Pratite nas

Nekategorisano

Borenović raskrinkao Dodika: SNSD nije glasao za referendum o nezavisnosti!

Objavio

u

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

“Vidim da Dodik opet priča svoje priče o nezavisnosti…Već punih 15 godina slušamo iste priče Milorada Dodika o nezavisnosti Republike Srpske, punih 15 godina čovjek petlja i igra se emocijama naroda”, napisao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović na svom Fejsbuk profilu.

“NIКADA niti on, niti bilo ko iz SNSD-a nije pokrenuo niti jedan zvaničan, formalan korak ka ispunjenju tog cilja za koji se navodno zalaže”, naglasio je Borenović i dodao:

“Za razliku od njih, mi jesmo, da pređu sa priče na konkretno, što sam i uspio pronaći u skupštinskom arhivu. Još krajem 2009. godine, nakon nekoliko godina njihovih priča o referendumima o nezavisnosti Srpske, u ime Кluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložio sam sljedeći zaključak: 

„Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da u roku od 90 dana pripremi sve neophodne pretpostavke i Skupštini predloži odluku o raspisivanju referenduma o nezavisnosti Republike Srpske“.

Borenović je podsjetio da zaključak nije usvojen, jer ga nije podržao SNSD ni njihovi koalicioni partneri.

“Sjećam se panike kod njihovih poslanika, dok ne znaju šta da rade, čekajući šta će im šef reći. Кad su ga jedva dobili nakon dva sata pauze odgovor je bio jasan: ne glasajte ZA jer mi ne predlažemo referendum o samostalnosti da bismo ga proveli već da bismo imali priču i temu za dnevnopolitička dešavanja i izbore. Toliko o njegovim šarenim lažama o nezavisnosti”, apostrofirao  je Borenović.

Borenović je od Dodika zatražio da narod već jednom više mane više sa svojim ispraznim pričama i najobičnijim petljavinama sa namjerom skretanja pažnje sa ogromnih problema koje su napravili, prezaduženosti, odlazka ljudi, korupcije, opšte nepravde i ovog poslednjeg obračuna sa Banjalukom i Bijeljinom u jeku pandemije.

Na kraju objave Borenović je postavio fotografije prijedlog zaključka i listing glasanja.

“Zvanični akti govore više od svega izrečenog u zadnjih deceniju i po!”, poručio je Borenović.

Borenović je ovo napisao reagujući na izjavu koju je Milorad Dodik dao za Srnu, a u kojoj je rekao da ne vjeruje da će BiH u budućnosti postojati, navodeći da se on zalaže za “miran razlaz BiH i etabliranje Republike Srpske kao nezavisne države”.

Prema njegovim riječima, na teritoriji BiH treba stvoriti tri nezavisne države.

Inače, treba podsjetiti da je ovo “stara matrica” na kojoj Dodik manipuliše narodom u Republici Srpskoj, obećavajući im lažne referenduma i priče o nezavisnosti Republike Srpske.To se desi svaki put kada mu počne rejting da pada, kao što je u posljednje vrijeme nakon što je izgubio gradonačelnička mjesta u Banjaluci i Bijeljini.

(BN)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Vlada medicinarima daje crkavicu, već najavili proteste

Objavio

u

Ukoliko Vlada RS ostane pri stavu da će radnicima u zdravstvu plate biti povećane za samo pet odsto, zaposleni u ovoj branši neće imati izbora nego da obustave rad i krenu u proteste.

Na to upozoravaju iz četiri sindikata, čiji su predstavnici prije par dana bili na razgovoru sa resornim ministrom Alenom Šeranićem, sa kojega su otišli više nego nezadovoljni i razočarani.

Objašnjavaju da bi, u tom slučaju, plata ljekara u prosjeku bila veća za 80-90 maraka, plata medicinskih sestara i tehničara za 40-50, a plata pomoćnog osoblja za tek dvadesetak KM.

