Pratite nas

Politika

Bjelica o otmici: Prijetili mi Gvantanamom

Objavio

u

Kada je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik u javnosti predstavio scenario svoje otmice kao sljedeću fazu “disciplinovanja” nakon uvedenih britanskih sankcija, podsjetio je na slučaj Milovana Bjelice, aktuelnog načelnika Sokoca. Bjelicu su međunarodne trupe bukvalno na ulici 2004. godine kidnapovale i odvele na, njemu nepoznatu, lokaciju. Sjetio se torture kojoj je bio podvrgnut i u razgovoru za Pečat otvorio je dušu.

Bjelica nema dilemu da je iza njegovog hapšenja stajala britanska obavještajna služba, jer je prethodno bio smijenjen od strane Britanca Pedija Ešdauna, a da su izvođači radova bili američki vojnici.

– U dva navrata ukupno su me držali 60 dana na meni nepoznatoj lokaciji. Smješten sam u jedan kontejner koji je zelenom selotejp trakom bio podijeljen na pola. U tu drugu polovinu nisam smio da pređem. Nisam znao ni kada je dan ni kada je noć. U početku nisam imao ni krevet ni stolicu. Bila su samo vrata i erkondišn koje je često puštao hladan vazduh, a nekada vreo – priča Bjelica.

Navodi da je u pokušaju da odredi koliko je dana prošlo nakon svakog trećeg obroka noktom zarezivao crticu u mali crkveni kalendar koji je imao sačuvan kod sebe.

– Poturali su mi papire i govorili da napišem državu, spisak porodice i prijatelja, kao i novčani iznos u zamjenu da kažem gdje je Radovan Karadžić – kaže Bjelica.

On dodaje da se nije moglo spavati od glasne muzike koju su puštali 24 časa dnevno. Svaki dan su, kako je rekao, suočavao sa istragom i bio podvrgnut prijetnjama da će biti odveden u američki zatvor Gvantanamo ako ne kaže gdje je Radovan Karadžić.

– Nisu me mogli slomiti i na kraju su me pustili 14. juna. Nakon toga sam otušao u Beograd na VMA da bih uradio pretrage i provjerio kakvo mi je zdravlje. Tada su mi ustanovili kamen u žuči koju sam morao operisati – ističe Bjelica.

Ali, 30. avgusta 2004. slijedi novo hapšenje.

– Bez ikakvog prava i zakona, bez dokazane krivice, opet su me držali mjesec dana. A, sada prijete i srpskom članu Predsjedništva BiH i i predsjednici Republike Srpske. Mogu pričati da su to pojedinačne mjere i sankcije, da se ne odnose na narod i Republiku Srpsku, ali to je sve udar na narod – kaže Bjelica.

On poručuje da su ove sankcije uvedene kako bi se oslabila Republike Srpska i kako bi se prenijelo još nadležnosti na nivo BiH.

Bjelica upozorava zvaničnike Srpske koji, kako kaže, dosljedno brane interese Republike Srpske, da lako mogu proći kroz sličnu golgotu, da može doći do njihovog kidnapovanja, pa čak i likvidacije.

– Sada su neophodni jedinstvo i sloga da bi se sačuvale institucije Srpske u onom kapacitetu koji sada imamo, a težiti da se vrate one nadležnosti koje su joj dodijelljene Dejtonskim sporazumom – zaključio je Bjelica.

Izvor: Srna

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Novi verbalni obračun Dodika i Trivićeve: Da li su sada pretjerali?

Objavio

u

By

Marinika Tepić Republike Srpske nije izdržala nijedan dan, izjavio je Milorad Dodik, lider SNSD-a, aludirajući na Jelenu Trivić, potpredsjednicu PDP-a i njene kritike iznesene povodom najavljene pomoći od po 100 KM za mlade, borce i penzionere.

Dodik je naveo da su “histerija i bijes njen odgovor na povećanje plata, penzija i primanja boraca”.

“Histerija i bijes su njen odgovor na najavljenu pomoć mladima, borcima i penzionerima. Histerija i bijes su njen odgovor na stabilnu makroekonomsku situaciju, na stabilan budžet i institucije Republike Srpske”, napisao je Dodik na Twitteru.

Kako je naveo, to je njen odgovor i na najveći broj zaposlenih, 120 kilometara autoputeva i na izgrađene bolnice u svim regionalnim centrima.

“Ko zna da li Marinika nešto zna o tome, ili apsolutno ništa ne zna”, istakao je Dodik.

Komentarišući izjavu Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, istakla je da “histerija i bijes Milorada Dodika, agenta hrvatskih službi, pokazuju paniku u kojoj se ta individua nalazi”.

“Panika je izazvana mojom kandidaturom za predsjednicu Republike Srpske, kao i mojim ukazivanjem na njegove prevarantske pokušaje obmane naroda koji on više ne može, kao i do sada, lagati i žrtvovati za one kojima služi”, rekla je Trivićeva.

Istakla je da je Dodik zaboravio da su upravo on i njegova kleptokratska bulumenta doveli penzionere, borce, radnike, mlade i sve ostale građane gotovo do prosjačkog štapa.

