Pratite nas

Politika

Bošnjak Amir Reko u ratu spasio 45 Srba, sada je predložen za Nobelovu nagradu za mir

Objavio

u

Može li Amir Reko, koji je spasio 45 Srba od sigurne smrti, dobiti Nobelovu nagradu za mir? Ugledni intelektualci, koji su pokrenuli inicijativu i predložili Reku za ovo veliko priznanje, kažu da može i treba.

Spašavanje od sigurne smrti 45 srpskih civila 1992. godine iz sela Bučje od tadašnje Armije Republike BiH, i to samo tri dana nakon što su mu majka i obitelj živi spaljeni u njegovom rodnom selu Gudelj od srpskih snaga, za mnoge ljude na Balkanu i šire jak je argumenat da se Amiru Reki dodijeli Nobelova nagrada za mir. S druge strane neki njegovi sunarodnjaci smatraju ga “izdajicom Bošnjaka”, prenosi Dojče vele.

Prošle godine je Gradsko vijeće Goražda proglasilo Reku ‘personom non grata’. Kao razlog za takav potez navodi se “iznošenje neistina, bacanja ljage u medijskim istupima na istinske branitelje ovog prostora, a samim tim i nanošenja nesagledive štete braniteljima Armije RBiH”. “Amir Reko je medijskim istupima već duži period minimizirao časnu borbu Armije RBiH”, stoji između ostaloga u Deklaraciji Gradskog vijeća Goražda.

Ali, da je Amir Reko čovjek koji zaslužuje Nobelovu nagradu za mir smatraju inicijatori njegove nominacije – prof.dr.sc. Simo Bozalo, prorektor i profesor na sveučilištu u Bijeljini, prof.mr.sci. Marjan Hajnal iz Tel Aviva, prof. dr. Sabahudin Hadžialić sa sveučilištu u Akurdiju u Indiji i sveučilišta u Rimu, prof.dr. Bojan Pajtić s Pravnog fakulteta u Novom Sadu kao i grupa profesora sa sveučilišta diljem Srbije.

Tragedija, ali ne i osveta

O Amiru Reki i ludilu rata u BiH, kada je teško bilo biti čovjekom, Deutsche Welle je prvi pisao. Tada je on rekao: “U jednom životu kao da sam proživo tri, a zadesilo me ono što nikada nikome ne bih poželio”.

Rekina majka, kao i još nekoliko članova obitelji je sa drugim seljanima sela Gudel zatvorena u kuću i spaljena od srpskih snaga. Samo nekoliko dana nakon te tragedije njemu, kao tadašnjem zapovjedniku 43. Drinske udarne brigade Armije RBiH, stiže zapovijed da se selo Bučje, nastanjeno većinski srpskim stanovništvom, “očisti”. Za čovjeka kojeg je razdirala osobna tragedija i bol za ubijenom majkom i obitelji, to bi bila prilika za osvetu. Ali, ne i za Reku.

“Na to nikako nisam mogao pristati. Čak mi je bilo prigovarano da ne želim uraditi ono što je ‘potpuno normalno’, da sam slabić, izdajnik, a čak je poslana i druga jedinica da to učini i to sam morao spriječiti. Iako su neki od njih bili dobro naoružani, morao sam te ljude spasiti jer to nije bio način…zločin se nije smio dogoditi”, prisjetio se on. I zločin se nije dogodio, a on je nadljudskim naporima dogovorio mirnu predaju naoružanja i mještana koji su tako, zahvaljujući njemu, ostali živi. To je, čini se, odredilo i njegov, kao i život žitelja sela Bučje.

„Kad pametni zašutješe“

U ovom činu mnogi vide nadu jer on pokazuje da se i u najtragičnijim i najtežim trenutcima, kada je čovječnost na ispitu, može biti čovjek. U vrijeme kad BiH potresa jedna od najvećih političkih kriza o tom nadahnuću su za DW su govorili intelektualci sa sve četiri strane svijeta, koji smatraju da je Amir Reko dostojan Nobelove nagrade za mir.

Prof. Simo Bozalo, koji je najprije citirao rečenicu bosanskohercegovačkog Nobelovca Ive Andrića: ‘Kada pametni zašutješe, budale progovoriše, a fukare u krv i pljačku ogreznuše’ za DW kaže: “U prijedlogu sam opisao čin Amira Reke i zašto me je opredijelio da ga predložim za Nobelovu nagradu za mir. Gospodin Reko je kao rijetko tko pokazao prisebnost, čojstvo i humanost u ratnom vihoru, kada se gubio razum a rasuđivanje bilo pomućeno. Amir Reko je, unatoč svojoj osobnoj tragediji i tragediji naroda kojem je pripadao, napravio herojski, ljudski čin i veliki podvig, te spasio nedužno srpsko stanovništvo, izlažući sebe smrtnoj opasnosti jer je stao u njihovu obranu. Malo je bilo takvih ljudskih, herojskih pothvata u minulom tragičnom sukobu naroda u BiH”.

