Pratite nas

Društvo

ĆERANIĆ IMENOVAN ZA VANREDNOG PROFESORA IAKO NE ISPUNJAVA USLOVE

Objavio

u

Kada vlast stavi pod kontrolu rukovodstvo najviše visokoškolske institucije, kao što je to slučaj sa Univerzitetom u Banjaluci, dešava se da se za vanredne profesore imenuju osobe bez potrebnih kvalifikacija, mimo zakona i utvrđenih procedura. S druge strane, profesori koji imaju impozantan CV i međunarodni ugled postaju meta progona

Dva slučaja, jedan profesora Predraga Ćeranića te profesorice Aleksandre Figurek, na najbolji mogući način odslikavaju šta se dešava kada politika preuzme visokoškolsku instituciju, koja bi, sama po sebi, trebalo da bude nezavisna od bilo kakvog uticaja sa strane.

Predrag Ćeranić imenovan je za vanrednog profesora na Falultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci, mada za to nije ispunjavao uslove.

Njegovim izborom za vanrednog profesora prekršen je Zakon o visokom obrazovanju. Tim zakonom propisuje se da u zvanje vanrednog profesora može biti biran kandidat koji je proveo bar jedan izborni period u zvanju docenta, što Ćeranić ne ispunjava, s obzirom na to da njegova docentura traje do novembra ove godine, a on je već je izabran za vanrednog profesora.

Ne samo da je nezakonito njegovo imenovanje za vanrednog profesora, već je i njegov izbor u zvanje docenta bio nezakonit, o čemu je Žurnal pisao još 2017. Godine.  Na taj način je počinjeno krivično djelo, ali nijedna od policijskih i pravosudnih institucija u RS na to nije reagovala.

Ćeranić, koji je nezakonito postao docent, napravio je još jedan korak naprijed u svojoj akademskoj karijeri, opet nezakonito, pa je postao vanredni profesor. Ostalim kandidatima, koji su se žalili na Ćeranićev izbor u zvanje vanrednog profesora, nije omogućeno ponavljanje postupka, a iz rektorata UNBL je saopšteno da je stvar za njih konačna. O svim nezakonitostima imenovanja Ćeranića, prvo za docenta, a potom i za vanrednog profesora, kao i svojevrsnom skandalu da se propagandni članci vrednuju kao naučni radovi, tražili smo komentar od njega lično, ali odgovor nije stigao.

Na drugoj strani, profesorica Aleksandra Figurek, vanredni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, postala je metom progona, jer je javno ukazala na pad rejtinga banjalučkog Univerziteta, ali i zato što je, kao i članovi njene porodice, otvoreno podržala porodicu Dragičević u otkrivanju ubica njihovog sina Davida Dragičevića. Njen hod po mukama Žurnal je već opisao.

Aleksandra Figurek (FOTO: Studomat.ba)

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Zlatan Kovačević i rektor UNBL Radoslav Gajanin po svaku cijenu nastoje da profesorici Figurek daju otkaz, a uporedo s tim pokrenuli su operaciju rušenja njenog profesionalnog ugleda, nastojeći da joj ospore doktorat na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Uslijedile su dvije anonimne prijave protiv Figurek upućene Inspektoratu Republike Spske i Srbije.

Ona je Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije uputila prijavu protiv pokrajinskog sekretara za prosvjetu i obrazovanje Zorana Miloševića, navodeći da je on, zloupotrijebio službeni položaj, kao i Inspektorat RS, kako bi doveo u pitanje njenu doktorsku disertaciju.

Figurek je navela da Milošević ima dobre veze sa rektorom UNBL Gajaninom, te da je na osnovu izrežirane anonimne prijave, krenuo u rušenje njenog profesionalnog ugleda. Ona je u prijavi protiv Miloševića istakla da je Zakonom o visokom obrazovanju u Srbiji, član 105a, jasno definisao priznavanje strane visokoškolske isprave radi nastavka obrazovanja, u kome jasno stoji da nastavak obrazovanja i upis sprovodi samostalna visokoškolska ustanova, te donosi rješenje o istom koje je konačno. Jednom prihvaćen i odobren upis je konačan.

“U skladu sa navedenim, prihvatanje moje prijave za izradu doktorske disertacije (što su Gajanin i Milošević pokušali dovesti u pitanje op.a.), neupitan je i nepobitan”, navela je Figurek.

Povodom ovog slučaja Žurnal je uputio pitanja Pokrajinskom sekretarijatu iz kojeg je odgovoreno da se “prema Sporazumu o uzajamnom priznavanju dokumenata u obrazovanju i regulisanju statusnih pitanja, pravo na nastavak obrazovanja proističe iz stepena akademskog zvanja i diplome”.

Samim tim, a i prema ostvarenom pravu u Republici Srpskoj, nakon stepena magistra se stiče pravo za sticanje stepena doktora nauka.

Dva navedena slučaja sa UNBL pokazuju stanje koje danas vlada na UNBL, na čijem čelu su poslušnici režima u RS. S jedne strane, Predrag Ćeranić prvo nezakonito postaje docent, pa onda vanredni profesor. Njegovi propagandni uratci, u kojima hvali najviše zvaničnike RS i izdajnicima naziva sve kritičare režima, priznati su kao “naučni radovi”.

