Pratite nas

Društvo

„Briljantna“ Vlada RS: Lukač, Vidovićeva i Rajčević oduševili revizore

Objavio

u

Gotovo sva ministarstva u Vladi Republike Srpske su, ako je suditi prema izvještajima republičkih revizora, na nezakonit način zapošljavala službenike i namještenike, ali uprkos tome od 16 ministarstava njih čak 12 je dobilo pozitivno mišljenje za usklađenost, ali i o finansijskim izvještajima.

12 „veličanstvenih“ ministara

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, na čijem je čelu Boris Pašalić, dobilo je od revizora pozitivno mišljenje po oba osnova, iako su zaključivali ugovore o djelu za poslove koji su iz djelatnosti Ministarstva, što nije u skladu sa Zakonom o radu RS.

Osim Pašalića, obje pozitivne ocjene dobila je i Zora Vidović koja je na čelu Ministarstva finansija RS, iako je sa više izvršilaca zaključila ugovor na određeno vrijeme zbog povećanog obima posla na period duži od šest mjesedci, bez javnog oglašavanja, čime se ogriješila o Zakon o državnim službenicima RS.

Pored toga, Vidovićeva je sprovodila različite nabavke mimo Zakon o javnim nabavkama BiH.

Oba pozitivna mišljenja dobilo je iMinistarstvo trgovine i turizma RS, na čijem je čelu Suzana Gašić, i to je jedno od rijetkih Ministarstava koje prema nalazima revizora nije imalo problema sa zapošljavanjem, ali je zato imala nepravilnosti prilikom nabavke dnevne štampe i procijeniteljskih usluga.

Ni Srđan Rajčević, koji je na čelu Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, nije imao problem sa zapošljavanjem, ali ni sa javnim nabavkama. Njemu je revizor zamjerio što Ministarstvu finansija RS uz budžetski zahtjev nije dostavio nacrt kadrovskog plana. I ovo Ministarstvo je dobilo oba pozitivna mišljenja.

Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS je lani prvih pola godine rukovodila Lejla Rešić, nakon čega je zamijenila Senka Jujić, tako da su obje zaslužne za pozitivna mišljenja od revizora. Tom Ministarstvu je zamjerano što popis imovine i obaveza nije u skladu sa Pravilnikom, te je uočeno da nisu djelovali u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Srebrenka Golić, koja je na čelu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, takođe je dobila pozitivna mišljenja. Ona, poput Rajčevića, nije dostavila kadrovski plan istovremeno sa budžetskim zahtjevom.

Dragan Lukač, koji je na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova RS, nije djelovao u skladu za Zakonom o javnim nabavkama BiH jer procijenjena vrijednost pojedinih nabavki nije bila utvrđena u skladu sa Zakonom, ali je uprkos tome dobio obje pozitivne ocjene.

Ministarstvo energetike i rudarstva RS, na čelu sa Petrom Đokićem, zaključivalo je ugovore o djelu za poslove koji su sistematizovani što nije u skladu sa Zakonom o radu, takođe su zabilježene i nepravilnosti prilikom popunjavanja putnih naloga, kršen je Zakon o javnim nabavkama, a ni oni nisu dostavili nacrt kadrovskog plana.

Natalija Trivić, koja rukovodi Ministarstvom prosvjete i kulture RS, angažovala je savjetnika ministra na sistematizovano radno mjesto bez zasnivanja radnog odnosa što nije u skladu sa Zakonom o radu. Ipak, revizori su smatrali da treba da dobije oba pozitivna mišljenja.

Na čelu Ministarstva saobraćaja i veza RS prošle godine, kada je vršena pomenuta revizija, bio je Đorđe Popović i za kratko vrijeme, prije nego ga je na tom mjestu početkom ove godine zamijenio Nedeljko Ćorić, uspio je zaraditi oba pozitivna mišljenja od revizora. Ipak, sa osobom koja je angažovana na poslovima vozača ministra zaključen je ugovor na određeno za vrijeme trajanja mandata ministra, što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima. Takođe, popis imovine nije vršen u skladu sa pravilnikom. Kršen je i Zakon o javnim nabavkama.

I Anton Kasipović, koji rukovodi Ministarstvom pravde RS, dobio je oba pozitivna mišljenja, iako je i on imao probleme sa zapošljavanjem koje nije vršeno u skladu sa Zakonom o državnim službenicima RS, a kršen je i Zakon o javnim nabavkama. Ni Kasipović nije na vrijeme dostavio Nacrt kadrovskog plana.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, na čijem je čelu Zlatan Klokić, je takođe među odličnim učenicima, te je i on zaradio oba pozitivna mišljenja iako nije zapošljavao u skladu sa Zakonom o državnim službenicima RS.

Šeraniću i Davidovićevoj „prolazne ocjene“ 

Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, na čijem je čelu Sonja Davidović, dobilo je pozitivno mišljenje o finansijskim izvještajima, dok je za usklađenost dobila mišljenje s rezervom.

Davidovićeva je prije otvaranja ponuda otkazala dva konkurentska postupka, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Takođe dodjela grantova sportskim organizacijama nije vršena u skladu sa interno definisanim pravilima u dijelu ocjenjivanja projekta prema definisanim kriterijumima i nadzora nad dodijeljenim sredstvima.

