Pratite nas

Politika

BOŽANA ŠLJIVAR: Kada bi Odjeljenje za finansije provjeravalo sve, druga ne bi trebala ni da postoje

Objavio

u

U vezi sa izjavom Dragana Banjca, odbornika SP-a u Skupštini Grada Banja Luka i bivšeg načelnika Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, iz Kabineta gradonačelnika dostavljeno je sljedeće saopštenje:

Za planiranje i realizaciju budžetskih sredstava kod odjeljenja i odsjeka, odgovorni su njihovi načelnici i šefovi, a u skladu sa Zakonom o trezoru i drugim propisima.

Pravilnikom o internim kontrolama i internim kontrolnim postupcima Grada Banja Luka, propisano je da ulaznu knjigovodstvenu dokumentaciju (račune, građevinske situacije i sl.), svojim potpisom potvrđuju i ovjeravaju rukovodioci nadležnih organizacionih jedinica, kao dokaz da je proveden nadzor nad izvršenim radovima/uslugama i isporučenoj robi, te da se na osnovu toga može izvršiti plaćanje.

Samo tako verifikovane fakture i situacije stižu u Odjeljenje za finansije.

Organizacione jedinice koje prate ugovore po bilo kom osnovu, odgovorne su za interne kontrolne postupke, kojima se potvrđuje izvršenje obaveza od strane dobavljača, u ugovorenom obimu, kvalitetu i rokovima, a Odjeljenje za finansije nije u obavezi da zna da li su kontrolni postupci stvarno provedeni.

U nadležnosti Odjeljenja za finansije je da, prije nego izvrši plaćanje, provede kontrolu u smislu da li je račun originalan, da li sadrži sve bitne elemente, te računsku provjeru (obračun pdv-a, retencije, avansa i sl.), i naravno, kontroliše da li je faktura/račun/situacija ovjerena i potpisana od strane rukovodioca nadležnog odjeljenja, te da li na budžetskoj stavci ima planiranih i raspoloživih sredstava. Stvarno stanje u vezi sa nastalom obavezom u smislu izvršenih usluga, radova i/ili isporučene robe nije poznato Odjeljenju za finansije. Ovo je uobičajen način organizovanja funkcije plaćanja u bilo kom sistemu i u skladu je sa propisima.

Rečeno jednostavno, u nadležnosti Odjeljenja za finansije, odnosno, načelnika, nije da provjerava na koji način i kako je neki ugovor izvršen, šta je bila osnova za donošenje nekog rješenja/odluke, već da izvrši isplatu, ako su ispunjeni svi formalno propisani uslovi.

Božana Šljivar ističe da je sa kolegom Banjcem imala korektnu saradnju i da ne razumije njegove izjave.

– Tačno je da je Odjeljenje za finansije i načelnik ima uvid u svaki račun, rješenje ili nalog za plaćanje, ali ne na način kako to interpretira kolega Banjac. Kada bi Odjeljenje za finansije, i načelnik koji njime upravlja, provjeravao svaki račun/situaciju i slično, na način da prebrojava isporučenu robu, analizira građevinske dnevnike i njihovu tačnost i potpunost, nadgleda na terenu izvršenje radova i usluga, onda druga odjeljenja ne bi trebala ni da postoje. Dakle, u Odjeljenje za finansije trebalo bi da stižu fakture i nalozi za plaćanje koji ispunjavaju uslove za plaćanje i koji su prošli svaku vrstu predhodne kontrole u organizacionim jedinicama. Moguće da je u pitanju nerazumijevanje svih detalja ovog složenog procesa – navela je Božana Šljivar.

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Kolaps zbog Đajića: Stanje na UKC je najbolji pokazatelj zašto politika i zdravstvo ne mogu zajedno

Objavio

u

Direktor UKC i predsjednik Gradskog odbora SNSD Vlado Đajić nije zapažen po uspjesima ni na profesionalnom ni na političkom planu, ali svakako predstavlja primjer najdirektnijeg uticaja politike na kolaps zdravstvenog sistema u Srpskoj. Da politika i zdravlje građana ne idu zajedno, potvrđeno je na brojnim primjerima, ali kod Đajića je to najočiglednije. Hipokratova zakletva, profesionalizam i briga o građanima su daleko na dnu liste prioriteta direktora UKC, koji mnogo više brine o sigurnim glasovima, održavanju ćutanja medicinskih radnika o uslovima na UKC, političkim pritiscima na zaposlene i mutnim poslovima koje završava sa stranačkim šefovima i kolegama.


Osim što vrši funkciju direktora UKC, Đajić je i narodni poslanik i doktor na neurologiji, angažovan je na 11 klinika, profesor je na medicinskom fakultetu i predsjednik Gradskog odbora SNSD, a ni jedan od tih poslova ne obavlja kako treba. Zaslužan je za kolaps u organizaciji UKC, za prijetnje zaposlenima da moraju da pređu u SNSD i dovođenje polusvijeta i sitnih kriminalaca, koji su zaduženi da kao stražari vode računa da radnici ne pričaju o uslovima rada i organizaciji koja u ovoj ustanovi od izuzetnog značaja faktički i ne postoji. U isto vrijeme, debelo je povezan sa ljudima iz kriminalnog miljea, a nije tajna da posjeduje veliki broj vrijednih nekretnina u Srpskoj, u zemljama okruženja, ali i u Austriji i Njemačkoj.


Ipak, ni Đajić ni njegovi pijuni ne mogu da ućutkaju zaposlene, pa mnogi od njih već javno pričaju da je UKC u kolapsu, te da ni jedan posao i nabavka ne mogu da prođu bez ugrađivanja Đajića. Od nabavke kisika za pacijente preko firme TGT iz Laktaša, odakle inače izvlači novac za kampanju i gdje je debelo “uklopljen” u cijenu, pa do traženja procenta od svih dobavljača za SNSD, Đajić ne preza ni od čeg kako bi UKC u potpunosti podredio svojim i interesima SNSD-a.


