Pratite nas
Mozzart Banner

Hronika

Bivša direktorica Doma zdravlja u Gradišci sebi isplatila preko 100 hiljada KM mimo zakona

Objavio

u

Bivši vršilac dužnosti direktora Javne zdravstvene ustanove “Dom zdravlja” Gradiška, Vesna Gluvić Čelić, je putem odluka, a pozivajući se na statut ove ustanove, sebi isplaćivala platu koja je veća i od direktora Univerzitetsko-kliničkog centra u Banjoj Luci.

Mozzart Banner

Gluvićeva je na funkciju V.D. direktora JZU “Dom zdravlja” Gradiška došla prije tri ipo godine, kao kadar Ujedinjene Srpske. Funkciju vršioca dužnosti je obnašala do 10. redovne sjednice Skupštine grada Gradiška, kada je nakon konkursa na njeno mjesto došao, takođe kadar Ujedinjene Srpske, Siniša Adžić.

Gluvićeva je pored ove funkcije i odbornik u Skupštini grada Gradiška ali joj ni njena ruka nije pomogla da ostane na čelu Doma zdravlja, odakle je skolonjena kako bi se zataškale brojne nepravilnosti koje je načinila u ovoj zdravstvenoj ustanovi, zajedno sa užim rukovodstvom.

Uvidom u dokumentaciju koja je u posjedu našeg portala vidljivo je iz odluka na koji način je Gluvić Čelić sebi isplaćivala naknade. Sve je krenulo od njenog prethodnika Tihomira Mihajlovića, koji joj je još 2016. godine kroz odluku odobrio isplatu 300KM neto na mjesečnom nivou, za angažovanje u radu laboratorije Doma zdravlja Gradiška.

Čelićeva ovaj iznos prima do danas na mjesečnom nivou ali joj je to očigledno bilo malo, pa je s pozicije direktora kroz novu odluku iz 2019. godine sebi mjesečno isplaćivala 632,28KM neto, opet zbog angažovanja u radu laboratorije, samo što je ovaj put navela da se taj posao za razliku od prethodnog odnosi na saradnju sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Nije jasno kako je Čelić Gluvić stigla istovremeno biti i direktorica i raditi u laboratoriji.

Pored ove dvije odluke Gluvić Čelić je donijela još dvije. U odluci iz 2018. godine sama sebi je mjesečno isplaćivala 100KM neto za angažovanje na određenim projektima od interesa za Dom zdravlja, kao da je zaboravila da je direktorica i da joj je to svakako posao.

200KM neto mjesečno je direktorica sebi počela isplaćivati 2019. godine i to, kako je navela, na osnovu imenovanja “Tima za implementaciju akcionog plana za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema Republike Srpske”. Pored sebe počastila je i članove tima sa po 200KM mjesečno neto. Interesanta je briga za zdravstveni sistem Republike Srpske, koji je dijelom i zbog ovakog odnosa pojedinih direktora u dubiozi.

Kada su u pitanju sve navedene nezakonitosti, naša ekipa se obraćala JZU “Dom zdravlja” Gradiška s nekoliko upita, međutim, iz ove ustanove nam je odgovoreno da pojedinačne isplate plata, naknada i drugih primanja nisu javne. Isto tako, u jednom od odgovora na upite poručeno nam je da ćemo biti sankcionisani kroz sudske postupke.

Nisu ovo sve funkcije koje ima doktoica Gluvić Čelić. Pored plate koju je primala na osnovu funkcije V.D. direktora i odborničke naknade, ona je član Nadzornog odbora Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS-a), za čiji se rad vezuju brojne kontroverze, od same cijene ovog sistema koji je plaćen oko 25 miliona KM, a on još nije profunkcionisao u Gradišci i drugim lokalnim zajednicama. Visina naknade na osnovu funkcije koju Gluvić Čelić obavlja ovdje iznosi 450KM neto mjesečno.

Napominjemo da su sve odluke donsene na osnovu člana 20 Statuta JZU Doma zdravlja Gradiška, koji propisuje samo ovlaštenja direktora ali ne i mogućnost uvećanja plate kroz određene odluke. Uz sve to statut ne može biti iznad zakona, kako su nam pojasnili pravnici s kojima smo se konsultovali. Pravnici tvrde da po Zakonu o platamau zdravstvu, nosilac ovakve funkcije sebi može dati maksimalan koeficijent od 19,3 koji se množi sa 145KM, na dobijeni iznos se samo može dodati minuli rad.

Prostom računicom naša redakcija je zaključila da je Gluvić Čelić za 3,5 godina mandata sebi isplatila na teret budžeta Doma zdravlja Gradiška preko 100 hiljada KM u bruto iznosi i to zaključujući većinu odluka sama sa sobom.

Na kraju ističemo da ovo nisu jedine malverzacije koje je radila sada već bivša direktorica Doma zdravlja Gradiška Vesna Gluvić Čelić. U jednom od narednih tekstova pozabavićemo se i sukobom interesa u koji je ona ušla sklapajući poslove sa svojim mužem, koji je zaposlen kao radiolog u Bolnici Gradiška.

Sličnim odlukama Vesna Gluvić Čelić je novac iz budžeta Doma zdravlja isplaćivala i svojim užim saradnicima, o kojima ćemo takođe pisati u jednom od naših narednih tekstova, kao i drugim troškovima naslonjenim na budžet Doma zdravlja Gradiška.

Ugovore pogledajte OVDJE.

