Pratite nas

Društvo

Bogati u Srpskoj moći će da otkupe kaznu zatvora

Objavio

u

Kazna zatvora do godinu dana u Srpskoj ipak će moći da bude zamijenjena novčanom, iako su se radna grupa Vlade RS i dio stručne javnosti, u skupštinskoj i javnoj raspravi, žestoko protivili takvom rješenju koje neki smatraju koruptivnim.

Usvojeni amandman izložio je potpredsjednik NSRS iz Ujedinjene Srpske, advokat Milan Petković.

On za Srpskainfo objašnjava da osuđeni, tek kada bude izrečena zatvorska kazna, ima mogućnost da podnese zahtjev sudu, koji će donijeti odluku o zamjeni kazne i ostavlja se rok za plaćanje. Petković uvjerava da nema razloga za bojazan da bi se optuženi za krupnija krivična djela mogli izvući s godinom dana zatvora, koja bi potom bila novčano otkupljena, a osuđeni ostao na slobodi.

– Sud nikad neće izreći godinu dana zatvora za mrtvu glavu – kategoričan je Petković.

U čemu je smisao ove zakonske mogućnosti? Petković podsjeća da se još na pravnom fakultetu uči da su kratkotrajne kazne zatvora „seminar kriminaliteta“. To znači da kazne do godinu dana zatvora “nemaju nikakav efekat na onoga ko je osuđen”.

Usvojeni amandman izložio je potpredsjednik NSRS iz Ujedinjene Srpske, advokat Milan Petković.

On za Srpskainfo objašnjava da osuđeni, tek kada bude izrečena zatvorska kazna, ima mogućnost da podnese zahtjev sudu, koji će donijeti odluku o zamjeni kazne i ostavlja se rok za plaćanje. Petković uvjerava da nema razloga za bojazan da bi se optuženi za krupnija krivična djela mogli izvući s godinom dana zatvora, koja bi potom bila novčano otkupljena, a osuđeni ostao na slobodi.

– Sud nikad neće izreći godinu dana zatvora za mrtvu glavu – kategoričan je Petković.

U čemu je smisao ove zakonske mogućnosti? Petković podsjeća da se još na pravnom fakultetu uči da su kratkotrajne kazne zatvora „seminar kriminaliteta“. To znači da kazne do godinu dana zatvora “nemaju nikakav efekat na onoga

– Naprotiv, osuđenik samo vidi da to nije toliko strašno i da mu podstreka da i ubuduće čini krivična djela. Istovremeno, boraveći kratkotrajno u zatvoru, on upoznaje ljude iz kriminalnog miljea kojima, kada izađe iz zatvora, često služi kao produžena ruka, završava neke kriminalne radnje. Na drugoj strani, prema Zakonu o radu, za kazne zatvora preko šest mjeseci automatski se dobija otkaz ugovora. Dakle, ljudi kada dobiju devet mjeseci zatvora, odleže šest mjeseci, jer nakon dvije trećine mogu da dobiju uslovni otpust, ali ostanu bez posla, stigmatizuje ih okolina, a apsolutno nemamo nikakav efekat – ubijeđen je Petković.

Iz prakse navodi primjer mladog vozača iz Gradiške kome je, dok je vozio trijezan i poštujući ograničenje brzine, pred automobil istrčao pješak.

– Čovjeku je potvrđena presuda od šest mjeseci zatvora. Mora da leži najmanje četiri meseca, ostaće bez posla. O takvim slučajevima pričamo. Tamo gdje je, primjera radi, vožnja u alkoholisanom stanju rezultirala smrtnim ishodom, kao što je posljednji slučaj saobraćajne nesreće u Prnjavoru, sud u takvim slučajevima uvijek izriče po nekoliko godina zatvora – poručuje Petković.

Dan zatvora

Govoreći o finansijskoj strani priče, kaže da, prema zvaničnim podacima, dan zatvora državu košta 70 KM, a zamjenom kazne zatvora novčanom, država naplaćuje 50 KM po danu od onoga ko se odluči za ovu opciju.

– Nije tačno da je to samo za bogate. Jer, i za siromašne u zakonu postoji mogućnost zamjene zatvorske kazne za rad u javnu korist na slobodi. S jedne strane, pooštrena je kaznena politika jer je uvedena doživotna kazna za najteža krivična djela, a na drugoj strani za kazne do godinu dana pronađeni su blaži načini izdržavanja kazne – dodaje Petković.

Podsjećamo da je u ranijem zakonu dan zatvora mogao da se otkupi za 100 KM.

Istovremeno, Ivanka Marković, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i poslanik SDS u Narodnoj skupštini, žestoko se protivila izmjenama Krivičnog zakonika RS amandmanom Ujedinjene Srpske, jer ga smatra potencijalno koruptivnim.

– Ovim rješenjem dobili smo sljedeće: onaj ko ima para platiće 18.250 KM, jer se zamjena kazne zatvora do jedne godine vrši tako da se jedan dan zatvora mijenja sa 50 KM, i on neće ići u zatvor, već će slobodno da se kreće gradom, bez obzira za koju vrstu krivičnog djela je osuđen. Prema usvojenom amandmanu, učinilac bilo kojeg krivičnog djela koji je osuđen na kaznu zatvora do jedne godine ima mogućnost da podnese zahtjev sudu da se njegova kazna mijenja novčanom kaznom, odnosno da se „otkupi“, a ja vjerujem da će takva odluku biti donesena u skoro svakom slučaju – kaže Markovićeva za Srpskainfo.

Na čemu temelji ovakve tvrdnje? Markovićeva podsjeća da je slična praksa postojala i ranije, ali da je kao loša izbačena usvajanjem novog Krivičnog zakonika Srpske 2017.

