Pratite nas

Društvo

ĆERANIĆ IMENOVAN ZA VANREDNOG PROFESORA IAKO NE ISPUNJAVA USLOVE

Objavio

u

Kada vlast stavi pod kontrolu rukovodstvo najviše visokoškolske institucije, kao što je to slučaj sa Univerzitetom u Banjaluci, dešava se da se za vanredne profesore imenuju osobe bez potrebnih kvalifikacija, mimo zakona i utvrđenih procedura. S druge strane, profesori koji imaju impozantan CV i međunarodni ugled postaju meta progona

Dva slučaja, jedan profesora Predraga Ćeranića te profesorice Aleksandre Figurek, na najbolji mogući način odslikavaju šta se dešava kada politika preuzme visokoškolsku instituciju, koja bi, sama po sebi, trebalo da bude nezavisna od bilo kakvog uticaja sa strane.

Predrag Ćeranić imenovan je za vanrednog profesora na Falultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci, mada za to nije ispunjavao uslove.

Njegovim izborom za vanrednog profesora prekršen je Zakon o visokom obrazovanju. Tim zakonom propisuje se da u zvanje vanrednog profesora može biti biran kandidat koji je proveo bar jedan izborni period u zvanju docenta, što Ćeranić ne ispunjava, s obzirom na to da njegova docentura traje do novembra ove godine, a on je već je izabran za vanrednog profesora.

Ne samo da je nezakonito njegovo imenovanje za vanrednog profesora, već je i njegov izbor u zvanje docenta bio nezakonit, o čemu je Žurnal pisao još 2017. Godine.  Na taj način je počinjeno krivično djelo, ali nijedna od policijskih i pravosudnih institucija u RS na to nije reagovala.

Ćeranić, koji je nezakonito postao docent, napravio je još jedan korak naprijed u svojoj akademskoj karijeri, opet nezakonito, pa je postao vanredni profesor. Ostalim kandidatima, koji su se žalili na Ćeranićev izbor u zvanje vanrednog profesora, nije omogućeno ponavljanje postupka, a iz rektorata UNBL je saopšteno da je stvar za njih konačna. O svim nezakonitostima imenovanja Ćeranića, prvo za docenta, a potom i za vanrednog profesora, kao i svojevrsnom skandalu da se propagandni članci vrednuju kao naučni radovi, tražili smo komentar od njega lično, ali odgovor nije stigao.

Na drugoj strani, profesorica Aleksandra Figurek, vanredni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, postala je metom progona, jer je javno ukazala na pad rejtinga banjalučkog Univerziteta, ali i zato što je, kao i članovi njene porodice, otvoreno podržala porodicu Dragičević u otkrivanju ubica njihovog sina Davida Dragičevića. Njen hod po mukama Žurnal je već opisao.

Aleksandra Figurek (FOTO: Studomat.ba)

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Zlatan Kovačević i rektor UNBL Radoslav Gajanin po svaku cijenu nastoje da profesorici Figurek daju otkaz, a uporedo s tim pokrenuli su operaciju rušenja njenog profesionalnog ugleda, nastojeći da joj ospore doktorat na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Uslijedile su dvije anonimne prijave protiv Figurek upućene Inspektoratu Republike Spske i Srbije.

Ona je Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije uputila prijavu protiv pokrajinskog sekretara za prosvjetu i obrazovanje Zorana Miloševića, navodeći da je on, zloupotrijebio službeni položaj, kao i Inspektorat RS, kako bi doveo u pitanje njenu doktorsku disertaciju.

Figurek je navela da Milošević ima dobre veze sa rektorom UNBL Gajaninom, te da je na osnovu izrežirane anonimne prijave, krenuo u rušenje njenog profesionalnog ugleda. Ona je u prijavi protiv Miloševića istakla da je Zakonom o visokom obrazovanju u Srbiji, član 105a, jasno definisao priznavanje strane visokoškolske isprave radi nastavka obrazovanja, u kome jasno stoji da nastavak obrazovanja i upis sprovodi samostalna visokoškolska ustanova, te donosi rješenje o istom koje je konačno. Jednom prihvaćen i odobren upis je konačan.

“U skladu sa navedenim, prihvatanje moje prijave za izradu doktorske disertacije (što su Gajanin i Milošević pokušali dovesti u pitanje op.a.), neupitan je i nepobitan”, navela je Figurek.

