Pratite nas

Društvo

Ćevapi i pljeskavice u Banjaluci zabiberili cijenu

Objavio

u

Porcija ćevapa, pljeskavica i ostalog mesa sa roštilja u posljednjih nekoliko dana poskupjela je za jednu marku ili više u banjalučkim roštiljnicama, a uzrok tome je rast nabavne cijene mesa, ali i drugih proizvoda, povrća i sl.

Potvrdili su to za “Nezavisne” iz roštiljnica, nakon što su se građani neprijatno iznenadili kad su shvatili da treba da izdvoje marku do dvije više nego ranije za pljeskavice, ćevape ili piletinu s roštilja.

“Neki dan smo naručili nekoliko porcija pljeskavica i ćevapa, a tom prilikom nisam ni pitala za cijenu. Kada sam preuzela narudžbu, iznenadila sam se, jer je račun bio za nekoliko KM viši nego inače. Kad sam ih pitala šta je razlog tome, rekli su mi da su i nabavne cijene porasle”, ističe jedna građanka.

Lazo Šešić, direktor “Mesnica kod Laze”, ističe da je sve poskupjelo za bar pola marke, te je, kako kaže, bilo samo pitanje dana kada će i cijene mesa skočiti.

“Recimo, bikovi žive vage su prethodno koštali od 3,8 do četiri KM, a sada su od 4,5 do pet KM. Mi ne dirigujemo cijene, već proizvođač. Ako im ne platimo tu cijenu, oni će robu prodati u Federaciju i mi onda ne bismo uopšte imali robe”, rekao je Šešić za “Nezavisne”.

Iz “Leskovačkog roštilja 016” za “Nezavisne” su potvrdili da su prodajne cijene mesa sa roštilja povišene zbog rasta nabavne cijene.

“Da, sve je skuplje, a u zavisnosti od proizvoda, formirane su i cijene. Na primjer, gurmanska pljeskavica je sada pet KM, a donedavno je bila četiri KM, dok je mala leskovačka sada četiri KM, a prethodno je koštala 3,5 KM”, kazali su iz “Leskovačkog roštilja”.

Ističu da su velike porcije skuplje za jednu marku, a neke su, dodaju, poskupjele i za dvije marke.

“I salata je poskupjela. Sad je nabavna cijena gajbe paradajza 30 KM, a bila je 15 KM. Ni kupus više nije 0,90 feninga po kilogramu, sad je 1,5 KM”, istakli su iz “Leskovačkog roštilja”.

Iz roštiljnice “Stari recept” kažu da su svi njihovu proizvodi skuplji za pola marke. “Razlog tome je što je skočila nabavna cijena robe, mesa i svega ostalog, tako da smo morali i mi podići cijene mesa sa roštilja”, rekli su za “Nezavisne” iz “Starog recepta”.

Prema Šešićevim riječima, proizvođači mesa su se borili i izborili za neku prikladnu cijenu mesa, mada, kako kaže, nemaju ni oni zaradu od toga.

“Poskupjelo je žito, ali je i sva ostala hrana nenormalno poskupjela, kao što su kukuruz, pšenica i drugi proizvodi. Proizvođači se ovako bore da se ne ugasi stočni fond”, dodao je Šešić.

nezavisne.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

“HVALA BEOGRADU NA VELIKOM SRCU KOJE MI JE DAO”, POTRESNA PORUKA NENADA PERIŠA: Došlo je do kraja, odlazim sa sinom kući

Objavio

u

By

U crkvi Sv. Ante u Bregalničkoj ulici u Beogradu danas je izložen kovčeg Mateja Periša, čije telo je nađeno u sredu oko 9.20 sati Dunavu kod Ade huje u Beogradu.

Kovčeg će biti izložen u crkvi od 15 do 17 sati kako bi svi koji žele poslali poslednji pozdrav Splićaninu za kojim se tragalo 139 dana.

Nenad Periš se obratio novinarima pred crkvom.

– Hteo bih se zahvaliti ovom prilikom gradu Beogradu na velikom srcu koje mi je dao, bez obzira što je moj sin tu završio život. Srce koje su mi dali Beograđani za 139 dana pomogli su mi da osetim ljudsku brigu što u ovim trenucima treba – rekao je Nenad Periš.

Periš se zahvalio i MUP-u Srbije na “neverovatnom poslu”. Rekao je da je sa policajcima imao i “ljudski i profesionalan kontakt”.

– Hvala svakom policajcu… Zahvalio bih se i MUP-u Hrvatske koji je takođe odradio neverovatan posao i hvala im na tome. Hvala i Mupu BIH. Hvala svim novinarima, snimateljima… Mislim da ste pokazali da ste ljudi i da u ovakvim teškim situacijama znate razlike između vesti i boli – nastavio je Periš.

On se zahvalio i sveštenicima kataločke crkve, ali i patrijarhu srpske pravoslavne crkve Porfiriju koji će, kako je rekao, doći sa episkopima u crkvu Svetog Ante u Beogradu.

