Pratite nas

Politika

“BiH je u najvećoj krizi nakon rata” Dejtonski sporazum donio mir, ali nikad zadovoljstvo sva tri naroda

Objavio

u

Stara je floskula da je Dejtonski sporazum donio mir u BiH. Stara je i priča da BiH ne funkcioniše kao država.

Međutim, ni 26 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, akteri se ne mogu usaglastiti oko odgovora na pitanje da li je za to kriv dejtonski Ustav ili njegove kasnije izmjene, nastale voljom visokih predstavnika.

Dok bošnjački političari za zastoje krive „separatističke“ namjere Srpske, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik godinama ponavlja da se BiH neće održati ako se ne vratimo na izvorne principe Dejtona.

Bilo kako bilo, činjenica je da je, kao rezultat izmjena Dejtonskog sporazuma, došlo do remećenja unutrašnjih odnosa, što je izrodilo današnju krizu, a koju su mnogi okarakterisali kao najveću nakon ’95. godine.

– Dejtonski sporazum u jednom trenutku jeste bio dokument koji je uspostavio mir i uredio unutrašnje odnose, prije svega, donošenjem Ustava. Ipak, od tada do danas se mnogo toga dogodilo. Dejtonski sporazum je dobrim dijelom izmijenjen voljom njegovih potpisnika, a ne voljom unutrašnjih subjekata, prvenstveno Srpske. Upravo spolja nametnutim izmjenama, došlo je do remećenja unutrašnjih odnosa, odnosno razgradnje poverenja, što je dovelo i do današnje krize koju imamo – smatra šef Кluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini RS, Perica Bundalo.

Dok jedna strana, kaže on, polazi od toga šta je „duh Dejtona“, druga se drži njegovog slova i upravo u tom razilaženju, smatra, dolazi do velikih problema koje imamo u ovom trenutku.

– Moramo istrajati na svim dijelovima Dejtonskog sporazuma, moramo istrajati da u ovom trenutku sačuvamo poziciju RS i njene nadležnosti onakve kakve su u ovom trenutku, a ka tome su moguća tri koraka: jedan je, prema mom mišljenju, postizanje jedinstva svih relevantnih subjekata u RS u smislu neprovođenja neustavnih odluka Ustavnog suda i neprovođenja bilo kakvih nametnutih odluka OHR. Drugi korak bi mogao biti regulisanje nekih drugih pitanja za koje je isključivo nadležna NSRS. Tek u trećem dijelu bismo mogli raditi na povratu nadležnosti koje su prenesene odlukama predstavničkog doma parlamenta BiH – zaključio je Bundalo za Srpskainfo.

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dušanka Majkić kaže da Dejtonski sporazum jeste donio mir, ali ne i zadovoljstvo za sva tri naroda.

– Vidimo da Dejtonski sporazum nije ispunio očekivanja ovih naroda – Bošnajci su dugo vjerovali da je to samo prolazni dokument sa ograničenim djelovanjem i čekali su čas da bude promijenjen, Srbi su bili najnezadovoljniji, kako zbog načina na koji se došlo do njega, tako i zbog ustupaka koji su dati FBiH. Međutim, zbog toga što je ovim sporazumom udaren pečat  za postojanje RS, Srbi su postali njegovi najvatreniji zagovornici. Konačno, Hrvati su bili nezadovoljni od samog početka zbog, kako su govorili, nepravde da tri naroda budu smještana u dva entiteta – priča Majkićeva.

Odnos prema Dejtonskom sporazumu se, dodaje ona, stalno mijenjao.

– Danas Srbi brane ustanovno rješenje iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Hrvati i Bošnajci bi da ga mijenjaju, svako iz svojih razloga. Odstupanje od Dejtonskog sporazuma, neustavnim djelovanjem visokih predstavnika u BiH, učinilo je mnogo na njegovoj razgradnji. Zato se Srpska, u nemogućnosti da se o važnim pitanjima napravi dogovor sa ključnim političkim akterima, odlučila za proces vraćanja oduzetih nadležnosti i povratku na izvorni Ustav. Pred nama je težak put, ali Srbi nemaju izbora, nego da vrate ono što im je dato Ustavom BiH, a oduzeto neustavnim djelovanjem visokih predstavnika. U tome je sva budućnost Dejtona, a kako će se završiti, ostaje pred nama da budemo svjedoci – zaključila je Majkićeva.

srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

HIT NA TVITERU Gorica “opjevala” Borenovića

Objavio

u

By

Poznato je da ćerka Milorada Dodika Gorica na svom Twitter profilu često komentariše aktuelne političke trenutke, a ovaj put otišla je i korak dalje, pa je lideru PDP-a Branislavu Borenoviću posvetila “pjesmicu”.

– Na proplanku stoji, gdje vjetrić pirka, funte broji i po kosi se dirka – napisala je Gorica Dodik uz Borenovićevu sliku.

Njoj su se pridružili i pojedini tviteraši, pa je tako jedan uz sliku Borenovića sa pivom u ruci napisao:

– Posle toga u birtiju svraća, da svi vide kako funtom plaća. Marke više njemu nisu strast, jer će funtama da osvaja vlast – napisao je ovaj korisnik.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Politika

ŽUSTRA RASPRAVA: Novi cjenovnik karata u javnom prevozu posvađao Stanivukovića i Ilića

Objavio

u

By

Skupština grada razmatra novi cjenovnik karata u javnom prevozu na koji je dostavljen amandman kluba odbornika SNSD, a kojim se predviđa da se poskupljenje finasira iz budžeta Grada.

Amandman je izazvao žustru diskusiju gradonačelnika Draška Stanivukovića i predsjednika Skupštine grada Mladena Ilića u vezi sa tim da li Grad ima novca ili ne.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je kazao da Grad ima određene finansije na koje možemo računati.

– Novi cjenovnik znači 15 odsto poskupljenja, a ne 25 odsto, kako su prevoznici tražili. Grad će na sebe preuzeti troškove karte penzionera, te srednjoškolaca što je 100.000KM mjesečno – rekao je on i dodao da je to maksimalno koliko Grad može da izdvoji.

– Ne možemo pokriti cijene radničke karte. a većim dijelom to pokriva poslovna zajednica. Grad to ne može da pokriva.

Pojedinačna karta bi po novom cjenovniku trebala biti 2.20 KM umjesto sadašnjih 1.80 KM. Pojedinačne karte uzimaju oni koji ne koriste često prevoz. Oni koji koriste češće javni prevoz kupuju mjesečne, a u tom segmentu je Grad dosta poskupljenja preuzeo na sebe – kazao je Ilić.

Naglasio je da ono što se traži amandmanom predstavlja dodatnih 100.000 KM mjesečno.

– To nismo u mogućnosti da izdvojimo. Ovim amandmanom neće biti zaustavljeni protesti prevoznika, sigurno ćemo opet morati uskoro sa prevoznicima pregovarati. Moj prijedlog je da se ne ide sa amandmanima – kazao je Stanivuković.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić je rekao da je zbunjen izjavom gradonačelnika. Pitao je da li Grad ima novaca ili nema.

– Vi samo spominjete da ima dosta novca u budžetu, rekordno punjenje budžeta. Kako sada kažete da nema novca? Objasnite to – rekao je on i slična pitanja je uputio i gradskom menadžeru Bojanu Kresojeviću, prenosi Srpskainfo.

– Kada nešto pitate gradskog menadžera da li ima ili nema, može ili ne, sve se završi sa slijeganjem ramenima. Tako je bilo na prošloj Skupštini. Vas nije bilo, a on je samo tako na sve odgovarao – naveo je on.

Smatra da postoji samo jedna izlazak iz problema sa prevoznicima, a to je potpisivanje novog ugovora.

– Svi kažu da je ugovor loš i Grad i prevoznici. Zašto se ne uđe u potpisivanje novog ugovora? Ja znam ko je ugovor potpisao, on ima ime i prezime, ali moj stav je da je ugovor katastrofa. Kakav je to ugovor, koji nama dozvoljava da samo o nečemu glasamo – kazao je Ilić.

Stanivuković je odgovorio da Grad ima pare koje su u decembru planirane za projekte i troškove.

– Ta sredstva su planira u decembru, a ne u maju. Iako imamo dobro punjenje budžeta, problem je što su povećani troškovi za sve planirane projekte. Mi to moramo nadoknaditi i za asfaltiranje ulica, rekonstrukciju mosta, košenje grada – kazao je Stanivuković.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Politika

Milanović poručio da SNSD ZLOUPOTREBLJAVA MALOLJETNIKE: Moglo nam se desiti da u čitanke uđe zbirka „Najveći turbo-folk hitovi decenije“

Objavio

u

By

Svake druge godine u javnosti se govori da će predizborna kampanja biti prljavija nego ikada, što se u velikoj mjeri do sada obistinilo, ali ova, koja još nije ni počela, već prevazilazi okvire ne samo političke borbe, nego i zdravog razuma.

Rekao je ovo Dragan Milanović, šef Kluba odbornika PDP u Skupštini grada Banjaluka i dodao da  su koncerti koje za, uglavnom maloljetnu publiku organizuje SNSD, do sada neviđena zloupotreba maloljetnika u predizborne svrhe.

– Nakon niza takvih koncerata, koje su estradni menadžeri u pokušaju da budu i političari, organizovali, vrhunac je bio nedavni nastup jedne folk pjevačice koji je preplavio društvene mreže. Na snimku se, pored lascivnog plesa dotične, jasno vide srednjoškolci ispred kojih su ogromne količine alkohola – naglašava Milanović.

Kako kaže, svaki roditelj tinejdžera u Banjaluci može biti zabrinut u vezi sa tim na kakav put politička stranka, koja mora imati i društvenu odgovornost, pokušava da povede njihovu djecu.

– Politička borba između odraslih i zrelih ljudi je jedno, pa makar bila i neargumentovana, ali uvlačenje djece u to, mameći ih alkoholom i nepristojnim izvođenjima, da bi se došlo do kojeg glasa njihovih punoljetnih prijatelja ili poznanika, dno je do kojeg niko nije mislio da se bilo ko u politici može spustiti – poručio je Milanović.

On je apelovao da se preuzme makar minimum odgovornosti i ukine svaki vid zloupotrebe maloljetnika u predizborne svrhe.

– Na kraju, koliko god SNSD koalicioni partneri bili njihovi sateliti koji prate tu neodgovornu politiku, možda nije loše što je najveća stranka u vladajućoj koaliciji odbacila resor prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske kao nevažan i bacila ga jednom od partnera.  Sudeći po njihovom odnosu prema tim stvarima, moglo nam se desiti da u čitanke uđe zbirka „Najveći turbo-folk hitovi decenije“ – sarkastično je poručio Milanović.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending