Pratite nas

Politika

Bivšem odborniku SNSD-a 1,2 miliona maraka javnog novca i prijava za sukob interesa

Objavio

u

Firma “Zevs”, čiji je vlasnik bivši odbornik trebinjskog SNSD-a Željko Vučurević, u proteklih šest godina dobila je skoro 1.223.595 maraka javnog novca putem tendera od Grada Trebinja i njenih javnih ustanova te Hidroelektrana na Trebišnjici i Elektroprivrede RS. Veći dio ovog novca – oko 880.000 maraka sa PDV-om – firma je dobila dok je Vučurević bio u trebinjskoj Skupštini, kao dio njene većine, i dok su na čelu Grada i navedenih preduzeća bili njegovi bliski stranački partneri.

Podaci sa poslovnog portala Akta.ba, kao i sa Portala javnih nabavki, pokazuju da je “Zevs” vrhovni bog nabavki alkoholnih i bezalkoholnih pića, kafe, čajeva i duvana u javnom sektoru pozicioniranom u Trebinju. Na navedenim sajtovima dostupni su podaci od 2015. godine naovamo.

Najviše tendera, procijenjenih na nešto više od 746.300 maraka sa PDV-om, Vučurevićeva firma dobila je od “Hidroelektrana na Trebišnjici” (HET). Trećinu tendera “Zevs” je dobio direktnim sporazumima, a više od polovine navedenog novca – 480.193 KM sa PDV-om, HET je ovoj firmi dao dok je Vučurević imao mandat u trebinjskoj Skupštini. Direktor HET-a, SNSD-ov Gordan Mišeljić, u to vrijeme sjedio je sa Vučurevićem u skupštinskim klupama. Vučurevićeva firma je tendere od ovog zavisnog preduzeća dobijala od 2015. godine kada je, takođe, Mišeljić bio na njegovom čelu. No, “Zevs” se nije specijalizovao samo za nabavku pića i duvana, već i za nabavku novogodišnjih paketića koje će ove, kao i prošle godine, nabaviti za HET. Oba tendera bila su vrijedna po nešto više od 25.000 maraka.

Vučurević je mandat dobio 2016. godine, kada je za gradonačelnika Trebinja izabran gensek SNSD-a Luka Petrović, a za njegovog zamjenika, takođe SNSD-ovac, Mirko Ćurić. Petrović je 2020. odlučio da sjedne u direktorsku fotelju “Elektroprivrede RS” (ERS), a na gradonačelničkoj funkciji zamijenio ga je Ćurić. “Zevs” je dobijao tendere i od Grada Trebinja i od ERS-a, posebno u vrijeme dok je Vučurević imao mandat u Skupštini.

Ova firma je, tako, od Grada dobila poslove vrijedne oko 79.000 maraka sa PDV-om, a skoro svi su potpisani ili realizovani kada je Vučurević bio odbornik. Od 2016. do 2020. firma ovog SNSD-ovca dobila je devet tendera vrijednih više od 65.000 maraka sa PDV-om, od čega joj je čak osam dato direktnim sporazumima, čime je konkurentskim firmama onemogućeno učešće. Osim toga, gradska vlast je tri veće nabavke “pocijepala” na dva dijela, odnosno na šest direktnih sporazuma, čime je omogućila Vučurevićevoj firmi da isključivo ona dobije te poslove. Na ovaj način, trebinjska vlast prekršila je Zakon o javnim nabavkama BiH.

Dok je bio odbornik, Vučurević je preko svoje firme sarađivao i sa trebinjskom Javnom ustanovom Dom mladih. “Zevs” je od nje dobio dva tendera vrijedna 22.840 maraka sa PDV-om.

Ova firma čest je saradnik i ERS-a RS na čijem čelu je i sada Petrović. Od 2016. do 2020. godine, “Zevs” je od ovog javnog preduzeća dobio osam tendera vrijednih skoro 311.000 maraka sa PDV-om. U ranijem periodu, prema dostupnim podacima, od ERS-a je dobio još dva tendera vrijedna oko 65.000 maraka sa PDV-om.

“Neću se baviti visokom politikom”

“U poslu koji obavljam i kontaktu sa mnogim ljudima otkrio sam jednu stvar – politika se najmanje bavi problemima običnog svijeta. Naizgled banalne stvari ljudima mnogo znače – da im asfaltiraju ulicu, da imaju dobru javnu rasvjetu, obilježene saobraćajnice, da se smeće u naseljima ne skuplja danima. To su stvari koje želim da promijenim. Neću se baviti visokom politikom i to nije polje mog interesovanja, ali mislim da mogu da utičem na pravac razmišljanja u našoj lokalnoj zajednici”, ovako je uoči svoje kandidature za lokalne izbore 2016. godine Željko Vučurević govorio za jedan trebinjski portal.

