Pratite nas

Politika

BORCI MATIRALI DODIKA: Ovo njihova velika pobjeda, SADA IM MORA OVO UČINITI

Objavio

u

Narodna skupština Republike Srpske uskoro bi trebala da održi posebnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o statusu i pravima boraca Vojske Republike Srpske.

Potvrdili su ovo juče predstavnici opozicionih partija u parlamentu Srpske koji su skupili 28 potpisa podrške inicijativi za održavanje posebne skupštinske sjednice o pravima demobilisanih boraca.

Poručili su da je više od 14.000 demobilisanih boraca nezaposleno i da to dovoljno govori o njihovom socijalnom statusu.

Poslanik SDS, Davor Šešić istakao je da nakon ovoga treba da zasjeda Kolegijum Narodne skupštine RS koji treba da odredi datum održavanja posebne sjednice, kao i da predloži dnevni red. Šešić smatra da dnevni red treba da predlože boračke organizacije.

– Prvo bi trebalo održati nekoliko rundi sastanaka sa boračkim organizacijama kako bi se što bolje isprofilisale teme. Upravo bi boračke organizacije i trebale da budu uvodničari i da one kažu sve što tišti ovu populaciju. Ako ne mogu da se obrate sve organizacije, treba omogućiti da ih se obrati bar desetak. Nakon toga bi svi zajedno trebali da diskutujemo o problematici s kojom se boračka populacija susreće – ističe Šešić za Srpskainfo.

On dodaje da očekuje pritisak ili neku vrstu opstrukcije iz vlasti kada je u pitanju ova posebna sjednica, prevenstveno preko boračkih organizacija na koju ima uticaj.

– Ne znam na koji način ali očekujem da će biti opstrukcija. Tome u prilog ide činjenica da inicijativu nisu potpisali predstavnici vladajuće većine, što znači da ih ne interesuje kako demobilisani borci živi – tvrdi Šešić.

Predsjednik Predsjedništva BORS, Aleksandar Savić ponovio je svoj raniji stav da je svaka sjednica posvećena borcima dobrodošla, te najavio da će doći na nju kada bude zakazana. Na pitanje koje će teme predložiti, Savić ističe da će vjerovatno biti dosta tema, a jedna od njih će svakako biti i projekcija budžeta za 2021 godinu.

– Treba razgovarati i o drugim aktuelnim pitanjima koji su vezani za boračku populaciju. Treba iznalaziti rješenja koja su moguća da bi boračka populacija imala bolji status. Više ljudi više ideja i zbog toga je NSRS idealno mjesto da se razgovara o ovoj temi i dođe do konkretnih zaključaka – kaže Savić za Srpskainfo.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

SRAMNO! Građani jedva preživljavaju, a evo koliko ručak plaćaju PARLAMENTARCI BiH!

Objavio

u

BH parlamentarci žive u paralelnom svijetu koji nema dodira sa životom običnih građana BiH, na njih ne utiče ni rast cijena niti svakodnevna poskupljenja.
Pored enormnih primanja i dodatnog povećanja plata u pauzama između sjednica, u restoranu koji se nalazi u sklopu Parlamenta, mogu ručati za nepunih 10 KM.
Ukoliko su ljubitelji kuvanih jela za čorbu će platiti 1,50 KM, za gotovo jelo od 4 do 4,50 KM, a za salatu 1 KM.
Desert ili sladoled košta samo 1,50 KM.
Plata državnog paralamentarca kreće se od 4.200 pa do skoro 5.000 KM. Mjesečno uz platu 57 parlamentaraca dobija i paušal od 714 KM, topli obrok od 100 do 132 KM. Oni koji putuju do Sarajeva imaju pravo na naknadu prevoza i odvojen život.
Za godišnji odmor svi parlamentarci dobiju po 300 KM regresa.

foto/facebook

Banjaluka24

Nastavite čitati

Politika

DŽAFEROVIĆ OPET ZVECKA ORUŽJEM: „NATO snagama ne treba saglasnost Srpske“

Objavio

u

Bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović rekao je da NATO može da djeluje u BiH bez saglasnosti Republike Srpske.

– NATO štab u Bosni i Hercegovini, postoji na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a uz to ima već raniji pristanak vlasti Bosne i Hercegovine za svoje djelovanje. NATO štab, pravnim aranžmanima koji regulišu ovo pitanje, ima pravo i obavezu da širi svoje kapacitete, po svojim procjenama bezbjedonosne situacije u BiH, te mu za to nije potrebna saglasnost vlasti BiH, a naročito mu nije potrebna saglasnost vlasti entiteta – kazao je Džaferović.

