Pratite nas

Politika

Borenović brutalno spustio Stevandića: U podjeli plijena vama je meta Agencija za lijekove; Znamo cijene vakcina, nema više prevara

Objavio

u

– Danas znamo koje su cijene vakcina, ko ih proizvodi i ne može se desiti da se vakcina kupuje po 50 dolara, što biste vjerovatno radili da je cijena nepoznata. Da smo u aprilu znali cijene respiratora, vjerovatno ih ne bi nabavljali po cijeni od 150.000 KM. Nema više magle, laži i prevare u kojoj ćete raditi, svi su parametri poznati i moguće je da zbog toga i kasne vakcine, jasno je tokom sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović replicirao Nenadu Stevandiću koji je optužio Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH za zastoje u procedurama, rekao je Branislav Borenović tokom sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Burna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH obilovala je nizom diskusija, a najviše ih je bilo na temu nabavke vakcina i drugih medicinskih sredstava. 

Poslanik Nenad Stevandić je optužio Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH da je tokom godine dana prespavala pandemiju, očekivala da Savjet ministara radi posao Agencije i da je nabavke usporavala procedurama. 

„Sad kada kasne doze vakcina za Republiku Srpsku zbog špeditera, mislim da je i Agencija za lijekove da napravi pravilnik, jer su ovo hitnoće – ko prvi vakciniše naveliko, izlazi prvi iz krize“, rekao je Stevandić. 

Opštro mu je replicirao Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i poslanik ove stranke u Parlamentu BiH: 

„Odavno nisam čuo toliko neistina i laži od nekoga ko tvrdi da je stručan za ovu oblast. Razlog za to vjerovatno leži u tome što u podjeli stranačkog plijena očekujete da zagrabite Agenciju za lijekove. Od stotina interventnih nabavki, ta agencija je svima koji su dostavili dokumentaciju, završavala sve u najviše dva do tri dana. Agencija za lijekove treba da dobije zahtjev za određenu nabavku. Što ne kažete da do današnjeg dana niti jedan zahtjev za nabavku vakcina nije došao u Agenciju za lijekove? O čemu vi pričate, zašto govorite neistine da neko pravi zastoj i stavljate ljudima metu na čela?“, replicirao je Borenović Stevandiću i nastavio: 

„Zašto ne kažete da je Agencija davala dozvole za nabavku respiratora u roku od 48 sati, a da su neki respiratori stigli tek nakon 105 dana? Ugovor je potpisan početkom aprila, a respiratori su “provozani” okolo sve do kraja juna. O tome ćemo govoriti nakon pandemije, ali i o tome zašto su respiratori plaćani po 150.000 KM“, rekao je Borenović. 

Osporio je Stevandićeve tvrdnje da su nabavke usporene zbog procedura: 

„Izgovor ne mogu biti zakoni, procedure, niti institucije, jer se sve završavalo po hitnim procedurama u roku od 2 dana i u skladu sa zakonom što je i predsjedavajući Tegeltija potvrdio. Pitanje je ko nabavlja vakcine i zašto ih nije nabavio na vrijeme. Poučeni mnogim zloupotrebama iz marta i aprila mjesece, kada su medicinska sredstva nabavljale turističke agencije, pa su instituti za nekoliko miliona maraka takođe naručivali medicinska sredstva koja velo moguće nisu ni došla na krajnje odredište, trebamo biti oprezni, a očekujemo da će Tužilaštva dati zadnju riječ. Danas znamo koje su cijene vakcina, ko ih proizvodi i ne može se desiti da se vakcina kupuje po 50 dolara, što biste vjerovatno radili da je cijena nepoznata. Da smo u aprilu znali cijene respiratora, vjerovatno ih ne bi nabavljali po cijeni od 150.000 KM. Nema više magle, laži i prevare u kojoj ćete raditi, svi su parametri poznati i moguće je da zbog toga i kasne vakcine“, raskrinkao je Borenović Stevandića. 

Podsjećamo, kadrovi na čelu Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i turističke agencije Travel for fun koja je nabavljala medicinske maske, dolaze upravo iz Stevandićeve Ujedinjene Srpske.

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

MIROSLAV POKRENUO BURU Ko je harmonikaš kojeg je Dodik doveo u zgradu Predsjedništva BiH

Objavio

u

Nastup veselog haromonikaša u kabinetu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika izazvao je lavinu komentara.

Muzičar koji je danas zasvirao i zapjevao s Dodikom u Sarajevu je Miroslav Matić iz Banjaluke.

Matić je član orkestra folklornog društva “Masleša”, te dio benda “Matić Orkestar”, koji nastupa na različitim svečanostima.

– Matić Orchestra će vaše slavlje učiniti posebnim i nezaboravnim. Žanr folk, pop, rock, traditional, svadbe, krštenja, rođendani itd. – glasi reklama Matić Orchestra.

Srpski član Predsjedništva BiH raspjevao se juče u zgradi Predsjedništva BiH, pa se na repertoaru našao i poznati hit pjevača Halida Bešlića “Romanija”.

U veselom raspoloženju Dodik, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i članovi Kabineta srpskog člana Predsjedništva pjevali su poznate hitove, među kojima su i “Srpkinja je mene majka rodila”, “Raširi ruke majko stara”.

srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Harmonikaši kolo vode, a korona uzima danak

Objavio

u

Posljednjih nekoliko dana prostor Bosne i Hercegovine ispunjen je brojnim političkim, često i nekorektnim porukama koje se gotovo pa uvijek uspiju zasjeniti brojne druge probleme s kojima se država u cjelini ili jedan njen dio suočavaju.