Povodom ovog slučaja Žurnal je uputio pitanja Pokrajinskom sekretarijatu iz kojeg je odgovoreno da se “prema Sporazumu o uzajamnom priznavanju dokumenata u obrazovanju i regulisanju statusnih pitanja, pravo na nastavak obrazovanja proističe iz stepena akademskog zvanja i diplome”.

Samim tim, a i prema ostvarenom pravu u Republici Srpskoj, nakon stepena magistra se stiče pravo za sticanje stepena doktora nauka.

Dva navedena slučaja sa UNBL pokazuju stanje koje danas vlada na UNBL, na čijem čelu su poslušnici režima u RS. S jedne strane, Predrag Ćeranić prvo nezakonito postaje docent, pa onda vanredni profesor. Njegovi propagandni uratci, u kojima hvali najviše zvaničnike RS i izdajnicima naziva sve kritičare režima, priznati su kao “naučni radovi”.

S druge strane, Aleksandra Figurek je u zvanje vanredni profesor izabrana nakon svih prethodnih izbora: asistenta, višeg asistenta, docenta, gdje je ostvarila izuzetno visok naučni skor od 626 bodova. Figurekova se usavršavala na prestižnim međunarodnim univerzitetima u Austriji, Grčkoj, Švajcarskoj, Rusiji, Češkoj. Koautor je pet knjiga i preko šezdeset naučnih radova, a učestvovala je u realizaciji više od trideset domaćih i međunarodnih projekata.

Na kraju, rektor UNBL Radoslav Gajanin je u progon Figurekove upregao i Zorana Miloševića iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje Vojvodine, čije su naučne reference više nego skromne. Iz Miloševićeve oskudne biografije, koja je dostupna javnosti, da se zaključiti da mu je osnovna referenca učešće u organizaciji sportskih manifestacija, te da ne govori nijedan strani jezik. Njegovi međunaroni angažmani su, vjerovali ili ne, na Visokoj školi za uslužni biznis Sokolac i na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

Piše: Ljiljana Kovačević/Žurnal

Društvo

Pomoć za liječenje malog Vukašina: Aleksandar pretrčao od Rudog do manastira Tumane

Objavio

u

By

Iz Rudog, priča o dobročinstvu i stotinama pretrčanih kilometara za izlječenje dvadesetomjesečnog Vukašina Mićevića.

Policajac Aleksandar Spasojević trčeći od Rudog do manastira Tumane u Srbiji, prikupio je dio novčane pomoći.

Tridesetjednogodišnji policajac Aleksandar Spasojević iz Rudog za pet dana pretrčao je 400 kilometara. Za neupućene teško, za njega to je najmanje što je mogao uraditi za Vuleta.

Plemenit povod davao mu je snagu – prvi dan savladao je više od 70 kilometara, slično i drugi, dok ga je u trećem pomalo osvajao umor.

Aleksandru, ovo nije prvi put da se otisnuo na daleko trčanje. Prije tri godine, uspio je da istrči do manastira Ostrog. To iskustvo, mu je pomoglo i u ovom podvigu. Snagom vjere, uvjerio se i u čuda. Na jednoj dionici trke, priča, čudom je izbjegao ozbiljne posljedice, piše RTRS.

Vjeruje u čuda, i u dobre ljude koji će pomoći da se maleni Vukašin izliječi.

Sin penzionisanog policajca, nastavlja da radi na ostvarenju svojih snova, a to je da trči do Svete Gore.

Poručuje – biti policajac više je od službe, uzvišenije i snažnije – biti čovjek koji je uvijek spreman da pomogne.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Društvo

Hrabra policajka RAZBILA KRIMINALNU MREŽU u MUP: Stavila život na kocku, a sada izložena pritiscima

Objavio

u

By

Hrabra policijska službenica, Milica Latinović iz Bosanskog Petrovca, odigrala je glavnu ulogu u rasvjetljavanju jednog od najvećih lanaca korupcije u policiji u BiH, saznaje Srpskainfo.

Iako je zbog pravde i istine stavila život na kocku i sebe izložila nesvakidašnjim pritiscima od strane korumpiranih šefova, Latinovićeva se, kako saznaje Srpskainfo, nijednog trenutka nije dvoumila da prihvati ulogu informatora i pomogne u rasvjetljavanju koruptivnih radnji dojučerašnjih kolega. Hrabrost policajke iz Bosanskog Petrovca oduševila je sve, ali nažalost nakaradni sistem u kojem živimo nije je nagradio zbog onoga što je učinila. Naprotiv.

