Pratite nas

Politika

Bivši MINISTAR kriv što Republika Srpska mora da plati 90 miliona odštete?

Objavio

u

Republika Srpska će morati da isplati višemilionski iznos slovenačkoj firmi „Viadukt“. Razlog je, jednostrano raskidanje ugovora o koncesiji za izgradnju hidorelektrana na Vrbasu. Sve se ovo moglo izbjeći, da bivši ministar energetike Željko Kovačević, u toku spora sa Slovencima, nije potpisao ugovor sa drugim koncesionarom.

To je uradio uprkos upozorenjima Pravobranilaštva Republike Srpske.

Da je odluka suda u Vašingtonu zvanična, za ATV su potvrdili u Pravobranilaštvu BiH. Iste informacije ima i pravni tim slovenačke kompanije.

„Na sajtu piše da je 18. aprila spor okončan. Što znači da je donesena odluka u tom predmetu. Ono što ja imam ovlašćenja da vam kažem jeste da je u korist Viadukta tužbeni zahtjev se odnosio na naknadu štete povodom nemogućnosti izvršenja koncesionog prava koji je dodijeljen HES Vrbasu za izgradnju dvije hidroelektrane na rijeci Vrbas“, kaže Nenad Baroš, pravni zastupnik „Viadukt d.o.o.“ Portorož.

Vlada Republike Srpske, 2004. preduzeću HES Vrbas, čiji je „Viadukt“ većinski vlasnik, dala je ugovor o koncesiji za izgradnju dvije hidiroelektrane.

Deset godina kasnije, od izgradje nije bilo ništa. 20.000 Banjalučana potpisalo je peticiju protiv ovog projekta.

HES je nakon bezuspješnog pokušaja da od Vlade izvuče 46 miliona maraka, pokrenuo arbitražni spor.

Za to vrijeme, na mjestu gdje je HES trebalo da gradi, počela je izgradnja druge hidorelektrane.

Ugovor sa novim koncesionarom potpisao je nekadašnji ministar energetike, a kasnije direktor Elektroprivrede Republike Srpske, Željko Kovačević.

Da to baš i nije bila pametna ideja, upozorilo ga je i Pravobranilaštvo Srpske. ATV je u posjedu mišljenja pravobranioca koji je u namjeri Kovačevića, otrkio više kontradiktornosti.

„Spominje se izdavanje privremene mjere zabrane izvođenja radova na izgradnji MHE „Bočac 2“ u sudskom arbitražnom postupku, pa sugerišemo da se u članu 28. Ugovora navede i mogućnost, a u skladu sa dogovorom ugovornih strana, potpisivanja arbitražnog sporazuma naknadno i prema potrebi ugovornih strana“, kažu iz Pravobranilištva Republike Srpske.

Da je potez bivšeg direktora ERS-a u arbitražnom sporu olakšao slovenačkom „Viaduktu“, smatraju i pravni eksperti.

Kovačević je, nakon što su ERS-u isplivale brojne afere, 2018. podnio ostavku na mjesto direktora.

Mediji su više puta pisali o nekretninama koje posjeduje, kao i tome da se iznenada obogatio.

izvor: Faktor magazin

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Ništa nije konačno: Stanivuković još procjenjuje da li će biti nosilac izborne liste PDP-a

Objavio

u

By

Osim kandidature Jelene Trivić, u PDP-u više ništa nije konačno, pa tako ni tvrdnja lidera partije, da će nosilac liste za Narodnu skupštinu za izbornu jedinicu 3 na oktobarskim izborima biti Draško Stanivuković. Da je sve to upitno, priznaje i Stanivuković kojeg izgleda niko ništa i nije pitao.

Dok je Glavni odbor u subotu donosio odluke, on je na Tari trčao trku sa preprekama. Da odboru neće prisustvovati šef stranke u Banjaluci znalo se i ranije, ali u PDP-u nisu zbog toga pomjerali sjednicu.

“Postoji još mnogo razgovora do tako nečeg. Stvar je konačna onog trenutka kada se vaše ime i prezime preda Centralnoj izbornoj komisiji. To se još nije desilo.

Je l’ Vi možda imate neke uslove da budete nosilac liste?

Gledajte, nisam neko ko postavlja uslove. Meni su važni principi. Imam određene principe kako sagledavam i na koji način. O tome razgovaramo”, kaže Draško Stanivuković, predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka.

Sa Jelenom Trivić Stanivuković sigurno ne razgovara. Nekoliko mjeseci skoro da nisu razmijenili nijednu riječ, otkrivaju izvori ATV-a iz PDP-a. Dok Trivićeva uveliko vodi kampanju za predstojeće izbore, u tome ne traži podršku bivšeg saborca.

“Ako kaže da joj trebam 22 odsto ja ću biti 22 odsto učešća.

Kada Vam je posljednji put tražila podršku?

– Pa evo, mislim, kampanja je tek počela, ona će procjenjivati”, rekao je Stanivuković.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović nedavno se družio sa liderom DNS-a, koji nikada nije podržao kandidaturu Jelene Trivić. Šarović je, tvrdi Nenad Nešić, od njega tražio podršku isključivo za SDS-ovog kandidata.

“Bilo je između ostalog i priča da li da podržimo mi gospodina Šarovića ili nekoga iz SDS-a. Koliko sam ja shvatio, prvenstveno gospodina Šarovića. Ja sam rekao da bi u ovom trenutku zaista to bilo možda i neozbiljno od mene i da ćemo mi u narednom periodu djelovati u skladu sa odlukama naše političke partije”, kaže Nenad Nešić, lider DNS-a za ATV.

Iako se spekuliše da će kandidat SDS-a za srpskog člana Predsjedništva BiH biti Mirko Šarović, u toj stranici i dalje kalkulišu sa objavom svog kandidata.

Izvor: Bl-portal.com

Nastavite čitati

Politika

Ministrica finansija ne zna ko treba da plati 90 miliona maraka Slovencima

Objavio

u

By

Ministrica finansija u Vladi Republike Srpske, Zora Vidović smatra kako bi Elektroprivreda Republike Srpske trebalo da plati 90 miliona maraka slovenačkom “Vijaduktu”, a po osnovu nedavno završene arbitraže u Vašingtonu.

Ona nije objasila zašto bi ERS trebao da snosi odštetu za jednostrano raskinutu koncesiju.

Iako su zastupnici slovenačke firme uputili zahtjev za isplatu novca, gdje će se uskoro za svaki mjesec kašnjenja plaćati kamata od pola miliona maraka, ona kaže kako nije puno upoznata sa ovim slučajem.

“Nisam puno upoznata sa istorijom tih dešavanja. Angažovali smo određene eksperte da vidimo šta se tu dešava, ali po mojoj procjeni to ne bi trebao da snosi budžet nego Elektroprivreda”, kazala je ona danas.

Podsjećamo, Republika Srpska izgubila je 90 miliona KM u sporu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, po tužbi slovenačkog preduzeća „Vijadukt”, a zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Vijadukt“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

Izvor: Capital

Nastavite čitati

Politika

BEGIĆ SUTRA RADI VELIKU STVAR: Mnogi ovo nisu očekivali, SVE JE SPREMNO

Objavio

u

By

Ivan Begić, bivši odbornik PDP-a u Skupštini Banjaluke kandidovat će se za predsjednika Republike Srpske.

Najavio je da će sutra kao nezavisni kandidat podnijeti aplikaciju za predsjednika (potpredsjednika) RS.

Istaknuto je i to da potpise podrške i prijavu kandidature za predstojeće Opće izbore planira sutra predati Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u 12:00 sati.

Podsjetimo, Ivan Begić se nakon eksplicitnog privatnog snimka povukao iz javnosti i politike, vratio mandat odbornika koji je osvojio na listi PDP-a u decembru prošle godine.

Ipak, mediji su nakon toga pisali da se Begić predomislio te zatražio vraćanje mandata.

Prema dokumentu koji je tada objavljen, Begić je naveo da je zahtjev podnesen u vrijeme kad je bio pod stravičnim pritiskom i bio izložen neljudskim i ponižavajućim postupcima.

Ova kandidatura ukazuje na to da Begić ne odustaje od politike, ali prema svemu sudeći sada nastupa kao nestranački kandidat.

Izvor: N1

Nastavite čitati

Trending