Pratite nas

Politika

Borenović brutalno spustio Stevandića: U podjeli plijena vama je meta Agencija za lijekove; Znamo cijene vakcina, nema više prevara

Objavio

u

– Danas znamo koje su cijene vakcina, ko ih proizvodi i ne može se desiti da se vakcina kupuje po 50 dolara, što biste vjerovatno radili da je cijena nepoznata. Da smo u aprilu znali cijene respiratora, vjerovatno ih ne bi nabavljali po cijeni od 150.000 KM. Nema više magle, laži i prevare u kojoj ćete raditi, svi su parametri poznati i moguće je da zbog toga i kasne vakcine, jasno je tokom sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović replicirao Nenadu Stevandiću koji je optužio Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH za zastoje u procedurama, rekao je Branislav Borenović tokom sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Burna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH obilovala je nizom diskusija, a najviše ih je bilo na temu nabavke vakcina i drugih medicinskih sredstava. 

Poslanik Nenad Stevandić je optužio Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH da je tokom godine dana prespavala pandemiju, očekivala da Savjet ministara radi posao Agencije i da je nabavke usporavala procedurama. 

„Sad kada kasne doze vakcina za Republiku Srpsku zbog špeditera, mislim da je i Agencija za lijekove da napravi pravilnik, jer su ovo hitnoće – ko prvi vakciniše naveliko, izlazi prvi iz krize“, rekao je Stevandić. 

Opštro mu je replicirao Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i poslanik ove stranke u Parlamentu BiH: 

„Odavno nisam čuo toliko neistina i laži od nekoga ko tvrdi da je stručan za ovu oblast. Razlog za to vjerovatno leži u tome što u podjeli stranačkog plijena očekujete da zagrabite Agenciju za lijekove. Od stotina interventnih nabavki, ta agencija je svima koji su dostavili dokumentaciju, završavala sve u najviše dva do tri dana. Agencija za lijekove treba da dobije zahtjev za određenu nabavku. Što ne kažete da do današnjeg dana niti jedan zahtjev za nabavku vakcina nije došao u Agenciju za lijekove? O čemu vi pričate, zašto govorite neistine da neko pravi zastoj i stavljate ljudima metu na čela?“, replicirao je Borenović Stevandiću i nastavio: 

„Zašto ne kažete da je Agencija davala dozvole za nabavku respiratora u roku od 48 sati, a da su neki respiratori stigli tek nakon 105 dana? Ugovor je potpisan početkom aprila, a respiratori su “provozani” okolo sve do kraja juna. O tome ćemo govoriti nakon pandemije, ali i o tome zašto su respiratori plaćani po 150.000 KM“, rekao je Borenović. 

Osporio je Stevandićeve tvrdnje da su nabavke usporene zbog procedura: 

„Izgovor ne mogu biti zakoni, procedure, niti institucije, jer se sve završavalo po hitnim procedurama u roku od 2 dana i u skladu sa zakonom što je i predsjedavajući Tegeltija potvrdio. Pitanje je ko nabavlja vakcine i zašto ih nije nabavio na vrijeme. Poučeni mnogim zloupotrebama iz marta i aprila mjesece, kada su medicinska sredstva nabavljale turističke agencije, pa su instituti za nekoliko miliona maraka takođe naručivali medicinska sredstva koja velo moguće nisu ni došla na krajnje odredište, trebamo biti oprezni, a očekujemo da će Tužilaštva dati zadnju riječ. Danas znamo koje su cijene vakcina, ko ih proizvodi i ne može se desiti da se vakcina kupuje po 50 dolara, što biste vjerovatno radili da je cijena nepoznata. Da smo u aprilu znali cijene respiratora, vjerovatno ih ne bi nabavljali po cijeni od 150.000 KM. Nema više magle, laži i prevare u kojoj ćete raditi, svi su parametri poznati i moguće je da zbog toga i kasne vakcine“, raskrinkao je Borenović Stevandića. 

Podsjećamo, kadrovi na čelu Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i turističke agencije Travel for fun koja je nabavljala medicinske maske, dolaze upravo iz Stevandićeve Ujedinjene Srpske.

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

NAJMLAĐI ODBORNICI U AKCIJI Ivan Begić i Miloš Stanišić o stanju u Banjaluci i Bijeljini

Objavio

u

Ivan Begić (PDP) i Miloš Stanišić (DNS), najmlađi odbornici u dva najveća grada u Srpskoj, Bijeljini i Banjaluci i razgovarali su o političkim izazovima u ova dva grada nakon izbora na kojima su pobijedili gradonačelnici iz stranaka koje su opozicija na nivou Republike Srpske.

Mladi gradonačelnici Banjaluke i Bijeljine, Draško Stanivuković i Ljubiša Petrović, bili su prave zvijezde novembarskih izbora, a veliku pažnju javnosti izazvali su i mladi odbornici koji ih podržavaju. 

Begić je široj javnosti poznat po performansima, a Stanišić po atraktivnim fotografijama na Instagramu.

– Bijeljine i Banjaluka su u vrlo sličnoj situaciji. U oba grada gradonačelnici dolazi iz jednog političkog bloka, a skupštinska većina iz drugog. Nažalost, bojim se da će grad trpjeti štetu ako skupštinska većina bude uporno opstruisala donošenje bitnih akata i usvajanje budžeta – kaže Stanišić.

Isto to poručuje i njegov četiri godine mlađi kolega iz Banjaluke.

– Mi smo imali situaciju da nas skupštinska većina poziva na saradnju i kaže da će usvojiti sve ono što je dobro za naše sugrađane, a onda ne podrže izbor zamjenika gradonačelnika ili smanje prihode u budžetu za više od četiri miliona maraka, samo da bi gradonačelniku “pravili probleme” – kaže Begić.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Politika

BANKE: Odluka o zabrani poslovanja sa Dodikom

Objavio

u

Dvije banke u BiH donijele su odluku o zabrani poslovanja sa Miloradom Dodikom.

Ovo otkriva na svom blogu Slobodan Vasković i dodaje da je to urađeno jer se Dodik nalazi na nalazi na američkoj “Crnoj listi”, a jedna od posljedica te činjenice je i zabrana bankama da posluju sa Dodikom.

Dodik je na “Crnu listu” SAD-a stavljen 17.01.2017. godine, “jer ‘minira’ Dajtonski sporazum i predstavlja prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”.

Vasković na blogu ne otkriva banke, koje su donijele takvu odluku, ali navodi da zna o kome se radi.

Dalje navodi da je to “novi udar na Dodika, nakon četiri godine gledanja “kroz prste” po ovom pitanju.

(BN)  

Nastavite čitati

Politika

Ove stranke ulaze u skupštine Doboja i Srebrenice

Objavio

u

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je objavila rezultate glasanja za opštinsku i gradsku skupštinu u Srebrenici i Doboju.

U Srebrenici su prebrojani svi glasovi birača, dok je u Doboju prebrojano 81,13 odsto.

I u Srebrenici i u Doboju najviše glasova ima SNSD – u Srebrenici 2.276 glasova, odnosno 29,74 posto, a u Doboju 11.673, odnosno 44,53 posto.

Nakon SNSD-a u Srebrenici je najviše glasova osvojila Koalicija “Moja adresa: Srebrenica” (2.019 ili 26,39 posto), nakon njih je SDS (1.033 ili 13,50).

Cenzus za opštinski parlament su prešli još DNS, Ujedinjena Srpska, DF i GS, Srpska radikalna stranka te DEMOS.

U Doboju će u Gradski parlament, prema trenutnim rezultatima, osim SNSD-a ući i Koalicija “Doboj u srcu”, Demokratski savez, DEMOS, Prva srpska demokratska stranka, SP, SDP BiH, DNS, PDP, NDP i SDA.

Za gradonačelnika u Doboju je pobijedio Boris Jerinić (SNSD) i Mladen Grujičić u Srebrenici, zajednički kandidat srpskih stranaka.

(BN) 

Nastavite čitati

Trending