Pratite nas

Društvo

Banjaluka: Na groblju kućnih ljubimaca za godinu sahranjeni samo papagaj i mačka

Objavio

u

Na parceli za kućne ljubimce, koja je smještena na stočnom groblju koje se nalazi na Manjači, za nešto više od godinu dana otkad postoji sahranjena su samo dva kućna ljubimca.

Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, kaže da su od kućnih ljubimaca na ovom groblju sahranjeni samo mačka i papagaj.

“Što se tiče kućnih ljubimaca, bila su svega dva slučaja kada su građani Banjaluke pozvali Centar, nakon čega smo mi odvezli uginule ljubimce. To su bili papagaj i mačka”, kazao je Ilić za “Nezavisne novine”.

Kako kaže, u odnosu na vrlo mali broj kućnih ljubimaca, mnogo češće sahranjuju životinje koje su uginule na farmama.

“Imamo veliki broj slučajeva kada su nas, nakon uginuća životinja koja se dese na farmama, pozvali njihovi vlasnici, nakon čega smo mi preuzimali njihove ostatke i sahranjivali ih”, rekao je Ilić.

On naglašava da su sve usluge u vezi s prevozom i pokopom životinja besplatne te da sve troškove snosi Centar.

“Mi smo napravili ovo groblje kako bismo zaštitili životnu sredinu i naše građane od određenih bolesti koje se pojavljuju nakon uginuća životinja koje se odlažu na nepropisan način”, rekao je Ilić.

On dodaje da su osobama koje imaju potrebu da sahrane životinjske ostatke obezbijeđeni uslovi za to, te da je samo potrebno da pozovu Centar, nakon čega se oni pobrinu za sve ostalo.

Boran Gajić, vlasnik veterinarske ambulante “Vet centar”, kaže da se u većini slučajeva vlasnik kućnog ljubimca nakon uspavljivanja pobrine o njegovim ostacima.

“Vlasnici koji se odluče da uspavaju kućne ljubimce pobrinu se za pokop njihovih ostataka. Oni ih obično negdje odvezu, zakopaju te obilježe nekim kamenom”, kazao je Gajić.

Kako kaže, upoznat je i sa slučajevima gdje su vlasnici podizali spomenike svojim ljubimcima.

Gajić navodi da je bilo vrlo malo slučajeva tokom prošle godine kada su morali uspavati kućne ljubimce.

“Prema mojoj procjeni, na godišnjem nivou to je maksimalno desetak pacijenata, odnosno kućnih ljubimaca koje smo morali uspavati”, kazao je Gajić.

Dodaje da su to u većini slučajeva mačke i psi, te da se vlasnici odluče na uspavljivanje u situacijama kad dođe do teških oštećenja koja još nije moguće operisati u BiH.

Lara M., vlasnica psa, kaže da će kad dođe u tu situaciju dostojno sahraniti svog ljubimca, jer ga smatra dijelom porodice.

“Teško mi je da sad razmišljam o tome, ali kada moj pas ugine, planiram da ga sahranim kako i dolikuje. On je za mene dio porodice i sama ću se pobrinuti za to, a njegov grob ću obilježiti spomenikom”, rekla je Lara M.

(Nezavisne)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

„KAŽU DA JE PREMINULA U SNU, I SMRT JE ZNALA DA JE JEDINO TAKO MOŽE PREVARITI“ Emotivni govor kćerke Suzane Rađen Todorić na komemoraciji rasplakao sve (VIDEO)

Objavio

u

By

Novinarka Suzana Rađen Todorić sahranjena je danas na gradskom groblju Pučile u Bijeljini.

Sahrani je prethodila komemoracija, koja je održana u Centru za kulturu Bijeljina.

U ime kolega od Suzane Rađen Todorić oprostio se Slobodan Durmanović, urednik i novinar BN TV i jedan od njenih najbližih saradnika, a na komemoraciji pristupnima se obratila i njena kćerka Mia koja je svojim govorom rasplakala prisutne.

– Mama je za svoju porodicu, roditelje, supruga, bratičinu Anju i mene bila i ostaće simbol snage, časti, dostojanstva, poštenja i ispravnosti. Za sve što smo ikada radili, međusobno smo jedni druge  pitali „Šta ti kaže mama“? Bila je stub na koji smo se svi mogli osloniti. U Suzani smo svi naučili da se ne zadržavamo na problemima, no da idemo prema rješenjima. Kažu da je preminula u snu, i smrt je znala da je jedino tako može prevariti. Da je bila budna, mama bi je u svom maniru otjerala – rekla je potresena Mia.

Izvor: Alo

Nastavite čitati

Društvo

BILJEŽE SE REKORDNE VRUĆINE: U Trebinju sunce „prži asfalat“, zmije “napadaju” Hercegovinu, a Hitna pomoć puna

Objavio

u

Posljednjih nekoliko dana u Hercegovini vladaju velike vurućine, a živa na termometru kreće se od 35 pa i preko 40 Celzijusovih stepeni.

Ove godine tropski talas ranije je stigao u BiH i prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda mjesec jun 2022. na ovom prostoru upisan je kao najtopliji od kada se rade zvanična merenja temperatura.

Za Trebinje nije strano da sunce tokom ljeta „prži asfalt“, a usljed tropskih noći, posjetioci ovog grada često kažu i da nisu ranije znali i da mjesec može grijati.

Za razliku od mališana koji se posebno raduju ljetu i kupanju na trebinjskim kupalištima, letnje vrućine teže padaju starijim stanovnicima tog grada, koji, uglavnom kažu da im to nije ništa nepoznato.

Foto: D.C.

– Navikli smo na ovakve vrućine. Nije ovo ništa novo, mada se klima promjenila. Što više tečnosti, hlad i neizlazak na sunce najbolji su lijek protiv vrućina – kaže Milan iz Trebinja.

– Ukoliko se pojavi neki od ovih simptoma, potrebno je rashladiti tijelo, uzeti hladnu tečnost, osim alkoholnih pića i kafe. U Hitnu pomoć se treba javiti kod najtežih simptoma, ako se osjete vrtoglavica i gubitak svjesti. Potrebno je nositi svjetlu odjeću i kape, a posebnu pažnju pri izlaganju suncu treba da obrate hronični bolesnici i mala djeca – istakao je Paovica.

Prema najavama meteorologa, visoke temperetaure mogu se očekivati tokom celog jula, a posebno u Hercegovini.

ZMIJE

OSIM velikih vrućina u Hercegovini, stanovnici tog ijdela Srpske tokom ljeta često se žale i na povećan broj zmija, koje se neretko mogu pronaći u pomoćnim objektima i domaćinstvima.

Mišo Pamučuna, pripadnik Civilne zaštite Trebinje, kaže da je u jednom danu imao i po tri poziva da pomogne u odstranjivanju zmija, a samo u prošlom mjesecu intervenisao je preko 20 puta.

Novosti.ba

Nastavite čitati

Društvo

NAJAVLJEN PROTEST PREVOZNIKA: Parkiraće kamione zbog cijena goriva

Objavio

u

Prevoznici u Republici Srpskoj i Federaciji BiH parkiraće sutra svoje kamione i obustaviti rad zbog enormnog poskupljenja cijene goriva.

Prevoznici sutra obustavljaju rad zbog cijene goriva

Predsjednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić u izjavi za BN TV kazao je da su prevoznici na ovo primorani jer od vlasti mjesecima doživljavaju ignorisanje kada su u pitanju osnovni uslovi za rad koji, kako navode, postaju sve teži.

BN

Nastavite čitati

Trending