No, to i nije kraj za njegove argumente. Prof. Bozalo ističe da se i od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma Reko zalaže za povjerenje i razumijevanje među narodima u BiH. “Nepokolobljivi je borac i uspješno radi na svojoj zamisli i bori se za mir u BiH, ali u svome djelovanju ima strahovito velike otpore od vladajućih nacionalističkih stranaka i pojedinaca, jer je u BiH još uvijek aktualna zapaljiva retorika pomoću koje ostaju na vlasti aktualne vladajuće stranke. U prilogu tome ide i to da je SO Goražde, sramno i skandalozno proglasila, gosp. Amira Reku, presonom non grata u Goraždu”, govori prof. Bozalo o Amiru Reki.

Izvor: Banjaluka.net

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

SDS ODLUČIO: Odluka pala između Miličevića i Šarovića

Objavio

u

By

Sjednica Glavnog odbora SDS, na kojoj bi trebalo konačno da se odluči koga će ta stranka imenovati kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH, biće održana 5. juna.

To za Srpskainfo tvrdi predsjednik Glavnog odbora SDS, Milan Miličević, koji, pored stranačkog lidera Mirka Šarovića, važi kao najozbiljniji kandidat SDS za tu funkciju. Međutim, Miličević za naš portal ističe da i dalje nije „sto odsto sigurno“ da će planirana sjednica Glavnog odbora biti i održana najavljenog datuma.

– Naš dogovor na posljednjoj sednici Predsjedništva stranke bio je da Glavni odbor orijentaciono zasjeda 5. juna. To ne znači da se sjednica Glavnog odbora možda neće prolongirati, ako ne budemo pripremili sve što treba da se pripremi. U načelu, dogovoreno je da to bude 5. juna. Najvjerovatnije u Banjaluci – kaže Miličević.

Podsjećamo, odluka rukovodstva SDS o tome ko će tu stranku predstavljati kao kandidat za neku od najvažnijih inokosnih funkcija na izborima u oktobru, do sada je odlagana nekoliko puta.

Još početkom aprila iz vrha najveće opozicione stranke u Srpskoj u javnost su „procurile“ informacije da će odluka o kandidatu za srpskog člana Predsjedništva BiH, kojeg bi podržala cijela opozicija, biti donijeta najkasnije do kraja tog mjeseca. Od toga nije bilo ništa.

Zatim se, kao mogući kompromis između dvojice potencijalnih kandidata i najviših stranačkih funkcionera, Mirka Šarovića i Milana Miličevića, pojavila mogućnost da SDS kandiduje i jednog i drugog, te da se poslije, u pregovorima s drugim opozicionim partijama, dogovore imena zajedničkih kandidata za predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH. I ta varijanta je, po svemu sudeći, otpala.

Na kraju, planirana sjednica GO SDS bi umjesto ranije najavljivanog 22. maja trebalo da se održi 5. juna. Ali, kao što nam reče sam predsjednik GO, Milan Miličević, i taj datum je dogovoren „orijentaciono“.

Inače, izvori Srpskainfo iz vrha SDS tvrde da će na predstojećoj sjednici Glavnog odbora, „kad god bude održana“, odluka o tome koga će SDS predložiti kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH biti donijeta glasanjem članova tog tijela.

– Bez obzira na to što su se pojedini opštinski odbori SDS javno izjašnjavali o tome koga podržavaju kao kandidata, konačnu odluku donijeće Glavni odbor, kao što je predviđeno Statutom. U toj varijanti Šarović gotovo sigurno pobjeđuje, budući da u Glavnom odboru ima podršku većine članova – tvrde sagovornici Srpskainfo.

PRVO SJEDNICA, PA PREGOVORI

Izvori Srpskainfo iz vrha najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj tvrde da će pregovori s DNS i SPS o mogućem usaglašenom predizbornom nastupu, najvjerovatnije, uslijediti odmah nakon što SDS odluči s kojim kandidatom će izaći na izbore za srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Bez obzira na to što je DNS već objavio imena svojih kandidata za dvije najvažnije inokosne funkcije, u vrhu SDS vjeruju kako je moguće da se postigne dogovor o zajedničkom nastupu cijele opozicije – kažu naši izvori.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Dodik prokomentarisao mogućnost zabrane kandidature na izborima

Objavio

u

By

Kada nestane logika, nastane BiH, citat je koji najbolje opisuje svaku pojavu u BiH, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, komentarišući mogućnost da mu bude zabranjeno da se kandiduje na opštim izborima zakazanim za 2. oktobar.

To je citat koji može da objasni svaku pojavu u BiH. Tako i to. Ja sam čovjek koji nema nijednu sudsku presudu, protiv koga se ne vode nikakvi ozbiljni procesi, koji se apsolutno nije ogrešio o postojeće pravo. Borim se za slovo Dejtonskog sporazuma, a oni mi kažu da rušim Dejtonski sporazum – rekao je Dodik.

On je podsjetio da od 2006. dobija sve izbore, a od kada postoji Republika Srpska na svim izborima je, kaže, rastao i na svim izborima bio pobjednik.

– E sad, ne znaju šta sa mnom da rade. Sprovode ankete po kojima stojim dobro, da je Dodik, gdje god se pojavi pobjednik, da je SNSD najozbiljnija partija u Republici Srpskoj, da se ne rasipa, već da se ukrupnjava, da ima podršku, da je sada na 34 odsto podrške, a do izbora će se rejting povećati. I sada hoćete da kaznite mene i Čovića i dva od tri naroda – rekao je Dodik za Sputnjik.

Sa druge strane, dodao je, podržavaju se one snage, koje ne samo da krše Dejtonski sporazum, već pokušavaju da proguraju politički islam kao zvaničnu politiku BiH.

– SDA je jedina partija u BiH koja ima antidejtonski program, napisan, usvojen na kongresu. To nije problem. Bakir Izetbegović kaže da ne može da dozvoli da Srbi i Hrvati odlučuju u BiH jer su navodno manjina, a on ukrao i inscenirao popis. I to niko neće da raščisti, samo se akumulira – napomenuo je Dodik.

Zato je najvažnije, istakao je, da se očuva stabilnost i mir, a to znači da nema sankcija za Rusiju, da se čuva homogenizacija Srba u Republici Srpskoj oko programa koji garantuje stabilnost i mir i da se pokušaju vratiti nadležnosti koje po Ustavu pripadaju.

Dodik je istakao da je Republika Srpska jedini entitet u BiH koji može da živi samostalno, da BiH to ne može bez međunarodne pomoći, a entitet Federacija BiH je nemoguća zbog sukoba Hrvata i muslimana.

Republika Srpska ima svoj parlament, institucije, Vladu, predsjednika, budžet, kaže Dodik.

Od izborne reforme, smatra, nema ništa zbog stava Izetbegovića.

– Gledajući kakvi su odnosi muslimana prema Hrvatima, apsolutno je jasno da mi, sve ono što imamo moramo da držimo veoma čvrsto i ne dozvolimo da se ukine konstitutivnost, što hoće liberali – rekao je Dodik.

On je napomenuo da na sastancima sa specijalnim američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom stalno dobija “uputstva” kako sa SAD mora da sarađuje, ne po slovu Dejtonskog sporazuma, već da mora da sprovodi politike određene u Vašingtonu.

Jedini način da se odupre, kako kaže, jeste držanje slova Dejtonskog sporazuma i Ustava.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Šarović odbrusio Dodiku: Istina glasnija od galame

Objavio

u

By

“Umjesto da objasni građanima kako je BiH “ispod žita” se pridružila zemljama koje su uvele sankcije Rusiji a što je potvrdio i predsjednik Srbije i Žozep Borelj, visoki predstavnik za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku EU, Dodik napada i galami po svom ustaljenom metodu skrivanja istine”, kazao je Šarović.

– Ponovo, kada se svim silama pokušava sakriti istinu,  aktuelni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, služi se napadima, psovkama i lažnim “patriotskim floskulama”, kazao je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

On naglašava da je količina primitivnog jezika od strane Dodika postaje sve veća i veća, dok je argumenata sve manje i manje.

“Umjesto da objasni građanima kako je BiH “ispod žita” se pridružila zemljama koje su uvele sankcije Rusiji a što je potvrdio i predsjednik Srbije i Žozep Borelj, visoki predstavnik za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku EU, Dodik napada i galami po svom ustaljenom metodu skrivanja istine”, kazao je Šarović i dodao:

“Na njegovu (Dodikovu) žalost i pored njegove galame, istina je uvijek glasnija. Jasno je da se sankcije uvode skriveno i da predstavnici institucija Republike Srpske u sklopu BiH saglasne za uvođenje sankcija protiv Rusije koje su do sada predložene”, navodi Šarović.

Lider SDS kaže da je “uzalud prazna galama, uzalud demagogija o tome ko treba da nas vodi”.

“Vodite nas evo više od deceniju a doveli ste nas do praznih sela i gradova, do najbrže inflacije i najmanjih prosječnih primanja, do zadnjeg mjesta na putu u EU i do vrha ljestvice najkorumpiranijih zemalja Evrope. Usput, ja nikada svojom rukom nisam prenio nijednu nadležnost na nivo BiH niti sam se za razliku od nekih, slikao sa Medlin Olbrajt i I drugim “prijateljima” Republike Srpske. I uvijek ću sa takvim kao Vi rado stati na kantar patriotizma”, kazao je Šarović.

Izvor: Rtvbn.com

Nastavite čitati

Trending