O tome kakve su razmjere korupcije bile na području MUP Unskog-sanskog kantona govori informacija da je potvrđena optužnica ne samo protiv policijskih službenika, već i protiv korumpiranih policijskih komandira, koji su im čuvali leđa.

Timski rad

Nakon što je svakodnevno dokumentovala nečasne radnje kolega, odnosno uzimanje novca kao mito od vozača šticara, ali i drugih nesavjesnih vozača koji bi u saobraćaju napravili prekršaj, koji im je uz odgovarajuću novčanu naknadu bio oprošten, Latinovićeva je ostajala u policijskoj stanici u Bosanskom Petrovcu i o svemu obavještavala nadležnog tužioca koji je rukovodio cijelom istragom, Adnana Tulića.

– Ovo je, možemo slobodno reći, najsvjetliji primjer u cijeloj BiH kako i na koji način se timski, od strane policije i tužioca, može rasvijetliti korupcija. Za korupciju svi sve znaju, ali potpuno je drugačija priča kada se ona dokazuje na sudu. U konkretnom slučaju, radilo se o policijskim službenicima koji su uzimali novac od vozača do te mjere da se više nisu ni obazirali na zakon, jer su bili ubijeđeni da im leđa čuvaju korumpirani komandiri – ispričao je izvor Srpskainfo.

Isključivo zahvaljujući hrabrosti Latinovićeve i njene odvažnosti da se suoči oči u oči sa korumpiranim kolegama, iza kojih su najmoćniji ljudi koji i danas rukovode MUP-om USK, ova optužnica je ugledala svjetlost dana.

Opštinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv dva policijska komandira Uprave MUP Unsko-sanskog kantona, Nermina Mahmutspahića i Šemsudina Dedića, te policijskih službenika Elvedina Džiguma i Slavka Šobota, optuženih za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita.

Snimci

Prema optužnici, policijski komandiri i policajci su krivična djela počinili od 2019. do oktobra 2020. godine na području Bosanskog Petrovca.

– Optuženima se stavlja na teret da su u periodu od 2019. do oktobra 2020. godine na području opštine Bosanski Petrovac počinili veliki broj koruptivnih krivičnih djela, i to prvenstveno policijski službenik Elvedin Džigum – naveli su iz Kantonalnog tužilaštva u Bihaću.

U sklopu istrage učestvovala je i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a sprovedene su posebne istražne radnje u vidu informatora, koji je snimao i dokumentovao većinu krivičnih djela.

Optužnica protiv policijskih komandira i policajaca sadrži čak 90 tačaka.

– Provođenjem istrage utvrđeno da se na području Bosanskog Petrovca od vozača kamiona šticara konstantno i kontinuirano uzimao novac kako se ne bi pisali prekršajni nalozi, a pored toga policijski službenici su sređivali kazne drugim vozačima koje bi zaustavili – objasnio je tužilac Adnan Tulić.

Dodao je da se radi o jednoj od najvećih optužnica protiv korupcije u istoriji Kantonalnog tužilaštva USK.

Svjedoci

Tužilac je podsjetio da je, paralelno sa ovim predmetom, podignut i veliki broj optužnica protiv svih vozača kamiona koji su policijskom službeniku Džigumu davali novac. Optužnice protiv vozača šticara u 99 odsto slučajeva već su okončane priznanjem krivice i sporazumima, a ovi vozači će u postupku protiv policijskih službenika biti svjedoci tužilaštva.

– U svim koruptivnim djelima samo dokazivanje i otkrivanje je teško. Mi smo provodili posebne istražne radnje i tajnim audio i video snimanjem dokumentovali čak 70 slučajeva primopredaje novca. Imali smo informatore koji su, koristeći našu opremu, snimali krivična djela kada su se ona dešavala. U samo pet dana dokumentovano je 70 slučajeva primopredaje novca – zaključio je Tulić.

U skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH policijskim komandirima i policajcima zaprijećena je kazna do 10 godina robije.

Iz Uprave policije MUP Unsko- sanskog kantona, nažalost, nismo dobili odgovore o tome da li će hrabra policajka Milica Latinović biti nagrađena zbog rasvjetljavanja korupcije u redovima policije.

