Banjaluka: Koalicija ne štima, narod se okreće u drugom smjeru

Izbori u Crnoj Gori nagovještavaju promjene koje neće zaobići ni BiH, a time ni RS ni Banjaluku. Narod nešto zna i evidentno je da se posjednjih dana okreće u drugom smjeru. Hoće li biti dovoljno znaće se u novembru kada će biti održani lokalni izbori u BiH.

Šarolika koalicija sklepana s koca i konopca, koja stoji iza kandidature Igora Radojičića (SNSD) za gradonačelnika Banjaluke, počela je da se ozbiljno urušava. Da Radojičić nema čvrstu podršku koalicionih partnera u vlasti svakodnenvo dolazi do izražaja u Banjaluci.

Iako je već odavno jasno da koalicioni partneri SNSD-a zajedničko imaju samo “ljubav” prema Miloradu Dodiku i foteljama, koje im ipak on obezbjeđuje, kako bi bili uz njega.

Da nešto ne štima, prvi su u javnost izašli socijalisti Petra Đokića, koji su najavili da su zbog odnosa u koaliciji naložili gradskoj organizaciji u Banjaluci da preispita podršku Igoru Radojičiću, koji je, treba podsjetiti, politčki zanat ispekao baš u toj Socijalističkoj partiji, čije kadrove sada šikanira i na njihova mjesta postavlja ljude koji su uzevši mandate SP formirali novu partiju socijalista.

Identičan slučaj je i sa Demosom Nedeljka Čubrilovića, koji su na izborima učestvovali kao kandidati Demokratskog narodnog saveza, čije osvojene mandate na izborima su prenijeli u nove stranke i zaposjeli ključne funkcije na republičkom i gradskom nivou na osnovu dobijenih mandata na listama nekih drugih stranaka.

I u gradskoj, kao i u republičkoj, vlast se održava uz pomoć “papaka ” i stranaka koje osviću preko noći. Radojičić vlast u Banjaluci drži sa 19 “papaka” od 31 odbornika

, koliko broji gradska skupština.

Tako umjesto ranijih koaliiconih partnera SNSD-a sada ima nekoliko novih stranaka koje su nastale cijepanjem SP, DNS i opozicionog bloka, NDP-a Dragana Čavića i Ujedinjena Srpska nastala od prebjega iz SDS-a.

Kako saznajemo, u vladajućoj koaliciji je veliko nepovjerenje i otuda sve veći strah i kod Igora Radojičića da mu fotelja gradonačelnika sve brže klizi iz ruku.

Zato ovih dana on pojedinačno obavlja razgovore sa liderima malih stranaka kako bi ojačao svoju dobro narušenu poziciju u gradu, nudeći im unaprijed fotelje u gradskoj vlasti i direktorske pozicije.

Obavio je odvojene razgovore, kako tvrde dobro obaviješteni izvori, sa Draganom Čavićem, Goranom Selakom. a tražio je i jaču podršku i od DNS-a…, čije članstvo je bliže Drašku Stanivukoviću, ako se izuzme nekoliko njih koji su u tu stranku došli iz SDS-a.

Da su odnosi u vladajućoj koaliciji neuređeni i da se ponašaju kao “rogovi u vreći”, potvrdio je nedavno i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, koji je dobro izvrijeđao koalicionog partnera Nedeljka Čubrilovića i njegove stranačke kolege nazivajući ih retrogradnim snagama.

Takođe, ekspresna smjena Đokićevog kadra i dovođenje na tu poziciju socijalističkog kadra Gorana Selaka iz temelja je uzdrmala Radojičićevu poziciju u članstvu ovih partija koji se sve više okreću Drašku Stanivukoviću, koga vide kao novu snagu koja će svojom mladalačkom energijom  da unese pozitivne promjene u funkcionisanju nove vlasti u Banjaluci.

Ne treba zaboraviti da i izbori u Crnoj Gori nagovještavaju promjene koje neće zaobići ni BiH, a time ni RS ni Banjaluku. Narod nešto zna i evidentno je da se posjednjih dana okreće u drugom smjeru. Hoće li biti dovoljno znaće se u novembru kada će biti održani lokalni izbori u BiH.

(BN)

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.