Pratite nas

Politika

Bahaćenje na račun građana: Kuda lete avioni Vlade Srpske?

Objavio

u

Vlast nastavlja da se bahati. Pored činjenice da korona kriza i dalje traje, predstavnici vlasti se ne odriču luksuza. Dok građani jedva sastavljaju kraj sa krajem, avioni Vlade Republike Srpske koriste se i za odlaske do mora.

Prema našim saznanjima avion „Cesna 525“ Vlade RS jutros je odletio sa aerodroma „Mahovljani“. Lijepo i sunčano vrijeme očigledno je bilo pogodno da se kao krajnja destinacija izabere hrvatsko primorje, odnosno ostrvo Brač nadomak Makarske.

Ko se ukrcao u avion, te koji su razlozi putovanja za sada nije poznato. Iz Vlade Srpske na naš upit nisu odgovorili. Sa  druge sttrane, opoziciju više i ne čude ovakve informacije. Kažu da je na sceni ponovo zloupotreba narodnog novca. 

„Oni su kupili avion da bi se vozali po turističkim destinacijama, da bi išli na more, da bi išli u šoping, a ovamo najniže plate, najniže penzije, poniženi su zdravstveni radnici, borci, mrvice se daju za socijalne kategorije i uzimaju se nenormalni krediti po kamatnim stopama od 5% koje će vraćati narod. Sve to da bi se oni bahatili, da bi zloupotrebljavali budžet, budžetska sredstva… Ja mislim da je to za svaku osudu i mislim da će im to prisjesti, da će narod taj javašluk kazniti”, ističe predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

A na osudu su naišle i informacije koje je ranije objavljivao portal Capital. Kako su navodili od marta 2020. do marta ove godine, avioni RS letjeli su više od stotinu puta.  Tako se tokom korona krize o trošku građana putovalo do Praga, Rima, Beča, Krfa, Soluna.

Opozicija je uvjerena da nije riječ o službenim putovanjima, već o, kako kažu, nenormalnoj potrebi predstavnika vlasti da koriste privilegije koje im ne pripradaju.  

„Ići u Grčku, Tursku, Egipat, neke destinacije sa kojih nema nikakvog izvještaja, nije bilo nikakvog sastanka, da nema tamo RS bilo kakve aktivnosti pokazuje koliko su oni odlijepili od realnosti, koliko su oni spremni da tu neku vrstu privilegije koriste isključivo samo za sebe a svaki taj let košta nekoliko desetina hiljada maraka. Kada se to izračuna to su milioni da bi neko, nekoliko njih u toj vladajućoj kasti  uživao tu neku vrstu bahate privilegije koja im nikako ne pripada“, ističe Borenović. 

Na pitanje ko je putovao avionima, da li su se koristili u privatne svrhe predsjednica RS Željka Cvijanović odgovara: 

„Ne vjerujem da se koriste u privatne svrhe. Ja znam da sam pitana nekad i da mi je rečeno da postoje neke stvari da avioni lete i onda kad nemaju putnika, zato što imaju svoje obaveze, svoje vježbe i svoje trenažne letove i da imaju obavezu da ispune određenu kvotu“- navela je Željka Cvijanović u martu ove godine. 

Za opoziciju stvari su jasne. Predsjednik PDP-a ističe da će zbog ovakvog ponašanja, oni koji su trenutno na vlasti uskoro otići u političku prošlost, odnosno da će postati opozicija, te da će snositi odgovornost zbog trošenja novca građana u privatne svrhe. 

– Direktor Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske Sreten Ilić demantovao je večeras navode da je avion Vlade Republike Srpske danas letio do Brača, navodeći da je jedini današnji let bio je na relaciji Banjaluka-Beograd”, rekao je, kako prenosi Srna za RTRS Ilić.

Podjsetimo da je danas i šlan Predsjedništva PDP Milanko Mihailica saopštio da je „Avion Vlade Republike Srpske, koji je u protekloj godini u svrhu privatnih putovanja prokrstario od Praga, preko Beča, do Soluna, Rima, Lugana, danas odletio do Brača.

(BN)

Politika

SALKIĆ ŽELI DA REPUBLIKA SRPSKA PROMIJENI IME! ” Snovi o dvije srpske države na Balkanu samo snovi”

Objavio

u

Republika Srpska nije dobra ni za Srbe ni za Srbiju, jer predstavlja direktnu poveznicu bosanskih Srba, ali i Srbije, sa onima koji su presuđeni za udruženi zločinački poduhvat i genocid.

