Pratite nas

Politika

BOŽANA ŠLJIVAR: Kada bi Odjeljenje za finansije provjeravalo sve, druga ne bi trebala ni da postoje

Objavio

u

U vezi sa izjavom Dragana Banjca, odbornika SP-a u Skupštini Grada Banja Luka i bivšeg načelnika Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, iz Kabineta gradonačelnika dostavljeno je sljedeće saopštenje:

Za planiranje i realizaciju budžetskih sredstava kod odjeljenja i odsjeka, odgovorni su njihovi načelnici i šefovi, a u skladu sa Zakonom o trezoru i drugim propisima.

Pravilnikom o internim kontrolama i internim kontrolnim postupcima Grada Banja Luka, propisano je da ulaznu knjigovodstvenu dokumentaciju (račune, građevinske situacije i sl.), svojim potpisom potvrđuju i ovjeravaju rukovodioci nadležnih organizacionih jedinica, kao dokaz da je proveden nadzor nad izvršenim radovima/uslugama i isporučenoj robi, te da se na osnovu toga može izvršiti plaćanje.

Samo tako verifikovane fakture i situacije stižu u Odjeljenje za finansije.

Organizacione jedinice koje prate ugovore po bilo kom osnovu, odgovorne su za interne kontrolne postupke, kojima se potvrđuje izvršenje obaveza od strane dobavljača, u ugovorenom obimu, kvalitetu i rokovima, a Odjeljenje za finansije nije u obavezi da zna da li su kontrolni postupci stvarno provedeni.

U nadležnosti Odjeljenja za finansije je da, prije nego izvrši plaćanje, provede kontrolu u smislu da li je račun originalan, da li sadrži sve bitne elemente, te računsku provjeru (obračun pdv-a, retencije, avansa i sl.), i naravno, kontroliše da li je faktura/račun/situacija ovjerena i potpisana od strane rukovodioca nadležnog odjeljenja, te da li na budžetskoj stavci ima planiranih i raspoloživih sredstava. Stvarno stanje u vezi sa nastalom obavezom u smislu izvršenih usluga, radova i/ili isporučene robe nije poznato Odjeljenju za finansije. Ovo je uobičajen način organizovanja funkcije plaćanja u bilo kom sistemu i u skladu je sa propisima.

Rečeno jednostavno, u nadležnosti Odjeljenja za finansije, odnosno, načelnika, nije da provjerava na koji način i kako je neki ugovor izvršen, šta je bila osnova za donošenje nekog rješenja/odluke, već da izvrši isplatu, ako su ispunjeni svi formalno propisani uslovi.

Božana Šljivar ističe da je sa kolegom Banjcem imala korektnu saradnju i da ne razumije njegove izjave.

– Tačno je da je Odjeljenje za finansije i načelnik ima uvid u svaki račun, rješenje ili nalog za plaćanje, ali ne na način kako to interpretira kolega Banjac. Kada bi Odjeljenje za finansije, i načelnik koji njime upravlja, provjeravao svaki račun/situaciju i slično, na način da prebrojava isporučenu robu, analizira građevinske dnevnike i njihovu tačnost i potpunost, nadgleda na terenu izvršenje radova i usluga, onda druga odjeljenja ne bi trebala ni da postoje. Dakle, u Odjeljenje za finansije trebalo bi da stižu fakture i nalozi za plaćanje koji ispunjavaju uslove za plaćanje i koji su prošli svaku vrstu predhodne kontrole u organizacionim jedinicama. Moguće da je u pitanju nerazumijevanje svih detalja ovog složenog procesa – navela je Božana Šljivar.

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Navodi Borisa Udovičića netačni: Pominjana lica nemaju veze sa uređivačkom politikom portala Banjaluka-24.com

Objavio

u

Boris Udovičić je danas na svojoj fejsbuk stranici objavio podatke kojima navodi da iza portala Banjaluka-24.com stoji Aleksandar Ćulum i agencija AdKraft, što ovim putem demantujemo.

Agencija AdKraft je samo izradila web sajt, te NEMA NIKAKVE VEZE SA UREĐIVAČKOM POLITIKOM i OBJAVAMA na portalu banjaluka-24.com.