Uprkos brojnim aferama koje su “na stolu” i čije su žrtve građani Bosne i Hercegovine, politička prepucavanja i potezi osoba koje se u teoriji predstavljaju kao predstavnici naroda u BiH gotovo pa uvijek uspijevaju skrenuti pažnju s aktuelnih pitanja koja se tiču zdravlja i života građana BiH.

Osoba koja vjerovatno u ovom trenutku predstavlja “specijalistu” kada je riječ o ovoj političkoj disciplini jeste predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Posljednjih nekoliko dana, Dodik i kadrovi SNSD-a gotovo pa je “ugušila” aferu “Kiseonik” koja će tako, kao i brojni drugi predmeti, ostati u sjeni političkih besmislica bez jasnog cilja i plana.

Međutim, i pored brojnih političkih poruka koje Dodik u ovom trenutku upućuje, afere koje potresaju Srpsku daleko su od završenih, a posljednja koja se veže za nabavku kiseonika u bolnicama i dalje je ostala nerazjašnjena.

Vlast u Srpskoj tvrdi kako je kisik testiran te da se on može koristiti u liječenju pacijenata.

S druge strane, opozicija i dalje “sipa” optužbe prema vladajućim strukturama UKC RS i vlade Republike Srpske te poručuju kako se bave “izvlačenjima, lažnim i bezveznim objašnjenjem i skretanjem pažnje javnosti na neke druge stvari”.

I pored afere “Kiseonik”, podaci koji dolaze iz Republike Srpske, a koji se tiču zdravstvene i epidemiološke situacije u ovom dijelu Bosne i Hercegovine nikako ne mogu biti optimistični.

Ukoliko se analiziraju samo podaci za posljednja 24 sata, može se primijetiti kako je od 225 laboratorijskih uzoraka na koronavirus zabilježeno 86 novozaraženih.

Ipak, ono što predstavlja mnogo veći problem jeste broj preminulih. Samo u posljednja 24 sata u Srpskoj preminulo je 15 osoba srednje i starije životne dobi od kojih najviše dolazi iz Banje Luke (3).

Ukoliko se analiziraju podaci za posljednjih 15 dana, tačnije od 4. pa sve do 18. oktobra, dolazi se do poražavajuće činjenice – Republika Srpska je siromašniji za 289 građana koji su preminuli od koronavirusa.

Podaci koji bi u civilizovanim i uređenim društvima upalili sve alarme, u Bosni i Hercegovini, postaju samo “obični” dio svakodnevnih zdravstvenih izvještaja koji se javnosti i medijima šalju svakodnevno od početka pandemije.

U međuvremenu, član SNSD-a i “šef svih procesa” unutar Republike Srpske Milorad Dodik, okrenuo se “relaksiranju atmosfere”. Ocijenivši kako je situacija u državi previše napeta, te da se bespotrebno potenciraju sukobi, Dodik je u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine doveo harmonikaša.

Potez koji je Dodik protumačio kao relaksiranje atmosfere, članovi opozicije u Srpskoj, ali i predstavnici vlasti u drugom dijelu BiH ocijenili su kao ponižavanje institucije Predsjedništva, države, a na kraju i građana.

Dok društvo i dalje opterećavaju afere, koje se direktno odražavaju na zdravsteni sistem u Republici Srpskoj, Dodik “harmonizuje” stanje harmonikom.

Instrumentom čiji zvuk, još uvijek uspješno, zaglušuje zvukove zdravstvenih afera koje su i dalje prisutne, koje nisu razriješene, a čije su žrtve građani Republike Srpske.

(Klix  Foto:Klix)

Nastavite čitati

Politika

Danas sjednica Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske: Šta se treba desiti do 28.oktobra?

Objavio

u

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske danas bi trebalo da utvrdi termin održavanja 22. posebne sjednice parlamenta Srpske i prijedlog dnevnog reda.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je ranije da očekuje da će do kraja oktobra u parlament stići prijedlozi izmjena i dopuna zakona u vezi sa vraćanjem nadležnosti Republike Srpske, nakon čega će vrlo brzo biti zakazana posebna skupštinska sjednica.

U Banjaluci je u ponedjeljak održana posebna sjednica Vlade Republike Srpske na kojoj je razmatrana “usmena informacija o zaštiti ustavnih prava Republike Srpske, garantovanih Dejtonskim mirovnim sporazumom”

Ekspertski timovi iz različitih oblasti, imaju za cilj da do 28. oktobra pripreme prijedloge zakona u vezi sa zaštitom ustavnih prava Republike Srpske garantovanih Dejtonom, o kojima će se izjasniti Narodna skupština Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Posebnoj sjednici Vlade prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Kako prenosi BN, na sjednici je bilo riječi o materijalima za posebnu sjednicu, na kojoj je Dodik najavio povlačenje saglanosti na Oružane snage BiH, OBA- UIO BiH, kao i set novih zakona kojima će biti stavljeni van snage zakonska rješenja o Oružanim snagama BiH, OBA- UIO BiH, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH

Prema informacijama poslanika Nebojše Vukanovića od veoma pouzdanih izvora iz Vlade Republike Srpske, na sjednici Vlade se trebalo raspravljati i o Nacrtima Zakona o pasošu, ličnoj karti, državljanstvu Republike Srpske, koji će po hitnoj proceduri početkom novembra biti upućeni u parlamentarnu proceduru i naći se pred poslanicima NSRS

Buka

Nastavite čitati

Trending