Pratite nas

Politika

BEGIĆ SASLUŠAN: Naredba o sprovođenu istrage protiv Antonića, prijavljuje i Dalibora Pavića

Objavio

u

Nakon što je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka donijelo naredbu o sprovođenju istrage po prijavi Ivana Begića protiv poslanika SNSD-a Momčila Antonića za krivično djelo javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje, i to na način da ga je Antonić u jednom statusu na Fejsbuku nazvao ustašom, odbornik PDP-a je danas saslušan pred tužiocem u svojstvu svjedoka.

Ivan Begić, u svojstvu oštećenog i svjedoka, dao je iskaz po prijavi koju je podnio protiv poslanika i člana SNSD-a Momčila Antonića, zbog govora mržnje i podsticanja na nasilje putem društvenih mreža. Begić je pozdravio odluku tužilaštva da sprovede istragu u ovom slučaju, te očekuje presudu u svoju korist.

„Prvi put moram reći da sam iskreno oduševljen jednim javnim tužiocem koja je imala hrabrosti da podigne optužnicu protiv jednog narodnog poslanika zbog onoga što je on napisao na društvenoj mreži Facebook. Ono što sam ja takođe uradio u ovom slučaju jeste da sam podnio i građansku parnicu zbog naknade štete. Od Momčila Antonića ću tražiti 5.000 KM. Kada mi taj novac uplati na moj žiro račun, kada to sud dosudi, uplatiću u humanitarne svrhe“, kaže Begić.

Momčilo Antonić nije želio da komentariše niti Begićevo svjedočenje niti zahtjev za odštetom od pet hiljada KM.

„Ne želim da komentarišem bilo šta jer je to pritisak na tužilaštvo, to što on svakodnevno iznosi određene kvalifikacije, to što određeni mediji vrše pritisak na tužilaštvo, to je njihova stvar. Ja ne želim da vršim pritisak na tužilaštvo. Neka tužilaštvo radi svoj posao, ja ću se javiti budu li mene zvali“, poručuje Antonić.

Da su društvene mreže postale jedno od glavnih oružja za sukob članova SNSD-a sa političkim neistomišljenicima pokazao je i Dalibor Pavić, bivši narodni poslanik, a sada rukovodilac RJ „Elektrodistribucije“ Prijedor. I on je Begiću putem FB-a uputio uvrede po nacionalnoj osnovi.

„Srbi u Ravskoj, a i moja baka, po zlu pamte porodicu Begić. Zatrali su cijele porodice. Ustaško unuče.“, navodi se u komentaru Dalibora Pavića.

Zbog ove objave, komentar smo potražili i od Dalibora Pavića, ali na naše pozive nije odgovarao. I protiv njega će biti podnesena krivična prijava, poručuje Begić.

„I protiv njega ću podnijeti krivičnu prijavu, s tim da će ona biti podnesena u OJT Prijedor, budući da je on tamo nastanjen. Ali ćemo jednom zauvijek stati na kraj praksi ovakvog nekažnjenog vrijeđanja od strane ljudi iz SNSD-a“, dodaje odbornik PDP-a Ivan Begić.

Begić ističe da je poražavajuće što je rukovodstvo SNSD-a ostalo nijemo na širenje mržnje od strane njihovih članova, od kojih je jedan i narodni poslanik. 

Inače, Begićevog djeda, kako on tvrdi, ubile su ustaše.

(BN)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Kreće nova runda razgovora oko Izbornog zakona

Objavio

u

Američki izaslanik za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Metju Palmer i direktorica evropske službe za spoljne poslove Anđelina Ajhorst danas bi trebali krenuti u novu rundu razgovora s političkim predstavnicima BiH.

Oni bi danas trebalo da se sastanu sa stranačkim liderima u BiH, dok je za sutra planiran sastanak sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Njihova predhodna posjeta BiH nije rezultirala dogovorom o izmjenama Izbornog zakona BiH. Tada je rečeno da Međunarodna zajednica može i da će posredovati, ali da ne može da interveniše, te da je dogovor u rukama domaćih političara, prenosi BHRT.

Inače, Palmer je prije dva dana boravio u Hrvatskoj gdje je razgovarao sa premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem.

“Biće važno ukloniti etničke prefikse iz Ustava u skladu sa presudama evropskih sudova, posebno Evropskog suda za ljudska prava ‘Sejdić-Finci’. Vjerujem da će stranke moći to izbalansirati sa interesima konstitutivnih naroda. Postoji mehanizam da se ovo postigne. Široko govoreći, to bi bila neka varijanta ‘Fileovog modela’, koji omogućuje određena osiguranja za ono što Dragan Čović zove ‘legitimnog  predstavljanja Hrvata'”, rekao je tom prilikom Palmer.

Uz promjene Izbornog zakona, neophodne su i ograničene izmjene Ustava, za šta je potrebna dvotrećinska većina u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

(Agencije)

Nastavite čitati

Politika

Šmit se obraća u parlamentu BiH, srpski poslanici ne dolaze

Objavio

u

Poslanici iz Republike Srpske neće prisustvovati današnjoj sjednici Predstavničkog doma BiH, na kojoj je jedina tačka obraćanje Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH.