Agencija je SAMO KUPILA DOMEN, izradila web sajt, te se isti nalazi na njihovom serveru, što nema NIKAKVE VEZE SA OBJAVLJIVANIM SADRŽAJEM i uređivačkom politikom.

Agencija AdKraft je napravila na desetine sajtova i drugim klijetima (što se vidi u njihovom portfoliju), ali nema veze sa objavama koje ti klijenti postavljaju.

Portal banjaluka-24.com uređuju tri studenta novinarstva, politikologije i socijalnog rada, a upravo radi zaštite njih, jer se bave temama koje razotkrivaju mnoga zakulisna dešavanja, nismo objavili imena.

Nadalje, u narednih mjesec dana uprkos pritiscima na našu redakciju, objavićemo u rubrici ,,Impressum“ tačne podatke o sjedištu i sve detalje kada je u pitanju portal banjaluka-24.com.

Gospodinu Udovičiću smo se obratili dana 18.2.2020. godine sa zahtjevom da nam pošalje demanti, koji nam nikada nije poslao, te da smo ga dobili mi bi smo ga uredno objavili.

Ovim putem još jednom naglašavamo da podaci u fejsbuk objavi Borisa Udovičića nisu tačni, te da pomenuta lica i agencija nemaju nikakve veze sa uređivačkom politikom portala banjaluka-24.com, te molimo gospodina Udovičića da pošalje demanti za sve što smatra da je potrebno, a mi ćemo to uredno objaviti.

Nastavite čitati

Politika

NAJMLAĐI ODBORNICI U AKCIJI Ivan Begić i Miloš Stanišić o stanju u Banjaluci i Bijeljini

Objavio

u

Ivan Begić (PDP) i Miloš Stanišić (DNS), najmlađi odbornici u dva najveća grada u Srpskoj, Bijeljini i Banjaluci i razgovarali su o političkim izazovima u ova dva grada nakon izbora na kojima su pobijedili gradonačelnici iz stranaka koje su opozicija na nivou Republike Srpske.

Mladi gradonačelnici Banjaluke i Bijeljine, Draško Stanivuković i Ljubiša Petrović, bili su prave zvijezde novembarskih izbora, a veliku pažnju javnosti izazvali su i mladi odbornici koji ih podržavaju. 

Begić je široj javnosti poznat po performansima, a Stanišić po atraktivnim fotografijama na Instagramu.

– Bijeljine i Banjaluka su u vrlo sličnoj situaciji. U oba grada gradonačelnici dolazi iz jednog političkog bloka, a skupštinska većina iz drugog. Nažalost, bojim se da će grad trpjeti štetu ako skupštinska većina bude uporno opstruisala donošenje bitnih akata i usvajanje budžeta – kaže Stanišić.

Isto to poručuje i njegov četiri godine mlađi kolega iz Banjaluke.

– Mi smo imali situaciju da nas skupštinska većina poziva na saradnju i kaže da će usvojiti sve ono što je dobro za naše sugrađane, a onda ne podrže izbor zamjenika gradonačelnika ili smanje prihode u budžetu za više od četiri miliona maraka, samo da bi gradonačelniku “pravili probleme” – kaže Begić.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Politika

BANKE: Odluka o zabrani poslovanja sa Dodikom

Objavio

u

Dvije banke u BiH donijele su odluku o zabrani poslovanja sa Miloradom Dodikom.

Ovo otkriva na svom blogu Slobodan Vasković i dodaje da je to urađeno jer se Dodik nalazi na nalazi na američkoj “Crnoj listi”, a jedna od posljedica te činjenice je i zabrana bankama da posluju sa Dodikom.

Dodik je na “Crnu listu” SAD-a stavljen 17.01.2017. godine, “jer ‘minira’ Dajtonski sporazum i predstavlja prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”.

Vasković na blogu ne otkriva banke, koje su donijele takvu odluku, ali navodi da zna o kome se radi.

Dalje navodi da je to “novi udar na Dodika, nakon četiri godine gledanja “kroz prste” po ovom pitanju.

(BN)  

Nastavite čitati

Trending