Njenog kolegu iz Vlade Alena Šeranića, koji rukovodi Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, zadesila je obrnuta sudbina te je za usklađenost dobio pozitivno mišljenje, dok je mišljenje s rezervom dobio o finansijskim izvještajima.

To Ministarstvo sprovodilo je javne nabavke mimo Zakona o javnim nabavkama BiH, a izdatke za nabavku vakcina su knjižili kao grantove.

Milunović i Petričević „najlošiji đaci“

Duško Milunović, koji je na čelu Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS, dobio je oba mišljenja s rezervom i to zato što je rashode obračunskog karaktera precijenio za čak 17,1 milion KM, tekuće doznake za borački dodatak potcijenio za 9,9 miliona KM, tekuće doznake za odlikovane borce za 3,6 milona KM, otpremnine za 732.547 KM i transfer FZO za zdravstvenu zaštitu boraca, ratnih vojnih invalida, porodica poginulih boraca i civilnih žrtava rata za 2,8 miliona KM.

Osim toga, ugovori o djelu zaključivani su za poslove koji predstavljaju redovnu djelatnost Ministarstva, dok za nabavke roba i usluga u iznosu od najmanje 186.606 KM nisu uopšte provođene javne nabavke.

Oba mišljenja s rezervom dobilo je i Ministarstvo privrede i preduzetništva RS, kojim rukovodi Vjekoslav Petričević, a on je nerealno prikazivao zajmove date privrednicima, protivzakonito sklapao ugovore o djelu, a o zakon se ogriješio i kod isplaćivanja dodataka na platu zaposlenima.

(Capital Foto: Srna/eTrafika)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

Povećanje minimalne plate u Srpskoj: Pogledajte koliko će sada iznositi

Objavio

u

By

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas da će od 1. juna minimalna plata u Republici Srpskoj iznositi 650 KM, rekla je ministar finansija Zora Vidović.

Vidovićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite izašlo danas na sjednicu Vladu sa prijedlogom o iznosu minimalne plate s obzirom da Ekonomsko-socijalni savjet nije uspio da se dogovori.

“Mi smo utvrdili da od 1. juna minimalna plata u Republici Srpskoj iznosi 650 KM”, istakla je Vidovićeva.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

DRAMA KOD MOSTA U TRAPISTIMA: Dvojica prijatelja izvukli djevojku iz Vrbasa

Objavio

u

By

Prava drama odigravala se sinoć ispod mosta u Trapistima. Obična večernja šetnja sa drugom, priča Obrenko Slavnić, pretvorila se u borbu za tuđi život.

Da voda nekog nosi, vikali su im i signalizirali putnici i vozač iza autobusa na liniji koja saobraća preko mosta.

“Tad nismo vidjeli ko je i šta je u vodi, mi smo dotrčali do mjesta nesreće. Prvi je stigao moj prijatelj Saša, netom potom dolazim ja. Tu je bio jedan čovjek sa tom djevojkom, on je pokušavao da joj pomogne. Bio je poprilično star i nije mogao nikakvu pomoć da joj pruži. Mogu reći da smo stigli u zadnji čas, djevojka se već bila opustila, predala vodenoj stihiji, Vrbas je u ovo vrijeme poprilično visok. Saša i ja smo zajedničkim naprom uspjeli da je izvučemo”, kaže Obrenko Slavnić.

Dezorijentisanoj, uplašenoj, 28-godišnjoj djevojci pružili su prvu pomoć, pozvali Hitnu i policiju.

Drama je, priča Obrenko, nastavljena jer je djevojci pozlilo i na obali je pala u nesvijest. Ubrzo je stigla i hitna. Obrenko se raspitao, kaže, djevojka je u bolnici na liječenju.

Dan poslije – kažu drug i on, reagovali su instiktivno.

“Prva reakcija je bila da vidimo šta treba i da reagujemo u tom momentu, najbolje šta možemo, bez ikakvog razmišljanja da li treba ili ne treba. Jednostavno smo samo dotrčali i spasili smo je na svu sreću”.

“Kakvi ste plivači vas dvojica, kako se inače snalazite u Vrbasu”, upitan je on.

“Poprilično dobri, poprilično dobri”, kaže Obrenko Slavnić.

Sreća, pa se sve dobro i završilo, kaže Obrenko. Magistar ekologije, koji druguje sa Vrbasom, kaže – s njim treba oprezno, prenosi ATV.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

NAĐENO TIJELO MATEJA PERIŠA? Garderoba odgovara opisu odjeće, čeka se identifikacija

Objavio

u

By

Telo mlađeg muškarca nađeno je u Dunavu kod Ade Huje a na osnovu upoređivanja fotografija Mateja Periša i nađenog tela, pretpostavlja se da je reč o nestalom Splićaninu, potvrđeno je Kuriru.

Naime, kako se saznaje garderoba na muškarcu odgovara opisu garderobe koju je u noći nestanka nosio Splićanin Matej Periš.

Telo je, kako saznajemo, nađeno u fazi raspadanja, a našli su ga mornari jutros oko 9.30 sati. Kako se saznaje, muškarac na sebi ima farmerke, majicu sa aplikacijom i jednu belu patiku, što se poklapa sa garderobom koju je u noći nestanka na sebi imao Splićanin Matej Periš.

Obdukcijom će biti utvrđen identitet muške osobe koja je nađena u vodi.

Policija je izvukla telo, a na terenu su i forenzičari.

Izvor: Kurir.rs

Nastavite čitati

Trending