proveo u komi, Duško Radovanović i njegov otac, inače samoproklamovani borac za pravdu i istinu nisu niti jednom kontaktirali porodicu povrijeđenog mladića.

O samim detaljima saobraćajne nesreće, luđačke i vožnje pod dejestvom alkohola svog čeda Borislav Radovanović nije napisao niti jednu riječ, zato ćemo mi to morati učiniti.

Pisao je Radovanović štošta o ljudima iz opozcije što je uredno fakturisao i naplatio takođe ljudima iz opozicije kojima su smetali oni koje je klevetao.

Osim što radi na razbijanju opozicije, Radovanović je povezan i sa strukturama u vlasti.

Radovanović junior ček odlazi i na zabavi u organizaciji ,,doktora” Vlade Đajića.

Nastavite čitati

Društvo

“Bez razmišljanja sam skočila u Vrbas” Hrabra Banjalučanka iz ledene vode izvukla djevojčicu

Objavio

u

By

Maloljetna djevojka sinoć, nešto prije 20 časova, pala je sa Gradskog mosta u rijeku Vrbas, odakle ju je izvukla Banjalučanka Merima Gajić.

Kada se to dogodilo vraćala sam se sa kćerkama iz grada. Starija kćerka je u jednom momentu uzviknula “Mama, vidi! Djevojka na Gradskom mostu skida jaknu.” U trenutku kada sam pogledala u tom pravcu, ona se već odgurnula u Vrbas – prisjetila se Merima Gajić, Banjalučanka heroina, koja je sinoć iz hladne rijeke izvukla maloljetnu djevojčicu i tako spasila jedan mladi život.

Ona se prisjetila trenutka u kom je odlučila da, rizikujući i svoj život, spase maloljetnicu.

– Bebu, koju sam držala u naručju sam dala starijoj kćerki i bez razmišljanja potrčala niz obalu. Skočila sam u Vrbas i izvukla djevojčicu – kazala je Gajićeva.

Ona dodaje da iz načina na koji se sve to dogodilo ne može sa sigurnošću tvrditi da li je riječ o pokušaju samoubistva ili se nesrećna djevojka okliznula sa mosta i upala u Vrbas.

– Meni je samo drago da sam spasila nečiji život – kazala je Merima, koju nakon geste na društvenim mrežama nazivaju “ženom herojem”, piše Banjaluka.net.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending