Pratite nas

Hronika

Bivša direktorica Doma zdravlja u Gradišci sebi isplatila preko 100 hiljada KM mimo zakona

Objavio

u

Bivši vršilac dužnosti direktora Javne zdravstvene ustanove “Dom zdravlja” Gradiška, Vesna Gluvić Čelić, je putem odluka, a pozivajući se na statut ove ustanove, sebi isplaćivala platu koja je veća i od direktora Univerzitetsko-kliničkog centra u Banjoj Luci.

Gluvićeva je na funkciju V.D. direktora JZU “Dom zdravlja” Gradiška došla prije tri ipo godine, kao kadar Ujedinjene Srpske. Funkciju vršioca dužnosti je obnašala do 10. redovne sjednice Skupštine grada Gradiška, kada je nakon konkursa na njeno mjesto došao, takođe kadar Ujedinjene Srpske, Siniša Adžić.

Gluvićeva je pored ove funkcije i odbornik u Skupštini grada Gradiška ali joj ni njena ruka nije pomogla da ostane na čelu Doma zdravlja, odakle je skolonjena kako bi se zataškale brojne nepravilnosti koje je načinila u ovoj zdravstvenoj ustanovi, zajedno sa užim rukovodstvom.

Uvidom u dokumentaciju koja je u posjedu našeg portala vidljivo je iz odluka na koji način je Gluvić Čelić sebi isplaćivala naknade. Sve je krenulo od njenog prethodnika Tihomira Mihajlovića, koji joj je još 2016. godine kroz odluku odobrio isplatu 300KM neto na mjesečnom nivou, za angažovanje u radu laboratorije Doma zdravlja Gradiška.

Čelićeva ovaj iznos prima do danas na mjesečnom nivou ali joj je to očigledno bilo malo, pa je s pozicije direktora kroz novu odluku iz 2019. godine sebi mjesečno isplaćivala 632,28KM neto, opet zbog angažovanja u radu laboratorije, samo što je ovaj put navela da se taj posao za razliku od prethodnog odnosi na saradnju sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Nije jasno kako je Čelić Gluvić stigla istovremeno biti i direktorica i raditi u laboratoriji.

Pored ove dvije odluke Gluvić Čelić je donijela još dvije. U odluci iz 2018. godine sama sebi je mjesečno isplaćivala 100KM neto za angažovanje na određenim projektima od interesa za Dom zdravlja, kao da je zaboravila da je direktorica i da joj je to svakako posao.

200KM neto mjesečno je direktorica sebi počela isplaćivati 2019. godine i to, kako je navela, na osnovu imenovanja “Tima za implementaciju akcionog plana za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema Republike Srpske”. Pored sebe počastila je i članove tima sa po 200KM mjesečno neto. Interesanta je briga za zdravstveni sistem Republike Srpske, koji je dijelom i zbog ovakog odnosa pojedinih direktora u dubiozi.

Kada su u pitanju sve navedene nezakonitosti, naša ekipa se obraćala JZU “Dom zdravlja” Gradiška s nekoliko upita, međutim, iz ove ustanove nam je odgovoreno da pojedinačne isplate plata, naknada i drugih primanja nisu javne. Isto tako, u jednom od odgovora na upite poručeno nam je da ćemo biti sankcionisani kroz sudske postupke.

Nisu ovo sve funkcije koje ima doktoica Gluvić Čelić. Pored plate koju je primala na osnovu funkcije V.D. direktora i odborničke naknade, ona je član Nadzornog odbora Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS-a), za čiji se rad vezuju brojne kontroverze, od same cijene ovog sistema koji je plaćen oko 25 miliona KM, a on još nije profunkcionisao u Gradišci i drugim lokalnim zajednicama. Visina naknade na osnovu funkcije koju Gluvić Čelić obavlja ovdje iznosi 450KM neto mjesečno.

Napominjemo da su sve odluke donsene na osnovu člana 20 Statuta JZU Doma zdravlja Gradiška, koji propisuje samo ovlaštenja direktora ali ne i mogućnost uvećanja plate kroz određene odluke. Uz sve to statut ne može biti iznad zakona, kako su nam pojasnili pravnici s kojima smo se konsultovali. Pravnici tvrde da po Zakonu o platamau zdravstvu, nosilac ovakve funkcije sebi može dati maksimalan koeficijent od 19,3 koji se množi sa 145KM, na dobijeni iznos se samo može dodati minuli rad.

Prostom računicom naša redakcija je zaključila da je Gluvić Čelić za 3,5 godina mandata sebi isplatila na teret budžeta Doma zdravlja Gradiška preko 100 hiljada KM u bruto iznosi i to zaključujući većinu odluka sama sa sobom.

Na kraju ističemo da ovo nisu jedine malverzacije koje je radila sada već bivša direktorica Doma zdravlja Gradiška Vesna Gluvić Čelić. U jednom od narednih tekstova pozabavićemo se i sukobom interesa u koji je ona ušla sklapajući poslove sa svojim mužem, koji je zaposlen kao radiolog u Bolnici Gradiška.

Sličnim odlukama Vesna Gluvić Čelić je novac iz budžeta Doma zdravlja isplaćivala i svojim užim saradnicima, o kojima ćemo takođe pisati u jednom od naših narednih tekstova, kao i drugim troškovima naslonjenim na budžet Doma zdravlja Gradiška.

Ugovore pogledajte OVDJE.

Izvor: infoveza.com

1 Comment

1 Comment

  1. Skot

    14. Decembra 2021. at 8:17

    100.000 / 3.5god (42meseca) = 2.380,00 KM pa sa svime ovim opet nije neka plata da bi te jos provlacili kroz mulj.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Hronika

DIREKTORKA BALKAN INVESTMENT BANKE priznala da je nezakonito odobravala kredite

Objavio

u

Snežana Milunović pristala na uslovnu kaznu od godinu dana i novčanu od 10.000 KM

Bivša direktorka kreditnog sektora Balkan investment banke (BIB) Snežana Milunović (41) iz Banjaluke, priznala je da je počinila zloupotrebu ovlašćenja i tako učestvovala u nezakonitoj dodjeli kredita firmama koje nisu bile sposobne da ih vraćaju, te pristala da bude osuđena na godinu uslovnog zatvora i novčanu kaznu od 10.000 KM.

Ona je sa Republičkim tužilaštvom, koje ju tereti za produženo krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privedi, zaključila sporazum o priznanju krivice koji je prihvatilo vijeće Okružnog suda u Banjaluci.

Prema sporazumu, Milunovićeva neće ići u zatvor ako u roku od dvije godine ne ponovi ili ulčini novo krivično djelo, a presuda će joj biti izrečena u petak, piše Glas Srpske.

Optuženu, koja je bila i član kreditnog odbora BIB, terete da je zajedno sa još 22 osobe među kojima je 13 državljana Litvanije, počinila zloupotrebe pri dodjeli o odobravanju kredita većem broju firmi čime je BIB oštećena za više od 50 milona evra.

Obrazlažući sporazum, republički tužilac Svjetlanka Bijelić istakla je da smatra da će se predloženom kaznom postići svrha kažnjavanja.

– Optužena nije osuđivana i brojni svjedoci za nju su rekli da je bila dobar i uzoran radnik. Zbog toga smo i zaključili ovakav sporazum, s obzirom na to da je od momenta istrage u ovom slučaju i podizanja optužnice proteklo više godina smatramo da je, uzimajući u obzir sve okolnosti, uslovna i novčana kazna adekvatna – rekla je Bijelićeva.

“Dobar radnik uvijek nastrada”

Branilac Milunovićeve, advokat Miodrag Stojanović istakao je da je greška optužene to što je bila poslušan i dobar radnik.

– Ona je primjer kako ne valja biti poslušan te kako dobar radnik uvijek nastrada. Svako ko radi griješi – rekao je Stojanović.

U aferi “Balkan investment banka” sudi se samo državljanima BiH jer su Litvanci nedostupni. Prvootuženi je bivši direktor BIB, Litvanac Edinas Navickas.

Optužene tužilaštvo tereti da su od 2008. do 2013. godine kao pripadnici zločinačkog udruženja, na čijem je čelu bio Navickas, kao i pojedinačno, kršili zakon i pravila poslovanja te na taj način drugim pravnim licima pribavili znatnu imovinsku korist, na štetu Balkan nnvestment banke, a kasnije Banke Srpske u stečaju. Banka je njihovim zloupotrebama oštećena za više od 50 miliona evra.  Izmjenom optužnice Milunovićevoj je “skinuto” krivično djelo organizovani kriminal.

Ranije osuđeni

U predmetu “Balkan investment banka”, na osnovu priznanja krivice, do sada je osuđena većina optuženih iz BiH. Bivši šef osiguranja i rukovodilac Odjela za nabavku banke Milorad Granulić doobio je šest meseci zatvora za pomaganje u produženom krivičnom djelu zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Na novčane i uslovne kazne zbog pomaganja zločinačkom udruženju u zloupotrebama osuđeni su Vladimir Petrović, Vinka Granulić, Gorana Kecman i Nada Jeličić, te Bojan Karanović, Ismar Žmirić i Branko Pančić.

Svi su osuđeni nakon što su s tužilaštvom zaključili sporazume o priznanju krivice. Njima se na teret stavljalo pomaganje u zloupotrebi službenog položaja.

Osuđena je i Mirjana Čomić na pet mjeseci zatvora i novčanu kaznu. Ona je takođe bila član kreditnog odbora BIB.

Izvor: Una

Nastavite čitati

Hronika

SILOVAO SUPRUGU? Tužilaštvo traži pritvor za Banjalučanina

Objavio

u

Okružno tužilaštvo Banjaluka zatražilo je pritvor za muškarca iz ovog grada zbog sumnje da silovao suprugu.

–  Nakon ispitivanja osumnjičenog lica, S.S. (42) iz Banja Luke, dežurni tužilac  je danas prijedlog za određivanje mjere pritvora, zbog postojanja osnovane sumnje da je dana 28.06.2022. oko 13.30 časova, u Banja Luci, počinio krivično djelo silovanje iz člana 165. stav 1. Krivičnog zakonika RS, u sticaju sa krivičnim djelom Nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici iz člana 190. stav 1. KZ RS, na štetu četrdesetdvogodišnjakinje iz Banja Luke – stoji u saopštenju Okružnog suda Banjaluka.

Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog postojanja bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, te zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo shodno članu 197. stav 1. tačka b. i v. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske

O prijedlogu za određivanje mjere pritvora odlučiće sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Banja Luci.

Izvor: Vecernjenovosti.ba

Nastavite čitati

Hronika

TRAGIČAN KRAJ POTRAGE: Pronađeno tijelo časne sestre u Međugorju

Objavio

u

Časna sestra iz Austrije nestala je jučer u Međugorju, a njeno tijelo je pronađeno.

Riječ je o 81-godišnjoj časnoj sestri Eufrasiji Jozefi Rigler LG.

– Uviđaj je u toku. Mještanin je pronašao tijelo časne sestre u Međugorju. Utvrđeno je da je preminula prirodnom smrću – kazali su iz Policijske stanice Čitluk.

– Potraga za nestalom časnom sestrom je završena. U saradnji policijske stanice Čitluk, HGSS-a Čitluk te mještana koji su bili od velike pomoći nestala osoba je pronađena nažalost preminula – potvrdili su iz HGSS-a.

(Avaz)

Nastavite čitati

Trending