S druge strane, Aleksandra Figurek je u zvanje vanredni profesor izabrana nakon svih prethodnih izbora: asistenta, višeg asistenta, docenta, gdje je ostvarila izuzetno visok naučni skor od 626 bodova. Figurekova se usavršavala na prestižnim međunarodnim univerzitetima u Austriji, Grčkoj, Švajcarskoj, Rusiji, Češkoj. Koautor je pet knjiga i preko šezdeset naučnih radova, a učestvovala je u realizaciji više od trideset domaćih i međunarodnih projekata.

Na kraju, rektor UNBL Radoslav Gajanin je u progon Figurekove upregao i Zorana Miloševića iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje Vojvodine, čije su naučne reference više nego skromne. Iz Miloševićeve oskudne biografije, koja je dostupna javnosti, da se zaključiti da mu je osnovna referenca učešće u organizaciji sportskih manifestacija, te da ne govori nijedan strani jezik. Njegovi međunaroni angažmani su, vjerovali ili ne, na Visokoj školi za uslužni biznis Sokolac i na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

Piše: Ljiljana Kovačević/Žurnal

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Gradska uprava uskoro kupuje udžbenike koji će biti uručeni učenicima!

Objavio

u

Grad bi do kraja sljedeće sedmice trebalo da raspiše javnu nabavku za besplatne udžbenike za sve osnovce, rekao je za “Nezavisne” gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je ranije najavljeno, grad će s početkom nove školske godine za sve osnovce obezbijediti besplatne udžbenike, a Stanivuković je istakao da je Banjaluka prvi grad u regionu koji će pokrenuti ovakav projekat.

Naveo je da u gradu na Vrbasu ima oko 16.000 osnovaca, a da će grad obezbijediti sredstva za njih oko 12.000.

Podsjećamo da besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda u RS već obezbjeđuje Vlada Srpske.

Stanivuković je kazao da će besplatni udžbenici biti poklon za sve porodice u gradu.

“Grad će u te svrhe izdvojiti oko 1,5 miliona KM. Pokušali smo ranije da dogovorimo sastanak sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali nismo dobili dovoljno informacija od njih. Zbog toga ćemo napraviti svu kalkulaciju cijena i raspisati javnu nabavku”, naveo je Stanivuković.

Dodao je da je moguće da se na javnu nabavku javi Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali i neke knjižare, te da će više detalja o načinu na koji će porodice s osnovcima dobiti knjige, da li će se morati prethodno prijaviti i gdje, imati nakon okončanja javne nabavke.

“Cilj je da od 15. do 30. avgusta roditelji preuzmu udžbenike za svoju djecu koja pohađaju osnovnu školu”, zaključio je Stanivuković.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Društvo

U Banjaluci rođeno sedam beba

Objavio

u

U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci u protekla 24 časa rođeno je sedam beba – dvije djevojčice i pet dječaka.

U službi hitne pomoći pregledano je 110 odraslih pacijenata i 12 djece, a obavljeno je i 18 kućnih posjeta. Ukupno je bilo 140 intervencija.

U protekla 24 časa zabilježena su dva krivična djela i dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda, podaci su banjalučkog Područnog odjeljenja Republičke civilne zaštite.

Vatrogasna brigada nije imala intervencija, a snabdijevanje grada vodom i strujom jutros je uredno.

Nastavite čitati

Društvo

Počeli radovi na novom parku u Rosuljama

Objavio

u

FOTO: S. Ćuković

Na mjestu zelene površine u naselju Rosulje niče novi park, koji će Banjaluci pokloniti gradonačelnik Draško Stanivuković i njegova porodica.

Ideja je, kako je kazao gradonačelnik, da upravo on započne realizaciju inicijative prema kojoj će se širom grada manje zelene površine oplemeniti i pretvoriti u lijepe skverove, a u čemu će moći učestvovati i druge porodice i kompanije.

“Vodeći se poslovicom “da se život mjeri po onom što čovjek ostavi iza sebe“, želimo da upravo ove manje zelene površine oplemenimo stazom, klupom, česmom, bistom i da dobijemo veliki broj ovih skverova pored zgrada i tako uljepšamo naš grad”, kazao je Stanivuković, koji je danas posjetio budući park na lokaciji uz tranzit, u blizini vrtića i Osnovne škole “Aleksa Šantić“.

U parku će, između ostalog, biti postavljena i klupa za dojenje i bista u znak podrške svim majkama, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

“Park je, dakle, posvećen porodici i to je upravo simbolika današnjeg dana kada se obilježava Međunarodni dan porodice”, naveo je Stanivuković.

Po ovom principu, i druge porodice i društveno odgovorne kompanije mogu da odaberu zelenu površinu u gradu i doniraju za njeno uređenje.

Gradonačelnik je pozvao sve one koje imaju mogućnosti da se uključe i podrže ideju Grada o pravljenju skverova.

Iz Gradske uprave su dodali da je i replika čuvene fontane koja se gradi u Parku “Mladen Stojanović“ donacija jedne kompanije i porodice, a neki od sljedećih projekata koje Grad priprema, a koje bi mogle da podrže porodice ili kompanije, su gradnja vidikovca najvjerovatnije na Banj brdu, zatim uređenje posebnih mjesta na kojima bi mogli da sviraju ulični svirači i sl.

Nastavite čitati

Trending