Pratite nas

Nekategorisano

Banjalučki gimnazijalci napravili aplikaciju za vozače

Objavio

u

Učenici trećeg razreda Informatičkog smjera Gimnazije Matija Mirković, Sava Malinović i Nikola Vujković napravili su multifunkcionalnu aplikaciju pod nazivom AppMobile, koja je namijenjena svim vozačima i svima koje interesuju automobili.

Naime, ova aplikacija nudi sve što je potrebno kako bi korisnik imao uvid i dobio analitiku za različite tipove troškova svog automobila.

Ovi momci činili su jedan od pet timova pobjednika u četvrtom ciklusu M:tel App takmičenja za srednjoškolce na državnom nivou u kreiranju mobilnih aplikacija za Android ili iOS, čime su stekli pravo učešća na regionalnom takmičenju, gdje će se takmičiti sa svojim vršnjacima iz Srbije i Crne Gore.

Malinović u razgovoru za “Nezavisne” ističe da je sam projekat izrade aplikacije trajao oko dva mjeseca intenzivnog rada.

“Aplikacija je namijenjena svima koji su vozači i koji žele da prate sve troškove vezane za posjedovanje automobila. To podrazumijeva troškove registracije, potrošnje goriva, servisa i tome slično i na osnovu toga oni dobijaju analitiku svih troškova na mjesečnom ili godišnjem nivou”, rekao je ovaj srednjoškolac.

Prema njegovim riječima, aplikacija omogućava i da se napravi rezervna kopija svih podataka tako da se u slučaju promjene mobilnog uređaja ponovo može preuzeti.

“Uskoro ćemo i mi biti vozači i polagaćemo vozački ispit pa smo u tome vidjeli potencijal da bi veći broj ljudi i korisnika bio zainteresovan za takvu aplikaciju. Znamo da su troškovi za automobil veliki i ta analitika bi mogla biti prilično korisna ljudima. Aplikacija ima i korona dodatak, koji pruža informacije o uslovima putovanja u zemlje regiona. Pri pravljenju naloga moguće je izabrati kao matičnu zemlju BiH, Srbiju ili Crnu Goru, pa se u skladu s tim postavlja valuta”, kazao je Malinović.

Suzana Rašković, mentorka učenicima koji su napravili aplikaciju i profesor biologije u Gimnaziji, naglasila je da AppMobile omogućava svima koji ga instaliraju da prate troškove vezane za održavanje automobila, ali i da razmjenjuju iskustva u okviru aplikacije.

“Sljedeći korak nam je regionalni izazov, koji će biti organizovan u narednom periodu. Mi smo izabrani kao jedan od pet timova iz BiH i takmičićemo se sa najboljim timovima iz Srbije i Crne Gore”, rekla je Raškovićeva.

Vita Malešević, direktorica Gimnazije, istakla je da je ovo još jedan način da se promoviše ova srednjoškolska ustanova koja postiže sjajne rezultate.

“Naši učenici su svestrani i u svim disciplinama osvajaju nagrade. Ovo je samo još jedan dokaz koliko smo, uprkos pandemiji virusa korona, radili sa našim đacima i koliko su oni zaista talentovani”, navela je Maleševićeva.

(Nezavisne)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Planiraju novi park u Banjaluci: Zelena oaza će imati sportski teren, jezero i kupalište

Objavio

u

Banjaluka bi u naredne četiri godine trebala da dobije novi park, koji će biti daleko veći i od trenutno najvećeg parka – “Mladen Stojanović”.

Realizaciju ovog projekta najavila je nova administracija. Ova zelena oaza bi trebala da se nalazi na potezu od parka za pse i tržnog centra “Delta planet” prema Vrbasu i da izlazi na tu rijeku.

– U pitanju je višegodišnji projekat koji se neće moći odmah realizovati. Cilj je da u narednom periodu postavimo temelje za najveći park koji bi Banjaluka imala. Uskoro ćemo prezentovati građanima kako će to izgledati – rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković i dodao da je cilj ovog projekta da Banjaluka “zadrži epitet grada zelenila”.

Studije

Na tom području je prethodna administracija započela izgradnju sportskog terena, a Stanivuković poručuje da će taj projekat biti nastavljen.

– Park podrazumijeva sportske sadržaje. Idemo u tom pravcu da zadržimo planirani fudbalski teren i on bi bio samo manji dio parka. Mi sada gledamo da taj sportski teren uklopimo u ideju parka – najavio je on.

Naveo je da na tom području trebaju biti i ugostiteljski sadržaji, jezero, ali i kupalište na rijeci Vrbas.