Kazao je ovo potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić kao odgovor članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

– Posebno zbog činjenice što današnje političke vođe bosanskih Srba insistiraju na provođenju ideja i ostvarenju neostvarenih ratnih ciljeva o ujedinjenju bosanskih Srba i Srbije u jednu državu. Ovo je sasvim dovoljan razlog za poduzimanje aktivnosti svakog savjesnog državljanina BiH da se ovakve retrogradne snage demokratski poraze i pošalju u prošlost, tamo gdje borave i njihovi ideolozi – poručuje Salkić.

Dodaje kako snovi o dvije srpske države na Balkanu su bili i ostaju samo snovi, a “dio Bosne i Hercegovine koji se neopravdano zove RS nikad neće biti ništa drugo do Bosna i Hercegovina”.

On ističe da ako se šta treba mijenjati onda je to ime entiteta.

– Zbog činjenice da je naziv entiteta izvor sistemske diskriminacije, kršenja ljudskih prava i sloboda građana ovog entiteta koji nisu Srbi pravoslavci. Sve dok postoji ovakav naziv entiteta Bošnjaci, Hrvati i svi drugi građani koji nisu Srbi biće diskriminisani i neće moći ostvariti svoja prava zagarantovana Ustavom Bosne i Hercegovine. Naša je obaveza da zagovaramo i radimo na eliminaciji svih posljedica progona i genocida kao ključnih preduslova za normalizaciju stanja u Bosni i Hercegovini – zaključuje Salkić.

Faktor

Nastavite čitati

Politika

DODIK: Cijena struje ostaje niska za građane Srpske

Objavio

u

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ima dovoljno električne energije, da “Elektroprivreda” neće biti prodata i da će cijena struje uvijek ostati niska za građane.

– Naša “Elektroprivreda” neće biti prodata, ekipa koju predvodim to je spriječila. Da to nismo učinili danas bismo imali pet puta skuplju struju – rekao je Dodik napominjući da u predstojećem periodu treba raditi na više polja zbog globalnih dešavanja i tokova.

On je napomenuo da, ako Srpska već ne može određivati cijenu nafte, onda može struje.

– Cijena struje ostaće uvijek niska za naše ljude. Sva sreća pa imamo oko 35 odsto viškova i možemo da prodamo i time poklopimo gubitke koji nastaju u vezi sa domaći konzum – rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da je cijena električne energije u Srpskoj za stanovništvo niža za 44 odsto nego u Federaciji BiH.

– Manja je 60 odsto nego u Hrvatskoj, a 140 odsto nego u Italiji i na nekim drugim mjestima. I to je politika koju ćemo nastaviti – rekao je Dodik na Mrakovici, gdje je prisustvovao obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari.

On kaže da zna da se ono što treba da radi u budućem periodu svodi na nekoliko stvari.

– Da obezbijedim mir – to znam i to sam pokazao da mogu. Sigurnost, i to znam i pokazao sam, a ono što dodatno moram da radim je da obezbijedim dovoljno energije i hrane za naš narod zbog globalnih trendova – rekao je Dodik.

Srna

Nastavite čitati

Politika

POPOVIĆ TUŽI BANJCA! Pozvao istražne organe da objelodane ko je korisnik skaj aplikacije

Objavio

u

Nekadašnji potpredsjednik Narodne partije Srpske /NPS/Đorđe Popović pozvao je istražne organe da iznesu u javnost ko je korisnik skaj aplikacije.

Popović je naveo da će protiv predsjednika NPS-a Darka Banjca biti podnesena tužba za tvrdnje o skaj aplikaciji i blaćenju njegovog ugleda.

“Neću dozvoliti blaćenje mog ugleda i imena zarad jeftinih političkih poena i jasno iznesenih činjenica o raspadu stranke”, naveo je Popović u pisanoj izjavi.

Popović je ranije danas saopštio da je podnio neopozivu ostavku na sve funkcije u partiji i istupio iz članstva zajedno sa Opštinskim odborom iz Brčko distrikta za šta je, kako je naveo, odgovoran predsjednik NPS-a.

On je naveo u pisanoj izjavi da ne podržava način rada i pojedine odluke Banjca, kao i kadrovska rješenja i imenovanja za nosioce kandidatskih lista na području bijeljinske regije.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac rekao je danas da je Popović podnoseći ostavku na stranačke funkcije iznio dosta neistina i da NPS “ne može da nosi teret bilo kog pojedinca za kojeg postoji sumnja da je učestvovao u određenim radnjama”.

BL-PORTAL

Nastavite čitati

Trending