To bi bilo regulisano novim zakonom o platama zaposlenih u javnim ustanovama u zdravstvu, koji bi po hitnom postupku bio upućen u Narodnu skupštinu RS, a koji bi na snagu stupio već 1. juna.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS poručuju da su se, kad je riječ o povećanju plata, nadali svemu, samo ne ovome. Naglašavaju da je ponižavajuće povećanje od pet odsto ljudima za koje vlast priznaje da su godinu i po dana izgarali radeći.

– Bolje da nas ne nagrađuju, nego da nas ponižavaju! Ovo će izazvati ogroman odliv medicinskog kadra iz Republike Srpske u FBiH, Srbiju, u inostranstvo. Ravno je katastrofi kako se ponašaju prema nama. Čekamo u utorak odgovor, odnosno da vidimo nacrt zakona, a već narednih dana će svi sindikati organizovati sastanak. Imaćemo jedinstven stav, koji je suprotan stavu Vlade – kaže za Srpskainfo predsjednik Glavnog odbora SSDM Goran Bjeković.

Prema njegovim riječima, povećanjem plata za pet odsto zaposlenima u zdravstvu, Vlada će sebi dati autogol.

– Ne mogu se oni kleti u koronu, a mi je liječimo. Oni nek se sjete svojih mobilnih bolnica, respiratora bez monitoringa, stativa i stetoskopa koje im je Srbija poslala, garaža od 30 i nešto miliona KM. Bolesnike ne liječe zgrade i oprema, nego ljudi, a ključni momenat su entuzijasti medicinske sestre i tehničari, koji su ovde poniženi.

A da ne pričamo o tome koliko su omalovažene čistačice, te vozači saniteta koji su cijelo ljeto proveli u skafanderu, da bi sada dobili povećanje plate od nekih 20-30 KM – kaže Bjeković i dodaje da hirurg specijalista sa dežurstvima ne može da podmiri trošak potrošačke korpe, dok od medicinskih sestara veću platu imaju kasirke u marketima.

Iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu RS poručuju da je plata medicinske sestre u 2008. bila veća od prosječne plate u Srpskoj, dok je sada za 100-150 KM manja.

– Ministar zdravlja nam je rekao da je Vlada mogla da obezbijedi povećanje od pet odsto, a da sindikatima prepuštaju da to mogu  preraspodijeliti. Matematički, to bi značilo da bi onima sa visokom stručnom spremom bio smanjen ovaj postotak, dok bi bio povećan onima sa srednjom stručnom spremom. Mi na to ne pristajemo – kaže za Srpskainfo predsjednik ovog sindikata Željko Šukalo.

Prema njegovim riječima, sindikat na čijem je čelu i dalje je stava da cijena rada treba da bude 170 KM.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Lijepa vijest: U Banjaluci rođeno 17 beba

Objavio

u

U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci u posljednja 24 časa rođeno je 17 beba.

Kako Srna prenosi, rođeno je sedam dječaka i 10 djevojčica.

(BN) 

Nastavite čitati

Nekategorisano

Dodikov fijasko na samitu, niko ga nije ozbiljno shvatio

Objavio

u

Po svemu sudeći, ugled predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u međunarodnim krugovima prilično je poljuljan.

Zahvaljujući našim izvorima uspjeli smo saznati šta je, kao jednu od tema za razgovor, pokušao nametnuti Dodik i kako se sve to završilo.

Naime, u jednom trenutku Dodik je zatražio da učesnici samita Brdo-Brijuni procesa raspravljaju o izmjenama Izbornog zakona BiH. Njegov zahtjev zapravo je bio, kako saznajemo, jedan onima koje već godinama ponavlja predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Dodik je otišao tako daleko u “imitiranju” Čovića, da je čak ponavljao i njegovu poznatu mantru kako je Željko Komšić nelegitiman član Predsjedništva, jer ga nisu birali Hrvati nego Bošnjaci. 

Međutim, učesnici samita su u potpunosti izignorisali ovaj Dodikov zahtjev. Osim njega, o izmjenama Izbornog zakona u BiH više niko nije progovorio ni riječi. Kakav je fijasko doživio Dodik možda i najbolje ilustruje činjenica da o ovoj temi ni riječi nije progovorio ni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

(Oslobođenje)

Nastavite čitati

Trending