– Dešavalo se u praksi da se štimaju kazne zatvora tako što se između tužilaštva i optuženog i njegovog branioca postigne sporazum o  priznaju krivice kojim se sudu predloži izricanje kazne ispod zakonskog minimuma predviđenog za to krivično djelo, odnosno da se za krivično djelo izrekne kazna zatvora šest mjeseci i da se onda otkupi.

U praksi sudova u BiH je zabilježen slučaj da je učiniocu za ratni zločin izrečena kazna zatvora do jedne godine koju je onda on „otkupio“, a u praksi sudova u RS imamo i presudu kojom je nastavnik osuđen za krivično djelo na štetu polnog integriteta svoje učenice, pri čemu mu je sud ublažio kaznu ispod zakonskog minimuma i izrekao kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, koju je nastavnik „otkupio“.

Postavlja se pitanje kakva je tu generalna prevencija kada poručujete da onaj ko ima para, ko je bogat i ko može da otkupi kaznu zatvora, neće ići u zatvor, iako je sud prilikom odlučivanja o vrsti i visini krivične sankcije uzeo u obzir sve okolnosti tog slučaja i zaključio da mu treba izreći kaznu zatvora upravo zbog postizanja svrhe kažnjavanja, odnosno generalne i specijalne prevencije – dodaje Markovićeva.

Pored toga, dodaje Markovićeva, postoji mogućnost da se izrečena kazna zatvora do jedne godine mijenja alternativnom mjerom “rad u javnom interesu”, koja se izvršava nakon radnog vremena osuđenog, ili u dane vikenda, tako da on i dalje obavlja svoje redovne obaveze, a u slobodno vrijeme obavlja rad u javnom interesu.

– Ako dodamo i obavezu suda da prilikom izricanja kazne zatvora do šest mjeseci prvo mora provjeriti da li bi u konkretnom slučaju svrha kažnjavanja bila postignuta novčanom kaznom i da li bi je osuđeni mogao izvršiti, pa ukoliko odgovor na postavljeno pitanje bude pozitivan, onda je sud dužan da izrekne novčanu kaznu, a ne kaznu zatvora, onda je očito da je Krivični zakonik iz 2017. predvidio mnogo mogućnosti za zamjenu kazne zatvora do jedne godine, a oni su vratili ovu koruptivnu odredbu u KZ – zaključuje Markovićeva.

Nivo BiH

Predlagači ovakve zakonske odredbe tvrde da se na taj način izjednačava položaj počinilaca krivičnih djela, jer otkup kazne postoji u zakonima FBiH, Distrikta Brčko i na nivou BiH.

Prof. Marković kaže da je tačno da postoji, ali naglašava da su to pogrešna rešenja koja nema nijedna od zemalja u okruženju.

Odgovarajući na ovakve stavove, Milan Petković kaže da je Markovićeva profesor, ali da nikada nije bila sudija, tužilac ni advokat, i da stvari posmatra samo sa teoretske strane.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Potvrda iz sudskog registra: Vlasnik ATV-a PROINTER

Objavio

u

Nakon jučerašnjih medijskih pisanja o vlasničkoj strukturi Alternativne televizije portal Insajder.in provjerio je šta kažu zvanični podaci.

Prema zvaničnim podacima kao vlasnici Alternatvine televizije vode se sljedeće firme: 

K-2 audio uslude d.o.o.

Alternativna televizija d.o.o.

Grand-trade d.o.o.

Integra inženjering d.o.o.

Prointer ITSS d.o.o.

Kao prethodni vlasnici vode se: Danko Matić, Darko Aleksić, Dragana Banjac, Nataša Tešanović i Slaviša Krunić.

Zanimljiva je činjenica, prema pisanju tog portala, da se jedan od vlasnika ATV-a vodi Prointer ITSS, kontraverzna firma koju često u javnosti dovode u vezu sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode“, rekao je, između ostalog, Dodik odgovarajući opozicionim poslanicima u julu 2019. godine misleći na Prointer ITSS.

(BN) 

Nastavite čitati

Društvo

Nakon pisanja našeg portala Trbić ipak ostaje urednik na ATV-u!?

Objavio

u

Nenad Trbić, urednik informativnog programa ATV-a smijenjen je sa te funkcije ekspresno, nakon gostovanja Draška Stanivukovića u emisiji ,,1 na 1” ove televizije.

Do tih saznjanja je došao naš portal te jutros objavio tu informaciju.

Kako isti izvor tvrdi, nakon našeg pisanja sazvan je hitan sastanak na kome je zaključeno da bi negativne konotacije u javnosti imala Trbićeva smjena te je on ipak ostavljen na ATV-u.

Nakon naše vijesti stigla je reakcija iz ATV da Nenad Trbić nije smijenjen niti su o njegovoj smjeni zbog gostovanja gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića rukovodstvo i vlasnici ATV ikada razmišljali.

Takođe odbacuju i tvrdnju da je „vlasništvo nad ATV odnedavno zvanično preuzela firma Sirius d.o.o. Igora Dodika, kako  je to prenijela Banjaluka-24. com.

Izvori iz te kuće tvrde, da su gazde te kuće, ako ne zvanični, onda oni u sjeni, promijenili odluku o smjeni Trbića jer su mišljenja da im to donosi još više štete u javnosti.

Nastavite čitati

Društvo

Nastavljeno uređenje: Košenje trave u centru

Objavio

u

Foto: GUBL

U okviru pojačanih aktivnosti na uređenju grada, počelo je košenje trave u užem centralnom jezgru i parkovima.

Nastavljeno je i pojačano čišćenje grada, ali i pranje javnih površina i ulica, kako bi grad bio što uređeniji pred obilježavnje 22. aprila – Dan grada.

Nastavite čitati

Trending