Pratite nas

Društvo

Budućoj doktorici iz Foče u indeksu 22 desetke

Objavio

u

U indeksu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu nanizala je samo desetke, dosad 22. Njen uspjeh je više puta nagrađivan, a prije nekoliko dana stiglo je još jedno priznanje – u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti (SANU) uručena joj je godišnja nagrada Fonda Sekule Zečevića.

Ona je Fočanka Isidora Arsenović (24), u rodnom gradu je završila Osnovnu školu “Sveti Sava”, a nakon Srednje medicinske škole, u glavni grad Srbije otišla je da položi Hipokratovu zakletvu, od koje je dijeli još godina studija.

“Odrasla sam u porodici zdravstvenih radnika, u kojoj je bilo normalno žrtvovati svoje vrijeme kako bi se drugima pružila pomoć. Vođena tim primjerom i željom za svakodnevnim izazovima odlučila sam se za svoju buduću profesiju”, priča ova buduća doktorica u izjavi za “Nezavisne novine”. Fakultet je upisala 2016. godine. Teško joj je, priznaje, palo to što je daleko od svoje porodice. Ali, kako je vrijeme prolazilo, prilagodila se u novoj sredini.

“Ubrzo sam stekla drugare, danas prijatelje koji su tu prazninu malo popunili. Kao i svakom brucošu, tako i meni, predstavili su anatomiju kao najveći izazov jer se na samom početku susrećemo s toliko obimnim predmetom. Ali uz pravu organizaciju vremena, veliku podršku porodice i prijatelja, kao i zdravu kompeticiju uspjela sam da prevaziđem i tu prepreku. Iako dolazim iz malog mjesta, brzo sam zavoljela beogradske ulice, poglede s mostova, Beograđane”, ističe Isidora.

Ona je jedna od šest najboljih studenata s njene, pete godine studija. Svi imaju isti prosjek – 10. Takav uspjeh rezultat je svakodnevnog truda i odricanja, nebrojanih dana provedenih u čitaonici, mnogo pročitane literature i ponešto prijeko potrebnih trenutaka odmora. “Ja obično svaki dan učim jednakim intezitetom, u prosjeku osam do 10 sati dnevno, iako postoje dani odmora kada ne učim uopšte. Nisam od studenata koji ispite spremaju nekoliko dana učeći po 16 sati dnevno, a posljednjeg dana i više od 20 sati”, naglašava ova mlada Fočanka. Još se, ističe, nije odlučila za konkretnu granu medicine kojoj će se posvetiti, iako ima onih koje je više interesuju. Nada se da će nastaviti sa specijalizacijom.

“Nadam se zaposlenju u Beogradu, jer to pruža mogućnost da učim od najboljih i pred sobom imam velike izazove. Možda jednog dana budem svoja znanja iskoristila i u Foči”, ističe Arsenovićeva, koja se nada da će diplomirati u narednoj akademskoj godini. Njoj je, podsjetimo, u srijedu uručena nagrada Fonda Sekule Zečevića, koji djeluje pri SANU i nagrađuje najbolje studente iz Hercegovine koji studiraju na nekom od univerziteta u Srbiji.

Nagradu joj je na svečanosti u SANU uručio akademik Danilo Basta, a na priznanju i na uspjesima koje postiže čestitao joj je i predsjednik SANU Vladimir Kostić. Obrazlažući odluku UO Fonda, Basta je istakao da odlučivanje žirija o nagradi nije bilo ni teško ni neizvjesno, iako se na konkurs prijavio veliki broj odličnih i darovitih mladih ljudi zavičajnim porijeklom ili rođenjem iz Hercegovine.

“Neka joj ova nagrada iz Fonda Sekule Zečevića bude od male pomoći i veliki podsticaj da, savlađujući prepreke i iskušenja, ostane odana narodu iz kojeg je potekla, dajući doprinos njegovom opstanku, napredovanju i samopotvrđivanju”, poručio je Basta.

Isidorini otac Vladimir i majka Svetlana, oboje medicinski radnici, istakli su da su ponosni na kćerku i priznanje koje je dobila.

Nezavisne

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

NEVRIJEME NAPRAVILO HAOS U REPUBLICI SRPSKOJ: Evo koja su mjesto je najgore prošlo

Objavio

u

By

Danas je oko 18 časova jako olujno nevrijeme zahvatilo Modriču.

Ulice grada su pod vodom i saobraćaj se odvija otežano. Grad je ostao bez električne energije, a pojedini dijelovi grada su jos uvijek bez struje.

Fotografije pogledajte OVDJE.

Izvor: Radio Modriča

Nastavite čitati

Društvo

VELIKO NEVRIJEME U REPUBLICI SRPSKOJ: Grad napravio haos

Objavio

u

By

Veliko nevrijeme praćeno obilnim padavinama zahvatilo je danas u poslijepodnevnim satima pojedina područja Bosne i Hercegovine.

Uz veliku količinu kišnih padavina koje su pale u glavnom gradu BiH i okolici, u pojedinim mjestima zabilježen je i grad.

Tako je zabilježen grad u Busovači i Ilijašu, a posebno velike količine grada pale su na Sokocu gdje je led stvorio bijeli pokrivač pa je naoko izgledalo kao da je pao snijeg.

Kako se može vidjeti na videu na Facebook stranici Crna hronika BiH, grad je na Sokocu prekrio čak i krovove kuća.

Video pogledajte OVDJE.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

POSTIGNUT DOGOVOR! Prevoznici prekidaju protest

Objavio

u

Već sutra će biti formirana radna grupa koja će prikupiti relevantne informacije i tražiti najbolji način da se pomogne prevoznicima, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni unutrašnji transport RS.

Grbić je nakon sastanka sa Nedeljkom Ćorićem, ministrom saobraća i veza RS, rekao da su dogovorili da će prevoznici prekinuti bojkot, te da će se tražiti modaliteti kako da se prevoznicima pomogne.

Ćorić je rekao da je Vlada RS već imala neka rješenja kao što je ukidanje akciza na gorivo, ali da ovaj prijedlog nije usvojen na nivou BiH.

“Sutra ćemo formirati radnu grupu koja će da prikupi sve relevantne informacije kako da pomognemo prevoznicima”, rekaoje Ćorić.

Dodao je da nije uredu da gorivo u RS ima veće cijene nego neke druge države u okruženju.

Ćorić je dodao da su pokušali apelovati prema nadležnim institucijama i insistirati da se održi hitan sastanak u vezi sa problemimana graničnim prelazima.

Srna

Nastavite čitati

Trending