Izvor: infoveza.com

1 Comment

1 Comment

  1. Skot

    14. Decembra 2021. at 8:17

    100.000 / 3.5god (42meseca) = 2.380,00 KM pa sa svime ovim opet nije neka plata da bi te jos provlacili kroz mulj.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Hronika

Teška saobraćajka kod prijedorske petlje (FOTO)

Objavio

u

By

Teška saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala tri automobila dogodila se u blizini prijedorske petlje, a policijski službenici izašli su na teren.

Mozzart Banner

Kako su očevici javili za portal Insajder.in, što se može vidjeti i na fotografijama, na automobilima je pričinjena veća materijalna šteta. Još nema informacija da li je u nesreći bilo povrijeđenih.

Zbog ove nesreće i dalje su velike saobraćajne gužve na ovom dijelu puta, a policija preusmjerava saobraćaj.

Fotografije pogledajte OVDJE.

Izvor: Insajder.in

 

Nastavite čitati

Hronika

NOVI DETALJI TRAGEDIJE Stefana tetak slučajno upucao u lovu, mislio da je divljač

Objavio

u

By

Stefana Nikolića (21) iz Višegrada, prilikom lova u Rogatici slučajno je usmrtio njegov tetak Veljko Đuričić (50), potvrđeno je za Srpskainfo.

Mozzart Banner

Kako nezvanično saznajemo, Stefan je zajedno sa ocem Branislavom i tetkom Đuričićem u nedjelju bio u lovu, a tragedija se dogodila oko 12 časova.

Prema informacijama iz Policjske uprave Istočno Sarajevo, Đuričić se tereti za ubistvo iz nehata.

Izvor Srpskainfo pojasnio je da je u nedjelju oko 12.40 časova Policijskoj stanici Rogatica prijavljeno da je Nikolića hicem iz lovačke puške ranio Veljko Đuričić (50) iz Pala, te da je Stefan od povreda preminuo na putu do Doma zdravlja Višegrad.

– Branislav i njegov sin Stefan nisu lovci, odnosno nisu članovi lovačkog udruženja. Veljko Đuričić je član Lovačkog udruženja “Panos” iz Višegrada. Vjerovatno ih je Đuričić u nedjelju poveo da idu zajedno u lov – ističe naš izvor.

On dodaje da niko sa sigurnošću ne zna šta se dešavalo u lovu, ali da se pojavilo više verzija o tome kako se sve izdešavalo.

Jedan od meštana Rogatice je ispričao da je čuo da su njih trojica otišli zajedno u lov.

– Čuo sam su u lov otišli u Višegradu, ali da su tokom lova prešli na teritoriju Rogatice. Tokom lova oni su se razdvojili i poslije nekog vremena Đuričić je čuo da nešto hoda u blizini i mislio je da je divljač. On je iz karabina ispalio jedan hitac u tom pravcu, te je pogodio Nikolića. Kada je shvatio šta je uradio on i Branislav su pritrčali Stefanu kako bi mu pomogli – kaže ovaj mještanin.

On je dodao, da su oni odmah mladića stavili u automobil i krenuli da ga voze prema Domu zdravlja Višegrad.

Međutim, Stefan je imao tešku povredu i ubrzo je iskrvario. Kada su došli pred bolnicu, ljekari su mogli samo konstatovati smrt mladića.

Drugi mještanin sa kojim smo razgovarali kaže da je on čuo da su njih trojica prvo bili krenuli u ribolov.

– Postoji mnogo raznih priča. Prema jednoj od priča koje su do mene došle, valjda su oni tog dana išli da pecaju ribu, pa je, navodno, Stefanov otac vidio tragove divljih svinja. Tada su navodno otišli i uzeli neke puške u selu i otišli u lov – kaže naš sagovornik.

Kako je dalje dodao, ni on niti iko sa sigurnošću ne zna šta se dalje događalo kobnih trenutaka.

Jedan od prijatelja porodice Đuričić je ispričao da je Stefan bio jako dobar momak i da je ovo velika tragedija za Višegrad.

– To je jako dobra porodica, godinama ih poznajem. Velika je ovo tragedija za cijeli grad. Ne mogu ni zamisliti kako je njegovom ocu, ali i tetku koji ga je slučajno usmrtio – ističe ovaj sagovornik.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Hronika

AUTOMOBILOM SLETJELI S PUTA U udesu poginula jedna osoba, druga teško povrijeđena

Objavio

u

By

U saobraćajnoj nesreći koja se noćas oko 2.20 dogodila na regionalnom putu Novi Grad-Karan u mjestu Bojišta jedna osoba je poginula, a druga je zadobila teške tjelesne povrede.

Mozzart Banner

U prisustvu tužioca Okružnog javnog tužilaštva Prijedor na licu mjesta izvršen je uviđaj kom prilikom je utvrđeno da je u saobraćajnoj nesreći učestvovao M.O. iz Novog Grada upravljajući vozilom „golf“.

– Prilikom slijetanja vozila sa puta vozač je zadobio teške povrede, dok je suvozač S.G. iz Novog Grada smrtno stradao – rekli su PU Prijedor.

Policijska uprava Prijedor apeluje na sve vozače da poštuju saobraćajna pravila i propise, da prilagode brzinu uslovima i stanju kolovoza i da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola ili drugih psihoaktivnih supstanci koje mogu uticati na psihofizičku sposobnost vozača.

Izvor: Insajder.in

Nastavite čitati

Trending