U istom intervjuu, Vučurević je rekao da se “treba posvetiti više pažnje otvaranju svakog samoodrživog radnog mjesta, jer ćemo samo tako uspjeti da zadržimo mlade ljude u Trebinju”. Prema podacima sa portala Akta.ba, Vučurevićeva firma u proteklih pet godina konstantno ima dva radnika. U 2020. godini, koja je bila i izborna, prihodi ove firme pali su ispod 900.000, a dobit na oko 50.000 maraka.

Prijava zbog sukoba interesa

Srđan Traljić iz Transparensi internešnala BiH za “Direkt” kaže da je Vučurević bio u sukobu interesa kada je sklapao neke od navedenih poslova.

“Ovdje se definitivno radi u sukobu interesa, jer zakon kaže da izabrani predstavnici ne mogu, u vrijeme dok vrše javne funkcije biti dio uprave  privrednih društava  koja posluju sa organom vlasti Republike ili lokalnim zajednicama ako je vrijednost posla veća od 30.000 KM. Po podacima koje mi imamo, poslovi te firme sa gradom u čijoj skupštini je bio odbornik i sa javnim ustanovama, prelaze taj zakonski prag koji je sam po sebi problematičan, jer imamo funkcionere koji imaju po nekoliko preduzeća i svako od njih po ovom zakonu može dobiti po 30. 000 KM”, kaže Traljić.

Tragom “Direktovog” istraživanja, Transparensi će, vjerovatno, podnijeti prijavu Komisiji za sukob interesa protiv Vučurevića.

“Mi ćemo svakako ovaj slučaj provjeriti i ako se ispostavi da je tako, uputiti prijavu Komisiji za sprječavanje sukoba interesa koja ima mogućnost da izrekne sankcije bez obzira što je funkcioneru prestao mandat. One su nažalost male, od 500 do 1500 KM, i sasvim sigurno neće nikoga odvratiti od namjere da prekrši zakon”, zaključio je Traljić za “Direkt”.

Izvor: Direkt Portal

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Novi verbalni obračun Dodika i Trivićeve: Da li su sada pretjerali?

Objavio

u

By

Marinika Tepić Republike Srpske nije izdržala nijedan dan, izjavio je Milorad Dodik, lider SNSD-a, aludirajući na Jelenu Trivić, potpredsjednicu PDP-a i njene kritike iznesene povodom najavljene pomoći od po 100 KM za mlade, borce i penzionere.

Dodik je naveo da su “histerija i bijes njen odgovor na povećanje plata, penzija i primanja boraca”.

“Histerija i bijes su njen odgovor na najavljenu pomoć mladima, borcima i penzionerima. Histerija i bijes su njen odgovor na stabilnu makroekonomsku situaciju, na stabilan budžet i institucije Republike Srpske”, napisao je Dodik na Twitteru.

Kako je naveo, to je njen odgovor i na najveći broj zaposlenih, 120 kilometara autoputeva i na izgrađene bolnice u svim regionalnim centrima.

“Ko zna da li Marinika nešto zna o tome, ili apsolutno ništa ne zna”, istakao je Dodik.

Komentarišući izjavu Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, istakla je da “histerija i bijes Milorada Dodika, agenta hrvatskih službi, pokazuju paniku u kojoj se ta individua nalazi”.

“Panika je izazvana mojom kandidaturom za predsjednicu Republike Srpske, kao i mojim ukazivanjem na njegove prevarantske pokušaje obmane naroda koji on više ne može, kao i do sada, lagati i žrtvovati za one kojima služi”, rekla je Trivićeva.

Istakla je da je Dodik zaboravio da su upravo on i njegova kleptokratska bulumenta doveli penzionere, borce, radnike, mlade i sve ostale građane gotovo do prosjačkog štapa.

“O kakvoj ekonomskoj politici priča Dodik kojeg bih mogla poistovjetiti sa mnogim izdajnicima i slugama raznih okupatora koji su imali namjeru da unište srpski narod, ali to neću učiniti, jer sam ja, za razliku od njega, političarka, a ne agent opasnih djela. Dodik je prošlost, retrogradna snaga koja odlazi. Pred nama je budućnost, a pred Dodikom odlazak u nečistu političku prošlost”, dodala je ona.

izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

Politika

Dojave o bombama u školama širom zemlje

Objavio

u

By

Od jutros je više osnovnih, kao i jedna srednja škola dobila dojavu o bombi. Roditelji su nešto pre sedam časova obavešteni da danas njihova deca neće ići u školu upravo zbog ovih dojava.