Da Banjaluci nedostaju parkovi pokazuju i posljednje studije, koje su analizirale stanje zelenih površina u gradu. U studiji „Banjaluka grad zelenila“, koja je urađena kao jedna od aktivnosti vezanih za izradu novog Urbanističkog plana Banjaluke, konstatovano je da je primjetna konstantna redukcija parkova, od nastanka prvih ovakvih zelenih površina do danas.

Bolna tačka

U studiji je precizirano da je u gradu jedna od rijetkih parkovskih površina u strogom smislu te riječi park “Mladen Stojanović”, koji je dobio najviše ocjene. S druge strane, za park “Petar Kočić” je navedeno da je taj prostor doživio veliki broj transformacija, zbog kojih je izgubio karakter parka, te da je danas dio gradskog centralnog skvera.

– Jedini park koji je osnovan nakon zemljotresa je park Kupusište, sa stablima koji tek prelaze donji prag funkcionalnosti – navedeno je u ovoj studiji.

Naglasili su da su parkovi skoro čitav vijek bolna tačka zelene matrice grada, te da je prvi i osnovni problem – nedostatak parkova.

PONIŠTEN TENDER ZA FUDBALSKI TEREN

U prvu fazu izgradnje fudbalskog terena sa vještačkom travom, iza tržnog centra Delta planet, uloženo je 200.000 KM. Radovi su okončani u toku prošle godine i podrazumijevali su građevinske i hidro zahvate odnosno završetak oborinske i fekalne kanalizacije i vodovoda.

Za drugu fazu je u septembru prošle godine objavljen tender za izbor izvođača radova, a procijenjena vrijednost projekta je iznosila oko 750.000 KM. Taj tender je nedavno poništen.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Počinje uklanjanje građevinskog otpada sa lokacije bivšeg kina „Kozara“

Objavio

u

Foto: A.Čavić

U cilju uređenja prostora i uklanjanja građevinskog otpada iz centra grada, od 1. marta počeće odvoženje porušenih dijelova bivšeg kina „Kozara“.

Kako je potvrđeno u Odjeljenju za saobraćaj i puteve, sama lokacija je uslovila privremeno rješenje za kretanje teških teretnih vozila te je odlučeno da ulaz odnosno izlaz bude sa Aleje Svetog Save, zbog čega će se morati uraditi i privremene građevinske aktivnosti.

-Za vrijeme odvoženja građevinskog materijala moraće se ukloniti tzv. „živa zelena ograda“ u Aleji Svetog Save, te privremeno nasuti zeleni pojas koji će služiti kao izlaz. Sve ove površine, će se nakon završetka odvoženja, vratiti u prvobitno stanje – ističu u Odjeljenju.

Kretanje kamiona u stambenom bloku, kao i izlaz kamiona će se obavljati pod fizičkim obezbjeđenjem od strane izvođača radova, koji je dužan i da čisti odnosno spriječi prljanje javnih površina.

Rješenje za izvođenje ovih radova će se dati u dvije faze. Prva faza će trajati sedam dana, u okviru koje će biti odveženo oko 70-80 tura, a nakon toga će se izvršiti procjena o dužini trajanja druge faze koja ne bi trebala biti duža od 5-6 dana, tako da se očekuje da cjelokupan posao, ukoliko ne dođe do pograšanja vremenskih uslova, bude završen za 10-15 dana.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Izborne prevare: Ni sami za sebe nisu glasali

Objavio

u

Na ponovljenim lokalnim izborima u Doboju građani su mogli da biraju između čak 85 političkih stranaka i nezavisnih kandidata, od kojih mnogi na kraju nisu osvojili čak niti jedan glas. Prema podacima CIK, od ukupnog broja prijavljenih političkih subjekata čak njih 67 je na izborima osvojilo između nula i devet glasova.

Drugim riječima, mnogi od kandidata nisu glasali ni sami za sebe, a kamoli da je njihovo ime zaokružio neki član uže ili šire porodice.

Od 85 političkih subjekata koji su prijavili svoje učešće na izborima u Doboju, njih devet je uspjelo preći cenzus od tri odsto.

Ono što je svakako zanimljivo jeste činjenica da šest nezavisnih kandidata i političkih stranaka, koji su bili u trci za odbornike, nisu osvojili niti jedan glas, odnosno nisu glasali ni za sebe. S druge strane, 16 stranaka i nezavisnih kandidata glasalo je, ipak, za sebe, pa su na izborima osvojili ukupno 1 glas!

Manipulatori

Prema podacima CIK, od ukupnog broja prijavljenih političkih subjekata čak njih 67 je na izborima osvojilo između nula i devet glasova.

Ovi podaci, koji se pojavljuju nakon svakog izbornog ciklusa nameću sumnju da mnogi koji se prijave za učešće na izborima to u stvari čine kako bi se ubacili u biračke odbore.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Trending