Pratite nas

Društvo

Bez plana krčme javnu imovinu i resurse Srpske

Objavio

u

Javna preduzeća u Republici Srpskoj u potpunosti su obesmislila i obezvrijedila poslovno planiranje i izvještavanje i od ovog, po mnogima korisnog alata za rast i razvoj poslovanja, napravili apsurd.

U to su se uvjerili u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora Republike Srpske, koji su tokom kontrole imali priliku da vide kako su planovi u državnim firmama samo puka formalnost bez ikakve težine i značaja.

“Godišnji izvještaji o poslovanju javnih preduzeća donose se kada je proces izrade plana poslovanja za narednu godinu otpočeo, završen, usvojen ili kada je započeta njegova primjena. Kao takav, nema težinu i značaj za proces poslovnog planiranja. Rebalansi, kao reakcija uprave na odstupanja realizacije od plana poslovanja usvajaju su krajem decembra planske godine a nerijetko i u narednoj poslovnoj godini”, samo je dio paradoksa koji su uočili revizori i opisali u svom izvještaju „Planiranje i izvještavanje u javnim preduzećima“.

Ono što bi mogao da bude još veći problem je da oni koji bi trebali da ukazuju na nepravilnosti, ne reaguju.

“Odbori za reviziju, nadzorni odbori i predstavnici akcijskog kapitala koji učestvuju u radu skupština akcionara imali su samo sporadično primjedbe na materijale izvještaja o poslovanju. Takve rijetke primjedbe uglavnom su se odnosile na ispravke tehničkih grešaka u materijalima, a samo jednom je istaknuta primjedba na vrijeme dostavljanja materijala i usvajanja istih”, stoji u nalazu revizije.

Zbog svega što su uočili, Vladi su predložili da razmotri postojeći pravni okvir te donese novi model za efikasno upravljanje u preduzećima.

Inače, revizija je sprovedena u šest javnih preduzeća i to  “Aerodromima Republike Srpske”, “Autoputevima RS”, “Poštama Srpske”, “Elektrokrajini” Banjaluka, “Elektro-Hercegovini” iz Trebinja i Mješovitiom holdingu “Elektroprivreda Republike Srpske, a revizori su ocijenili kako se ponašanje u ovim preduzećima može preslikati na sva ostala.

U javnim preduzećima 27 hiljada radnika

Republika Srpska, prema podacima APIIF-a, ima 219 javnih preduzeća. Zapošljavaju armiju od 27.000 radnika, a raspolažu imovinom vrijednijom od 12 milijardi maraka. Ostvaruju godišnje prihode od oko 2,5 milijarde maraka, ali uglavnom posluju sa skromnom dobiti i gubicima, te uglavnom stagniraju ili čak nazaduju.

Revizori smatraju kako u savremenim uslovima poslovanja koje karakteriše kompleksnost, dinamičnost i neizvjesnost, planiranje i izvještavanje postaju sve značajniji poslovni procesi.

Po njima, to je prva i osnovna faza upravljačkog procesa u kojoj se sagledava postojeće stanje, definišu ciljevi, prati realizacija, dok u slučaju odstupanja preduzimaju korektivne mjere.

“Odsustvo planiranja ili neefikasno planiranje u preduzećima rezultira poslovnom nesigurnošću, rasipanjem resursa i lošim poslovnim odlukama, što dalje utiče na smanjenje efikasnosti i efektivnost poslovanja”, poručuju revizori.

Da podsjetimo, premijer Radovan Višković više puta je naglasio kako se loš rad neće tolerisati, čak je i dobar dio svog ekspozea posvetio tome, ali Vlada na čijem je čelu uglavnom radi suprotno. Javna preduzeća s uglavnom dio političkog plijena koji se svakodnevno i dijeli i otima bez obzira na poslovne rezultate.

(Capital)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

POMOĆ BOJANIĆIMA Danas će biti otvoren račun za uplate

Objavio

u

U Bistrici kod Banjaluke vatrogasci su juče gasili požar, u kojem je potpuno izgorela kuća, pilana i radionica porodice Bojanić, potvrdili su mještani i odbornici Skupštine grada, koji su posetili požarište.

Šteta je totalna, izgorela je kuća, radionica i pilana, uništeno je sve što su Ljiljana i Ranko Bojanić sticali godinama – rekao je jedan komšija za Srpskainfo.

Kako je i zbog čega izbio požar, utvrdiće istraga, ali kako se nezvanično saznaje, kuća je najverovatnije planula kada se zapalio dimnjak.

Pomoć su obećali i iz Gradske uprave, a napravljena je i fejsbuk grupa za pomoć. porodici Bojanić, te će u toku dana biti otvoren i žiro-račun za donacije.

Nastavite čitati

Društvo

Stanivuković pozvao patrijarha Porfirija da posjeti Banjaluku

Objavio

u

– Iskoristio sam priliku da pozovem patrijarha Porfirija da posjeti Banju Luku i dobio sam potvrdan odgovor. Hvala episkopu pakračko-slavonskom Jovanu, koji će uskoro posjetiti Banju Luku, na pozivu i gostoprimstvu – naveo je Stanivuković.

– Zahvalan sam Bogu na prvom susretu sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Porfirijem, na ovom, za naš narod važnom mjestu, 10 dana nakon ustoličenja na sveti tron – objavio je na fejzbuk stranici gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

– Posjetiti Jasenovac, naš najveći grad pod zemljom, znači i prisjetiti se svih golgota koje je naš narod sa ovih prostora prošao. Danas su naše molitve bile za svaku žrtvu . naveo je Stanivuković, najavljujući posjetu patrijarha Banjaluci.

– Iskoristio sam priliku da pozovem patrijarha Porfirija da posjeti Banju Luku i dobio sam potvrdan odgovor. Hvala episkopu pakračko-slavonskom Jovanu, koji će uskoro posjetiti Banju Luku, na pozivu i gostoprimstvu – naveo je Stanivuković.

Patrijarh srpski Porfirije danas je, na poziv vladike pakračko-slavenskog Jovana, posjetio manastir Jasenovac, gdje je održao crkvenu službu – doksologiju, u manastiru Jasenovac.

Molitvi u manastiru prisustvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, poslanici u NSRS Jelena Trivić i Milan Radović i delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Vukota Govedarica, kao i sekretar za vjerska pitanja u Vladi Republike Srpske Dragan Davidovič.

(BN)

Nastavite čitati

Društvo

Banjaluka bogatija za 11 beba

Objavio

u

U Banjaluci je u posljednja 24 časa rođeno 11 beba, saopšteno je iz gradskog Odjeljenja Republičke uprave Civilne zaštite.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centa Republike Srpske obavljeno je 10 poroda, a rođeno je osam djevojčica i tri dječaka.

U ovoj klinici dnevno se rađa do deset beba.

(Srna)

Nastavite čitati

Trending