– Hvala svakom čoveku u Beogradu bez obzira da li je vernik il ne. Došlo je do kraja, odlazim sa svojim sinom kući, okrećem novu stranu koja će biti ispisana Beogradu. Posle ovoga mislim da ću biti mnogo bolji čovek. Mislim da božiji poziv ima dublje značenje. Još jednom hvala i oprostite na zamolbi da se suzdržite od snimanja – rekao je Periš i dodao da će sahrana Mateja biti u Splitu, u krugu porodice.

U dvorište crkve Sv. Ante polako pristižu građani koji su došli da se oproste od njega.

– Jadno dete, žao mi je što je ovako završio. Došla sam kako bi se oprostila od njega – kaže jedna Beograđanka, dok druga dodaje da je red da se isprati mladić nad čijom sudbinom su strepeli toliko vremena.

Izvor: Kurir

Nastavite čitati

Društvo

SAZNAJEMO: Troje učenika i učiteljica u bolnici na Palama, dosta zaraženih na putu za Banjaluku

Objavio

u

By

Prava drama odvija se na ekskurziji sa mališanima iz osnovne škole Branko Radičević. Portal Banjaluka.net od pojedinih roditelja saznaje da su zbog težih simptoma troje učenika i jedna učiteljica završili u bolnici na Palama.

Kako nam je rekla jedna majka, radi se o dvije učenice i jednom učeniku, te jednoj učiteljici. Prema informacijama kojim ona raspolaže, i učenici koji su na putu za Banjaluku ima dosta zaraženih.

– Simptomi su kod troje učenika i učiteljice nešto gori, pa su zadržani u bolnici na Palama. U autobusu, kako nam javljaju, je pravi haos. Dosta djece teško podnosi put, povraćaju i nastala je panika – kazala je majka koja nije željela da joj navodimo ime.

Učenici su oko 22 časa krenuli sa Jahorine za Banjaluke, a očekuje se da u ranim jutarnjim časovima stignu kući.

Podsjećamo, djeca iz osnovne škole “Branko Radičević” koja su boravila u školi u prirodi na Jahorini, a u toku dana se pojavila informacija da je određen broj djece zaražen stomačnim virusom.

Prošle sedmice sa ekskurzije na Jahorini vratila su se djeca iz Prijedora, iz istog razloga. Svi oni, boravili su u hotelu “Nebojša”, a u inspekcijskoj kontroli utvrđeno je da nije bilo zaraznih supstanci u hrani i piću.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

MATEJEV TELEFON MOGAO BI DATI KLJUČNE ODGOVORE Kartica se može očistiti od blata i izvući gotovo svi podaci

Objavio

u

By

Stručnjaci za telekomunikacije su pojasnili da se iz pronađenog telefona najverovatnije mogu izvući gotovo svi podaci, iako je gotovo pet mjeseci bio u vodi, a najvažniji od njih mogli bi biti fotografije i snimci iz kobne noći.

Konačan odgovor na pitanje zašto je mladi Splićanin Matej Periš kobne noći, u majici kratkih rukava, istrčao iz kluba “Gotik” u Beton Hali, trčao ulicama, pa sišao do rijeke gdje se potom, kako je utvrđeno obdukcijom, utopio mogao bi dati mobilni telefon koji je pronađen u džepu mladićevih pantalona.

Stručnjaci za telekomunikacije su pojasnili da se iz pronađenog telefona najverovatnije mogu izvući gotovo svi podaci, iako je gotovo pet mjeseci bio u vodi, a najvažniji od njih mogli bi biti fotografije i snimci iz kobne noći.

Potraga za Splićaninom Matejom Perišem, kome se 31. decembra 2021. tokom proslave Nove godine u Beogradu izgubio svaki trag, konačno je obustavljena poslije pet i po mjeseci, nakon što je njegovo tijelo pronađeno u Dunavu, kod Ada Huje.

Obdukcija je razriješila misteriju o načinu nastupanja Matejeve smrti i utvrđeno je da se dvadesetsedmogodišnji Splićanin utopio u ledenom Dunavu, ali glavno pitanje – zašto je uopšte te noći Matej ostavio prijatelje, istrčao iz kluba i potom ušao ili upao u vodu, može dobiti odgovor nakon analize njegovog telefona.

KARTICA MOŽE DA SE SPASI I SA NJE MOGU DA SE IZVUKU PODACI

Branislav Blagojević, sudski vještak, rekao je da je za početak najbitnije u kakvom stanju je telefon koji je pronađen zajedno sa tijelom, te da li ima mehaničkih oštećenja.

– U 99 odsto slučajeva u kojima sam ja radio sa takvim ili sličnim telefonima, od telefona ne ostane ništa, posebno ako je ovako dugo u vodi. Ipak, kartica može da se spasi i posle toliko vremena, i sa nje MUP može da očita podatke, posebno one od posljednjih nekoliko dana koji će, i te kako, značiti u istrazi – priča Blagojević.

izvor: Alo

Nastavite čitati

Trending