Pratite nas

Društvo

Banjaluka odaje počast herojima rata: Izdvojen novac za Centralno spomen obilježje, idejno rješenje u februaru

Objavio

u

Nakon gotovo tri decenije, Banjaluka dobija Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, kojim će Grad odati počast herojima koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

Uz konsultacije sa stručnjacima, fakultetima, institucijama, i uz stalnu komunikaciju sa predstavnicima boraca, odlučeno je da spomenik bude izgrađen u centru Banjaluke, baš kako je to i ranije najavljivano, na takozvanom „Krašovom parkingu“.

– Odlučeno je. Ulazimo u proces gradnje spomenika, za čije će idejno rješenje početkom decembra biti raspisan konkurs. Pitali smo stručne ljude iz Zavoda za zaštitu spomenika, konsultovali smo se sa stručnjacima sa Univerziteta, sa arhitektima, ali ono što je najvažnije, pitali smo naše borce, gdje je to najbolje da uradimo, šta da uradimo, koju lokaciju zajedno da odaberemo – rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković, nakon sastanka sa predstavnicima boračnih organizacija.

Dodao je da su već izdvojena sredstva za ovu namjenu, da su spremni na ovaj korak, te da je u ovom trenutku ovaj proces postaje nezaustavljiv.

Istakao je kako ne zna zašto se na ovaj korak čekalo ovoliko dugo, tačnije, skoro tri decenije.

-To je ipak pitanje za neke druge ljude. Bitno je da je danas odlučeno i da nema nazad. Nakon konsultacija sa ljudima koji su stvorili Republiku Srpsku, mi krećemo u raspisivanje konkursa. Tu ćemo odabrati sve bitne parametre, koji treba da se nađu u prvom idejnom rješenju-rekao je gradonačelnik.

Navodi da su sredstva za idejno rješenje već izdvojena, te da se nada da će idejno rješenje Grad da dobije već u februaru naredne godine.

– Za ovu namjenu izdvojili smo 100.000 KM. Što se tiče samog projekta, našli smo projektantsku kuću koja će potpuno besplatno da uradi isti na bazi idejnog rješenja, nakon što se svi usaglasimo. Nagradićemo najbolja rješenje, a to radimo jer nam je stalo do ovog spomen-obilježja. Nadam se da ćemo projektnu dokumentaciju dobiti već krajem aprila-ističe Stanivuković.

Dodao je da je ovo veliki izazov ali da je gradska administracija spremna.

– Na redu je konkurs, izbor idejnog rješenja, zatim projekat i izvođač. Ima tu posla, ali ja sam uvjeren da će mnogi u ovom procesu učestvovati bez naknade. U užem centru Banjaluke mi ne gradimo samo sjećanje na našu prošlost, mi gradimo i našu budućnost – kazao je on.

Naglasio je da Grad ide sam u proces izrade spomen-obilježja, ali da Vlada Republike Srpske može da se pridruži.

– Bitno je napomenuti da mi idemo sami u ovaj projekat. Pokušaj nekog ranijeg dogovora i sastanka sa republičkim institucijama na ovu temu teško je išao, pa smo odlučili da sami krenemo u ovo. Ja pozivam da se svi oni koji mogu uključe, ali ako podrška izostane, mi i dalje nastavljamo sa planovima – zaključio je gradonačelnik.

Goran Rogić, predsjednik Gradske boračke organizacije ističe kako mu je drago što je neko konačno pokrenuo ovu temu.

– Ovaj projekat je bitan za grad i za sve borce, ne samo Banjaluke nego i cijele Republike Srpske. Mi od rata čekamo da se izgradi Centralno spomen – obilježje. Ovo se pravi za sve borce – kazao je Rogić.

Stanislav Brkić, predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Banjaluke navodi kako je predložio gradonačelniku da u kreiranju idejnog rješenja učestvuju svi koji su bili na sastanku.

– Kroz čitav život, ja sam bio pesimista. Danas sam konačno optimista, da će sve ovo da bude riješeno – kazao je on.

Konkurs za Centralno spomen obilježje borcima Odbrambeno – otadžbinskog rata biće raspisan u decembru.

srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

“HVALA BEOGRADU NA VELIKOM SRCU KOJE MI JE DAO”, POTRESNA PORUKA NENADA PERIŠA: Došlo je do kraja, odlazim sa sinom kući

Objavio

u

By

U crkvi Sv. Ante u Bregalničkoj ulici u Beogradu danas je izložen kovčeg Mateja Periša, čije telo je nađeno u sredu oko 9.20 sati Dunavu kod Ade huje u Beogradu.

Kovčeg će biti izložen u crkvi od 15 do 17 sati kako bi svi koji žele poslali poslednji pozdrav Splićaninu za kojim se tragalo 139 dana.

Nenad Periš se obratio novinarima pred crkvom.

– Hteo bih se zahvaliti ovom prilikom gradu Beogradu na velikom srcu koje mi je dao, bez obzira što je moj sin tu završio život. Srce koje su mi dali Beograđani za 139 dana pomogli su mi da osetim ljudsku brigu što u ovim trenucima treba – rekao je Nenad Periš.

Periš se zahvalio i MUP-u Srbije na “neverovatnom poslu”. Rekao je da je sa policajcima imao i “ljudski i profesionalan kontakt”.

– Hvala svakom policajcu… Zahvalio bih se i MUP-u Hrvatske koji je takođe odradio neverovatan posao i hvala im na tome. Hvala i Mupu BIH. Hvala svim novinarima, snimateljima… Mislim da ste pokazali da ste ljudi i da u ovakvim teškim situacijama znate razlike između vesti i boli – nastavio je Periš.

On se zahvalio i sveštenicima kataločke crkve, ali i patrijarhu srpske pravoslavne crkve Porfiriju koji će, kako je rekao, doći sa episkopima u crkvu Svetog Ante u Beogradu.

– Hvala svakom čoveku u Beogradu bez obzira da li je vernik il ne. Došlo je do kraja, odlazim sa svojim sinom kući, okrećem novu stranu koja će biti ispisana Beogradu. Posle ovoga mislim da ću biti mnogo bolji čovek. Mislim da božiji poziv ima dublje značenje. Još jednom hvala i oprostite na zamolbi da se suzdržite od snimanja – rekao je Periš i dodao da će sahrana Mateja biti u Splitu, u krugu porodice.

U dvorište crkve Sv. Ante polako pristižu građani koji su došli da se oproste od njega.

– Jadno dete, žao mi je što je ovako završio. Došla sam kako bi se oprostila od njega – kaže jedna Beograđanka, dok druga dodaje da je red da se isprati mladić nad čijom sudbinom su strepeli toliko vremena.

Izvor: Kurir

Nastavite čitati

Društvo

SAZNAJEMO: Troje učenika i učiteljica u bolnici na Palama, dosta zaraženih na putu za Banjaluku

Objavio

u

By

Prava drama odvija se na ekskurziji sa mališanima iz osnovne škole Branko Radičević. Portal Banjaluka.net od pojedinih roditelja saznaje da su zbog težih simptoma troje učenika i jedna učiteljica završili u bolnici na Palama.

Kako nam je rekla jedna majka, radi se o dvije učenice i jednom učeniku, te jednoj učiteljici. Prema informacijama kojim ona raspolaže, i učenici koji su na putu za Banjaluku ima dosta zaraženih.

– Simptomi su kod troje učenika i učiteljice nešto gori, pa su zadržani u bolnici na Palama. U autobusu, kako nam javljaju, je pravi haos. Dosta djece teško podnosi put, povraćaju i nastala je panika – kazala je majka koja nije željela da joj navodimo ime.

Učenici su oko 22 časa krenuli sa Jahorine za Banjaluke, a očekuje se da u ranim jutarnjim časovima stignu kući.

Podsjećamo, djeca iz osnovne škole “Branko Radičević” koja su boravila u školi u prirodi na Jahorini, a u toku dana se pojavila informacija da je određen broj djece zaražen stomačnim virusom.

Prošle sedmice sa ekskurzije na Jahorini vratila su se djeca iz Prijedora, iz istog razloga. Svi oni, boravili su u hotelu “Nebojša”, a u inspekcijskoj kontroli utvrđeno je da nije bilo zaraznih supstanci u hrani i piću.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

MATEJEV TELEFON MOGAO BI DATI KLJUČNE ODGOVORE Kartica se može očistiti od blata i izvući gotovo svi podaci

Objavio

u

By

Stručnjaci za telekomunikacije su pojasnili da se iz pronađenog telefona najverovatnije mogu izvući gotovo svi podaci, iako je gotovo pet mjeseci bio u vodi, a najvažniji od njih mogli bi biti fotografije i snimci iz kobne noći.

Konačan odgovor na pitanje zašto je mladi Splićanin Matej Periš kobne noći, u majici kratkih rukava, istrčao iz kluba “Gotik” u Beton Hali, trčao ulicama, pa sišao do rijeke gdje se potom, kako je utvrđeno obdukcijom, utopio mogao bi dati mobilni telefon koji je pronađen u džepu mladićevih pantalona.

Stručnjaci za telekomunikacije su pojasnili da se iz pronađenog telefona najverovatnije mogu izvući gotovo svi podaci, iako je gotovo pet mjeseci bio u vodi, a najvažniji od njih mogli bi biti fotografije i snimci iz kobne noći.

Potraga za Splićaninom Matejom Perišem, kome se 31. decembra 2021. tokom proslave Nove godine u Beogradu izgubio svaki trag, konačno je obustavljena poslije pet i po mjeseci, nakon što je njegovo tijelo pronađeno u Dunavu, kod Ada Huje.

Obdukcija je razriješila misteriju o načinu nastupanja Matejeve smrti i utvrđeno je da se dvadesetsedmogodišnji Splićanin utopio u ledenom Dunavu, ali glavno pitanje – zašto je uopšte te noći Matej ostavio prijatelje, istrčao iz kluba i potom ušao ili upao u vodu, može dobiti odgovor nakon analize njegovog telefona.

KARTICA MOŽE DA SE SPASI I SA NJE MOGU DA SE IZVUKU PODACI

Branislav Blagojević, sudski vještak, rekao je da je za početak najbitnije u kakvom stanju je telefon koji je pronađen zajedno sa tijelom, te da li ima mehaničkih oštećenja.

– U 99 odsto slučajeva u kojima sam ja radio sa takvim ili sličnim telefonima, od telefona ne ostane ništa, posebno ako je ovako dugo u vodi. Ipak, kartica može da se spasi i posle toliko vremena, i sa nje MUP može da očita podatke, posebno one od posljednjih nekoliko dana koji će, i te kako, značiti u istrazi – priča Blagojević.

izvor: Alo

Nastavite čitati

Trending