Pratite nas

Region

Budite spremni: U budućnosti može biti jačeg potresa

Objavio

u

– Seizmolog Šemsi Mustafa smatra da Kosovo treba da bude spremno da ga u budućnosti pogodi zemljotres jačine do 6,5 stepeni.

Upravo zbog toga, smatra on, svi bi trebalo da budu dodatno oprezni prilikom izgradnje novih objekata, a posebno stambenih.

Prema rečima Mustafe, slab zemljotres koji je potresao Gnjilane u subotu bio je podatak za seizmologe, kako bi znali koje područje na KiM ima najveću seizmološku aktivnost, prenosi Gazeta ekspres.

“Iz prošlosti znamo da je ovo područje, kao i Uroševac, Vila 1921. godine potresao snažan zemljotres jačine 6,1 stepeni, a Gnjilane i zemljotres od 5,7 stepeni 2002. godine. Ovaj zemljotres nam pokazuje da je to seizmičko područje koje treba pratiti i važan parametar za graditelje na tom području”, rekao je Mustafa.

Prema njegovim rečima, Kosovo se nalazi na području sa relativno visokom aktivnošću, što znači da bi u budućnosti mogli da ga pogode zemljotresi velike snage koji mogu da unište ili oštete zgrade i da ostave žrtve.

“Na osnovu ranijih studija, u narednih 100 godina mogli bi da se ponove zemljotresi do 6,5 stepeni. Oblasti koje imaju sličnosti sa ovim su Uroševac, Vitina, Gnjilane, Prizren-Đakovica, Peć, Istok”, rekao je Mustafa.

(Tanjug) 

Region

POGINUO OTAC PETORO DJECE: Nikola (47) je motorom krenuo do Šibenika, ali je sletio s puta i zakucao se u betonski zid

Objavio

u

Nikola Pejin (47) iz Sivca kod Kule izgubio je život u saobraćajnoj nesreći koja se u srijedu oko 20.15 dogodila u okolini Šibenika. Nikola je nastradao na auto-putu Tisno – Kapela, vozeći motocikl BMW.

Prema izvještaju šibenske policije, koja je obavila uviđaj, do nesreće je došlo tako što vozač motocikla srpskih registarskih tablica, izlaskom iz lijeve krivine, nije prilagodio brzinu kretanja osobinama puta, usljed čega je sletio na kameno-zemljanu površinu i udario u kameno-betonski potporni zid.

Zbog zadobijenih povreda prebačen je u Opštu bolnicu u Šibeniku, gdje je preminuo.

Nikola je bio ljubitelj motocikala, a na put do Šibenika, dug oko 700 kilometara, krenuo je sa svojim prijateljem, takođe strastvenim motoristom iz Sivca.

Pošli su da obiđu rodni kraj Nikolinog saputnika, koji je, vozeći svoj motocikl, izbjegao nesreću.

Nastradali Pejin bio je vlasnik zanatske radnje za proizvodnju plastičnih kesa „Nina-Plast 025“. Iza sebe je ostavio suprugu i petoro djece, tri sina i dvije kćeri, kao i neutješne majku i rođenu sestru.

Kurir.rs/Novosti

Nastavite čitati

Region

KAKO SE RJEŠAVAJU PORODIČNE SVAĐE? Autom udario brata nakon svađe (Uznemirujući VIDEO)

Objavio

u

Na Mejašima u Splitu, u Hrvatskoj, zabilježen je nesvakidašnji snimak. Naime, jedan Splićanin je nakon svađe BMW-om udario svog brata.

Na snimku se vidi kako je udareni muškarac ostao ležati na podu, dok je drugi, brat za upravljačem BMW-a, nastavio vožnju, a onda se zaustavio.

Vidi se kako jedan muškarac glavom ulazi u vozilo, nakon čega se vozilo kreće i povlači ga za sobom. Muškarac tada ponovno staje na noge, a vozilo se udaljava.

Međutim, potom se okreće i kreće u njegovom smjeru te ga i udara, a muškarac od udarca prvo leti u zrak te pada na pod. Navodno je mlađi brat udario starijeg.

Video snimak je uznemirujući.

Nastavite čitati

Region

PROŠAO NEKAŽNJENO! Muškarac obljubio djevojčicu (13), pa pušten na slobodu

Objavio

u

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas Željka U. (48) iz Beograda koji je 2000. bio optužen da je obljubio, u to vrijeme, djevojčicu od 13 godina.

Kako saznaje Blic, Više javno tužilaštvo uložiće žalbu na ovu presudu.

“Više javno tužilaštvo u Beogradu uložiće žalbu na ovu presudu kojom će tražiti da se odluka preinači, optuženi oglasi krivim zbog krivičnog djela obljuba sa djetetom i osudi ga na kaznu od 10 godina zatvora”, saopštilo je tužilaštvo.

VJT će ponoviti zahtjev da se od okrivljenog uzme DNK uzorak radi čuvanja u tkz. registru pedofila.

Prema nezvaničnim informacijama, u ovom slučaju djevojčica je imala punomoćnika po službenoj dužnosti koji se, iako je majka djevojčice to tražila, nije pridružio krivičnom gonjenu optuženog?!

Podsjetimo, obljubljena djevojčica u ovom slučaju ima status posebno osjetljivog svedoka.

Ona je, prema nezvaničnim informacijama, više puta mijenjala svoj iskaz.

Izvor: Blic

Nastavite čitati

Trending