“O kakvoj ekonomskoj politici priča Dodik kojeg bih mogla poistovjetiti sa mnogim izdajnicima i slugama raznih okupatora koji su imali namjeru da unište srpski narod, ali to neću učiniti, jer sam ja, za razliku od njega, političarka, a ne agent opasnih djela. Dodik je prošlost, retrogradna snaga koja odlazi. Pred nama je budućnost, a pred Dodikom odlazak u nečistu političku prošlost”, dodala je ona.

izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

Politika

Dojave o bombama u školama širom zemlje

Objavio

u

By

Od jutros je više osnovnih, kao i jedna srednja škola dobila dojavu o bombi. Roditelji su nešto pre sedam časova obavešteni da danas njihova deca neće ići u školu upravo zbog ovih dojava.

„Zbog dojave o postavljenoj bombi u školi, molim vas da obavestite decu i roditelje da prva smena ne može imati nastavu, dok se ne proveri od strane MUP bezbednosti istinitost ovoga. Molim vas da svi pratite obaveštenja i mejlove kako biste bili u toku – navodi se u obaveštenju OŠ „Vladimir Rolović“.

Osim ove, dojave su stigle i u škole „Kralj Petar Drugi Karađorđević“ u Marulićevoj ulici, „Đura Jakšić“, „Danilo Kiš“, „Sveti Sava“, „Drinka Pavlović“, „Kosta Abrašević“, „14. oktobar“, „Dragan Lukić“, „Vladislav Ribnikar“, „Skadarlija“, kao i u OŠ „Vasa Pelagić“.

Prema pisanjima medija, dojave o bombama stigle su svim osnovnim školama u Beogradu, a roditelji dece koje pohađaju neke od ove tri oglasili su se na Tviteru.

Kako javljaju čitaoci Nova.rs, direktorka OŠ “Kralj Petar Drugi Karađorđević”, svi učenici treba da dođu u škol po redovnom rasporedu, gde će se nastavnicima u dvorištu škole sačekati pregled prostorija od strane policije.

Roditeljima učenika OŠ “14. okotbar” jutros u sedam časova se obratila učiteljica, sa istim obaveštenjem.

“Pola grada, a mi među njima je dobilo dojavu o bombi uškoli. Dok se sve ne proveri nema ulaska u školu”, napisala je učiteljica.

Osnovne škole nisu jedine, s obzirom na to da je dojavu dobila i srednja Poljoprivredna škola PK Beograd.

Kako je objavljeno na Instagram stranici Serbia live Beograd rezerva, dojava je stigla i u Tehničku školu GSP, a na objavljenoj fotografiji se vidi da su deca ispred zgrade.

Zvaničnih informacija o ovim slučajevima još uvek nema, s obzirom na to da pripadnike MUP-a nismo uspeli da dobijemo.

Nastava nije ni počela, a deca koja pristižu vraćaju se kući.

O dojavi su obaveštene nadležne službe i predstoji pretraga specijalizovanih ekipa, piše RTS.

Izvor: Nova.rs

Nastavite čitati

Politika

Dodik i Trivićeva zaratili zbog 100 maraka: Ko je histerični izdajnik i uzurpator?

Objavio

u

By

Histerija i bijes Milorada Dodika, agenta hrvatskih službi, pokazuju paniku u kojoj se ta individua nalazi, poručila je Jelena Trivić, potpredsjednica PDP i kandidatkinja opozicije za funkciju predsjednika Republike Srpske.

Panika je izazvana mojom kandidaturom za predsjednika Republike Srpske, kao i mojim ukazivanjem na njegove prevarantske pokušaje obmane naroda koji on više ne može, kao do sada, lagati i žrtvovati za one kojima služi – poručila je Trivićeva, reagujući na Dodikovu raniju objavu na Tviteru.

Naime, Dodik je nazvao Trivićevu “Marinikom Tepić Republike Srpske” i naveo da su “histerija i bijes njen odgovor na povećanja plata i penzija” kao i na najavu da će borci, penzioneri i mladi ljudi u Srpskoj dobiti pomoć.

Sve je, podsjećamo, počelo nakon što je Dodik najavio da će svim borcima, penzionerima i mladima u dobi od 18 do 30 godina iz budžeta biti podijeljeno po 100 KM, što je u PDP ocijenjeno kao “bezočan pokušaj kupovine naklonosti pre izbore”.

Odgovarajući na Dodikove reakcije, Trivićeva sada njega optužuje za bijes i histeriju.

– Histerični, bijesni i prestravljeni Dodik zaboravio je da su upravo on i njegova kleptokratska bulumenta dovela penzionere, borce, radnike, mlade i sve ostale građane gotovo do prosjačkog štapa – poručila je Trivićeva.

Ona se pita o kakvoj ekonomskoj politici priča Dodik, kojeg bi, kako kaže, “mogla poistovjetiti sa mnogim izdajnicima i slugama raznih okupatora koji su imali namjeru da unište srpski narod”.

– Mogla bih, ali to neću učiniti, jer sam ja, za razliku od njega, političarka, a ne agent opasnih djela – napisala je Trivićeva u svojoj reakciji.

Dodala je da bi Dodik “trebao da poradi malo na pismenosti”, te da je on, kako tvrdi Trivićeva “poodavno dešifrovan.”

– Dodik je prošlost, retrogradna snaga koja odlazi. Narod, a i ja sa narodom, idemo ka vremenu bez njega, najvećeg uzurpatora i izdajnika, predatora vlastitog naroda. Pred nama je budućnost, a pred Dodikom odlazak u nečistu političku prošlost- navodi Jelena Trivić.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending