Pratite nas

Nekategorisano

“Bilo je baš čupavo” U Boriku presudio jedan glas, u Zalužanima mrtva trka između “Draškovih” i “Dodikovih” kandidata

Objavio

u

Izbori za savjete mjesnih zajednica u Banjaluci podigli su neviđenu buku, a nakon glasanja, održanog juče, danas i SNSD i PDP tvrde da su pobjednici, mada je koalicija okupljena oko stranke Milorada Dodika osvojila “vlast” u 43, od ukupno 57 banjalučkih MZ.

Danas se prebrojavaju glasovi, analizira situacija i otkrivaju neki zanimljivi detalji.

Očigledno je da je prilično visoka izlaznost na ove izbore, potvrdila da su na glasanje došli uglavnom “stranački vojnici”, koji su glasali gotovo isključivo, ili za “Draškove” ili za “Dodikove” kandidate. Rezultati su tako, u većini mjesnih zajednica bili kao “nožem presječeni”.

Ipak bilo je izuzetaka.

Recimo, za mnoge je bilo iznenađenje što je koalicija okupljena oko PDP izgubila u Zalužanima, iako je njihov predizborni skup u ovoj mjesnoj zajednici, bio izuzetno posjećen, a na njemu su govorili Draško Stanivuković, Jelena Trivić i Branislav Borenović.

– U Zalužanima je bilo baš čupavo. Mi smo, onako javno, imali veću podršku, ali oni su očigledno ćutali i radili ispod žita. I njihovi su birači bili disciplinovaniji – kaže za Srpskainfo jedan aktivista PDP, upućen u lokalne prilike.

U ovoj mjesnoj zajednici je pobijedio SNSD, ali za dlaku: Dodikovi su se izborili za pet članova Savjeta MZ, Draškovi za četvoro.

Pri tom je jedan kandidat koalicije predvođene PDP, izgubio za samo 29 glasova.

U MZ Borik 2, “Draškovi” su osvojili samo jedno mjesto u Savjetu mjesne zajednice, a mogli su imati dva, da jedan od kandidata PDP nije izgubio za samo jedan glas!

Kako objašnjava Dragan Milanović, šef kluba odbornika PDP u Skupštini Grada Banjaluka, koji je i sam izgubio na izborima u svojoj mjesnoj zajednici, kaže da je juče na djelu bila već prepoznatljiva taktika SNSD.

– Očigledno, oni su izveli više svojih članova na glasanje, a pri tom nisu promjenili svoj pristup, po kome su, na primjer, vršili pritisak na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za njih. Na ovako malom uzorku, kao što su mjesne zajednice, to je dalo rezultata – kaže Milanović.

Govoreći o sistemu glasanja i prebrojavanja glasova, Milanović kaže da konačni rezultati ne mora održavati realan odnos moći u pojedinim naseljima.

– Eto, mi smo recimo u MZ Petrićevac osvojili svih 9 mjesta u savjetu mjesne zajednice, ali to ne znači da smo imali dvostruko ili trostruko više glasova od koalicije okupljene oko SNSD. Kad se zbroje svi glasovi, za sve kandidate, razlika je bila samo u 100 glasova – kaže Milanović.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

ĐAJIĆ mjesecima bez odgovora na pitanje: Ko je ukrao maske u milionskom iznosu!?

Objavio

u

Unutrašnjom kontrolom u magacinu Kliničke apoteke UKC Republike Srpske krajem prošle godine utvrđeno je da nedostaje veća količina jednokratnih hirurških zaštitnih maski.

Kako je saopšteno iz ove ustanove, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić odmah je naredio vanredni popis i imenovao Komisiju za vanredni popis lijekova i potrošnog materijala u Kliničkoj apoteci, sa zadatkom da se utvrdi stvarno stanje lijekova i potrošnog medicinskog materijala.

Komisija je generalnom direktoru dostavila Izvještaj o vanrednom popisu lijekova i medicinskog potrošnog materijala u Kliničkoj apoteci kojim je konstatovano neslaganje u količinama zaštitne opreme evidentirane u Kliničkom informacionom sistemu (KIS), u odnosu na stvarno stanje.

Kako saznaje dobro obaviješteni izvor radi se o tada Đajićevoj desnoj ruci Milanu Ćurliću Ćurli, za koga je i Gorica Dodik svojevremeno napisala kako ima saznanja da reketari i maltretira pacijente na UKC-u Republike Srpske.

Radi se o robi višemilionske vrijednosti, a dobit je Ćurlić vješto potrošio na egzotičnim destinacijama.

