Pratite nas

Region

BLOKADA U BEOGRADU! Radnici “Fijata” blokirali auto-put, odbili razgovor sa premijerkom

Objavio

u

Nekoliko stotina “Fijatovih” radnika oko 13 časova blokiralo je saobraćaj u oba smjera na autoputu kod beogradskog Sava centra u znak protesta zbog neuspjelih pregovora sa Vladom i kompanijom “Stelantis”.

Zoran Miljković, predsjednik Samostalnog sindikata “Fijat plastik”, kaže da više ne žele da pričaju sa premijerkom, već sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da se neće razići dok im se ne ispune zahtjevi. Oni pozivaju i druge da dođu i da im se pridruže.

Radnici se protive ideji da budu prebačeni na rad u Slovačku do 2024. godine, traže veće otpremnine i da se zaštićene kategorije radnika izuzmu iz socijalnog programa.

Zahtijevaju i da se radnici koji budu višak zaposle u drugim firmama do 50 kilometara od Kragujevca, kao i da bude obezbijeđene minimalne zarade za radnike koji žele da ostanu u fabrici i u tranzicionom periodu, do početka proizvodnje električnog vozila 2024. godine.

Odbili sastanak sa Vučićem u subotu

Radnici “Fiata” odbili su, kako su njihovi predstavnici saopštili novinarima, ponuđeni sastanak sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem u subotu, i nastavili protest.

Oni traže da sastanak sa predsjednikom bude održan već večeras i najavulju da neće prekidati protest i blokadu auto-puta kod Sava centra, a koja traje još danas od 13 časova.

Kako kažu, neće se razići sve dok im se neko iz predsjednikovog kabineta lično ne obrati.

Radnici Fiata traže da se ispune njihovi zahtjevi, a prije svega da oni koji ne žele da rade u Fiatovim fabrikama u inostranstvu mogu da zadrže posao u Kragujevcu, kao i da se za one koji ostanu bez posla postigne dogovor o višim otpremninama.

Vlada: Radnici “Fijata” traže 2.000 evra za otpremnine

Radnici i sindikati “Fijata” su odbili predlog premijerke da danas dođu na razgovore u Vladu Srbije u 16.30 sati i umjesto toga blokiraju Gazelu, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

– Sami su ustali od stola i prekinuli pregovore sa Vladom, a danas su duplirali zahtjeve i traže 2.000 evra otpremnine po godini radnog staža. – poručili su iz Vlade Srbije.

Radnici, kako kažu, traže da se ispune njihovi uslovi, prije svega da radnici koji ne žele da rade u inostranstvu mogu da zadrže posao u Kragujevcu, a i da se za one koji ostanu bez posla postigne dogovor o otpremninama.

– Prvi naš zahtjev je da ostanemo da radimo u našoj fabrici i mi hoćemo da radimo, ali ne pod ovim uslovima da nas tjeraju u Slovačku na dvije godine – rekao je predstavnik radnika “Fijata” Ðorđe Milojević.

On je potvrdio da ih premijerka pozvala na razgovor, ali smatraju da je termin koji im je ponuđen za njih kasan.

Milojević je za Tanjug rekao i da su se radnici sa premijerkom Brnabić čuli sinoć oko 20 sati, kao i jutros oko sedam i tražili sastanak, kako ne bi dolazili za Beograd, a da im je premijerka rekla da može da ih primi danas oko pet sati što je, kaže Milojević, kasno.

– Tražimo od Vlade da nas ponovo pozove, da nam daju pisane garancije da će naši zahtjevi biti ispunjeni – kazao je on.

On je dodao da ovog puta radnici očekuju i od predsednika Aleksandra Vučića da im se obrati.

Prema riječima Milojevića potrebno je da se zbrinu svi ljudi kojima je radno mjesto ugroženo, a riječ je oko 1.600 ljudi.

Protest se za sada odvija bez incidenata, a protestanti propuštaju vozila Hitne pomoći.

Region

Majka sa komšijom savladala manijaka do dolaska policije “Pratio je djevojčicu (12), pa je vukao za ruku da je vodi na piće”

Objavio

u

Ovo je samo početak alarmante poruke koja je osvanula u jednoj zatvorenoj Fejsbuk grupi, a koju je objavila jedna mama iz Beograda.

Ona je navela da je njenu kćerku u večernjim satima, oko 20.30, čovjek star oko 60 godina zaustavio njeno dijete od 12 godina i vukao je za ruku da je vodi na piće.

U objavi takođe piše:

– Prije dva dana je zaustavio da joj kaže da je jako lijepa, a onda je pratio dva dana da bi je zaustavio kod Marijela… Pozvala sam policiju i oni su otišli da ga traže… Šokirana od cijele situacije ostala sam da sjedim na terasi sa kćerkom, mojom majkom i komšijom… Slučajno smo pogledali ko prolazi ulicom i vidjeli čovjeka duge sijede kose vezane u rep u crnoj majici i crnim pantalonama… Pitala sam kćerku da li je to taj čovjek i ona mi je potvrdila da jeste… Trčali smo da ga zaustavimo, komsija je uzeo štanglu jer je krenuo da bježi… Držali smo ga dok je stigla policija… – napisala je ona sinoć i dodala da će danas ujutru dijete odvesti u Bijelu kuću da da izjavu.

– Ako je zaustavio još neko dijete, prijavite obavezno – apelovala je uplašena majka, prenosi Blic.

Nastavite čitati

Region

TUGA DO NEBA! Grom ubio devetogodišnje dijete

Objavio

u

Devetogodišnje dijete stradalo je od udara groma u selu Kradenik u opštini Bijelo Polje, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

Iz policije navode da je dijete stradalo prilikom obavljanja poljoprivrednih radova.

Istraga o nesreći je u toku.

Izvor: Srpska info

Nastavite čitati

Region

SNAŽNO NEVRIJEME ZA SAMO 10 MINUTA NAPRAVILO HAOS! Dijelovi Niša pretvoreni u jezera FOTO/VIDEO)

Objavio

u

Dugo očekivana kiša konačno je pala oko 16 sati u Nišu, a nije izostao ni grad.

Međutim, koliko god da su stanovnici uživali u rashlađenju, izgleda da ih je sada zadesila druga muka jer je već nakon 10 minuta od padavina napravljen “potop” u tom gradu.

Poslije nevremena koje je protutnjalo Nišom pojedine ulice ostale su pod vodom zbog ogromnih padavina.

Izvor: Kurir

Nastavite čitati

Trending