Odgovore nismo dobili ni na informacije da Latinovićeva danas, više nego ikada, trpi pritiske u službi zbog onoga što je uradila.

Objasnili su nam da je policijski komesar od kojeg smo tražili odgovore na brojna pitanja, Mujo Koričić, na godišnjem odmoru.

PRITISCI ZBOG FOTOGRAFIJE

U vrijeme istrage koja se vodila protiv policijskog službenika Elvedina Džiguma, koji je, kako saznajemo, bio najuporniji u uzimanju novca od vozača u Bosanskom Petrovcu, u lokalnoj kafani snimljena je i više nego zanimljiva fotografija. Naime, radilo se o fotografiji na kojoj su Džigum i policijski komesar MUP Unskog-sanskog kantona, Mujo Koričić. Za sada nema informacija o tome da li je pokrenut bilo kakav disciplinski postupak protiv policijskog komesara, ali su zato, kako saznaje Srpskainfo, progonjeni oni koji su fotografiju objavili u javnosti.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Društvo

GORIVO IDE NA ČETIRI MARKE: Može se to spriječiti jednim potezom, EVO ŠTA TREBA URADITI

Objavio

u

By

Cijene naftnih derivata na tržištu BiH za tri mjeseca povećane su za rekordnih 40,3 odsto, a da li će gorivo na domaćim pumpama dostići i cijenu od četiri marke, pa i više po litru, nije moguće za sada prognozirati.
U najnovijoj analizi Odjeljenja za makroekonomiju Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH navedeno je da od kraja maja 2020. godine cijene naftnih derivata u BiH bilježe stalni trend rasta.- Dešavanja u Ukrajini uticala su na intenziviranje trenda rasta cijena, tako da je, prema posljednjim dostupnim objavljenim podacima, u 15. nedjelji ove godine cijena dizel goriva porasla za 40,3 odsto, a benzina za 28,2 odsto u odnosu na prvu sedmicu 2022. godine – navedeno je u analizi Odjeljenja za markoekonomiju UIO.

Iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH poručili su da prate svaki dan dešavanja na svjetskom tržištu.

– Bojimo se da će sva ta dešavanja u svijetu koja su dovela do rasta cijena energenata potrajati. Cijena goriva se stabilizuje par dana, pa zatim poraste. Gorivo je posljednjih dana na benzinskim pumpama u BiH ponovo poskupjelo od pet do 10 feninga po litru – rekao je sekretar Udruženja međunarodnih drumskih prevoznika tereta pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Zijad Sinanović.

Naglasio je da niko trenutno ne može dati ozbiljan odgovor da li bi cijena goriva mogla da dostigne četiri marke, pa i više po litru.

– Niko ne može reći šta će biti, ne samo u narednih 15 dana, već i kraće – kazao je Sinanović.

Podsjetio je da su tražili privremenu suspenziju akciza na naftne derivate jer strahuju da bi BiH mogla ostati bez prevoza.

– Bojim se da će nam popucati ionako preumorni lanci snabdijevanja, kako od pandemije virusa korona, tako i od trenutnih dešavanja, gdje je značajna karika drumski transport. Bojim se da bismo mogli ostati bez prevoza jer mnogi prevoznici ne mogu redefinisati ugovore koje imaju. Mnogi su uspjeli ugovore vezati za cijenu goriva i njihovi partneri su ih razumjeli, dok opet drugi ne razumiju – naveo je Sinanović.

Naglasio je da i na graničnim prelazima zbog zadržavanja i komplikovanih procedura prevoznici gube energiju i nižu dodatne troškove u ovim teškim vremenima.

– Za rješavanje svih tih problema potrebne su hrabre odluke – poručio je Sinanović.

Na benzinskim pumpama u BiH cijene goriva prethodnih mjeseci mijenjale su se na dnevnom nivou, dok u posljednjih mjesec dana naftaši koriguju cijene na sedmičnom novu. Ta korekcija vezana je, naravno, za poskupljenje goriva od pet do deset feninga po litru.

Prihod

Odjeljenje za makroekonomiju UIO navelo je da projektovani iznos neto prihoda od akciza na naftne derivate za ovu godinu iznosi 533,4 miliona maraka. To je za 1,7 odsto više od ostvarenja prihoda po tom osnovu u prošloj godini.

Izvor: Alo

Nastavite čitati

Trending