A dok direktor “cijedi” dobavljače, uslovljavajući ih da moraju donirati za stranku, prema istima ima ogromne neizmirene obaveze, a ogroman je i dug za poreze i doprinose zaposlenima. Kolaps je i na odjeljenjima, gdje pacijenti moraju sami da kupe sredstva i materijal poput gaza, zavoja, alkohola i ostalog. Ono o čemu se priča mnogo tiše među zaposlenima je ogromna smrtnost pacijenata na UKC, gdje svaki drugi pacijent nakon operacije dobija sepsu, kao i o respiratorima sumnjivog kvaliteta i slabo obučenog osoblja za rad na istima, zbog čega je smrtnost pacijenata priključenih na respiratore mnogo veća nego bilo gdje drugo.


Zaposleni takođe pričaju i o namjerno pokvarenim aparatima za dijagnostiku, da bi se građani primorali da dijagnostiku rade kod privatnika, i to najčešće u dijagnostičkom centru Arar, gdje je Đajić ima 50% vlasništva.


Na svim odjelima, doktori ne rade operacije i zahvate pod izgovorom da je pandemija, a onda iste te zahvate i operacije rade u privatnim klinikama, dok direktor uredno ubire procenat od ove “poslovne ideje”.


Ipak mnogi među zaposlenima na UKC su svjesni da će neko morati da odgovara za očigledan i lako dokaziv kriminal Đajića, pa su sve glasnije i priče i svjedočenja o uslovima rada i nepostojanju organizacije na UKC zbog čega su direktno ugroženi životi pacijenata i zbog čega je smrtnost među najvećima u Evropi.


Ono u čemu bi Đajić mnogao uspjeti i po čemu bi mogao ostati zapamćen jeste da posluži kao primjer i da se zbog njegovog “djelovanja” svim doktorima i medicinskom osoblju u potpunosti zabrani politički angažman. Đajić je za kratko vrijeme pokazao zbog čega politika i zdravstvo ne mogu zajedno i kako je zbog politike i te kako moguće zaboraviti hipokratovu zakletvu, brigu o bližnjima i profesionalizam. Ostaje da se vidi ko će još uz Đajića biti označen kao odgovoran za kolaps i kriminal na UKC, ali je već svima jasno da se bliži momenat kada više neće biti moguće gurati probleme pod tepih i kada će neko morati i da odgovara.

Nastavite čitati

Politika

Begić pozvan na saslušanje: MUP je Izvršni komitet Izvršnog komiteta SNSD-a!

Objavio

u

FOTO: A. Čavić / GUBL

– Ministarstvo unutrašnjih poslova je Izvršni komitet Izvršnog komiteta SNSD-a – poručio je Ivan Begić nakon što je dobio poziv za saslušanje od PU Banjaluka.

– Ovo stvarno ljuti čovjeka. Imate slušaj da presuđeni kriminalac Marinko Lovre (ženi izvadio zdrav organ, primao mito) za šta je i presuđen umjesto da ide u zatvor, dobije od Vlade Đajića posao da nas liječi u UKC-u Republike Srpske. Nevjerovatno. Onda Izvršni komitet donese odluku da popravi rejting stranke u Banjaluci i to misli da radi političkim progonom preko MUP-a, kaže Begić.

Begić poziva MUP da prestane proganjati građane zbog javno izraženog mišljenja, pa sviđalo se ono nekome ili ne.

– Dan slobode medija koji se u svijetu danas obilježava bi trebao biti opomena i za MUP. Sjetimo se da su 25. decembra 2018. na Trgu Krajine svijetu pokazali da su iznad svakog čovjeka, pa i medija. Taj dan su hapšeni i novinari, mlatili i krv prolili narodnim predstavnicima, zbog čega su kažnjeni na iizborima. Ako ovako nastave nisam siguran da li će se dobro provesti na izborima 2022. godine, zaključio je Begić.

Begić dodaje da mu poziv nije uručen lično, da su podaci u njemu netačni, te da će razmisliti da li će se tako nepismeno napisanom pozivu odazvati, budući da za takvo nešto ima i zakonsko pravo.

– Ako nisu u stanju napisati poziv, kako očekujete da su u stanju pravično provesti prekšajni ili krivični postupak, kategoričan je Begić.

Begiću se na teret stavljaju prekršaji iz člana 22. i 24. Zakona o javnom redu i miru koji se odnosi na ometaanje ili sprečavanje djelovanja državnih organa, ali nije precizirano kada je Begić to uradio i gdje.

(BN)

Nastavite čitati

Politika

Borenović: Nema koalicije sa SNSD-om u Prijedoru, Gradski odbor raspušten!

Objavio

u

Postoji jasan stav Predsjedništva PDP-a da nema koalicije sa SNSD-om niti na jednom nivou i ta se odluka mora poštovati, rekao je za Insajder.in lider PDP-a Branislav Borenović.

– Mi smo donijeli odluku da idemo na Sabor, odnosno unutarstranačke izbore u Prijedoru. Imenovan je povjerenik, čovjek koji će voditi sve te aktivnosti, kaže Borenović za Insajder.in.

Povjerenik Gradskog odbora PDP-a u Prijedoru je advokat Miodrag Mišo Deretić.

– PDP u Prijedoru mora da ima svoje jasno definisano mjesto i zato još jednom ponavljam: Nema koalicije sa SNSD-om! To je zabranjeno od strane predsjedništva, kategoričan je Borenović.

Ostatak izjave pogledajte u video klipu.

Insajder.in

Nastavite čitati

Trending