On podržava najavu da će britanske snage doći u BiH.

– Pozdravljam odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva o slanju vojnih eksperata, kojim će se osnažiti NATO štab u Bosni i Hercegovini, te pružiti praktična podrška našoj zemlji u borbi protiv sajber prijetnji – rekao je Džaferović.

Ponovo je iznio zapaljjuće izjave.

– Ako Dodik i društvo misle da mogu ići u projekat rušenja Dejtonskog sporazuma i ustavnog poretka, a da u tome neće biti zaustavljeni, grdno se varaju – naveo je on.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik danas je izjavio da ne postoji nijedan legalan put kojim bi britanski vojni stručnjaci ušli u Bosnu i Hercegovinu, ali da je to manir stare kolonijalne sile koja nikada nije kucala na vrata svojih kolonija, kako oni Bosnu i Hercegovinu očigledno vide.

Izvor:Novosti.ba

Nastavite čitati

Politika

STRUČNJAK OCIJENIO: “BiH i Srbiji će biti ponuđeno da uđu u NATO! Postavljena nam je zamka”

Objavio

u

Profesor geopolitike Srđan Perišić ocijenio je da bi promjena politike neutralnosti i svrstavanje na stranu protiv Rusije Srbiju i Republiku Srpsku pretvorilo u strane u sukobu koji se vodi u Ukrajini, dodajući da će i Beogradu i Banjaluci biti ponuđeno da uđu u NATO.

Perišić je na današnjoj tribini “Srbija i Srpska u pozadini globalnog sukoba u Ukrajini” rekao da procjenjuje da će Srbima, odnosno Srbiji i Republici Srpskoj biti ponuđen ulazak u mini-integracije u regionu i u NATO, budući da je evidentno da od učlanjenja zemalja zapadnog Balkana u EU nema ništa.

Prema njegovim riječima, Srbija će dobiti ponudu da uđe u NATO po modelu Bugarske iz Drugog svjetskog rata, kada je ta država bila na strani Hitlerove koalicije, ali je sve vrijeme, izuzimajući dan kada je Crvena armija ušla u Bugarsku, zadržala diplomatske odnose sa Sovjetskim Savezom.

Perišić je naveo da će tako i Srbiji biti ponuđeno da uđe u NATO, a da istovremeno zadrži diplomatske i druge odnose sa Rusijom.

“Poziv u NATO i mini-integracije su dve zamke koje će nam biti nuđene da bi se održavao haos na Balkanu”, ukazao je Perišić.

Perišić kaže da NATO pod rukovodstvom SAD te zamke Srbima priprema zbog održavanja haosa na Balkanu, kojem doprinosi i današnja najava Velike Britanije da će povećati svoje prisustvo u BiH.

Održavanje haosa na Balkanu, kako je objasnio Perišić, povezano je sa pozicijom SAD, zapravo pokušajem Amerike da obnovi svoju hegemoniju u svijetu iz unipolarnog perioda, koju je imala do 2008. godine.

“SAD nemaju drugog izbora nego da izazivaju više mini-haosa na raznim neuralgičnim tačkama planete, među kojima su BiH i Kosovo i Metohija. Izazivajući haos kao glavnu strategiju suprotstavljanja Rusiji i Kini, oni su i angažovali samozvanca Kristijana Šmita da deluje u pravcu smenjivanja političara iz Republike Srpske, a da zauzvrat ponude Srpskoj da popusti po pitanju članstva BiH u NATO”, rekao je Perišić.

Perišić je naveo da oni očekuju da će uspjeti u tome, uz obećanje da niko neće biti isključivan iz političke sfere i izbora ove godine ako Srpska uđe u NATO.

“To su te zamke naše neutralnosti i u Beogradu i u Banjaluci, ali na njih ne smemo da nasednemo, jer u drugom ili trećem koraku, ako bismo naseli, mi bismo prestali da postojimo”, ocijenio je Perišić.

On je ukazao da zato Beograd i Banjaluka neutralnost u ovom ratu moraju da razumiju kao političku neutralnost i da je sačuvaju.

“Ako bi se Srbi, odnosno Srbija i Srpska, svrstali na stranu Zapada, postali bi strana u sukobu i došlo bi do raskola u srpskom narodu, odnosno do rascepa između većine naroda i elite koja ga vodi. Taj raskol bi išao u pravcu demonstracija i raznih oblika protesta. To bi, u svakom slučaju, značilo i političko samoubistvo države”, zaključio je Perišić.

Izvor:BL-portal

Nastavite čitati

Trending