– Đajić je slučaj prijavio policiji u namjeri da “povali” Zeljkovića, jer mu nije isporučio milion i po maski. Međutim, ispostavilo se da je Ćurla krao maske malo po malo, nakon čega se Đajić naljutio – rekao nam je dobro obavješten izvor.

Nakon saznanja da je maske krao Ćurlić, Đajić mu zabranio da dolazi u UKC i udaljio ga od sebe, a cijeli slučaj pokušava zataškati.

Mjesecima kasnije Đajić je počeo nabavljati lošiju robu i izgledati sve više kao opasan narkoman.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Ključno vještačenje o smrti osam rudara zapelo na Rudarskom fakultetu

Objavio

u

Mjesec dana je prošlo otkako je u nesreći u rudniku Soko u selu Čitluk, kod Sokobanje, od gušenja metanom stradalo osam rudara, a još se ne zna da li i ko je kriv za njihovu smrt.

Aleksinačko Osnovno javno tužilaštvo koje vodi istragu nesreće, posljednji put se ovim povodom oglasilo 13. aprila kada je saopšteno da je po njihovoj naredbi Komisija Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, izvršila pregled lica mjesta te da se očekuje dostavljanje nalaza i mišljenja na osnovu kojih će se utvrditi eventualni uzrok nastale nezgode.

Takođe, kako je navelo tužilaštvo, Zavodu za sudsku medicinu u Nišu naloženo je vršenje dodatne toksikološke analize lešnih tkiva poginulih pa će se u zavisnosti od prikupljenih materijala kao i nakon preduzimanja drugih dokaznih radnji, za kojima se ukaže potreba, razmatrati da li je u konkretnom slučaju nesreća posledica događaja prouzrokovanog prirodnim delovanjem ili je u pitanju ljudski faktor.

Kako se nezvanično saznaje, nalaz Komisije Rudarsko geološkog fakulteta Aleksinačko tužilaštvo i dalje čeka, ali nema informacija kada bi trebalo da stigne i zbog čega ovaj dokument, ključan za rasvjetljavanje tragedije, još nije dostavljen toj pravosudnoj instituciji.

Čak iako se ustanovi da je za strašnu nesreću kriv ljudski faktor, veliko je pitanje da li će iko odgovarati za smrt osmorice rudara, a skoro je sigurno da kazna neće biti primjerena posljedicama.

Na ovo upućuje pravosudni epilog prethodnih nesreća u rudnicima zbog kojih ili niko nije odgovarao ili su izrečene kazne bile minimalne.

U stravičnoj rudarskoj nesreći 1. aprila nastradali su Bratislav Živković (59), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanović (55), Radovan Grujić (47), Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Bojan Stajić (34) i najmlađi – Petar Petrović koji je imao samo 31 godinu, a 21 njihov kolega je povrijeđen.

Iako je odmah na licu mjesta saopšteno da je do nesreće došlo pošto su se rudari ugušili metanom, zvaničan uzrok nesreće, ali i sve ono što joj je prethodilo, do danas su ostali nerasvetljeni.

(Nova.rs)

Nastavite čitati

Nekategorisano

SVE JE IZGORJELO Pogledajte kako izgleda unutrašnjost prostorija IRB RS nakon stravičnog požara

Objavio

u

Nakon požara koji je jutros oko tri časa izbio u zgradi IRB RS u Banjaluci nastala je velika materijalna šteta, a fotografije iz objekta pokazuju koliko je vatra bila jaka.

unutrašnjosti objekta je sve izgorjelo, a kako se nezvaničnosaznaje, požar je najvjerovatnije nastao od dimnjaku ugostiteljskog objekta ispod IRB koji se potom proširio.

Direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Dražen Vrhovac za Srpskainfo je rekao da arhiva IRB nije uništena jer ih čuvaju u elektronskoj verziji na nekoliko adresa.

– To je veoma bitno da naglasim zbog negativnih komentara da je nešto bilo namjerno – naglašava Vrhovac.

Požar koji je jutros izbio u zgradi IRB RS izazvao je pravu paniku i među stanarima obližnjih zgrada.

– Čula sam neko pucketanje, a zatim se jasno vidjela vatra, koja je u nekoliko sekundi zahvatila gotovo cijeli dio objekta u kojem je smještena IRB RS – ispričala je Banjalučanka koja je zamolila da joj ne navodimo ime.

Nadljudskim naporima banjalučkih vatrogasaca spriječena je katastrofa o širenje vatre na kompletan poslovni objekat u kojem je više privatnih firmi.

Nastavite čitati

Trending