Kažu da je odluka proširenog Kolegija ovog doma ponižavajuća te da nisu imali ovlasti da istu donesu na takav način.

Sjednica Predstavničkog doma BiH na kojoj je jedina tačka dnevnog reda obraćanje visokog predstavnika zakazana je za danas u 12 dati.

Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkog domu BiH, za “Nezavisne novine” kaže da je upravo dobila poziv za ovu sjednicu i da je jedina tačka dnevnog reda obraćanje visokog predstavnika te da ona nikad nije čula za ovakav dnevni red.

“Ne može tačka dnevnog reda glasiti obraćanje i mislim da je, nažalost, gospodin Zvizdić krenuo putem stvarnog omalovažavanja Predstavničkog doma, počevši u utorak sa odlukom proširenog Kolegijuma, za koju prošireni Kolegijum uopšte nema nadležnost. Prošireni Kolegijum je uzurpirao pravo, koje nema po Poslovniku, da odobri obraćanje. Dozvoljeno je obraćanje gospodinu Šmitu u svojstvu visokog predstavnika, a svi znamo da on to nije, jer nema adekvatnu rezoluciju Savjeta bezbjednosti koja to potvrđuje. To je još jedna devalvacija, kako Predstavničkog doma, tako cijele Parlamentarne skupštine BiH. Dakle, ovo je vrhunac. Zna se kako se gosti obraćaju, uobičajena je to praksa, ali to nikada nije nigdje viđeno kao tačka dnevnog reda”, kazala je Novaković Bursaćeva.

Dodaje da je poziv upravo dobila te da će se SNSD ponašati tako da u BiH trenutno nema visokog predstavnika.

Nenad Nešić (DNS), poslanik u Predstavničkom domu BiH, za “Nezavisne novine” kaže da još nije dobio zvaničan poziv za sjednicu te da smatra da je to veoma neodgovorno i ako taj poziv danas stigne, jer je to kasno, a većina poslanika ima ranije preuzete obaveze.

“Imam stranačko potpisivanje koalicionog sporazuma u Prijedoru, u četvrtak u 12 časova, tako da neću moći, a smatram da gospodin Zvizdić i Kolegijum, kao što brukaju sve ostale institucije, tako brukaju i instituciju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, tako da neću prisustvovati toj sjednici i ne zato što imam nešto protiv gospodina Šmita, nego smatram da treba da postoje neki red i pravila, a ne da mi iz medija saznajemo za sjednicu”, rekao je Nešić.

Mira Pekić (PDP), poslanica u Predstavničkom domu BiH, za “Nezavisne novine” ističe da je zakazana sjednica, a tri kluba (SDS, PDP, DNS) ne učestvuju u radu Predstavničkog doma BiH.

“Ne dolazimo na sjednice, nismo bili ni u utorak. To je stav koji imamo od početka i toga ćemo se držati i u ovom slučaju”, kazala je Pekićeva te dodala da ne zna šta je namjera gospodina Šmita i da misli da je preuranjeno njegovo obraćanje te da je trebalo sačekati jedan period dok se neke stvari ne riješe.

I Mirko Šarović, šef Kluba SDS-PDP-DNS, u utorak je rekao da ne zna za sjednicu i za obraćanje, da ga niko nije obavijestio o tome.

“Naš stav o tom pitanju nije se promijenio. Mislim da Šmit ima problem i prilikom obraćanja Savjetu bezbjednosti zbog saglasnosti koju nije dobio u Savjetu bezbjednosti i tamo se iznalaze načini kako da se obrati”, rekao je Šarović.

Nezavisne

Nastavite čitati

Politika

“Humanitarna akcija” za pomoć porodici Dodik

Objavio

u

Korisnik Twittera Neđo Lepir pokrenuo je humanitarnu akciju “Pomozimo mlade nezaposlene Dodike” nakon današnjih izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o tome da članovi njegove porodice imaju određenih finansijskih problema.

Lepir je ovu akciju, kako je naveo, pokrenuo iz šale, ali je obećao da će sva eventualno donirana sredstva proslijediti za liječenje djece kojoj je taj novac potreban.

U trenutku objave ovog teksta prikupljeno je 95, a krajnji cilj je 500 evra.

Dodik je danas rekao da nema nijednu presudu suda da je kažnjen za bilo kakav kriminal, te se požalio Narodnoj skupštini RS.

– Moja porodica veze nema sa ovim, oni se bore za svoj život, kćerka koja ima četvero djece koja drži u zakup restoran i plaća kiriju i koja već negativno ostvaruje prihode – rekao je Dodik tokom skupštinskog obraćanja.

Dodao je da mu kćerka uredno isplaćuje plaće, plaća poreze i da ništa nije dužna državi.

– Niko nije zaposlen, moj sin nije zaposlen – žalio se Dodik.

Faktor

Nastavite čitati

Trending