Pratite nas

Politika

Čađo i Banjčev stranački kolega dobili milionski posao u “Mlječanici”

Objavio

u

Ugovor za izgradnju hidro bloka u bolnici „Mlječanica“ dobilo je preduzeće „Šumil“ iz Kozarske Dubice, koje inače predvodi grupu ponuđača u kojoj se nalazi i firma „Tehnogas“ (TGT) iz Laktaša, a na čijem je čelu bivši ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo.

Kao najuspješniji ponuđač/grupa ponuđača izabran je „Šumil“, a on je hidroblok spreman izgraditi za 5,4 miliona maraka sa obračunatim PDV-om.

Kako je naglašeno u obavještenju o dodjeli ugovora, „Mlječanica“ je primila dvije ponude, ali je prihvatljiva bila samo jedna i to upravo ona grupe ponuđača predvođene firmom „Šumil“.

Kako je CAPITAL ranije objavio, Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlječanica“ je raspisala nabavku za izbor izvođača za izgradnju hidro bloka u vrijednosti od skoro 5,5 miliona maraka sa PDV-om.

Pristigle su im dvije ponude, jedna od grupe ponuđača koju predvodi „Šumil“ iz Kozarske Dubice, a u kojoj je i „Tehnogas“, dok drugu grupu ponuđača predvodi preduzeće „Džena“ iz Gradačca.

Prva grupa ponuđača, na čijem je čelu „Šumil“ ponudila je da hidro blok izgradi za 5,4 miliona KM u roku od godinu dana, dok je druga grupa ponuđača bila spremna da isti posao uradi za 5,3 miliona maraka, ali sa nemoguće ispoštovanim rokom od, kako su naveli, sedam dana.

Kako su za CAPITAL ranije pojasnili u „Mlječanici“, sama izgradnja i puštanje u funkciju objekta hidro bloka zasniva se na principu „ključ u ruke“.

“Objekat je površine 1.500 kvadrata, a tenderskom dokumentacijom definisana je i isporuka, ugradnja i puštanje u funkciju medicinske opreme (hiperbaričnih komora)“, naglasili su ranije u „Mlječanici“.

Banjac: Nikom nismo zabranili da se prijavi

Vršilac dužnosti direktora bolnice „Mlječanica“ Darko Banjac u izjavi za CAPITAL je pojasnio da se radi o međunarodnom tenderu na koji su se prijavila dva ponuđača.

„Jedan od ponuđača ne ispunjava uslove tenderske dokumentacije i pored toga je garantovao izgradnju hidro bloka za sedam dana. Drugi ponuđač ispunjava uslove tenderske dokumentacije, mogućnost žalbe je iscrpljena. Bila je mogućnost žalbe deset dana na tendersku dokumentaciju i 15 dana na odluku o dodjeli ugovora i ona je iscrpljena“, kazao je Banjac.

Ponovio je da je u pitanju međunarodni tender, da nikom nije bilo zabranjeno da se prijavi, kao što nikom nije bilo zabranjeno da se žali na tendersku dokumentaciju, niti na dodjelu ugovora.

Kazao je da ovo nije prvi tender na koji su se prijavila samo dva ponuđača, da postoje i oni na koje se javi samo jedan ponuđač, a, kako ističe, na ovaj konkretan tender se moglo prijaviti i 50 firmi iz BiH, i još više svjetskih, a zašto se nisu prijavili, tvrdi da mu je nepoznato.

„Za mene je nosilac posla jedan, a s kim će on sarađivati u okviru izgradnje hidro bloka, nabavke materijala, elektro radova…. Mi u to ne možemo ulaziti, mi samo ocjenjujemo da li tenderska dokumentacije ispunjava uslove. Naravno, u okviru hidrobloka će biti izgrađene hiperbarične komore i instalacije za hiperbarične komore“, naveo je Banjac, te podsjetio da se firma „Tehnogas“  bavi i izgradnjom instalacija te da moraju ispoštovati sve norme koje se tiču hiperbaričnih komora jer inače, kako kaže, ne bi mogli proći na tenderu.

Banjac je u izjavi za CAPITAL naglasio da na ovim prostorima, „bez obzira ko šta mislio“, postoje dvije firme za ovu vrstu poslova (hiperbarične komore), a to su, kaže preduzeće „Messer“ i „TGT“ iz Laktaša.

Banjčev stranački kolega redovno dobija tendere u „Mlječanici“

Podsjećamo, kako je CAPITAL ranije objavio, firma „Šumil“ u vlasništvu Milana Šuvka dobila je brojne tendere u „Mlječanici“, a njegov sin Miloš Šuvak je član Narodne partije Srpske (NPS) na čijem čelu je Darko Banjac.

To preduzeće je ranije dobilo posao izgradnje objekta poluintenzivne njege pomenute bolnice, u vrijednosti 1,5 miliona maraka.

U januaru ove godine su pobijedili i na tenderu za sanaciju kuhinje, vrijednom skoro 90.000 maraka, a lani u decembru su potpisali ugovore za dodatnu adaptaciju kinezi sale, kao i za izgradnju, sanaciju i adaptaciju laboratorije, vrijedne preko 50.000 maraka.

Šuvak je dobio i tender za dodatnu adaptaciju i sanaciju laboratorije u vrijednosti od oko osam hiljada maraka, ali i tender za dodatnu sanaciju i adaptaciju kuhinje u sklopu „Mlječanice“, kao i ordinacija i ambulanti, vrijedne ukupno oko 30.000 KM.

(Capital)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Vozač, saradnici i obezbjedjenje Milana Radovića sudionici tuče u banjalučkom noćnom klubu?!

Objavio

u

By

Prema izvorima faktormagzina u tuči koja se rano jutros dogodila u jednom banjalučkom noćnom klubu učestovali su vozač, saradnici i pratioci predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, Milana Radovića.

Incident se dogodio jutros oko četri časa a iz policije su saopštavajući incijale naveli da je jedna osoba uhapšena dok se za još nekoliko traga.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da su operativnim radom jutros identifikovali i uhapsili J.K. iz Banjaluke.

“Za osobama D.I., M.I. i M.Ć., a zbog postojanja osnova sumnje da su sa J.K. učestvovala u tuči, se traga”, rekli su u policiji.

Nadležnoj policijskoj stanici, oštećeni su juče oko 4 časa prijavili su da su u noćnom klubu u Banjaluci fizički napadnuti od strane više nepoznatih osoba.

“Oštećenim osobama je ukazana ljekarska pomoć na Univerzitetsko – kliničkom centru Republike Srpske. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka”, poručili su iz policije.

Izvor: Faktor magazin

Nastavite čitati

Politika

Vučić: BiH uvela sankcije Rusiji, Dodika i Srpsku nisu pitali

Objavio

u

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je BiH uvela sankcije Rusiji dajući na svih 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije, ali da ne misli da to ima veze sa Republikom Srpskom.

Nastavite čitati

Politika

Krunić o Ujedinjenoj Srpskoj: Korupcija i kriminal, osobine vodećih funkcionera

Objavio

u

By

Korupcija, kriminal, siledžijstvo: sve su to karakretistike vodećih funkcionera Ujedinjene Srpske, jedne od stranaka vladajuće koalicije, koja očigledno ne preza ni od čega, pa ovakve ljude, bez imalo srama, imenuje na neke od vrlo značajnih pozicija u Republici Srpskoj i BiH – rekao je član Predsjedništva PDP-a i narodni poslanik Ljubiša Krunić.

Krunić kaže da je malo koju stranku, osim SNSD, potresalo ovoliko afera na koje se javnost zgražala, ali oni ne mare za to, nego samo gledaju kako da uzmu svoj dio plijena u okviru vladajuće koalicije i iz narodnog budžeta, saopšteno je iz informativne službe PDP-a.

“Imenovanje Kostadina Vasića na mjesto direktora Instituta za javno zdravstvo bilo je samo po sebi skandalozno, jer je potpuno jasno da nema potrebna znanja i vještine da rukovodi tom, pokazalo se u prethodnom periodu, izuzetno važnom institucijom. Ako na to dodamo da je Vasić juče pravosnažno osuđen na deset mjeseci zatvora zbog premlaćivanja svog srodnika, a da će ipak ostati u direktorskoj fotelji, jasno je o kakvom beskrupuloznom i poremećenom sistemu vrijednosti svjedočimo”, poručio je Krunić.

On je podsjetio da je Vasić na poziciji direktora Instituta zamijenio Branislava Zeljkovića, kojem se sudi zbog zloupotrebe službenog položaja zbog nabavki tokom pandemije virusa korona.

“Dok su ljudi bili zatvoreni u kućama, kažnjavani zbog nenošenja maski, bolovali i umirali, oni su tražili i nalazili načine kako da se preko te, za čitav svijet i za naš narod, užasne situacije bogate i trpaju novac u privatne džepove. Tokom pandemije respiratori su plaćani po deset puta višoj cijeni od nabavne i tržišne, maske nabavljane za deset feninga, a narodu su ih prodavali po sedam KM. I na sve to, dok je suđenje u toku, Zeljković je nagrađen savjetničkom pozicijom u Civilnoj zaštiti”, podsjeća Krunić.

Kaže da se ne smije zaboraviti ni slučaj Siniše Ilića, zamjenika ministra civilnih poslova, takođe kadra Ujedinjene Srpske:

“Svojevremeno je otkriveno kako se Ilić više od dvije godine bavio ilegalnim priređivanjem igara na sreću, za što je stekao imovinsku korist. Ilić je takođe osumnjičen je da je sa partnerom izdavao cijelu zgradu u Zvorniku, a da to nije prijavljivao, niti plaćao obaveze i takođe nelegalno stekao imovinsku korist. Kada se sve ovo uzme u obzir, može se reći da je Ujedinjena Srpska ogledalo ove vlasti, ogrezle u kriminalu, korupciji, bahatosti i pokvarenluku”, zaključuje Krunić.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Trending