„Zbog dojave o postavljenoj bombi u školi, molim vas da obavestite decu i roditelje da prva smena ne može imati nastavu, dok se ne proveri od strane MUP bezbednosti istinitost ovoga. Molim vas da svi pratite obaveštenja i mejlove kako biste bili u toku – navodi se u obaveštenju OŠ „Vladimir Rolović“.

Osim ove, dojave su stigle i u škole „Kralj Petar Drugi Karađorđević“ u Marulićevoj ulici, „Đura Jakšić“, „Danilo Kiš“, „Sveti Sava“, „Drinka Pavlović“, „Kosta Abrašević“, „14. oktobar“, „Dragan Lukić“, „Vladislav Ribnikar“, „Skadarlija“, kao i u OŠ „Vasa Pelagić“.

Prema pisanjima medija, dojave o bombama stigle su svim osnovnim školama u Beogradu, a roditelji dece koje pohađaju neke od ove tri oglasili su se na Tviteru.

Kako javljaju čitaoci Nova.rs, direktorka OŠ “Kralj Petar Drugi Karađorđević”, svi učenici treba da dođu u škol po redovnom rasporedu, gde će se nastavnicima u dvorištu škole sačekati pregled prostorija od strane policije.

Roditeljima učenika OŠ “14. okotbar” jutros u sedam časova se obratila učiteljica, sa istim obaveštenjem.

“Pola grada, a mi među njima je dobilo dojavu o bombi uškoli. Dok se sve ne proveri nema ulaska u školu”, napisala je učiteljica.

Osnovne škole nisu jedine, s obzirom na to da je dojavu dobila i srednja Poljoprivredna škola PK Beograd.

Kako je objavljeno na Instagram stranici Serbia live Beograd rezerva, dojava je stigla i u Tehničku školu GSP, a na objavljenoj fotografiji se vidi da su deca ispred zgrade.

Zvaničnih informacija o ovim slučajevima još uvek nema, s obzirom na to da pripadnike MUP-a nismo uspeli da dobijemo.

Nastava nije ni počela, a deca koja pristižu vraćaju se kući.

O dojavi su obaveštene nadležne službe i predstoji pretraga specijalizovanih ekipa, piše RTS.

Izvor: Nova.rs

Nastavite čitati

Politika

Dodik i Trivićeva zaratili zbog 100 maraka: Ko je histerični izdajnik i uzurpator?

Objavio

u

By

Histerija i bijes Milorada Dodika, agenta hrvatskih službi, pokazuju paniku u kojoj se ta individua nalazi, poručila je Jelena Trivić, potpredsjednica PDP i kandidatkinja opozicije za funkciju predsjednika Republike Srpske.

Panika je izazvana mojom kandidaturom za predsjednika Republike Srpske, kao i mojim ukazivanjem na njegove prevarantske pokušaje obmane naroda koji on više ne može, kao do sada, lagati i žrtvovati za one kojima služi – poručila je Trivićeva, reagujući na Dodikovu raniju objavu na Tviteru.

Naime, Dodik je nazvao Trivićevu “Marinikom Tepić Republike Srpske” i naveo da su “histerija i bijes njen odgovor na povećanja plata i penzija” kao i na najavu da će borci, penzioneri i mladi ljudi u Srpskoj dobiti pomoć.

Sve je, podsjećamo, počelo nakon što je Dodik najavio da će svim borcima, penzionerima i mladima u dobi od 18 do 30 godina iz budžeta biti podijeljeno po 100 KM, što je u PDP ocijenjeno kao “bezočan pokušaj kupovine naklonosti pre izbore”.

Odgovarajući na Dodikove reakcije, Trivićeva sada njega optužuje za bijes i histeriju.

– Histerični, bijesni i prestravljeni Dodik zaboravio je da su upravo on i njegova kleptokratska bulumenta dovela penzionere, borce, radnike, mlade i sve ostale građane gotovo do prosjačkog štapa – poručila je Trivićeva.

Ona se pita o kakvoj ekonomskoj politici priča Dodik, kojeg bi, kako kaže, “mogla poistovjetiti sa mnogim izdajnicima i slugama raznih okupatora koji su imali namjeru da unište srpski narod”.

– Mogla bih, ali to neću učiniti, jer sam ja, za razliku od njega, političarka, a ne agent opasnih djela – napisala je Trivićeva u svojoj reakciji.

Dodala je da bi Dodik “trebao da poradi malo na pismenosti”, te da je on, kako tvrdi Trivićeva “poodavno dešifrovan.”

– Dodik je prošlost, retrogradna snaga koja odlazi. Narod, a i ja sa narodom, idemo ka vremenu bez njega, najvećeg uzurpatora i izdajnika, predatora vlastitog naroda. Pred nama je budućnost, a pred Dodikom odlazak u nečistu političku prošlost- navodi Jelena Trivić.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending